Evo još jedna stvar koja nije dobra i koja uveliko narušava kvalitetu foruma, mene je više puta, pa i danas, odbila od čitanja i gledanja tema, a samim tim bi tako djelovala i na nove posjetioce foruma.
Radi se o tome da se neke osobe (uglavnom iste osobe) osjećaju pozvanima da pišu puno postova na jednoj te istoj temi. Ne znaju napisati nešto i onda stati. Ne mislim da ne trebaju napisati više od jednog posta u temi, ali drugi, treći i naredne postove (
ako ima uopšte potrebe za njima) trebaju pisati
samo onda kad baš, baš, baš imaju nešto novo dodati što već nisu rekli, nešto po mogućnosti pametno i konstruktivno, ili kada odgovaraju nekome ko ih je nešto pitao. Umjesto toga, neki učesnici, nakon što nešto napišu jedva čekaju prvi sledeći komentar, i onda se odmah jave da komentarišu taj komentar (kao da to nekog zanima

, osim njihove kolege chatere), i tako struktura na temi izgleda ovako nekako:
1. post: osoba A
2. post: osoba B
3. post: osoba A
4. post: osoba C
5. post: osoba B
6. posto osoba A
7. post: osoba C
8. post: osoba D
9. post: osoba B
10. post: osoba C
11. post: osoba A
12. post: osoba D
...
Pri tome se postovi uglavnom sastoje iz nekoliko riječi (jasno je da se ništa pametno ne može napisati u nekoliko riječi, osim u rijetkim izuzecima). Nije nimalo čudno da iste osobe učestvuju na temama na ovakav način, i da su to iste osobe koje su sklone chatu i offtopicu.
Danas sam pogledao neke teme koje su po naslovu obećavale i, po ko zna koji put, zatekao ovakvu situaciju. To me odbilo od otvaranja druge stranice te teme jer već znam šta mogu očekivati. Dobra stvar u ovoj nesreći je što je dovoljno da vidim ko piše na temi da bih zaključio vrijedi li dalje čitati temu. Neke oblasti foruma su sklonije ovakvim stvarima, to zavisi od moderatora, ali i od prirode same oblasti koja je takva da bi svi kao nešto pisali ali bi se više kreveljili nego što bi nešto pametno pisali.