jellyfish je napisao:
Sto se tice smisla zivota vas velikih vjernika imao sam priliku upoznati mnoge od vas. Koliko sam vidio vecini vas pare su smisao, a kreacionizam vam sluzi za izvlacenje para naivnim religijski ispranog mozga vjernicima ciju ste naivnost iskoristili da bi se bogatili.
vidiš li iz ovoga koliko se tvoji stavovi temelje na predrasudama.
kažeš "vas" što uključuje i mene, niti me poznaješ, niti išta znaš o meni i ne samo da me svrstavaš u određenu društvenoreligijsku grupu već znaš o mojim
karakternim osobinama i čak mi pripisuješ i
neku vrstu zločinanedostatak dokaza, kod ljudi koji vjeruju u
teoriju evolucije, dovodi do krize rekao bi identiteta jer počinju i sami sumnjat u ono što su bezuslovno vjerovali.
onda se počinje javljati neki vid paranoje i straha od mogućnosti da je njihovo vjerovanje bezvrijedno i da to vjerovanje ništa ne podupire, a za to počnu krivit ljude koji zastupaju drugačije ideje i vjerovanja, zatim počinje lov na vještice i onakvi politički pamfleti, ali kako neko ko ima tako malo argumenata, odnosno nimalo kao što tvrdite za kreacioniste može poljuljat tako utemeljenu i naučno dokazanu teoriju? ne bi trebao biti nikakav problem opovrgnut nešto što kreacionisti tvrde. čemu panika, strah i rezolucije? pustite naučne činjenice da se pobrinu za sve. ali izgleda činjenice tvrde nešto drugo, i odatle potreba za napadanjem, optuživanjem, političarima, lomačama, odatle panika i strah jer kako nauka nepreduje i otkriva nove zadivljujuće stvari evoluciona teorija postaje sve više jeftina znanstvena fantastika i oni koji su godinama to podupirali sad su ugroženi i oni i njihov znanstveni integritet, ali hebiga takav je život.
evo još jednog razmišljanja iz knjige johna readera
missing links:
u knjizi se navodi da je evolucija "znanost koju pokreću osobne ambicije i zato je sklona
unaprijed oblikovanim mišljenjima" kao primjer se navodi: "kad se unaprijed stvoreni zaključci... tako oduševljeno prihvaćaju i tako dugo prilagođuju kao što je to u slučaju piltdownskog
* čovjeka, znanost pokazuje uznemirujuću sklonost -
staviti vjerovanje ispred istraživanja". Autor dodaje: "današnji [evolucionisti] jednako se drže pogrešnih podataka koji podupiru njihove unaprijed stvorene zaključke kao što su i ranij istraživači... odbacivali objektivne procjene držeći se shvatanja u koja su željeli vjerovati."
pošto su, dakle, prihvatili evoluciju i žele napredovati u karijeri, neki znanstvenici nisu spremni prihvatiti mogućnost zablude. radije zbog toga opravdavaju svoje unaprijed stvorene predožbe, nego da priznaju po njih negativne činjenice.
na ovo bi dodao i osudu takvog neznanstvenog pristupa koju je iznio w.r. thompson koga sam već citirao u prethodnim postovima ali evo šta još kaže povodom stogodišnjice darvinovog djela
the origin of species "ne održe li se tvrdnje tokom analize treba ih prestati odobravati, a cijeli sustav vjerovanja na osnovu nejasnih dokaza za osudu je". zatim dodaje: "činjenice i tumačenja na koja se darvin oslanjao
danas više nisu uvjerljiva. Darvinističko učenje je uslijed stalnih istraživanja na području nasljednosti i varijacija potkopano".
*slučaj piltdownskog čovjeka iz 1912. kroz nekih 40. godina prihvaćalo ga se autentičnim od strane mnogih evolucionista. naposlijetku, 1953. godine, otkrila se prevara kad se uz pomoć savremene tehnike ustanovilo da su ljudske i majmunske kosti sastavljene zajedno, te umjetno učinjene starim. u drugom slučaju, jedan prikaz majmunolike "prelazne karike" pojavio se u tisku. no kasnije se priznalo da se "dokaz" sastojao samo od jednog zuba koji je pripadao izumrloj formi svinja