Vuk_samotnjak je napisao:
Meni samo jedna stvar ne ide u glavu zasto svako ko je otisao vani misli da je on uspio u zivotu a svako ko je ostao na svome radi za crkavicu i prezivljava?
Vi se hvalite za plate po 2000 eura ja se hvalim platom od 1200KM u privatnoj firmi kad bacimo na papir moje i vase troskove ja ipak mislim da bolje zivim od vecine koja je vani.
Poredeci nas i vas standard/troskove zivota mislim da prosjecno zivite i Vi i mi samo sto ste vi u zabludi da ste sigurni jer od sudbine se ne bjezi neko gine u ratu za kucni prag, nekog ubije u studentskom domu naduvani Azijat, nekom se srusi avion kad krene na Karibe....
Ja bi bio zadovoljan i u bl da imam platu 1200KM. Medjutim, problem je sto se prosjecna plata procjenjuje na 750KM( a i ova plata je prevelika za obicnog covjeka jer koji rade u vlasti dobijaju nekoliko hiljada pa uticu i na taj prosjek) i kad tome dodamo jos minimum 25 posto nezaposlenih koji imaju 0KM platu, ispada da je prosjek oko 500-600KM sto je prilicno malo. Druga stvar, cijene hrane u bl su se izjednacile, cijene goriva skoro iste kao i u inostranstvu, cijene auta daleko vece tako da ne vidim da su manji puno troskovi dok plata prema ovome gore je 7-8 puta manja u prosjeku. A to se najbolje i vidi po onome kako ljudi zive.
To sto ti spadas u 10 posto onih koji imaju 1200KM platu ili vise je tvoja sreca, i mozes biti zadovoljan, ali ja sam razgovarao sa daleko vise onih koji nisu, i koji jedva prezivljavaju sa 500KM, ako su dovoljno sretni da imaju ikakav posao.
@Zoka
Onda si i ti veliki sretnik ako imas sve to. Kao sto rekoh i u prethodnom postu, vecina ljudi s kojima sam razgovarao nemaju blagodeti u kojima uzivate vas dvojica, tako da daleko vise kukaju i zale se.
Vjerovatno jedan od razloga sto ste vas dvojica zadovoljni i sto ste za ostanak je to sto zivite dosta iznad prosjeka.
Naravno, i ja da radim u vladi i da imam 5000KM platu rekao bih da je inostranstvo sranje.
Ali kao sto rekoh, vecina ljudi s kojima sam ja razgovarao tvrdi drukcije, zato sto je vecina ispod.
To sto sam pisao u vezi kafica se ne odnosi na tebe, vec na cinjenicu da sam primijetio da su kod nas kafici i dan i noc puni i ima ih dosta po glavi stanovnika, za razliku od inostranstva, sto vodi na zakljucak da ljudi kod nas uzivaju daleko vise u "toj vrsti zabave".