banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 15:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Not now, John! je napisao:
Da li je čovjek loš ili dobar više zavisi od odgoja nego od toga da li je vjernik ili ne.

Razlika je u tome što istinski vjernici i istinski duhovnjaci nastavljaju da se odgajaju čitav život. :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Dragi moj prijatelju “Not now, John”, izvini ako sam te na bilo koji nacin uvrijedio ili ako su moje rijeci bile previse ostre. To mi nije bila namjera.
Cilj onog sto sam pisao je upravo i bio da ne donosimo generalne zakljucke a tvoja izjava da je vjera sputavala civilizacijski napredak mi se ucinila takva. Ako si citao neke od mojih postova, mogao si vidjeti da sam i sam veoma kritican prema religijskim institucijama (mislim da je ovo bolji naziv nego organizovana vjera). U vise navrata sam se kao hriscanin izvinjavao svim ne hriscanima za sve ono lose sto su hriscani kroz istoriju cinili kao i sto danas ljudima pogresno predstavljaju Hrista. Apsolutno ne smatram da su vjernici po „defaultu“ moralniji ljudi. Znam mnoge ateiste koji su moralniji od vecine hriscana. (ti i Groznium ste dokaz tome)
Holokaust nisam spominjao da bih dokazao da su ateisti fasisti. Holokaust sam uzeo kao primjer onoga sto se moze dogoditi kad covjek odredjuje sta je moralno a sta ne. Moralni zakoni ne mogu nikada biti promjenjiva kategorija.
Ne mislim da je ateistima svejedno da li ce pregaziti staricu ili ce joj pomoci. Ono sto sam zelio reci jeste da ako je ovaj zivot sve i ako je njegova svrha borba za opstanak, onda nema razloga da se zrtvujem, da pomazem drugima, da budem sasosjecajan. Zar u tom slucaju nije bolje da gazim druge da bih ja uspio?

Citiraj:
Zato (da se konačno vratimo na temu) nauka i vjera mogu zajedno, ali nauka i crkva - teško.

Fantasticno receno. Slazem se u potpunosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2006, 21:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Postavio sam temu o predviđanjima budućnosti za sljedećih 50 godina, pa mi je jedno mišljenje privuklo pažnju u vezi sa ovom diskusijom:

Geoffrey Miller je napisao:
evolutionary moral psychology will reveal the social conditions under which human moral virtues flourish. The US will follow the UK in realising that religion is not a prerequisite for ordinary human decency. Thus, science will kill religion - not by reason challenging faith, but by offering a more practical, universal and rewarding moral framework for human interaction. A naturalistic moral philosophy will replace the rotting fictions of theological ethics. In these three ways, applied evolutionary psychology will help Enlightenment humanism fulfil its long-stalled potential to make us all brighter, wiser, happier and kinder.

Interesantno mišljenje, bez obzira da li će se ostvariti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 17:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 17:26
Ne vidim na koji nacin evolucija, cija je glavna premisa borba za opstanak, ima ikakve veze sa moralnoscu. Nije religija, kako Miler kaze, preduslov za ljudsku moralnost. To je Bog. Bez Boga nema apsolutnog standarda moralnosti. Sve je relativno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 12:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2006, 09:49
Svim ateistima predlazem "Losos sumnje" Daglasa Adamsa. Da bih bila vjernik, u religijskom smislu, morala bih da zaboravim sve sto sam dosad naucila iz matematike, fizike, biologije, genetike, informatike, hemije, istorije i mnoge druge stvari. Slazem se sa NNJ-em da je religija kroz istoriju samo sputavala bilo kakav napredak civilizacije, mada nemam nista protiv religioznih ljudi. Samo ne volim kad mi neko namece svoja vjerska i moralkna ubjedjenja. Jedan svestenik me pitao sta bih rekla bogu kad bih ga srela povodom svoje nezainteresovanosti za istog. Rekla sam da mislim da je apsolutno nemoguce da sretnem nesto sto, po meni ne postoji, ali kad bi se ispostavilo da nisam u pravu, i kad bih ga srela, rekla bih: jebiga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
444 je napisao:
kad bih ga srela, rekla bih: jebiga

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 16:14 
Veteran
Veteran

Evo citat sa svetosavlje.org:
Citiraj:
Не знам откуда то да је црква против науке? Ја не мислим тако. На пример, ми знамо да је Бог створио свет и да је Бог створио човека и људско биће, али на који начин, па ту је наука да то објасни.
Према томе, и галаксија постоји и звезде постоје и све је то Бог створио, а на који начин ту је наука да објасни. Према томе, није црква против науке, већ је наука у супротности када каже да Бог не постоји, јер они (наука) се ослањају на твар и на очи, а вера се ослања на веру која није видљива. Ја мислим да је ту разлика. Ја сам већ раније говорио и о начину изгледа наших византијских храмова, који су направљени по НАУЦИ. И то показује да црква није против науке.
У ствари, можда је проблем када се неки људи прогласе за научнике, а и не припадају тој врсти, нпр. Дарвин.
о. Дејан

Interesantan tekst, mada je otac Dejan sam sebe demantovao posljednjom rečenicom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Evo citat sa svetosavlje.org:
вера се ослања на веру која није видљива

Hm...Vjera (po nekoj definiji) i možda. Ali problem je što se misli (i među mnogima koji su vjernici) da je to sve. A ima mnogo više od toga. U pravom i ozbiljnom duhovnom radu itekako postoje opipljivi dokazi za ono što se radi, ali ti dokazi su uglavnom samo za one koji su "u tome". Jednostavno takva je priroda te "nauke". Uz to, redovno idu i promjene načina razmišljanja i vjerovanja, znaju itekako padati u vodu stvari u koje je osoba nekad čvrsto vjerovala pa i druge ubjeđivala u to. Ali tako to ide.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 00:31 
Veteran
Veteran

Evo još:
Citiraj:
Očitavanje čovjekova genetskog koda ispunilo me je strahopoštovanjem jer sam otkrio nešto što je prije znao samo Bog, kaže Francis Collins, direktor Američkog nacionalnog instituta za istraživanje čovjekova genoma.

Taj 56-godišnji američki genetičar, koji je od 1993. godine vodio projekt Ljudski genom, ušao je u povijest kada je u lipnju 2000. godine u društvu svoga rivala Craiga Ventera i tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona objavio čovječanstvu da je očitan čovjekov genetski kod.

U međuvremenu, Venter se posvetio stvaranju “umjetnih bakterija”, a Collins je, uz svakodnevna istraživanja ljudskih gena, odlučio objasniti zašto vjeruje da znanstvena otkrića približavaju čovjeka Bogu.

- Jedna od najvećih tragedija našeg vremena jest stvaranje dojma da su znanost i religija u ratu - kaže Collins, koji će u rujnu objaviti knjigu “The Language of God” (Božji jezik).

Iako još nije stigla ni u tiskaru, knjiga je već pobudila brojne reakcije zbog niza Collinsovih kontroverznih teza, poput one da je “evolucija oruđe koje je Bog izabrao da bi stvorio čovjeka”.

U skladu s tom teorijom, čovjek više neće evoluirati.

Francis Collins, najmlađi od četvero djece jednog farmera u Virginiji, diplomirao je i doktorirao fizikalnu kemiju, ali je tijekom rada na doktoratu otkrio interes za biologiju i posvetio se medicinskoj genetici te bio član tima koji je otkrio gen za rijetku i fatalnu nasljednu bolest, cističnu fibrozu.

Široj svjetskoj javnosti postao je poznat 1993. godine kada je nobelovca Jamesa Watsona zamijenio na mjestu voditelja projekta Ljudski genom.

Zanimljivo je da je do 27. godine Collins bio ateist, a religijsko je prosvjećenje doživio impresioniran teško bolesnim ljudima koji su snagu i utjehu pronašli u vjeri.

- Nakon što sam pročitao knjigu ‘Mere Christianity’ C. S. Lewisa, više nije bilo povratka - kaže Collins i ističe kako njegov slučaj najbolje govori da je moguće pomiriti znanost i religiju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]