banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 21:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Okt 2009, 13:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
U selu Donji Podgradci na sjeveru Bosne i Hercegovine, od prvog do desetog oktobra održana je prva posljeratna radna akcija. Organizovali su je članovi više udruženja Josip Broz Tito iz BiH, Hrvatske i Srbije. Iako “skromna” sa tek nekoliko stotina akcijaša, akcijaši tvrde da će za nekoliko godina radne akcije ponovo zaživjeti.

ISTORIJSKI POČETAK: Mladi obožavaoci bivšeg predsjednika SFR Jugoslavije, Josipa Broza Tita, imaju veoma ambiciozan plan. Oni žele da ova radna akcija u Donjim Podgradcima bude istorijski početak. Jer, vjeruju da će im se mnogi ljudi pridružiti kada vide da je moguće obnoviti pozitivni duh među ljudima koji su nekada učestvovali na radnim akcijama.

Oni čak tvrde da i oni koji nisu pretjerano voljeli bivši sistem, priznaju da su neke od najljepših trenutaka u životu doživjeli upravo na radnim akcijama. Neki su na tim akcijama - kada su ljudi sa velikim poletom gradili pruge i ceste, mostove i tunele, pomagali seljacima u poljskim radovima - upoznali i svoje buduće supružnike, a drugarstva tamo stečena produžila su se i do današnjih dana.

VIKEND U PUNOM SASTAVU: Duško Malešević, generalni sekretar Komunističke partije BiH, i jedan od organizatora omladinske radne akcije „Podgradci 2009“ vjeruje da će mnogi poželjeti da se to vrijeme radnih akcija vrati.

Istina, sve je još relativno skromno. Akcijaša je tek nekoliko stotina. Dolaze iz BiH, Hrvatske i Srbije puni elana. Planirali su doći još i akcijaši iz Austrije i Mađarske, ali Crveni krst Gradiške nije ispunio obećanje i nije našao smještaj za njih, pa su ih morali odbiti.

Duško kaže da zbog toga što mnogi akcijaši radnim danima moraju raditi u svojim preduzećima, samo vikendom je „puni sastav“, kada se skupi više stotina akcijaša. Ostalim danima su tu studenti, ili oni koji su uspjeli dobiti nekoliko dana slobodno.

ODLUČILI DA POMOGNU SELJACIMA: Duško kaže da godinama razmišlja da organizuje radnu akciju. Odabrao je svoje selo Donji Podgradci, jer je tu najlakše naći smještaj za akcijaše. Njegova porodična kuća dovoljno je prostrana da primi 20-ak akcijaša, a ostale su smjestili u obližnjim komšijskim kućama.

„Motiv za organizovanje radne akcije je prije svega težak život i rad seljaka. Niko se o njima ne brine a uslovi u kapitalističkom sistemu su loši“, objašnjava on motive zbog kojih se odlučio da organizuje ovaj događaj.

Akcijaše je Duško pronašao u društvima Josip Broz Tito u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji su se odmah odazvali čim im je Duško ispričao šta želi napraviti. „Stvarno ih nije trebalo dugo moliti. Odmah su se javili i podržali moju ideju. Već razmišljamo i o drugim radnim akcijama“, priča on.

KO DANAS DŽABE RADI? Mještanin Bojan Veljić kupio je jednu staru kuću u zaseoku Šor za svoju ženu i njihovo dvoje djece. Iznenadio se kada su mu u dvorište došli akcijaši i ponudili da pomognu u radovima. Već treći dan zaredom marljivo rade, kako bi što prije završili posao. „Juče smo cijeli dan radili, a i sutra ćemo, da to što prije završimo”, pričaju.

“Kad su došli nismo vjerovali. Ko danas u ovom vremenu dolazi džabe raditi?! Dosta naroda nije vjerovalo. Svi su pitali, jesi li ti dobro razumio? Čak su nam rekli da ne treba im spremati jelo, oni sami sebi donesu jelo. Ali to kod seljaka ne ide tako! Mi njih počastimo koliko možemo”, priča Bojan Veljić.

Nina, djevojka sa otoka Krka, radi u ekipi koja pomaže u berbi kukuruza. „Od prvog trenutka mi se ideja jako svidjela i uvijek sam otvorena za takve stvari. U našem selu na Krku imamo jako puno strarih ljudi kojima treba pomoći, ali mi nemamo tako velika polja kao ovdje“, smije se ona.

Nina u šali kaže da nije došla ovdje nikada ne bi naučila kako se beru kukuruzi, jer ih na Krku nema. Iako sama nije članica nijedne komunističke partije, niti je bila rođena dok je Tito bio živ, kaže da se uvijek rado odazove kada je nekom potrebna pomoć, jer je od starijih čula za nekadašnje radne akcije.

NA POZIV DOLAZE PONOVO: Mirza Žerić je sekretar udruženja Josip Broz Tito Sanski Most. Odazvao se na radnu akciju i sa sobom doveo autobus akcijaša iz njegovog udruženja. Za nekoliko mjeseci, radna akcija će biti i u Sanskom Mostu, kada će obnavljati jedno zapušteno partizansko seoce i bolnicu.

„Mještani su zadovoljni i drago im je. Iznenade se kad im kažemo da smo došli da im pomognemo da oberu kukuruze, što smo upravo završili prije nego što ste vi došli. I kada za nekoliko mjeseci opet ovdje bude radna akcija, mi ćemo se odazvati i opet ćemo doći da im pomognemo“, kaže Mirza.

Iako se na ovoj radnoj akciji nisu gradile ceste, pruge i mostovi, akcijaši ne posustaju duhom. Kažu oni da je to tek početak. Duško tvrdi da će sljedeće godine ovdje biti barem 500 akcijaša, jer će sve biti bolje organizovano. Tada će možda graditi i lokalni put koji bi stanovništvu bio potreban. A umeđuvremenu, kaže, biće još radnih akcija širom bivše Jugoslavije.

("Deutsche Welle")

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 16:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Odlično.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Хахахаха, какви сте ви ликови!

За овог квази Јевреја сам већ формирао мишљење, а ти ме изненађујеш, Vader.

Кад би ви знали какав је то болид тај Малешевић! Чуј, "generalni sekretar Komunističke partije BiH"!
А до прије 2 године је био чивија у СНСД-у, био у општинској власти Градишке неки курац (начелник за нешто), па кад су се Додикови ријешили ноторног пијанца, сад је он постао "generalni sekretar Komunističke partije BiH". Политички полтрон и опортуниста...

Што се тиче саме идеје... Дајте, људи, помагање људима око куће и брање куруза у родном селу инкриминисаног Душка Малешевића! То радна акција?

Идеја радних акција је била да се искористи воља и жеља омладине како би се вршили јавни радови и стварала инфраструктура за потребе друштва и државе.
Ово је обична зајебанција, без циља (еј, помажу сељацима у Подградцима око куће!) и идеје (ако желе помагати радничкој класи, шта раде на селу? ако желе помагати сиромашним, шта раде у једном за наше појмове богатом селу? Ах, да, Дуле је одатле!)

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne poznajem kraj, ali ako su bili u Donjim Podgracima mogli su posjeiti i voćnjak Igora Dodika u Gornjim Podgracima. U čemu je stvar?

Zna se šta su bile radne akcije, znojilo se par mjeseci za radnički pasulj, kako bi se država izgradila BESPLATNO, da bi se 40 godina kasnije sve srušilo k'o kula od karata.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 21:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Zna se šta su bile radne akcije, znojilo se par mjeseci za radnički pasulj, kako bi se država izgradila BESPLATNO, da bi se 40 godina kasnije sve srušilo k'o kula od karata.

Al' što se bar "štemalo" momački i djevojački... :D

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Šta oni nazivaju RADNA AKCIJA?

Ko se vozio po vukojebinama naše BiH, mogao je vidjeti stare oronule kontejnere i barake u kojima su živjeli akcijaši, koji su probijali tunele, pravili pruge i kopali temelje za dalekovode.

Jeste dobro djelo pomoći nekom seljaku i uopšte pomagati sirotinji, ali to nije RADNA AKCIJA.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
filozof sa vrbasa je napisao:
Šta oni nazivaju RADNA AKCIJA?

Ko se vozio po vukojebinama naše BiH, mogao je vidjeti stare oronule kontejnere i barake u kojima su živjeli akcijaši, koji su probijali tunele, pravili pruge i kopali temelje za dalekovode.

Jeste dobro djelo pomoći nekom seljaku i uopšte pomagati sirotinji, ali to nije RADNA AKCIJA.

Zaboravio si napisati i gubili zdravlje... zbog čega???? :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 23:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Eeee, sa pjesmom smo nekad i kibbutz-e gradili... :)

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 06:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
Kakvi su vam to komentari?
Lijepo pise da je to tek pocetak i da se okupljaju prvi put.Ja sam ucestvovao u nekoliko akcija 1977/78/79 sa brigadom"25 maj" i mogu vam reci da je to nesto nezaboravno.
Nadam se da ce nastaviti sa tim i u buduce.
Dosta toga se moze uraditi i srediti na taj nacin.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 07:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
da je srece pa opet napravit te akcije i gradit zemlju,ovu danasnju omladinu pokupit i dat im kramp i lopatu pa nek tamo udaraju i visak snage trose a ne da se qrce po parkovima i ulicama ko kakvi kauboji :cat:
Negdje sam citao da kapaciteti zatvora u BiH nisu dovoljni koliko ima osudjenih...........eto prilike za odradu kazne aajaaa upregni stoku koja je napravila krivicno djelo i nek sljakaju!!!!!!!!Iskoristit kapacitet treba :cat:

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 07:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

cvox je napisao:
Negdje sam citao da kapaciteti zatvora u BiH nisu dovoljni koliko ima osudjenih...........eto prilike za odradu kazne aajaaa upregni stoku koja je napravila krivicno djelo i nek sljakaju!!!!!!!!Iskoristit kapacitet treba :cat:

Kao u Alabami... Darko Elez i društvo vrijedno motikama prekopavaju, a murija na konjima i sa vinčesterkama budno prati svaki njihov pokret...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
shoole je napisao:
Хахахаха, какви сте ви ликови!

За овог квази Јевреја сам већ формирао мишљење, а ти ме изненађујеш, Vader.

Кад би ви знали какав је то болид тај Малешевић! Чуј, "generalni sekretar Komunističke partije BiH"!
А до прије 2 године је био чивија у СНСД-у, био у општинској власти Градишке неки курац (начелник за нешто), па кад су се Додикови ријешили ноторног пијанца, сад је он постао "generalni sekretar Komunističke partije BiH". Политички полтрон и опортуниста...

Што се тиче саме идеје... Дајте, људи, помагање људима око куће и брање куруза у родном селу инкриминисаног Душка Малешевића! То радна акција?

Идеја радних акција је била да се искористи воља и жеља омладине како би се вршили јавни радови и стварала инфраструктура за потребе друштва и државе.
Ово је обична зајебанција, без циља (еј, помажу сељацима у Подградцима око куће!) и идеје (ако желе помагати радничкој класи, шта раде на селу? ако желе помагати сиромашним, шта раде у једном за наше појмове богатом селу?
Ах, да, Дуле је одатле!)

Slažem se sa nekim dijelovima ovog posta.
To nije ni "r" od radne akcije!

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 12:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Prva privatna radna akcija :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=DwLReG8z8lk

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nama prvo fale petoljetni planovi, a to je posao države. Bez jasne vizije, nema ni akcije.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 13:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
LemiGO je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol:

To je bilo i u Donjim Podgradcima - prva privatna radna akcija, a organizovali je komunisti iz BiH

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
BL4ever je napisao:
LemiGO je napisao:

To je bilo i u Donjim Podgradcima - prva privatna radna akcija, a organizovali je komunisti iz BiH

А ко је био ударник? :lol: :lol:

И зато, поведи нас ароне, поведи нас путем истине... :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Komunjare opet tuguju za izgubljenim vremenom kad su i onako gubili vrijeme...
Šalu na stranu al me ti komunisti stvarno nerviraju, pogotovo ona akcija "preimenujmo Trg Krajine u Trg JBT-a". Oni vide budućnost, oni i aaron, naravno...
I te radne akcije, ako zažive (a neće) će postati upravo privatne, kad kum/zet/žirant predsjednika komunističkog saveze bude gradio kuću, prekopavao njivu i slična sranja...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 15:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Radne akcije su njegovale zajedništvo, timski duh, toliko toga se izgradilo počev od pruge Brčko-Banovići pa na dalje... I šta je u tom loše? Zemlja tek izašla iz rata, porušeno sve i svašta, razorena infrastruktura, moralo se od nečega početi...

Najlakše je pljuvati po nečemu o čemu se nema pojma.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Aaron je napisao:
Najlakše je pljuvati po nečemu o čemu se nema pojma.

Najlakše je glumiti prosvijetljenog, i govoriti da drugi nemaju pojma...boy

Aaron je napisao:
Radne akcije su njegovale zajedništvo, timski duh

Većina ljudi koja je bila u ratu od 92 - 95 bila je i na radnim akcijama, tolko o zajedništvu...i timskom duhu, naravno...

Aaron je napisao:
toliko toga se izgradilo počev od pruge Brčko-Banovići pa na dalje

Svaka im čast...koliko je ljudi zbog toga zdravstveno sjebano, koliko se njih moralo škole ili fakulteta odreći.
A radna akcija je bila jedna od glavnih odlika komunizma. Pogledaj termin "intelektualno ubistvo" u Kini, zatim koliko je ljudi po majci Rusiji radilo u Sibiru i ginulo tamo...

Nemam ništa protiv radnih akcija, jeste držva napredovala, ali nije radna akcija samo rainbows and unicorns (cijeli dan koristim ovaj termin, i zakon je)...i nek ostane u prošlosti...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2009, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Iako je komunisticki rezim bio los relativno, od ovakvog kapitalistickog kakvog sada imamo je bio daleko bolji. Jedna od dobrih stvari su bile i te akcije dok se gradilo zajednicki, ali kad su komunisticki funkcioneri, oficiri itd poceli koristiti akcije radi licnih ciljeva tad je vec bio kraj idealizmu. Znam licno covjeka koji mi je pricao kad je sluzio vojni rok da su redovni vojnici isli jednom oficiru kopati kanal za vikendicu. Toliko o jednakosti u komunizmu, tj. socijalizmu kao i sad. Uvijek ce biti onako kako je tj. isto.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]