NebeskaKrila je napisao:
Dijete, najcesce, je sredstvo za nase licne nedostatke, nase licne zelje, nase egoisticke bioloske pozude za necim fizicki/psihicki slicnim nama samima,... a nerijetko su tu jer eto... desilo se ili "da mi ne prodje voz".
A u svijetu toliko djece napusteno, eksplotisano, trgovano, iskoristeno zbog nas "pametnih i odraslih". I toliko djece koja cekaju da ih neko pozeli, pruzi ljubav i paznju, tretira ih kao osobe - da ih usvoji.
Onda zasto imamo biolosku djecu? Jer smo egoisti, ali nije lako to i svariti, priznati.
Ima programiranog u svemu ovom, bioloski i drustveno.
Znaci, necu biti egoista ako usvojim "tudje" dijete, ali sam egoista ako pozelim da rodim?? Mislim ovo je summa summarum tvog izlaganja??
Ajde da zanemarimo cinjenicu od 9 mjeseci trudnoce, pa sve "sitnice" koje prate trudnocu (sto mogu ove forumske mamice da potvrde

), pa i da zanemarimo cinjenicu "moja krv" (sebicno?), zasto nam je data "mogucnost" da radjamo?? Sto Leona lijepo rece.
Dalje, znas li da je lakse roditi dijete nego usvojiti?? Zena moze biti samohrana majka "svom" djetetu, ali nije dovoljno "dobra" za drzavu da usvoji dijete kao samohrana. Milion peripetija.
Nije mi jasno, zasto bi bili egoisti, ako zelimo da radjamo? Zasto mislis da su "nasa" djeca samo "sredstvo za nase licne nedostatke, nase licne zelje, nase egoisticke bioloske pozude za necim fizicki/psihicki slicnim nama samima". Zar nije radjanje djeteta, kruna ljubavi dvoje ljudi (manje-vise)??