banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Okt 2008, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ja to prosto ne mogu da vjerujem.
Moja ulica je lijepa, sa obe strane su breze, izmedju trotara i ulice je zelena povrsina, a ulica je mirna, nema mnogo saobracaja. Svako prokleto vece ili dan kada se vracam svojom ulicom, UVIJEK je neko bacio otpadak ili vise njih na trotoar ili na zelenu povrsinu uz ulicu. Ok, na pocetku ulice je kanta za smece, 100 metara dalje su 3 kontejtera, nakon 100 m jos jedna kanta, 100 m dalje kontejner i kanta u blizini, PA SUNCE TI, MARVO TEGLECA, DE JEDNOM BACI U KANTU!!! :angry4: :angry4: :mad: :mad: Mozda cu biti diskriminatoran, ali moja ulica je glavna ruta za osobe sa Petricevca koje idu ka gradu i iz grada. Mozda su oni eto malo, kao i izvjestan dio stanovnika Lausa, nesvikli na gradska pravila, ali dokle ljudi, dokle?!?! Hajde sto ukleti primitivac baca po ulici, bacaju U DVORISTA, ono, pri ruci im je, niska ograda, i frljaaac, ujutru ti je flasa/kesa/ko zna sta drugo na travnjaku :o Pa dobro prijatelju, mozda si navikao drndati drzavno i javnu imovinu, ali da li bi volio da ujutru kupis smece iz svog privatnog dvorista, koje je neko ubacio onako, cisto jer je seljacina? Nije samo po mojoj ulici i Novoj Varosi (nekidan sam sa jedne divne zive ograde skidao 2 plasticne coca-cola flasice...), vec i po centru vidjam kako ljudi bahato bace otpadak, a kanta je doslovce 2 metra od njih.

Prije par mjeseci sam imao cast da prisustvujem jednom divnom prizoru. Vracajuci se iz grada mojom ulicom, ugledam kako mi u susret dolazi neka djevojka, iz pravca Petricevca, jelte, posto ide niz ulicu (bash niz, jer ima blagi nagib). I onako, primjetim da djevojka u hodu skida torbicu, i pretresa po njoj. Bas kada je bilo kojih 7-8 metra ispred mene, izvadi neki papiric (vjerovatno stara ulaznica), pogleda ga, konstatuje da joj ne treba, i samo ga BACI na trotoar! :mad: :mad: :mad: PA MAJKO BOZJA, OSTAVI GA U VASLJIVOJ TORBI GDJE JE I BIO PA GA BACI KASNIJE, STA TI SADA SMETA, I KAKO TE NIJE SRAMOTA MENE KOJI SAM PAR KORAKA ISPRED, DA SE BAREM MALO STIDI, MA JOK, SAMO GA VEOMA OPUSTENIM POKRETOM DEPORTOVA IZ TORBE!!! Jos veca ironija - 15 m ispred, u pravcu njenog kretanja, stoje 3 kontejnera. U momentu sam posizio vrlo, i jako je malo falilo da joj odrzim bukvicu, ali posto je i sama malo starija od mene, rekoh, budi seljanka, sta cu ti ja ista objasnjavati, pokupim papiric i kuci...
Koliko puta sam vidio u sred dana, jos gore vikendom, kada Parkic vrvi od ljudi, kako neko pojede nesto, i samo ambalazu ostavi na klupi i odseta. Dobro znamo da u parkicu postoje kante na svakih par koraka, ali kako ga barem nije sramota tolikog svijeta oko njega, ne, on samo odzuji dalje :cry: :cry: :cry:

Kako ljudi barem jednom ne primjete: Jao kako nam je lijep i cist grad! Pa onda to zapamte i taj jad od otpatka zadrze jos minut-2 uz sebe, u tom periodu moras naici na neku kantu ili kontejner, na kraju krajeva, ako je maleno, u dzep i bog te veselio.
Ne mogu da shvatim, stvarno ne mogu :-? :-? :-?

Ovo sam fotografisao u centru Sarajeva, kojih 100 metara od Narodnog pozorista, da ne bude da smo samo mi ovde nekulturni... To je ta fast-food generacija, 2 kante za smece (prazne) na nekih par koraka od njih, ali jok, samo cu ja to lijepo spustiti kraj svoje bezobrizne gu*ice i produzicu dalje, bitno je da sam je napunio...
Slika

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 25 Okt 2008, 12:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Uzas, i ja sam to primijetila.... A sta ces, pun je grad seljaka, jos nisu naucili gdje je kanta.... Treba bit kazna 50 maraka za svaki baceni otpadak, pa bi vidjeli kako se baca u kantu... Sramota....

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 03:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Ne samo 1-2h ujutru, nego i ranije...
Vec oko 23h mozes da vidis kulturne klinke, kulturno obucene kako se jos kulturnije ponasaju...
A neko takav se sigurno nece ustrucavati da baci djubre pod prozor!

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
nije , nije utopija.trebalo bi oko tih pekara (jer je nemoguce u svakom naselju i na svakom mjestu), oko pijace, srednjih skola i fakulteta postaviti nekoliko komunalaca pa polako.....edukacija je dugotrajan i mukotrpan proces ali krenuti sa laganim opomenama, kaznama od 20-50 maraka, pa bi za godinu -dvije taj talas-glas "oporezivanja nekulturnih" zahvatio i grad i shire. jer ako nishta,stoka pamti i pricha kad je opalish po dzepu

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 03:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
manitu uci da svira je napisao:
nije , nije utopija.trebalo bi oko tih pekara (jer je nemoguce u svakom naselju i na svakom mjestu), oko pijace, srednjih skola i fakulteta postaviti nekoliko komunalaca pa polako.....edukacija je dugotrajan i mukotrpan proces ali krenuti sa laganim opomenama, kaznama od 20-50 maraka, pa bi za godinu -dvije taj talas-glas "oporezivanja nekulturnih" zahvatio i grad i shire. jer ako nishta,stoka pamti i pricha kad je opalish po dzepu

Управо то! Нешто конкретно!
На примјер, у посљедње вријеме ти се лако може десити да те полицајац казни ако пређеш улицу мимо пјешачког прелаза! Добар дан, могу мало документа, знате, то је прекршај, ајмо Х марака, на лицу мјеста...
Проблем је што бацање отпадака на улици (колико ја знам) није прекршај, дакле није кажњиво. Али би било кул поставити пар припадника комуналне полиције на пар карактеристичних тачака у граду суботом навече. Чисто, да се појаве и упозоре...

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2008, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
EiLeen je napisao:
Uzas, i ja sam to primijetila.... A sta ces, pun je grad seljaka, jos nisu naucili gdje je kanta.... Treba bit kazna 50 maraka za svaki baceni otpadak, pa bi vidjeli kako se baca u kantu... Sramota....

E to bi bilo jedino rjesenje jer narod ovako samo konta,"hajd nije moje ,drzavno je" i tako u nedogled.Zivim na zapadu,ali i ovdje su te pojave vidljive tamo gdje zivi masa stranaca,vecinom neobrazovani tipovi,na socijali ili slicno....U dijelu grada gdje sad zivim,sistem je takav da imamo godisnji proracun za odrzavanje cistoce,odvoz smeca,rasvjetu i sl.i mi ga placamo, tako da svako misli prije nego podje beterluk prosipati,jer odmah lupa po novcaniku,a ne lupi samo tebe,vec i komsiluk,pa se ti mrko gledaj zbog otpadaka... Pored chobana,problem je i omladina,ali tu je jedino rjesenje obimno reklamiranje cistoce,natpisi,plakati ,pokusati dati do znanja,da se vidi na svakom koraku da je bitno,a s ekonomske strane,na duge staze bi se sva ta reklama isplatila tako sto bi na kraju manje cistaca moglo odrzavati vece povrsine.Samo jaka propaganda i kazne i naucili bi se,kad tad

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ajd da je to samo na ulici... Svi vrlo dobro znamo da npr. bioskopske sale nakon projekcija izgledaju kao da je protutnjao tornado, okolo leže raznorazne kesice čipsova, prazne limenke, prosute kokice i slično, da i ne spominjem klipane koji u toku filma košpice gule direktno na pod. A najcrnje je što ponekad amfiteatar u fakultetu na kom radim izgleda JOŠ GORE od toga. Suočimo se sa tim - narod je primitivan i nekulturan i to jedino može da se riješi vrlo strogim kaznama.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nema dovoljno kanti za smece. Ponekad mi se desi da idem 20 minuta gradom i nosim papir dok ne naidjem na kantu za otpatke.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja najvise "volim" one sto isprazne na cestu pepeljaru iz auta punu opusaka dok cekaju da se upali zeleno svjetlo na semaforu. To sam vidio ispred zgrade vlade dok je bila na staroj lokaciji i na semaforu kod velikog Tropika. Uh, od toga u sekundi postanem :diabloanifire:

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
E brate Vime ti ga sada bas pretjera... Za 20 min mozes pola grada pjeske preci, cak i da ides preko BL polja, koje nije bash grad, naici ces u roku od 5 min na kantu ili kontejner...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Eno u Skoplju je kazna za svakog koga uhvate da hrače po ulici, 100 EVRA! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

SÄFFLE je napisao:
EiLeen je napisao:

E to bi bilo jedino rjesenje jer narod ovako samo konta,"hajd nije moje ,drzavno je" i tako u nedogled.Zivim na zapadu,ali i ovdje su te pojave vidljive tamo gdje zivi masa stranaca,vecinom neobrazovani tipovi,na socijali ili slicno....U dijelu grada gdje sad zivim,sistem je takav da imamo godisnji proracun za odrzavanje cistoce,odvoz smeca,rasvjetu i sl.i mi ga placamo, tako da svako misli prije nego podje beterluk prosipati,jer odmah lupa po novcaniku,a ne lupi samo tebe,vec i komsiluk,pa se ti mrko gledaj zbog otpadaka... Pored chobana,problem je i omladina,ali tu je jedino rjesenje obimno reklamiranje cistoce,natpisi,plakati ,pokusati dati do znanja,da se vidi na svakom koraku da je bitno,a s ekonomske strane,na duge staze bi se sva ta reklama isplatila tako sto bi na kraju manje cistaca moglo odrzavati vece povrsine.Samo jaka propaganda i kazne i naucili bi se,kad tad

Pa naravno. U Italiji za psa kad se "olaksa" na ulici ako ne pokupis kazna 50e... Da je kod nas 50 maraka za smece, isto bi naucili... Samo po dzepu... Krkanluk...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Mislim da niste u pravu sto se kaznjavanja tice, jer znam pre nekoliko godina da su neki pukli po 2000 kema za bacanje smeca (ne bacanja papirica ili istresanje pepeljare) vec bacanje velike kolicine smeca. Samo mislim da se time iskljucivo bavi komunalna policija i da MUP s tim nema veze, odnosno mislim da mogu da pisu prijavu koja ide komunalnoj, a oni onda dalje to ganjaju. U prevodu niko nece da se bakce s tim. lakse je obilaziti kafice koji rade poslije radnog vremena i njima pisati kazne (citaj uzimati mito).
Neka me neko ispravi ako grijesim.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Пази, све се своди на вољу власти у граду да се нешто уради по том питању!
Ја не вежем појас када возим би-би, налетим на полицију и платим казну... Онда неко вријеме вежем појас јер се сјећам тих (мислим) 50 КМ...

Не мора комунални полицајац да виси сваки викенд касно у граду и распуштену (или пијану или дрогирану) омладину кажњава због баченог папира у коме је био масан бурек.
Не. Нека се то деси два пута мјесечно. Нека прво упозорава...а затим кажњава. Ефекта ће сигурно бити. Нећеш тиме преваспитати некога ко нема елементарни кућни одгој, али од нечега треба кренути...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Kao prvo SELJAK je pošten i vredan čovek i ne bi sebi nikada dozvolio, iako dođe u grad u opancima i vunenim čarapama, da razbacuje đubre okolo po gradu. Tako da ne bih davala našem narodu tako preveliki epitet...
Naš narod je nekulturan i neodgojen i nema poštovanja ni prema kome i ni prema čemu...
A to je ona naša stara "Samo nek' je meni dobro a drugi nek' crkne..." Jako sebično... I nažalost, tako je.... :confused1:

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2008, 21:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Mislim da ipak propaganda cuda cini,tj da neko iz vlasti uzme to u svoje ruke,jaka akcija na svim poljima,utuviti narodu bilo bi rezultata,malo po malo....a na kraju bi svima bilo dobro....npr. da svi politicari odjednom umjesto aktuelnih "zivotnih" politickih tema(koje prevrcu zadnjih 10-15 godina),podju pricati kako je bacanje smeca napad na .... narod, ili na cjelovitu ..... illi na teritorijalni integritet i suverenitet....... ,mislim da bi odlicno uspjelo,a bilo bi i korisnije.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2008, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slažem se u potpunosti.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2008, 12:23 
e prava tema... nekidan idem pored parka P. Kocic i vodi cura psa i na sred trotoara stade, pas se fino istovari i to na beton i nastavise.... razmisljala sam sta da joj kazem, a onda kontam sta god bih rekla bilo bi premalo ... odustala sam..
a za to smece, ja ni zvaku ne bacam na ulicu, stavim u papiric pa u dzep, sve trpam u dzepove i torbu, pa se nakupim papirica od cokoladica, zvakica i kojecega...
i kao sto rekoh jednom na nekom proslom postu, nisu ti ljudi seljaci, seljak je dobar i posten covjek sa njive..., a seljacine su vec jedna posebna vrsta koju je tesko iskorijeniti...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]