banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 16:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Maj 2010, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
NJUJORK - Dvije muslimanske organizacije udružile su se u namjeri da naprave džamiju i kulturni centar na Menhetnu u 13-spratnoj zgradi uništenoj u napadu na Svjetski trgovinski centar (WTC) 11. septembra 2001.
Neki u tome vide priliku da se premosti kulturna razlika i da će džamija biti u službi mirnim vjernicima, dok je drugi posmatraju kao bolni podsjetnik na religijski ekstremizam, koji im je oduzeo voljene osobe.

Projekat je ove sedmice dobio odobrenje uticajnih lokalnih lidera.

Ipak, neke od porodica žrtava napada bijesni su zbog toga što će objekat biti izgrađen tako blizu mjestu pogibije njihovih najdražih.

"Ne sviđa mi se ta ideja. Nemam predrasude, ali je preblizu mjestu gdje su poginuli članovi naših porodica", rekla je Evelin Petigano, koja je u napadu na Svjetski trgovinski centar izgubila sestru.

Ipak, ima i onih koji daju podršku izgradnji džamije.

"Nisu svi muslimani teroristi. I oni su ginuli 11. septembra. Ovo je veliki gest koji će pokazati da nismo svi puni mržnje", rekao je Marvin Betea, medicinski radnik, koji je doživio trovanje tokom napada, a danas pati od PTSP-a i astme.

http://www.nezavisne.com/svijet/vijesti/59493/Hoce-dzamiju-blizu-WTC-a.html

Drago mi je što su Ameri upali u ovu dilemu. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 00:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
План који је подржан прошле ноћи, изазвао је контроверзе у њујоршкој јавности. За план је гласало 29 чланова вијећа, један је био против, а 10 је било одсутно.

"То је сјеме мира. Вјерујемо да је ово значајан корак у муслиманскојзаједници да се супротстави мржњи и фанатизму мањине", рекао је члан већа Роб Таунли.

На састанку је било гласног неслагања и спорења, а противници пројекта су узвикивали "Градите на хришћанском гробљу!", док су неки држали натписе "Искажите поштовање према 3.000" погинулих у терористичком нападу септембра 2001. године.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=21784

Ovom odlukom NY je pokazao kako je iznad Amerike i svjetska metropola.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 03:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ovom odlukom Amerika je pokazala da je iznad sugave Europe.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 03:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Dust je napisao:

А што је изнад Европе?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja nikada ne bih poželio da Evropa bude k'o Amerika. Švajcarska je zabranila gradnju minareta, ali Švajcarska nije na pravdi Boga pobila milion Iračana i Afganistanaca.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 13:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Nevjerovatno koliki je interes za islamske teme na ovom forumu!! :)
Jes da se fingiraju neke stvari i mišljenja ali hajde ,,,,kako kažu neki stručnjaci iz marketinga:
"svaki publicitet je dobar". :)

Gdje si fiki, kajlo stara :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja nikada ne bih poželio da Evropa bude k'o Amerika. Švajcarska je zabranila gradnju minareta, ali Švajcarska nije na pravdi Boga pobila milion Iračana i Afganistanaca.

Tesko mi je ovo priznati, ali u pravu si. :thumbup:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Nevjerovatno kako si ti jedva dočekao da nam to kažeš!! :D

Izmišljanja stvari i mišljenja je uvijek bilo i biće, svuda pa i na ovom forumu. Ali isto tako, ovdje ima i dobre rasprave, oprečnih mišljenja, vjerovao ili ne, čak i na tvojim ''islamskim'' temama. Naravno, to si propustio da primijetiš, jer se ne uklapa u tvoj ''marketing ''.

Čova buraz halfe jarane, očigledno nemaš šta da kažeš na samu temu, i onda spamuješ, i, usudio bih se reći, provociraš (''prcaš'', po narodski). Meni to, iskreno, ne smeta, ali onda nemoj kukati kako te ''banuju bez razloga'', ili insinuirati da je to zbog toga što si ''amidža'' a ne ''stric'' ili šta već. To su, ruku na srce, srednjoškolski fazoni.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 14:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Znaš šta popokat,,,,, ma lakše mi je nekako reći jarane iako ti ne želiš biti moj jaran :wink:

Istina živa, završio sam srednju školu i eto intelektualno zakržljao.
Nisam ja kriv što su me umjesto na fakultet poslali prvo u „sabirni centar“ a onda sa vrećicom u ruci u bijeli svijet.
No, iako intelektualno hendikepiran znam da svaki grad odnosno gradska vijeća usvajaju prostorne i regulaciono-urbanističe planove.
Obično se ti planovi usvajaju na duži rok te se unaprijed predvidi sva komunalna infrastruktura te objekti od društvenog značaja za koje postoji potreba ili će postojati zbog demografskog i socio-ekonomskog razvoja.
Pretpostavljam da je u slučaju New Yorka i kvarta gdje se nalaze tzv.blizanci također bila predviđena gradnja džamije i to možda ranije nego se desio nesretni teroristički čin.
Ali dovoditi u pitanje gradnju bogomolje za po veličini respektibilnu religijsku zajednicu kao što su muslimani New Yorka sa terorističkim činom je zaista dno dna moralnog i civilizacijskog sunovrata!
Džamija je mjesto za molitvu a terorista je terorista iako može biti inspirisan pogrešnim tumačenjem bilo koje religije.
Historija nas uči da je terorista inspirisanih pogrešnim tumačenjem religije stalno bilo (Krstaški ratovi,II sv.rat, pa na kraju i posljednji rat u BiH je imao dijelom takvu dimenziju) ali je stalno bilo i razumnih ljudi koji su znali razlučiti dobro od zla i plemenita religijska učenja od povampirenih mišljenja.
Šta bi bilo kad bi smo mi u Bosni primjenili taj bolesni princip na kojeg se pozivaju pojedini indotrinirani New York-čani?
Zamisli da neko razmišlja ovako:
„On je nas gađ'o granatama 3 godine, ehhh sad ne treba dozvoliti vjerskoj zajednici iz koje je on ponikao da sebi pravi bogomolju u mom gradu“ (nebitno dali crkva ili džamija)

Eto toliko od mene.Izvini što nisam stigao završiti fakultet :) ,,,još uvijek imam vremena :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 14:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
Covjek je rekao da koristis srednjoskolske fazone da bi provocirao, a nije rekao da si glup sto nisi zavrsio fakultet, al' da si bezobrazan, jesi!

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
amidža je napisao:
Znaš šta popokat,,,,, ma lakše mi je nekako reći jarane iako ti ne želiš biti moj jaran :wink:

Nisam ja kriv što su me umjesto na fakultet poslali prvo u „sabirni centar“ a onda sa vrećicom u ruci u bijeli svijet.
No, iako intelektualno hendikepiran znam da svaki grad odnosno gradska vijeća usvajaju prostorne i regulaciono-urbanističe planove.
Obično se ti planovi usvajaju na duži rok te se unaprijed predvidi sva komunalna infrastruktura te objekti od društvenog značaja za koje postoji potreba ili će postojati zbog demografskog i socio-ekonomskog razvoja.
Pretpostavljam da je u slučaju New Yorka i kvarta gdje se nalaze tzv.blizanci također bila predviđena gradnja džamije i to možda ranije nego se desio nesretni teroristički čin.
Ali dovoditi u pitanje gradnju bogomolje za po veličini respektibilnu religijsku zajednicu kao što su muslimani New Yorka sa terorističkim činom je zaista dno dna moralnog i civilizacijskog sunovrata!
Džamija je mjesto za molitvu a terorista je terorista iako može biti inspirisan pogrešnim tumačenjem bilo koje religije.
Historija nas uči da je terorista inspirisanih pogrešnim tumačenjem religije stalno bilo (Krstaški ratovi,II sv.rat, pa na kraju i posljednji rat u BiH je imao dijelom takvu dimenziju) ali je stalno bilo i razumnih ljudi koji su znali razlučiti dobro od zla i plemenita religijska učenja od povampirenih mišljenja.
Šta bi bilo kad bi smo mi u Bosni primjenili taj bolesni princip na kojeg se pozivaju pojedini indotrinirani New York-čani?
„On je nas gađ'o granatama 3 godine, ehhh sad ne treba dozvoliti vjerskoj zajednici iz koje je on ponikao da sebi pravi bogomolju u mom gradu“ (nebitno dali crkva ili džamija)

Eto toliko od mene.Izvini što nisam stigao završiti fakultet :) ,,,još uvijek imam vremena :wink:

Vidiš, u tebi se ipak krije dobar diskutant, samo to treba izvlačiti iz tebe.

Nigdje nisam rekao da ne želim biti tvoj jaran. Takođe, meni je žao zbog stvari koje su ti se desile, i koje su možda prouzrokovale traume. No, ova tema nije mjesto za razračunavanje po tom pitanju. Većina nosi neke ožilkje, ali kada bismo svi prosipali ogorčenje zbog toga na svakoj temi, to ne bi ni na šta ličilo.

I, kao što noriginal reče, nigdje nisam spominjao tvoju naobrazbu, niti po tome procjenjujem ljude. Ono je bila fraza.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
amidža je napisao:

Vidiš, u tebi se ipak krije dobar diskutant, samo to treba izvlačiti iz tebe.

Nigdje nisam rekao da ne želim biti tvoj jaran. Takođe, meni je žao zbog stvari koje su ti se desile, i koje su možda prouzrokovale traume. No, ova tema nije mjesto za razračunavanje po tom pitanju. Većina nosi neke ožilkje, ali kada bismo svi prosipali ogorčenje zbog toga na svakoj temi, to ne bi ni na šta ličilo.

I, kao što noriginal reče, nigdje nisam spominjao tvoju naobrazbu, niti po tome procjenjujem ljude. Ono je bila fraza.

Eto drago mi je da ti se ručna kočnica nije trajno zaglavila. :)
A što se tiče obrazovanja ne stiče se znanje samo na faksu niti mora nužno biti popraćeno diplomom.
Navika da čitam svakodnevno mi je ostala još od mekteba tako da džamija ima pored molitvene i odgojno-obrazovnu funkciju što pojedinim New York-čanima ne ide u glavu! :wink:

p.s.Jeli ovaj norginal ima ulogu da bljesne jednom godišnje onako po potrebi? :)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Amidza, slazem se sa tobom po mnogim pitanjima, ali stvarno je malo bizarno graditi dzamiju na mjestu trgovackog centra. To bi bilo isto kao kad bi gradili crkvu u Srebrenici gdje su poubijani muslimani, ili katolicku crkvu u Jasenovcu gdje je bio logor. Znam ja da nemaju veze mozda oni sa tim ali je malo neukusno.
Drugo, nije bas da nemaju veze. Gledao sam film da su napadi na centar dugo kovani po Njujorskim dzamijama. Iako to nije obicni narod kriv. Kao sto obicni narod nije kriv sto se Kacavenda druzio sa Mladicem, ali je zbog toga mnogima ogadio pravoslavnu crkvu. Tako je i islam ogadjen mnogima ovim gnusnim cinom. Zbog toga je malo neukusno i bizarno praviti dzamiju na tom mjestu bas, kao da nema drugog mjesta.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Slazem se da je bizarno graditi dzamiju na tom mjestu.

Ali ko je jos Ameriku shvatio...hmmm. Kad je Amerika u pitanju - apsolutno nista nije slucajno.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 20:04 
Majstor
Majstor

Dzamija je par blokova udaljena od Ground Zero (za neinformisane).

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 23:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Dzamija je par blokova udaljena od Ground Zero (za neinformisane).

Одговори на постављено питање.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 00:50 
Majstor
Majstor

Silvio Dante je napisao:
Dust je napisao:

А што је изнад Европе?

Ne razumijem ovo pitanje? Jel' pitas "zasto je iznad europe". Ako je to, to je nadovezusha na filozofa koji je rekao da je NY iznad Amerike. Amerika je samo pokazala sta je ustvari demokratija, nesto sto se u Europi gasi na racun muslimana na zalost. Nadam se da sam odgovorila na tvoje pitanje, ako imas jos pitanja obrati se mom publicisti. Poz

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Dust je napisao:

А што је изнад Европе?

Ne razumijem ovo pitanje? Jel' pitas "zasto je iznad europe". Ako je to, to je nadovezusha na filozofa koji je rekao da je NY iznad Amerike. Amerika je samo pokazala sta je ustvari demokratija, nesto sto se u Europi gasi na racun muslimana na zalost. Nadam se da sam odgovorila na tvoje pitanje, ako imas jos pitanja obrati se mom publicisti. Poz

Не интересује ме никакве надовезе и привезе већ конретанм одговор на конкретно питање:
Зашто је Америка изнад шугаве (по теби) Европе?

Живо ме интересује.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 03:46 
Majstor
Majstor

Pa pise ti gore.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 09:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dust je napisao:

Hoćeš reći da je "demokratskije" upasti u Irak i ubti milion Iračana nego zabraniti gradnju džamija?Da je "demokratskije" zatvoriti par hiljada muslimana u Guantanamu,bez ikakvih prava na bilo šta,nego zabraniti nošenje feredže?
Amerika odavno nema pojma šta je demokratija......

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]