banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2009, 14:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Mišljenja, stavovi, biznis-planovi, tripovi, vizije, prolupavanje na temu ...sve se traži. :D :D

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2009, 15:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Ako odeš vani, moraš se pomiriti sa činjenicom da ti, tvoje dijete moraćete podnijeti žrtvu da se prilagodite novoj kulturi, načinu života, zakonima...Tek unuče će biti prihvaćeno od te nove sredine... A opet ako ostaneš ovdje moraćeš gledati Karadžićeve, Krajišnikove, Dodikove, Radmanoviće, Davidoviće, Roguljićeve, Miškovićeve potomke kako izrabljuju tebe i tvoju djecu, uz to sve radićeš za platu u iznosu da ako štediš dvije godine, moći ćeš kupiti pristojan polovni automobil, dok istovremeno vani ako budeš radio, moći ćeš za dvije-tri plate kupiti pristojan polovni automobil! Ako ostaneš ovdje postoji velika vjerovatnoća da se dogodi neki novi sukob, jer ovo područije je područije latentnog konflikta (ratovali su nam pradjedovi, pa djedovi, potom očevi, pa i neki od nas samih), ne treba biti mudrac i doći do zaključka da će i naša djeca, unuci u nekom novom ratu ginuti za neke nove ratne profitere...

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2009, 15:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zašto otići..............?Milion razloga,puno više nego za ostati.
Zašto ostati......?Jedan razlog,koji je bitniji od ovih milion.Ja pripadam ovome prostoru i on pripada meni.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2009, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Otići zbog mogućih budućih ratova, zbog nedostatka perspektive, zbog bolesti društva, zbog izolovanosti.
Ostati zbog porodice, prijatelja, svog mentaliteta (njegovih dobrih strana).

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2009, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
socialbug je napisao:
Ako odeš vani, moraš se pomiriti sa činjenicom da ti, tvoje dijete moraćete podnijeti žrtvu da se prilagodite novoj kulturi, načinu života, zakonima...Tek unuče će biti prihvaćeno od te nove sredine... A opet ako ostaneš ovdje moraćeš gledati Karadžićeve, Krajišnikove, Dodikove, Radmanoviće, Davidoviće, Roguljićeve, Miškovićeve potomke kako izrabljuju tebe i tvoju djecu, uz to sve radićeš za platu u iznosu da ako štediš dvije godine, moći ćeš kupiti pristojan polovni automobil, dok istovremeno vani ako budeš radio, moći ćeš za dvije-tri plate kupiti pristojan polovni automobil! Ako ostaneš ovdje postoji velika vjerovatnoća da se dogodi neki novi sukob, jer ovo područije je područije latentnog konflikta (ratovali su nam pradjedovi, pa djedovi, potom očevi, pa i neki od nas samih), ne treba biti mudrac i doći do zaključka da će i naša djeca, unuci u nekom novom ratu ginuti za neke nove ratne profitere...

Dobar post. Iznenadio si me socialbag, nisam ocekivao ovako dobro razmisljanje od tebe posto uglavnom sam primijetio da si spamao i branio gore navedene profitere i nacionaliste.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 01:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
dobro vim ako vam je toliko dobro u svedskoj i drugim skandinavskim vukojebinama sto jedva cekate odmore da navalite ovamo,tamo ribate klozete i perete tanjire,zivite na socijali,jedete pastetu,kupujete na rasprodajama felericnu robu,ali ovamo kad dodjete glumite i ponasate se tako galantno,sto uopste dolazite ovamo medju cetnike i nacionaliste

bas zbog rata treba ostati a ne bjezati kakva su vam to nakaradna i retardirana razmisljanja,1999 kad je poceo NATO napad na Srbiju , slucajno sam se naso u italiji u luci Bari,tamo sam vidio hiljade mladih Albanaca koji su dolazili iz Njemacxke,Svicarske Amerike itd da bi trajektima presli u albaniji i isli dalje u borbu na kosovo

sta je sa vama ljudi vi ste bolesni

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 05:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Iz države u državu može samo tko ima pumo para ili se ženi to jest udaje.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 09:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Dobar post. Iznenadio si me socialbag, nisam ocekivao ovako dobro razmisljanje od tebe posto uglavnom sam primijetio da si spamao i branio gore navedene profitere i nacionaliste.

Očito ne čitaš moje postove, nacionalista (ne šovinista) jesam ali profiterima i kvazi liderima jebem mater gdje god mi se pruži prilika! Nažalost dobar dio tih postova ažurni moderatori su zbrisali pa možda tome da pripišem tvoju neinformisanost. :P

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 10:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Otici nisam nikad ni razmisljao niti razmisljam

_zoka je napisao:
Zašto ostati......?Jedan razlog,koji je bitniji od ovih milion.Ja pripadam ovome prostoru i on pripada meni.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ja se nalazim pred tom odlukom. Ako Bog da zdravlja, sreće i dovoljno novca, odoh u Austriju iduće godine.
Zašto sam imala želju ostati:
-zato jer sam vezana za prijatelje i rodno mjesto
-zato jer je tako lakše... ovdje ljude poznajem, ima mi uvijek ko pomoći, dobro se snalazim...
Zašto sam odlučila da idem:
-zato jer je to bolje za moje obrazovanje
-zato jer mi je tamo brat
-zato jer mi se tamo sviđa okolina
-zato jer znam jezik pa neću imati teškoće koje drugi imaju kada odu
-zato jer znam da bi mi jednoga dana bilo žao što nisam iskoristila priliku
-zato jer je izazov. Kući se uvijek mogu vratiti ako mi se ne svidi, nakon fakulteta se takođe mogu vratiti ili ostati. Voljela bih malo da promijenim sredinu.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 13:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ostati, i smanjiti Hrvatima, Muslimanima, polutanima jezike svojatanja zemlje za koju su Srbi živote položili u svim dosadašnjim ratovima!!!

Onog trenutka kada se odrekneš zemlje za šaku srebrenjaka, izgubio si identitet, nijedna sredina nova, nikad te neće prihvatiti kao svog! Uvijek si stranac sa prazninom u srcu! Možeš piti viski, spikati engleski, kurčiti se ovim ili onim ali tvoje ime prezime te determiniše balkanskim identitetom!!!

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
bas zbog rata treba ostati a ne bjezati kakva su vam to nakaradna i retardirana razmisljanja,1999 kad je poceo NATO napad na Srbiju , slucajno sam se naso u italiji u luci Bari,tamo sam vidio hiljade mladih Albanaca koji su dolazili iz Njemacxke,Svicarske Amerike itd da bi trajektima presli u albaniji i isli dalje u borbu na kosovo

Hoces reci da su pametni ti Albanci sto su isli na Kosovo tuci se za budale i profitere. To su najobicnije naivcine ispranog mozga. Dobro pjeva bora corba-"samo budale ginu za ideale". Ja sto sam vidio devedesetih to je da su se ljudi siromasi tukli za profit profitera kao sto je Krajisnik, Karadzic itd. I sta je bilo. Profiteri im prodase kuce, a jadnici koji su se borili ostase bez icega i bez kuce i bez ognjista, neko bez glave, ruke, noge i onda im tamo neki takav sto se nakrao u ratu i cije deseto koljeno nije bilo u ratu nesto pametuje i prica o nekom "patriotizmu". Pa ko hoce neka vjeruje u takve gluposti, ja nisam ni tada kad im je vecina vjerovala, a pogotovo ne sada jer sam se uvjerio da sam bio u pravu kad sam vidio sta su uradili.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 21:28 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ozna je napisao:
dobro vim ako vam je toliko dobro u svedskoj i drugim skandinavskim vukojebinama sto jedva cekate odmore da navalite ovamo,tamo ribate klozete i perete tanjire,zivite na socijali,jedete pastetu,kupujete na rasprodajama felericnu robu,ali ovamo kad dodjete glumite i ponasate se tako galantno,sto uopste dolazite ovamo medju cetnike i nacionaliste

sta je sa vama ljudi vi ste bolesni

FYI..nema pasteta u inostranstvu..

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 21:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
spavac je napisao:

FYI..nema pasteta u inostranstvu..

Eto,još jedan razlog za ostanak....... :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Neka,masala nek ostaju ovi sto su im idol Albanci,svaka cast. Ja sam "kidnuo",ne svojim izborom,ali fakat sad je moj izbor da sam tu gdje sam. Zasto? Cisto za to sto ,pod broj 1 imam djecu,kojoj zelim sve najbolje. Hvala bogu,trudim se oko njih, zemlja u kojoj zivim je ok,tako da mi djeluju zadovoljna ,kao i ja. To o praznini u dusi i hljebu sa sedam kora,ostavite narodnjacima,onim preko bare ili tezacima sto sebi ne znaju ugoditi.Ja licno,kad se pozelim "rodne grude",skoknem kad mi je ceif,bio u januaru,pocetkom juna,a dolazim i sad u ponedjeljak,na malo duze,mjesec i po....uspara se jeduci te pastete :roll:
Ono sto ja imam za razliku od raje dole je mogucnost izbora,da zivim ovdje ,ili da se vratim,znaci nista me ne koci,a vas?

P.s Socijala; dok god imam 1/1 ono sto imam tu,sve da je izginulo 7 miliona Aboridzina,da, to ja cu to zvati MOJE

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2009, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Dragi moji prijatelji forumaši, ja se slažem sa Errorom. Bitno je da imaš mogućnost izbora. Ljudi koji neće da idu po meni su kukavice koje neće da probaju nešto novo i nauče novi jezik. Gledam svoje sestre.. One nikad ne bi otišle iz Bl. Ja to ne shvatam. Ja nisam vezana za Banjaluku, a u njoj sam rođena i odrasla. Nisam nacionalista i duboko žalim što su sve moje komšije otišle u Švedsku i što ne poznajemo nikog iz svoje ulice. Al to je druga tema...
Zašto ostati? Ne znam. Ja sam jedva dočekala da odem. Nemate pojma koliko je drugačije. Ova priča o privikavanju na drugu kulturu ne pije vode. Svaka iole komunikativna i snalažljiva osoba se snađe. Ja sam se snašla više nego odlično. Zemlja mi se sviđa.
Zašto otići? Evo par mojih razloga:
-fakultet je predobar. Za ove pare u Bl bih morala sav materijal sama da plaćam, ovdje imam svaku mrvu potrebnog materijala. Radimo moderne stvari, sretna sam što imamo super profesore, kvalitetne, koji nas guraju naprijed. Za 1000€ godišnje steći ću jako dobro obrazovanje.
Pored odličnog fakulteta, ljudi su mnogo manje isfrustrirani. Kod nas vlada kolektivna isfrustriranost jer smo zatvoreni. I sama sam bila jako nervozna. Nigdje narod ne može bez vize. Ja sam odavde otišla u Barselonu avionom za 20€ povratna... Šta dalje da vam pričam.. To daje opuštenost studentima...
Treba otići jer ćeš naučiti bar 1 strani jezik. Naučićeš kuvati njihovu kuhinju savršeno :D Upoznaćeš nove ljude. Ne živiš s roditeljima nego se sam snalaziš kako znaš i umiješ. Ja ne radim, tako da imam prilično ograničen budžet. I raspoređujem ga tako da mi svaki dan bude dobar i da imam dovoljno za sve.. Razmišljaš drugačije nego kad si sa svojima i sve onio plaćaju - računi i sl.
Ljudi, toliko je lijepo početi iz početka negdje i od 0 osoba znati pola grada i super se uklopiti. Nije uopšte istina da će tek tvoji unuci biti prihvaćeni. Evropa je sad toliko puna stranaca da nema homogene zemlje. Samo su naše balk. zemlje homogene.
Eto za kraj da napišem da ja stvarno volim Italiju. Fali mi porodica, al drago mi je da sam izabrala ovaj put koji ima više izbora.

P.S. Ne spominjem našu političku scenu koja je samo razlog više za odlaskom. Gledam iz perspektive studenta.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2009, 01:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

EiLeen mislim da nisi baš iskrena, ali to je tvoj problem... Dobrodošla si im jer pomažeš ih sa 1000e+ mjesečno, tako da sa ovom mjesečnom potrošnjom dobrodošla si u bilo koju zemlju svijeta, samo da navedem podatak da u zemljama evropske unije četveročlana porodica da bi živjela potrebno je izdvojiti 2500-3000e mjesečno... Svako zna šta je za njega najbolje...

Error, ako ti je duša ispunjena, zašto posjećuješ forume, internet stranice koje su ispisane Srpsko-hrvatskim jezikom? Život ti nije vezan za ove prostore... Nisam nigdje pomenuo hljeb sa 7 kora, već prazninu duše, a meni se čini da je tvoja prilično prazna, možda i gnjevna jer teško je bilo za izdržati tu nesreću... E sad, pokušaj zamisli kako je bilo Srbima koji su sistemski za vrijeme komunizma protjerani sa svojih ognjišta (npr. Manjača), jer su bili Srbi koji su služili kralju, zabranjeno im je bilo da izgrade svoj vjerski objekat, decenijama su ponižavani!!!

Mi možda nemamo mogućnost da pijemo u Španiji i kupujemo povratne karte za 20e (ali doćiće i to vrijeme) ali imamo mogućnost da slobodno i bez straha gradimo ovaj grad, koji više ne liči na mahalu, dobio je obrise modernog grada, svaki dan ljudi dolaze i ostaju, nije Banjaluka mala, naprotiv, rijetko ćeš sresti na ulici nekog slučajno, susrete moraš dogovarati... Kažu da je kulturna ponuda prilično siromašna i sam sam bio tog mišljenja ali, evo mogu Vam reći da ima dosta dešavanja, za svakog po nešto se nadje, glupo je porediti kulturnu ponudu megalopolisa i BL... Znam da ovaj grad će biti mnogo bolji ako sami se potrudimo, ako ne bacamo smeće po ulicama, ako se cice sagnu pa pokupe govna svojih ljubimaca, ako pomogneš starcu da lakše predje cestu... Tako malo treba da bude bolje a, još manje da bude gore...

Kao što vidite ljudi poput Vas nisu uopšte potrebni ovom gradu (BL živi i bez Vas), a dobrodošli ste da vidite kako se sve mijenja, izgradjuje, da potrošite novac, da se opustite ako hoćeš da ostaneš ostani za sve ljude ima mjesta ali mora se znati ovo ovdje je SRPSKA a to Vam je najveći trn u oku!!!

Namjerno nisam pisao o politici i političarima, svi jako dobro znamo ko su ti ljudi (marionete) i čije interese oni zastupaju...

Poslednji put menjao socialbug dana 04 Jul 2009, 01:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2009, 01:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
tema je zasto ostati i zasto otici... a diskusija je otisla u suprotnu vodu tj. napadom na one koji su otisli. svako bira svoj zivot.

slicna tema vec postoji, koliko me sjecanje sluzi.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2009, 08:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ok,da se vratimo na temu.... Moje je misljenje da oni sto zele ici ,zele to iz zelje za licnim prosperitetom,napretkom i stvaranjem perspektive sebi i svojima.Ovdje ne govorim o snovima za nekim bogataskim zivotom,vec normalnom standardu. Ne kazem da se tu ne moze zivjeti,moze,ali mislim da najbolje znaju oni koji nisu u stanju da kupe sebi ili djeci kompjuter,placaju internet,te da caskaju po ovom forumu,vec se svakodnevno bore da sastave kraj s krajem.Budimo realni,koliko vas koji tipkaju iz Bl,smatra da je pripadnik srednje klase,koja u normalnim zemljama predstavlja vecinu?Takodje,narod boli i ubi nepravda,korupcija ,veze i vezice,kao i pravna nezasticenost pojedinca ,ako nije "neko i nesto"... Vecina onih sto i ne pomisljaju na odlazak je ili uhljebljena,svojom ili tudjom zaslugom ili ravnodusna na zivot i svijet oko sebe... Takodje,ne znam zasto se sve stavlja u neki vjecni kontekst,spominju se unuci i praunuci,kao da ovi sto odu nemaju nikad vise mogucnost i pravo na povratak?
Price o patriotizmu,tipa americkih plakata;"ne pitaj sta zemlja radi za tebe ,vec sta si ti uradio za zemlju" i sl je za budale,jer oni koji su najvise dali za "cjelovitu BiH" ili republiku "Srpsku",znaju najbolje sta su dali i uradili,a evo vec 14 godina im se vraca,znamo kako,nazalost...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2009, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
Ok,da se vratimo na temu.... Moje je misljenje da oni sto zele ici ,zele to iz zelje za licnim prosperitetom,napretkom i stvaranjem perspektive sebi i svojima.Ovdje ne govorim o snovima za nekim bogataskim zivotom,vec normalnom standardu. Ne kazem da se tu ne moze zivjeti,moze,ali mislim da najbolje znaju oni koji nisu u stanju da kupe sebi ili djeci kompjuter,placaju internet,te da caskaju po ovom forumu,vec se svakodnevno bore da sastave kraj s krajem.Budimo realni,koliko vas koji tipkaju iz Bl,smatra da je pripadnik srednje klase,koja u normalnim zemljama predstavlja vecinu?Takodje,narod boli i ubi nepravda,korupcija ,veze i vezice,kao i pravna nezasticenost pojedinca ,ako nije "neko i nesto"... Vecina onih sto i ne pomisljaju na odlazak je ili uhljebljena,svojom ili tudjom zaslugom ili ravnodusna na zivot i svijet oko sebe... Takodje,ne znam zasto se sve stavlja u neki vjecni kontekst,spominju se unuci i praunuci,kao da ovi sto odu nemaju nikad vise mogucnost i pravo na povratak?
Price o patriotizmu,tipa americkih plakata;"ne pitaj sta zemlja radi za tebe ,vec sta si ti uradio za zemlju" i sl je za budale,jer oni koji su najvise dali za "cjelovitu BiH" ili republiku "Srpsku",znaju najbolje sta su dali i uradili,a evo vec 14 godina im se vraca,znamo kako,nazalost...

Potpisujem ovaj post. Oni koji govore o ostanku su oni koji nikad nisu ni probali otici. Vidimo da svi koji su probali slobodu koju pojedinac ima izvan tiranske i korumpirane vlasti u bih razumiju o cemu se radi sto pokazuju i gornji postovi onih koji su otisli. Jer oni koji su otisli probali su obje strane i bolje znaju, a o ostanku pisu samo oni koji nisu probali pa ne znaju. To je kao kad pitate daltonistu kako izgleda zelena boja. Kod nas je najveci problem korupcija i nepravda i sto oni koji su najgori uglavnom zahvaljujuci vezama dospijevaju na vrh i iskoristavaju one koji su pametniji. Jer jedna trula jabuka je dovoljna da se pokvari cijeli sanduk jabuka, a jedna zdrava jabuka ne moze popraviti cijeli sanduk pokvarenih. Tako da je zdravoj jabuci onda bolje da ide ako ne moze nista uciniti nego i sama postati takva. Kao i ovo sto Eileen kaze mladi se ne mogu osamostaliti lako tako da je i to problem. U prosjecnom slucaju mogu raditi u kaficu, kladionici ili prodavnici za 500km, i jos cesto bez osiguranja, sto je jedva dovoljno za opstanak, a gdje je stvaranje sopstvene kuce i porodice.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]