Empty-headed je napisao:
i ovo je jedna od tema koje me privlace pa cu iznijeti svoje skromno misljenje...
prvo, nisam pristalica raznih teorija zavjere i misljenja da pojedine vlade kriju bliske kontakte (bilo koje vrste) od javnosti... nagledao sam se i nacitao mnogih "vjerodostojnih" izjava i svjedocenja ali, kad se sve sabere i poslije odredjenog kritickog promisljanja, sve bih to odbacio... kako slucaj Rozvel, tako slucajeve Beti i Barni Hil kao i mnogo, mnogo drugih pojava i urnebesnih medijskih bombi...
cinjenica je da su NLO ili UFO bili veoma popularni od tridesetih do osamdesetih godina proslog vijeka sto se poklapa sa periodom hitlerovske njemacke i potonjhim hladnim ratom... takodje, u tom periodu sistem osmatranja vazdusnog prostora nije bio na danasnjem nivou... molim vas, zar neko moze povjerovati da u danasnje vrijeme moze nesto da promakne izuzetno mocnim americkim sistemima osmatranja i spijuniranja???
sta cemo sa fermijevim paradoksom???
zaista je jako tesko povjerovati da smo sami u univerzumu...
kako to da nemamo dokaze da postoji zivot izvan zemlje???
ogromne udaljenosti jesu najznacajniji problem...najbliza zvijezda je udaljena oko 4 s.g... znaci kad je gledamo, mi vidimo fotografski snimak kako je ta zvijezda izgledala prije 4 godine... ali, to je najbliza zvijezda alfa kentaur, koja nam je pred nosom... sta je sa ostalim zvijezdama, galaksijama, jatima galaksija???
dobro, ponovicu korektno pitanje: a sta je sa radio signalima?
pa i za radio signale prostranstvo je ogromno i za male vremenske periode nedokucivo... treba li da podsjecam da smo se do juce brijali sjekirama??? ne mozemo potencirati fermijev paradox i davati mu preveliki znacaj upravo zbog toga sto smo tek odnedavno tehnoloski sposobni za tako nesto a mozda su potrebni vijekovi, milenijumi, eoni...zivotni vijek jednog covjeka a i citavo vrijeme od postanka homo sapiensa su nistavni kad se posmatra vrijeme u astronomskim razmjerama... nije ni kap u okeanu...osim te prostorne treba imati na umu i vremensku divergenciju...
na ovom mjestu mi se cini pogodnim da ubacim jos neka sopstvena razmisljanja... kakav izvanzemaljski zivot ocekujemo???
primitivni oblici zivota (bakterije i sl.)??? slozenije organizme??? zivotinje??? bica covjekolikog izgleda???
ali, zasto da razmisljamo u okviru poznatih sablona??? zasto zivot mora biti u ovakvom obliku na koji smo navikli i za koji jedino znamo???
zar je nemoguce da negdje tamo daleko postoje oblici zivota i inteligencije koji su potpuno razliciti od ovog sto nam je poznato???
pa i logicno je da razliciti uslovi dovedu do razlicitih evolucija???
dalje, mozda postoje neki oblici zivota koje mi, ljudi, uopste ne mozemo percepirati nasim culima (treba li podsjecati da nam je vidljiv samo jedan mali dio spektra a da ni u pogledu zvuka nismo nista mocniji)... zamislimo covjekolike organizme na mjesecu koji nemaju cula vida i sluha... pa, oni bi vjecno mogli zivjeti tu u nasem komsiluku a da nisu ni svjesni naseg postojanja...
ne treba odbacivati ni pretpostavke o multiuniverzumu...
Potpisujem.