Da je bilo provociranja od strane ostale djece - bilo je, djeca su svuda mali gadovi, ko god ima bilo kakvu manu ili je odstupao od nekih standarda grupe - bio je ismijavan , samo se trazilo sta od tvojih osobina ili sklonosti nije kao onih ostalih i odmah si predmet ismijavanja - pogotovo neke fizicke mane tipa debljina, klempave usi, naocale... Toga je uvijek bilo i bice.Nije, bar u mojoj okolini, bilo provokacija zbog losijeg materijalnog stanja . Ako je neko nesto imao sto nisu imali drugi bio je mozda u odredjenom trenutku vise popularan(ja sam npr. prvi imao LEGO kockice, ali mi je kompjuter bio misaona imenica dok su neki drugovi vec imali Comodore 64) , ali oni koji nisu imali nisu zbog toga bili prozivani, jer su oni koji su imali nesto posebno ili skupo, zapravo bili u manjini. Od drustvenih igara najjaci je bio Monopol , a pored njega smo imali samo CNL i jos neke jednostavnije, danas ima mali milion igara s kockama i kartama(sjecam se da mi je tetka kupila za rodjendan Monopol, a ja sam imao vec jedan, pa sam odnio najboljem drugu za rodjendan i bio je presretan, a njegova mama je rekla mojoj da joj je neprijatno sto se toliko istrosila za jedan rodjendanski poklon

) .
Prije mislim da je bilo i vise tuca izmedju naselja(doduse ,danas mi stanje i nije toliko poznato) , znam da su me upozorili da ako slucajno idem kroz Novu Varos nikako ne smijem reci da sam iz AJ ,jer bi me prebili.
Sto se tice rodjendanskih poklona - to je posebna prica, prije dobijes neki autic ili cokoladu i to je to, djeca zadovoljna. Neko je vec naveo primjer kako je to danas , a bas neki dan mi je rodjak pricao kako mu djeca stalno idu na rodjendane i uvijek mora izmisljati sta da kupi, jer ne mozes doci samo s cokoladom, a ovaj organizovao rodjendan u igraonici i za to dao nekih 300-400km, inace pola prosjcne plate. Rodjenanski , novogodisnji i ini pokloni (a danas ima mnogo jos vise tih prilika za darivanje, nego prije) su posebna prica - danas ako cne dobijes poklon od roditelja od bar 50 KM, kao da nisi nista ni dobio.
@Leona: vjeruj mi, ne bi voljela zivjeti u prvom ili izmedju 16 i 18 vijeka , mozda kao neka carica, ali ni tad nije bilo sigurno koliko ces nosati glavu na svojim ramenima.O obicnom puku da ne govorim.