Dragi moji prijatelji forumaši, ja se slažem sa Errorom. Bitno je da imaš mogućnost izbora. Ljudi koji neće da idu po meni su kukavice koje neće da probaju nešto novo i nauče novi jezik. Gledam svoje sestre.. One nikad ne bi otišle iz Bl. Ja to ne shvatam. Ja nisam vezana za Banjaluku, a u njoj sam rođena i odrasla. Nisam nacionalista i duboko žalim što su sve moje komšije otišle u Švedsku i što ne poznajemo nikog iz svoje ulice. Al to je druga tema...
Zašto ostati? Ne znam. Ja sam jedva dočekala da odem. Nemate pojma koliko je drugačije. Ova priča o privikavanju na drugu kulturu ne pije vode. Svaka iole komunikativna i snalažljiva osoba se snađe. Ja sam se snašla više nego odlično. Zemlja mi se sviđa.
Zašto otići? Evo par mojih razloga:
-fakultet je predobar. Za ove pare u Bl bih morala sav materijal sama da plaćam, ovdje imam svaku mrvu potrebnog materijala. Radimo moderne stvari, sretna sam što imamo super profesore, kvalitetne, koji nas guraju naprijed. Za 1000€ godišnje steći ću jako dobro obrazovanje.
Pored odličnog fakulteta, ljudi su mnogo manje isfrustrirani. Kod nas vlada kolektivna isfrustriranost jer smo zatvoreni. I sama sam bila jako nervozna. Nigdje narod ne može bez vize. Ja sam odavde otišla u Barselonu avionom za 20€ povratna... Šta dalje da vam pričam.. To daje opuštenost studentima...
Treba otići jer ćeš naučiti bar 1 strani jezik. Naučićeš kuvati njihovu kuhinju savršeno

Upoznaćeš nove ljude. Ne živiš s roditeljima nego se sam snalaziš kako znaš i umiješ. Ja ne radim, tako da imam prilično ograničen budžet. I raspoređujem ga tako da mi svaki dan bude dobar i da imam dovoljno za sve.. Razmišljaš drugačije nego kad si sa svojima i sve onio plaćaju - računi i sl.
Ljudi, toliko je lijepo početi iz početka negdje i od 0 osoba znati pola grada i super se uklopiti. Nije uopšte istina da će tek tvoji unuci biti prihvaćeni. Evropa je sad toliko puna stranaca da nema homogene zemlje. Samo su naše balk. zemlje homogene.
Eto za kraj da napišem da ja stvarno volim Italiju. Fali mi porodica, al drago mi je da sam izabrala ovaj put koji ima više izbora.
P.S. Ne spominjem našu političku scenu koja je samo razlog više za odlaskom. Gledam iz perspektive studenta.