ElPadrino je napisao:
EVo ovde smo na primjeru od istaknutog ljubitelja politike Igora vidjeli razliku između dve administracije.
Po volji forumaša ću izbaciti sokolski dom kao neki plus prošle administracije, a probaću pobrojati urađeno i napravljeno ovako iz glave.
1) besplatni udžbenici - 4 godine
2) besplatne mjesečne karte za penzionere
3) besplatne mjesečne karte za 4+ porodice
4) besplatne građevinske dozvole
5) besplatni priključak za struju i vodu
6) K4 igralište; Igralište kod BSKovog i još par igrališta po gradu
7) Ponovo vraćena Sokolana gradu
8 ) Centralno spomen obilježje (nezavršeno na putu da se završi)
9) Rekonstrukcija parka MS - dodavanje fontane kao poštovanje želje građana;
10) Veliko dječije igralište u parku MS (kao odvojena cjelina)
11) Plato ispred parka MS sa kružnim tokom (arenu ne računamo jer je minus)
12) Izmješten neboder od 15 spratova iz centra grada
13) Park oslobođenja za žrtve veleizdajničkog procesa (za koje većina ljudi kod nas i ne zna)
14) Kružna raskrsnica i park-spomenik Tvrtku Kotromaniću na ćirilici prvenstveno kao Kralju Srba
15) Rekonstruisan park iza NPRS sa spomenikom Kulinu Banu i prvoj povelji na ćirilici na ovim prostorima
16) Do pet kružnih tokova(ne mogu se sjetit svih iz glave) još 2-3 u realizaciji
17) Po prvi put u istoriji grada označavanje biciklističkih staza i dodavanje par kilometara novih (pogotovo u centru)
18) Rekonstrukcija glavnih ulica ( koje nisu obnovljene 10-15 godina); Uvođenje jednosmjernog saobraćaja i proširivanje Aleje i ulice Vuka Karadžića (meni lično koji se tuda vozim 20 godina veliki plus i rasterećenje iz svog konkretnog primjera)
19) Besplatni parking za građane Srbije (ne donosi toliko nama, koliko je lijep gest)
20) Prva škola u Banjaluci nakon 20 godina (škola na Petrićevcu je finansirana od strane Japana)
21) Prvo Dajak pristanište u gradu (velika sramota za prošle administracije)
22) Prva obnovljena plaža na Vrbasu u zadnjih 20 godina (velika sramota za prošle administracije)
23) Obnovljena plaža Vrućica (ništa posebno ali okej)
24) Šetalište kraj Vrbasa (prvi put izgleda poslije K4 - treba neko naći informacije kad je napravljeno K4 šetalište)
25) Obnovljen potez od gradskog do zelenog mosta i plaža kod zelenog (igrališta, dječija igrališta, klupe itd)
26) Vidikovac na Banj brdu
27) Kuća Milanović
28) Šetalište od palate do Kuće Milanović
29) Srušeno ruglo zvano hotel Palas (da l će biti napravljen, vidjećemo bitno da je srušen)
30) Most u Česmi
Evo ovako iz glave, a nisam se ni napregnuo da razmišljam.
Edit: Ne mogu a da ne spomenem
31) Osvjetljena Tvrđava Kastel po prvi put, šetalište uz Kaste i osvjetljen Gradski most
Ne može se to tek tako paušalno navoditi, iz više razloga..
Ali evo par mojih zamjerki:
- Finansiranje ne igra odlučujuću ulogu ako navodimo projekte. Bitno je da se projekat realizuje, a da li se finansira iz Japana, EU, budžeta Grada ili Republike nije presudno. Većina stvari kod nas se radi pomoću EU finansija, tako da bi gomilu projekata morao izbaciti iz svoje liste.
- Puno stvari je nekako prelomljeno preko koljena i rađeno preko noći, bez po mom mišljenju potrebne diskusije i ocjenjivanja prioriteta. Tu mislim na parkiće na mjestima već postojećih parkića koji služe ne da se napravi nešto dobro već kao jednokratni PR i da se operu pare. Pa se postavlja pitanje koliko plaćamo ona slova u parku ili onaj teniski reket kod nove dvorane, ili štipaljku na kružnom toku, ili onu kamenu gomilu na drugom kružnom.
- Mnoge stvari su urađene nakaradno, bez da je uloženo dovoljno truda da se razmisli o smislenosti i funkcionalnosti projekta. Npr, kružni kod teniske dvorane. Od kružnog prema Boriku postoje 2 izlaza, ali lijeva traka je tako napravljena da ne postoji ni teoretska mogućnost da je neko koristi. Jednostavno je neko strašno zabrljao...
- Besplatne legalizacije, dozvole i ostalo su u principu način da se kazne ljudi koji su sve radili po propisima i kako treba. Da li besplatne građevinske dozvole važe za sve ili samo za određene kategorije? Npr, da li je svejedno da li ja gradim mali kućerak ili veliku zgradurinu, jer se dozvole naplaćuju po površini ako se ne varam?
- Generalno su mnoge stvari rađene ispod žita i netransparentno. Primjer za to bi bili oni trotineti. Doslovno se jednog jutra pojavila Draškova objava kako se vozi na turskim trotinetima i da dolaze u Grad. Kako je to pravno pokriveno? Da li je bio neki konkurs ili javna nabavka ili nešto?
- Šetališta i plaže na Vrbasu su divna stvar i to je zaista trebalo davno uraditi. Međutim, možemo se i zapitati ko može od toga da profitira.. Npr, otvoreno je nekoliko kafića na tim lokacijama, a ko ih drži? Najbliži Draškovi saradnici?
- Ja sam lično mišljenja da jednosmjerni saobraćaj u BL i nije loš, ali je kružni kod Ferhadije užasan. Tamo se tačno vidi da je rađen bez pretjeranog razmišljanja, jer su oni pješakči prelazi čiste nebuloze. Horizontalna signalizacija iza parka Petar Kočić je takođe propast, tamo se vozi po osjećaju...
- Most u Česmi na Vrbanji je započeo Gavranović, a završio ga je Radojičić - u nadležnosti Grada. Pisao sam ranije više puta zašto je taj most sfušaren... Ovaj drugi most na Vrbasu je u nadležnosti Republike, a Grad je imao obavezu da riješi pristupne puteve. Tako da po tom pitanju zajedno nose i krivicu i pohvale.
- Kad smo već kod Česme.. Nakon poplava je saniran nasip, ali evo sad su na njega svi zaboravili i iz betona rastu stabla. Kad opet naiđu bujične vode, hvataćemo se za glavu zašto voda opet nosi nasip...
- Kažeš premješten neboder iz centra grada? Znaš li koliko je ta akcija koštala grad? A znaš li i da su progurane promjene RP da se grade nove zgradurine? Mimo hotela Palas, mislim da Prointer neboder kod parka PK u samom centru kao i zgradu na parkingu stare autobuske..
- Ja generalno mislim da se u Draškovom slučaju neko jako dobro opario na parkićima i kružnim tokovima..
U principu treba se samo zapitati par jednostavnih pitanja, bez obzira o kojoj vlasti pričamo:
- Za čiji interes se nešto radi?
- Da li je ta investicija dugoročno smislena, da li ima nekog povrata od nje, ili samo mažemo oči?
- Da li su se te pare trebale ili mogle negdje bolje upotrijebiti?
Ovdje ima mapa realizovanih projekata u gradu:
https://www.banjaluka.rs.ba/usluge/inte ... projekata/Nama datuma, pa je malo teško razaznati koja vlast je šta radila. Nije baš pregledno, ali bolje nemamo...
Da me neko ne uzme kao crvenog bota, odmah da se ogradim i kažem da sam pokušao samo dati objektivnu sliku trenutnog stanja.
Vidi se tu da je gomila loših urađenih stvari direktno zavisila i od podrške SNSD-a, tako da ni njima to ne ide u prilog.
Za kraj, imam dvije dobre stvari da spomenem iz prethodnog mandata:
- Grad je izdavao obveznice, umjesto da se zadužuje kreditima po skupljim kamatama. Mislim da je to dobra praksa i za Grad i za građane. Win-win situacija..
- Grad je sanirao neke fasade ili sufinansirao zapravo, što je dugoročno odličan potez. Em je manji utrošak energije, em zgrade ljepše izgledaju i povećava im se vrijednost.