Dragi moj prijatelju “Not now, John”, izvini ako sam te na bilo koji nacin uvrijedio ili ako su moje rijeci bile previse ostre. To mi nije bila namjera.
Cilj onog sto sam pisao je upravo i bio da ne donosimo generalne zakljucke a tvoja izjava da je vjera sputavala civilizacijski napredak mi se ucinila takva. Ako si citao neke od mojih postova, mogao si vidjeti da sam i sam veoma kritican prema religijskim institucijama (mislim da je ovo bolji naziv nego organizovana vjera). U vise navrata sam se kao hriscanin izvinjavao svim ne hriscanima za sve ono lose sto su hriscani kroz istoriju cinili kao i sto danas ljudima pogresno predstavljaju Hrista. Apsolutno ne smatram da su vjernici po „defaultu“ moralniji ljudi. Znam mnoge ateiste koji su moralniji od vecine hriscana. (ti i Groznium ste dokaz tome)
Holokaust nisam spominjao da bih dokazao da su ateisti fasisti. Holokaust sam uzeo kao primjer onoga sto se moze dogoditi kad covjek odredjuje sta je moralno a sta ne. Moralni zakoni ne mogu nikada biti promjenjiva kategorija.
Ne mislim da je ateistima svejedno da li ce pregaziti staricu ili ce joj pomoci. Ono sto sam zelio reci jeste da ako je ovaj zivot sve i ako je njegova svrha borba za opstanak, onda nema razloga da se zrtvujem, da pomazem drugima, da budem sasosjecajan. Zar u tom slucaju nije bolje da gazim druge da bih ja uspio?
Citiraj:
Zato (da se konačno vratimo na temu) nauka i vjera mogu zajedno, ali nauka i crkva - teško.
Fantasticno receno. Slazem se u potpunosti.