banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 14:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9551 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396 ... 478  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2024, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2017, 20:56
supersonic je napisao:
Pa kazem, ne znam zasto se narod buni na te parkove. I onaj kod krajiske kuce super izgleda. Narod se digao oko tog dijela, a nikad niko tu nije bio, pijanice i cigani spavali.

Mnogo je toga loše kod ovog parka, ajmo redom:

1. napravljen je usred kružnog toga, da je pravljen u starom režimu saobraćaja bar bi bio miran sa jedne strane dok sjediš u njemu. Ovako kruže auta na par metara od tebe gdje god da si u tom parku.
2. srušena su parking mjesta koja su bila ukoso u ulici između parka i Ferhadije do onih radnji, kao i ona do Krajiške kuće. To smo zaboravili kad smo prije par dana nabrajali koje je sve parkinge Draško porušio.
3. srušena je Krajiška kuća, objekat koji je bio simbol jednog vremena iako nije sad neka znamenitost, ali nije nikom ni smetao. Sa druge strane grad je u njega uložio 500 hiljada KM prije 4 godine, a sad ga srušio. Uz urbicid su još i pare bacili.
4. pogrešna lokacija za spomenik - želiš da njeguješ Tvrtka kao srpskog vladara, a spomenik mu praviš uz Ferhadiju. Nesvjesno i nepromišljeno se pravi kontraefekat.
5. park je koliko sam upratio pun kičeraja, kao fontana koja simbolizuje Vrbas, a preko nje neko staklo. Moderni fazon, a moderno ne ide uz istorijske spomenike. Baš nakaradno kao Zgradoljubov park Petar Kočić. Sa druge strane, onaj Park Knjige nema taj kič momenat i izgleda stvarno lijepo.

Ukratko, mogli su ostaviti Krajišku kuću, parking i stari režim saobraćaja, a istovremno srediti onaj park sa stazama, klupama, osvijetliti ga, a za Tvrtka naći neku bolju lokaciju. Ovako je sjebao više stvari da bi napravio jednu, a i tu jednu je pogrešno napravio.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Ustavni sud RS: Neustavno poskupljenje parkinga u Banjaluci

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... uci/858702

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
supersonic je napisao:
Pa kazem, ne znam zasto se narod buni na te parkove. I onaj kod krajiske kuce super izgleda. Narod se digao oko tog dijela, a nikad niko tu nije bio, pijanice i cigani spavali. Onaj kod kupusista ce isto biti top, komsije se digle tamo. Kako im nije smetalo kad lokalni pijanci smrde tuda po citavu noc, uriniraju i sta sve ne.. deru se.
Što ne znači da čupave, masne metalike neće cugat i pišat opet po kupusištu....

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...i zapišavat' slova.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 21:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
Моријентес je napisao:
supersonic je napisao:
Pa kazem, ne znam zasto se narod buni na te parkove. I onaj kod krajiske kuce super izgleda. Narod se digao oko tog dijela, a nikad niko tu nije bio, pijanice i cigani spavali.

1. napravljen je usred kružnog toga, da je pravljen u starom režimu saobraćaja bar bi bio miran sa jedne strane dok sjediš u njemu. Ovako kruže auta na par metara od tebe gdje god da si u tom parku.
2. srušena su parking mjesta koja su bila ukoso u ulici između parka i Ferhadije do onih radnji, kao i ona do Krajiške kuće. To smo zaboravili kad smo prije par dana nabrajali koje je sve parkinge Draško porušio.
3. srušena je Krajiška kuća, objekat koji je bio simbol jednog vremena iako nije sad neka znamenitost, ali nije nikom ni smetao. Sa druge strane grad je u njega uložio 500 hiljada KM prije 4 godine, a sad ga srušio. Uz urbicid su još i pare bacili.
4. pogrešna lokacija za spomenik - želiš da njeguješ Tvrtka kao srpskog vladara, a spomenik mu praviš uz Ferhadiju. Nesvjesno i nepromišljeno se pravi kontraefekat.
5. park je koliko sam upratio pun kičeraja, kao fontana koja simbolizuje Vrbas, a preko nje neko staklo. Moderni fazon, a moderno ne ide uz istorijske spomenike. Baš nakaradno kao Zgradoljubov park Petar Kočić. Sa druge strane, onaj Park Knjige nema taj kič momenat i izgleda stvarno lijepo.

Ukratko, mogli su ostaviti Krajišku kuću, parking i stari režim saobraćaja, a istovremno srediti onaj park sa stazama, klupama, osvijetliti ga, a za Tvrtka naći neku bolju lokaciju. Ovako je sjebao više stvari da bi napravio jednu, a i tu jednu je pogrešno napravio.

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
munja.alex je napisao:
supersonic je napisao:
Pa kazem, ne znam zasto se narod buni na te parkove. I onaj kod krajiske kuce super izgleda. Narod se digao oko tog dijela, a nikad niko tu nije bio, pijanice i cigani spavali. Onaj kod kupusista ce isto biti top, komsije se digle tamo. Kako im nije smetalo kad lokalni pijanci smrde tuda po citavu noc, uriniraju i sta sve ne.. deru se.
Što ne znači da čupave, masne metalike neće cugat i pišat opet po kupusištu....

Saglasan sam, sve je moguce. Ali opet bolje uredjen park, nego ruglo

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 21:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Po čemu je Kupusište bilo ruglo?

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Po prljavim metalikama... :iconbiggrin:

Iako je to, ako se ne varam, posljednji planski napravljen park prije rata. Nekom je možda izgledalo da je sve nabacano, ali je sve to imalo smisla.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2024, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
<Enter_name> je napisao:
Po čemu je Kupusište bilo ruglo?

Pa u principu nije, ali kada uporedis ovo novo sto se pravi i to sto je bilo, jebi ga
Novo je uvijek bolje, zar ne. Jos ako sa ukusom to odradis..

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 06:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Prolazim tuda svaki dan i meni je veće ruglo ovo novo, sa ukusom ili ne.
Trebalo je samo staviti još koju klupu i kantu za smeće i to je to.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 08:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
meni ovo novo, doduše u prolazu iz daljine, izgleda kao vodovodna instalacija.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 09:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Моријентес je napisao:
supersonic je napisao:

Hajde baš objasni kakv je to simbol jednog vremena bila trokutasta građevina za koju niko pojma nije imao šta je (kao i ona tamo kod Tržnice na ćošku) dok se tu nije otvorila Krajiška kuća, za koju pričate kao da je stogodišnja tradicija našeg grada, a otvorila se prije otprilike pet godina (nemam ništa protiv, naprotiv) ? Pri tome 500 hiljada km je uložio "onaj" grad.

I zašto bi smetao spomenik Kralju Srba i Bosne na srpskoj ćirilici preko puta srednjovjekovne tvrđave Kastel ?

I čekaj, jesmo došli dotle da nam desetak - dvadeset parking mjesta predstavlja MINUS za nove parkove ?

1) i 5) stavka su čisto subjektivne i po meni nemaju nikakvog smisla. Hoću reći potrebno je objektivno sagledavati situacije. Mi imamo sada scenu(paradoks) u našem gradu da se građani maltene bune protiv parkova, a unazad 20 i kusur godina nismo imali izgrađen nijedan park (ma ni pokušaj, čak ni taj "kič") sa sve jednim porušenim parkom(ili što bi ovi 'viđeniji' forumaši rekli livadom) i jednim devastiranim.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 09:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Bila obicna mracna precica sa prodavnicom obuce, a sad imas ovo. Da je Dodik napravio lizali bi ove plocice.Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Bila obicna mracna precica sa prodavnicom obuce, a sad imas ovo.

Bila je Krajiška kuća, sa domaćim proizvodima, u koju je uloženo pola miliona maraka i koja je srušena.
Sada na tom dijelu parka nema ništa!
Par mladica i par razvodnih ormara za struju.
Mogla je ostati, bar kao turistički info centar, ako već nekom smetaju domaći proizvođači.

Inače, prođoh danas.
Po meni, problem bi mogao biti što nema nikakve ograde na onom "drvenom" mostiću, a one "drvene" staze koje vode do spomenika ako se ne budu pazile, propašće.
I mogli su staviti kod spomenika tablu na par stranih jezika sa prevodom jer je Stefanovo ime i funkcija ispisano ćirilicom.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
У принципу, добро је ово. Боље него Кулин, јер Твртко је ипак православно крунисани српски краљ, крунисан у манастиру Милешеви. Поприлично импозантно изгледа, па све да су на коња натакли и Слободана Ћустића као Симеуна Ђака.

Надам се да ће боје свјетла бити промјенљиве, да неће остати у овом геј/ку*винском озрачју :roll: ...
Мораћу и намјенски проћи туда, да видим на шта личи изнутра. Овако поиздаље, чак ми се чини да је овако нешто недостајало Бањалуци. Јесте предизборна, јесте шминка, али свиђа ми се како изгледа. То, коњи и мачеви, увијек сам волио...

Иначе би требали, по мени, у неком парку да поставе и војводу Влатка Вуковића, деспота Стефана Лазаревића... Карађорђа... солунског војника, па све до нпр. Маузера, Милана Тепића. Да направе парк хероја, "за крст часни и слободу златну".

Требао сам ово мало више пред изборе... ајд нека буде за следеће.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 18:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Iako mi se svidjaju oba spomenika, nadam se da nece sada biti trka ko ce napraviti vise spomenika pa da svakih par metara bude po jedan.

Evo Zeljka je vec najavila izgradnju spomenika kralju Petru:

https://www.bl-portal.com/banjaluka/kod-narodnog-pozorista-banjaluka-dobija-impozantan-spomenik-kralju-petru-karadjordjevicu-foto/

Ne znam samo kako misle napraviti ovo kada je tu sada jednosmjerni saobracaj i nema smisla praviti kruzni tok. Po meni ta raskrsnica odlicno funkcionise od kad je uveden jednosmjerni saobracaj i nema potrebe za vracanjem na stari sistem i pravljenje kruznog toka. Narocito jer bi kruzni tok bio asimetrican ukoliko ne bi prosili Aleju Svetog Save u 4 trake, sto bi opet zahtjevalo sjecu stabala.

I zanima me, ukoliko naprave kruzni tok sa spomenikom, da li ce Milenko Jaćimović, stručnjak za bezbjednost u saobraćaju, kritikovati i taj kruzni tok jer spomenik odvlaci paznju vozacima:

https://www.bl-portal.com/banjaluka/sminka-pred-otvaranje-park-od-betona-usred-kruznog-toka-cemu-ce-nam-sluziti-prostor-oko-tvrtka-foto-video/

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 18:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nemam ništa protiv spomenika, ali ovo sad je sve mazanje očiju.
Spomenici se prave kada se rješe svi problemi, pa daj da se sjetimo nečega bitnog, da na to potrošimo pare.
Skontali su da to sada prolazi, da je to alat za borbu, tako da vjerujem da ćemo postati Skopje.
A mi ćemo i dalje grcati u problemima, vozajući se po kružnim tokovima, gledajući u spomenike...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 20:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Kaze Drale da je ovo napravio jer su poceli da nam kradu i prekrajaju istoriju. Misleci na Tvrtka u Sarajevu a mislim i da ima jedan u Tuzli.

Krajiska kuca je bila OK ali iskreno mislim da nije bila posjećena i da su imali slab promet generalno?

Vidim danas majstori jos rade i ocigledno je ostalo jos par sitnica da se to ušminka.

Turista iz Kine puca selfie iako vjerujem pojma nema o Stefanu Tvrtku ali to turisti i rade :D

Poslednji put menjao baki dana 26 Sep 2024, 20:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 20:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Na gradskom nivou, jedina dva preostala “prava” problema jesu javni prevoz i kanalizacija tj kolektori.

Naravno, ima još dosta toga sto bi se moglo popraviti ili unaprediti, ali su to sve daleko manji tj lokalni problemi.

Otišao sam do parka da vidim kako izgleda. Evo par fotografija. Ako je problem sto su slike ove veličine izmjenicu da ne prikazuje slike i staviti linkove:

https://i.imgur.com/RujhCe1.jpeg

https://i.imgur.com/F41AkG8.jpeg

https://i.imgur.com/osks9cB.jpeg

https://i.imgur.com/9z1Y7o4.jpeg

Edit, ok ovo mora u link :D

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2024, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
baki je napisao:
Kaze Drale da je ovo napravio jer su poceli da nam kradu i prekrajaju istoriju. Misleci na Tvrtka u Sarajevu a mislim i da ima jedan u Tuzli.

Krajiska kuca je bila OK ali iskreno mislim da nije bila posjećena i da su imali slab promet generalno?

Vidim danas majstori jos rade i ocigledno je ostalo jos par sitnica da se to ušminka.

Turista iz Kine puca selfie iako vjerujem pojma nema o Stefanu Tvrtku ali to turisti i rade :D

Између осталог, и због овога се исплати. Макар он мислио да је то Ричард Лавље Срце. Даје тај неки европски/историјски шмек на који се туристи лијепе.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9551 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396 ... 478  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]