Hristov je napisao:
Ako ja tebi zbog moje vjere zabranim neko jelo u avionu, time te direktno diskriminiram. Ako ja zbog svoje vjere uvedem u skolu kamenovanje nevjernika, time te direktno diskriminiram. Sta ja tebi lose cinim ako uvedem relig. ceremoniju u cin inauguracije? Konkretno? Ako muslimani uvedu u skole neke vjerske svecanosti gdje se velica humanost, podjela poklona povodom obiljezavanja nekog velikana vjere i sl, cime oni tebe i mene diskriminiraju?
Što se zabrane hrane i sličnih stvari tiče, ako je privatna kompanija, imaju pravo da to urade. Mada u ovom slučaju, nije riječ o privatnoj kompaniji, i to je u direktnoj vezi sa našom raspravom. Federacija BiH bi načelno (kao uostalom i Republika Srpska) trebalo da je svih građana, ali smo svjesni da nijedna nije. Kompanija u većinskom vlasništvu FBiH ne bi trebalo uvodi jelovnik zasnovan na isključivo muslimanskim običajima. To govori ostalim, vjernicima ili ateistima, da nisu svi ''jednaki pred Bogom''.
Ti navodiš uglavnom pozitivne primjere, i onda ja ispadam negativac, jer sam protiv lijepih i humanih stvari u ime vjere. Ali, kao što vidiš, postoje i manje lijepe stvari, i njih bi zasigurno bilo više, bar u kontekstu našeg društva/naših društava. Ovdje se prosto radi o dva stava, pretpostavljam da je normalno da ti kao hrišćanin favorizuješ veću ulogu crkve u društvu. Meni se, sa druge strane, više sviđa model laičke države.