banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 02:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2009, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Danas nam je profesorica u školu donijela fetus. Pravi fetus. Onako u čaši, u tečnosti. Star tri mjeseca. Žalostan prizor, ali nisam se baš zgrožavala, više sam bila radoznala da to vidim. Ali nisu svi bili istog mišljenja. Neki su odmah počeli postavljati pitanje kako neko dozvoli da mu se fetus zadrži kao predmet posmatranja. Ja nešto mislim da te žene niko ništa nije ni pitao.

Na medicinskom fakultetu se svakog dana sjeckaju tijela ljudi raznih uzrasta - beba, odraslih ljudi, baba. Odrastao čovjek pretpostavljam sam potpisuje ako želi da njegovo tijelo nakon smrti služi naučnom ispitivanju, ali kako to biva sa bebama? Ja ne mogu da zamislim ženu koja daje pristanak na tako nešto. Zanima me kako to funkcioniše.

Inače, ne vidim nešto loše u tome, naprotiv, ne smatram to nemoralnim nego logičnim, kako bi inače nauka napredovala bez toga. Ali interesuje me da li se od tih žena traži pristanak da im se zadrži fetus, i kako ljudi daju pristanak da im se vrše testiranja na mrtvom djetetu?

Malo je morbidna tema, al' ajd... :lol: Premijestite ako sam promašila pdf, ali nisam bez razloga stavila ovdje.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2009, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mozda nama to nije razumljivo, ali ima svakakvih ljudi, ima majki koje bi ubile svoju bebu dok je fetus da ga mogu masno prodati, npr majka zena alkholicarka - sta sve nece uciniti da dodje do svog "seruma". Mozda se sjecas, bila je jedna tema o jednoj djevojci koja je namjerno zatrudnila vise puta pa radila pobacaj, ubijala svoje bebe, samo da bi mogla da ostvari svoje umjetnicko remek-djelo. I jos ako skontas da je od toga mogla i da zaradi... Mogla je fetuse izvoziti.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 13:22 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2009, 13:16
Sve u svrhu nauke treba dozvoliti, ako je zasnovano na dobrovoljnoj osnovi. Pa i kloniranje.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Наука и етика су често у супротности. Колико је пацова су били убијени у име науке! Научник може да убије 1000 пацова и неће имати ефекта.
И он неће бити одговоран за то....

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
MonaLisa je napisao:
Danas nam je profesorica u školu donijela fetus. Pravi fetus. Onako u čaši, u tečnosti. Star tri mjeseca. Žalostan prizor, ali nisam se baš zgrožavala, više sam bila radoznala da to vidim. Ali nisu svi bili istog mišljenja. Neki su odmah počeli postavljati pitanje kako neko dozvoli da mu se fetus zadrži kao predmet posmatranja. Ja nešto mislim da te žene niko ništa nije ni pitao.

Na medicinskom fakultetu se svakog dana sjeckaju tijela ljudi raznih uzrasta - beba, odraslih ljudi, baba. Odrastao čovjek pretpostavljam sam potpisuje ako želi da njegovo tijelo nakon smrti služi naučnom ispitivanju, ali kako to biva sa bebama? Ja ne mogu da zamislim ženu koja daje pristanak na tako nešto. Zanima me kako to funkcioniše.

Inače, ne vidim nešto loše u tome, naprotiv, ne smatram to nemoralnim nego logičnim, kako bi inače nauka napredovala bez toga. Ali interesuje me da li se od tih žena traži pristanak da im se zadrži fetus, i kako ljudi daju pristanak da im se vrše testiranja na mrtvom djetetu?

Malo je morbidna tema, al' ajd... :lol: Premijestite ako sam promašila pdf, ali nisam bez razloga stavila ovdje.

Neobično je to što je fetus star tri mjeseca bio u "komadu", jer sam nedavno na tv gledala neku emisiju u kojoj između ostalog kažu da se abortus vrši u prvih nekoliko nedjelja a kada je star oko 3 mjeseca tada se komada, tj. vadi iz dijelova, a u 4. mjesecu se izaziva vještački pobačaj.

S etičke i ljudske tačke gledanja mučno je posmatrati fetus u tegli, a s naučne strane takve stvari služe za proučavanje, učenje... kako izmiriti te dvije stvari i biti objektivan?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka

@Talija: Bio je spontani pobačaj.

To ujedno mogu odgovoriti i na Hristov post.
Sjećam se te teme, ali ovo je opet nešto drugo. Niko ne izazove spontani pobačaj namjerno, a ne vjerujem ni da bi neko ubio dijete zbog novca...

Naravno da je korisno zadržavanje tih tijela zbog proučavanja, to ne osporavam, samo ne znam kako majke daju odobrenje za to..

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Lisa, ne mora znaciti da sve majke koje daju fetus drugima na raspolaganje ubijaju svoj fetus zbog novca, ali ako ima majki koje rade i to, pitam se zasto onda ne bi bilo procentualno vise onih majki koje ce vec mrtvo dijete prodati zarad novca. Taj procenat moze biti sasvim dovoljno velik da obezbjedi dovoljno fetusa za proucavanje. A pogotovo ako su ljudi na ivici egzistencije, lakse ce se odluciti da to urade samo da dodju do prijeko potrebnog novca. Nisam siguran, ali vjerujem da kod ustupanja fetusa igra veliku ulogu novac, a manju zrtvovanje roditelja za nauku.

MonaLisa je napisao:
Hristov post.

"Hristovov", ili "od Hristova", je tacnije :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2009, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka

Hristov je napisao:
Lisa, ne mora znaciti da sve majke koje daju fetus drugima na raspolaganje ubijaju svoj fetus zbog novca, ali ako ima majki koje rade i to, pitam se zasto onda ne bi bilo procentualno vise onih majki koje ce vec mrtvo dijete prodati zarad novca. Taj procenat moze biti sasvim dovoljno velik da obezbjedi dovoljno fetusa za proucavanje. A pogotovo ako su ljudi na ivici egzistencije, lakse ce se odluciti da to urade samo da dodju do prijeko potrebnog novca. Nisam siguran, ali vjerujem da kod ustupanja fetusa igra veliku ulogu novac, a manju zrtvovanje roditelja za nauku.

Reci da se šališ... Ja ne mogu zamiliti nikoga, ma koliko siromašnog, da tijelo svoje bebe (pa čak ni babe :lol: ) daje zbog novca.

A to sa fetusima prilikom spontanih pobačaja, mislim da se tu majku ništa i ne pita. Taj fetus ionako ostane u bolnici (kao otpad), tako da ga oni samo sačuvaju ako žele.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]