banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 18:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Fermijev paradoks
PostPoslato: 12 Apr 2009, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Fermijev paradoks je neslaganje i kontradikcija u velikoj mogućnosti postojanja izvanzemaljskog života i nedostatka bilo kakvog dokaza za isto. Fizičar Enriko Fermi je 1950, postavio pitanje, zašto,ako mnogobrojne civilizacije postoje u Mliječnom Putu, dokaz kao što je svemirski brod ili sonda - ne postoje. Čak iako je međuzvjezdano putovanje teško, ako je život uobičajena stvar, zašto nismo otkrili njihove radio signale? Legitimno pitanje.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

Tema posta: Re: Fermijev paradoks
PostPoslato: 12 Apr 2009, 21:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Mozda su na manjem stepenu razvoja od nas...kako god bilo, ja vjerujem da postoje, jer kako neko rece bilo bi ogromno trosenje prostora ako niko drugi ne postoji.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2009, 09:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
jer kako neko rece bilo bi ogromno trosenje prostora ako niko drugi ne postoji.

Upravo, u ovom svemirskom beskraju, ako smo mi jedini ovdje i ako je svrha svemira da odrzava nas koji smo nista drugo nego viewtopic.php?f=28&t=28608 mislim ne mozemo n o cemu sa sigurnoscu, ali kad neko kaze da tamo negdje daleko ne postoji jedna bakterija koja ceka da bude otkrivena...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2009, 21:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Uz svu silnu tehnologiju i napredak jedino smo Voyagera uspjeli "istjerati" iz ovog naseg suncevog sistema, i kako onda da ocekujemo da nam se javi neko ko je mozda milionima parseka daleko...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A što se tiče otkrivanja dalekih planeta, čuo sam da ta grana posljednjih godina doživljava veliki napredak, ali i sada, moguće je detektovati samo džinovske planete tipa Jupiter i Saturn, dakle plinovite divove a ne i manje, za sad.

A vezano za radio signale i SETI projekt postoji poznati wow signal odnosno snažan signal zabilježen od strane Dr. Jerry R. Ehmana dok je radio na SETI projektu u Big Ear radio teleskopu i koji je nosi potencijalna obilježja nezemljskog porijekla. Trajao je 72 sekunde i čitavo vrijeme je bio praćen putem teleskopa. Nikada više nije ponovljen.Isprintao je signal i kraj njega napisao Wow, što je i postalo ima signala.

Prikačeni fajlovi:
300px-Wow_signal.jpg
300px-Wow_signal.jpg [ 13.64 KiB | Pogledano 1296 puta ]

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2009, 22:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Uz sve silne obaveze i ne stignem da pratim takve vijesti :( , inace sam veliki zaljubljenik astronomiju...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 08:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
goci master je napisao:
, zašto,ako mnogobrojne civilizacije postoje u Mliječnom Putu, dokaz kao što je svemirski brod ili sonda - ne postoje.

Misliš zašto nisu dostupni javnosti?Postoje izjave očevidaca,koje jesu u većini slučajeva glupost ali među njima ima izjava ljudi od kredibiliteta,iskusnih vojnih pilota,osmatrača,ljudi kojima bi korisnije bilo da prešute takvu stvar,pa su je opet rekli.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2009, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Uz sve silne obaveze i ne stignem da pratim takve vijesti :( , inace sam veliki zaljubljenik astronomiju...

Ja zaboravio da stavim da je ovo bilo 1977, nisi propustio nista aktuelno :D Sad kad skontam, ovo je vjerovatno bio povod Carlu Seganu za scenario za film Kontakt.

_zoka je napisao:
ali među njima ima izjava ljudi od kredibiliteta,iskusnih vojnih pilota,osmatrača

A i ta njihova vidjenja se zavrse tako da su vidjeli NLO i prica se zavrsi na tome, da neko kaze da je vidio aliena bio bi lud, a svaka snimka koja bi se eventualno pojavila bila bi proglasena montazom, kao sto ima masa spektakularnih snimaka na internetu.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 22:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jbg,MiB rade svoj posao.Zar nije malo nevjerovatno da baš svaki snimak bude montaža?Ili metorološki balon?

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2009, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Gledano iz ugla jednog trekija, oni nas za sada obilaze dok ne otkrijemo warp pogon. Ili su previše zatvoreni i ne žele kontakte bilo koje vrste.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 18:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2009, 16:40
i ovo je jedna od tema koje me privlace pa cu iznijeti svoje skromno misljenje...

prvo, nisam pristalica raznih teorija zavjere i misljenja da pojedine vlade kriju bliske kontakte (bilo koje vrste) od javnosti... nagledao sam se i nacitao mnogih "vjerodostojnih" izjava i svjedocenja ali, kad se sve sabere i poslije odredjenog kritickog promisljanja, sve bih to odbacio... kako slucaj Rozvel, tako slucajeve Beti i Barni Hil kao i mnogo, mnogo drugih pojava i urnebesnih medijskih bombi...
cinjenica je da su NLO ili UFO bili veoma popularni od tridesetih do osamdesetih godina proslog vijeka sto se poklapa sa periodom hitlerovske njemacke i potonjhim hladnim ratom... takodje, u tom periodu sistem osmatranja vazdusnog prostora nije bio na danasnjem nivou... molim vas, zar neko moze povjerovati da u danasnje vrijeme moze nesto da promakne izuzetno mocnim americkim sistemima osmatranja i spijuniranja???

sta cemo sa fermijevim paradoksom???

zaista je jako tesko povjerovati da smo sami u univerzumu...
kako to da nemamo dokaze da postoji zivot izvan zemlje???

ogromne udaljenosti jesu najznacajniji problem...najbliza zvijezda je udaljena oko 4 s.g... znaci kad je gledamo, mi vidimo fotografski snimak kako je ta zvijezda izgledala prije 4 godine... ali, to je najbliza zvijezda alfa kentaur, koja nam je pred nosom... sta je sa ostalim zvijezdama, galaksijama, jatima galaksija???
dobro, ponovicu korektno pitanje: a sta je sa radio signalima?
pa i za radio signale prostranstvo je ogromno i za male vremenske periode nedokucivo... treba li da podsjecam da smo se do juce brijali sjekirama??? ne mozemo potencirati fermijev paradox i davati mu preveliki znacaj upravo zbog toga sto smo tek odnedavno tehnoloski sposobni za tako nesto a mozda su potrebni vijekovi, milenijumi, eoni...zivotni vijek jednog covjeka a i citavo vrijeme od postanka homo sapiensa su nistavni kad se posmatra vrijeme u astronomskim razmjerama... nije ni kap u okeanu...osim te prostorne treba imati na umu i vremensku divergenciju...
na ovom mjestu mi se cini pogodnim da ubacim jos neka sopstvena razmisljanja... kakav izvanzemaljski zivot ocekujemo???
primitivni oblici zivota (bakterije i sl.)??? slozenije organizme??? zivotinje??? bica covjekolikog izgleda???
ali, zasto da razmisljamo u okviru poznatih sablona??? zasto zivot mora biti u ovakvom obliku na koji smo navikli i za koji jedino znamo???
zar je nemoguce da negdje tamo daleko postoje oblici zivota i inteligencije koji su potpuno razliciti od ovog sto nam je poznato???
pa i logicno je da razliciti uslovi dovedu do razlicitih evolucija???

dalje, mozda postoje neki oblici zivota koje mi, ljudi, uopste ne mozemo percepirati nasim culima (treba li podsjecati da nam je vidljiv samo jedan mali dio spektra a da ni u pogledu zvuka nismo nista mocniji)... zamislimo covjekolike organizme na mjesecu koji nemaju cula vida i sluha... pa, oni bi vjecno mogli zivjeti tu u nasem komsiluku a da nisu ni svjesni naseg postojanja...
ne treba odbacivati ni pretpostavke o multiuniverzumu...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Možda dokazi o "izvanzemaljcima" postoje ali ljudski um ih ne može spoznati i shvatiti ma koliki genije bio, jer je ljudski um možda "ograničen". Možda žive paralelan život na zemlji ali u drugoj dimenziji ili čemu već... :D :D :D

Poslednji put menjao nemz dana 18 Apr 2009, 19:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Empty-headed je napisao:
i ovo je jedna od tema koje me privlace pa cu iznijeti svoje skromno misljenje...

prvo, nisam pristalica raznih teorija zavjere i misljenja da pojedine vlade kriju bliske kontakte (bilo koje vrste) od javnosti... nagledao sam se i nacitao mnogih "vjerodostojnih" izjava i svjedocenja ali, kad se sve sabere i poslije odredjenog kritickog promisljanja, sve bih to odbacio... kako slucaj Rozvel, tako slucajeve Beti i Barni Hil kao i mnogo, mnogo drugih pojava i urnebesnih medijskih bombi...
cinjenica je da su NLO ili UFO bili veoma popularni od tridesetih do osamdesetih godina proslog vijeka sto se poklapa sa periodom hitlerovske njemacke i potonjhim hladnim ratom... takodje, u tom periodu sistem osmatranja vazdusnog prostora nije bio na danasnjem nivou... molim vas, zar neko moze povjerovati da u danasnje vrijeme moze nesto da promakne izuzetno mocnim americkim sistemima osmatranja i spijuniranja???

sta cemo sa fermijevim paradoksom???

zaista je jako tesko povjerovati da smo sami u univerzumu...
kako to da nemamo dokaze da postoji zivot izvan zemlje???

ogromne udaljenosti jesu najznacajniji problem...najbliza zvijezda je udaljena oko 4 s.g... znaci kad je gledamo, mi vidimo fotografski snimak kako je ta zvijezda izgledala prije 4 godine... ali, to je najbliza zvijezda alfa kentaur, koja nam je pred nosom... sta je sa ostalim zvijezdama, galaksijama, jatima galaksija???
dobro, ponovicu korektno pitanje: a sta je sa radio signalima?
pa i za radio signale prostranstvo je ogromno i za male vremenske periode nedokucivo... treba li da podsjecam da smo se do juce brijali sjekirama??? ne mozemo potencirati fermijev paradox i davati mu preveliki znacaj upravo zbog toga sto smo tek odnedavno tehnoloski sposobni za tako nesto a mozda su potrebni vijekovi, milenijumi, eoni...zivotni vijek jednog covjeka a i citavo vrijeme od postanka homo sapiensa su nistavni kad se posmatra vrijeme u astronomskim razmjerama... nije ni kap u okeanu...osim te prostorne treba imati na umu i vremensku divergenciju...
na ovom mjestu mi se cini pogodnim da ubacim jos neka sopstvena razmisljanja... kakav izvanzemaljski zivot ocekujemo???
primitivni oblici zivota (bakterije i sl.)??? slozenije organizme??? zivotinje??? bica covjekolikog izgleda???
ali, zasto da razmisljamo u okviru poznatih sablona??? zasto zivot mora biti u ovakvom obliku na koji smo navikli i za koji jedino znamo???
zar je nemoguce da negdje tamo daleko postoje oblici zivota i inteligencije koji su potpuno razliciti od ovog sto nam je poznato???
pa i logicno je da razliciti uslovi dovedu do razlicitih evolucija???

dalje, mozda postoje neki oblici zivota koje mi, ljudi, uopste ne mozemo percepirati nasim culima (treba li podsjecati da nam je vidljiv samo jedan mali dio spektra a da ni u pogledu zvuka nismo nista mocniji)... zamislimo covjekolike organizme na mjesecu koji nemaju cula vida i sluha... pa, oni bi vjecno mogli zivjeti tu u nasem komsiluku a da nisu ni svjesni naseg postojanja...
ne treba odbacivati ni pretpostavke o multiuniverzumu...

Potpisujem.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

a ja potpisujem tvoj potpis... mislim, ovo najdonje, napisano plavim slovima... :D

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
Možda dokazi o "izvanzemaljcima" postoje ali ljudski um ih ne može spoznati i shvatiti ma koliki genije bio, jer je ljudski um možda "ograničen". Možda žive paralelan život na zemlji ali u drugoj dimenziji ili čemu već... :D :D :D

ljudski um je zasigurno jako, jako ogranicen... i nesavrsen... i ne samo um... :D
e, sad tu dolazi tvoj potpis koji bih ja malo izmjenio... sto manje znas cini ti se da SVE znas i da si najpametniji (odnosi se na ljudska bica uopste a mrzi me da upload-ujem graficku interpretaciju...) :D

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 19:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Empty-headed je napisao:
a ja potpisujem tvoj potpis... mislim, ovo najdonje, napisano plavim slovima... :D

Drago mi je. 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]