Philby je napisao:
http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Nezaposleni-sokirani-Zavodu-za-zaposljavanje-moraju-donositi-dokaze-da-sami-traze-posao/254553.html
Ne znam da li vijest staviti ovdje ili na onu temu o pominjanju majke. Da mi je samo znati kome je pala na pamet ova sjajna ideja?
Po mom misljenju je ideja dobra.
Neko rece "zasto poredite sa zapadom" - a zasto ne bismo poredili!? U Njemackoj i Austriji Zavodi aktivno saradjuju sa firmama, "tjeraju" nezaposlene da sami traze posao (da gledaju oglase i salju molbe, da idu na intervjue i td.) i imaju indirektno uticaj na trziste rada, znaci nisu samo pasivni registratori nezaposlenih osoba, cisto radi kreiranja neke statistike.
Npr. ako neki stranac trazi posao u Austriji, Zavod za zaposljavanje (AMS) mu daje dozvolu samo u slucaju da trenutno nema nezaposlenih sa istim profilom (ima izuzetaka za strucne kadrove i sl., npr. "Fachkräftemangelberufe"). 2003. godine je meni taj Zavod platio strucne kurseve za ovo cime se sad bavim - i to u vrijednosti od 13.000 EUR, a sad ja njima vracam visestruko u vidu poreza i socijalnih davanja. Dalje, Zavod u Austriji daje subvencije firmama za preobuku ili usavrsavanje nezaposlenih osoba. Daje subvencije firmama, koje zaposljavaju starije od 50 godina, ako ostanu bez posla.
Poredili ili ne poredili, barem bi se trebali ugledati na korisne i ucinkovite mjere tih Zavoda na zapadu.