banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 14:14
XIX century je napisao:
i jedno i drugo može biti sebično, što zavisi od KONTEKSTA.

:wink:

Potpuno tacno!

I nije svaciji zivot isti, i svi imamo pravo da sami donesemo tu veliku odluku, da li i kad cemo donijeti novo bice na ovaj svijet.
Jer ka postanes roditelj sve se mijenja. U onih carobnih 9 mjeseci od necijeg djeteta postajes necija majka.
Prevelik je to teret i obaveza, ali i bezgranicna sreca i blagoslov.
A, sto se godina tice, licno mislim da do 40. nije kasno. Moja kuma je prvi put rodila u 38. bez ikakvih problema i divna je majka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ni ja ne mislim da su godine presudne. Losa/dobra majka mozes biti sa 25, 35 ili 45...Sve je to individualno. I nema nikakve veze sa statistikama, brojevima i "rekla - kazala".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
NebeskaKrila je napisao:
Dijete treba imati kad se osjeti spremno za takvo iskustvo - kad se osjetimo/mislimo da imamo da s'njim podijelimo nesto dobro, lijepo a i neizvjesnosti.

Sad mi nije jasno... prvo kazes ovo:
NebeskaKrila je napisao:
Ja licno mislim da pravimo/radjamo djecu jer smo egoisti.

...da bi na to nadovezala ono gore.. sta sad?! Oni sto zele djecu su egoisti ili su (samo) oni egoisti koji zele da imaju djecu a nisu spremni za njih?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka

elektra je napisao:
Neko vrijeme gledam da li ce neko da otvori temu vezanu za djecu, a sad sam se rastuzila kad citam vase postove.

Imas ovde nesto: http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=27773 :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

"mala mama
Ljudi ko želi i hoće - može. Uz dijete se sve može postići, sve ostalo su izgovori i strah od odgovornosti i obaveze. Poštenije je reći ne želim da imam dijete(za sad, bez objašnjavanja i pronalaženja razloga i izgovora). OK, to je lična stvar svakog od nas."

Tacno!
Ma, ljudi i meni je bilo strasno pomisliti kako cu ja roditi djecu i kako cu ih odgojiti, ali za vecinu stvari se pobrinu hormoni. Mislim, sve to ide prirodnim putem i kad budete spremne tad cete i osjetiti zelju da rodite.
Kad vam tijelo bude spremno, kad nadjete potencijalnog taticu, kad se budete osjecale finansijski sigurno - hormoni ce odraditi svoje i nista vas nece moci zaustaviti! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
elektra je napisao:
"mala mama

Kad vam tijelo bude spremno, kad nadjete potencijalnog taticu, kad se budete osjecale finansijski sigurno - hormoni ce odraditi svoje i nista vas nece moci zaustaviti! :wink:

Meni kad je tijelo bilo spremno, tatica nije... te "potencijalne tatice" su svojim ponašanjem ubile u meni želju za majčinstvom.

:wink:

Najtužnije je što oni koji su imali sreće s partnerom redovno misle da oni koji nisu imali istu sreću, da je nisu imali SVOJOM ZASLUGOM. zaista tužno :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka

XIX century je napisao:
Najtužnije je što oni koji su imali sreće s partnerom redovno misle da oni koji nisu imali istu sreću, da je nisu imali SVOJOM ZASLUGOM. zaista tužno :-?

Odkud ti ta ideja? :-s To prvi put cujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona, to je implicitno rečeno s ovim silnim kometarima " onaj koji želi, taj i može.. nema izgovora, opravdanja" itd itd... to uvijek govore ljudi kojima se posrećilo ljudima kojima se nije posrećilo

to bi isto bilo ko da ja govorim čovjeku koji je gluv, "nema opravdanja, moraš slušati tonove, muziku... sve se može kad se želi"

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 13:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Ja to ne mislim. Imam tri jakoo dobre prijateljice '75-'77 godiste, koje jos nisu pronasle gospodina "pravog", a predivne su cure. I kao osobe i fizicki.
I zelim ti vise srece u buducnosti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 14:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
XIX century ti nisi razumjela poentu "ko želi - može",.. ja u svom postu uopšte nisam spominjala žene koje iz nekih zdravstvenih razloga ne mogu imati dijete i nije se odnosilo na sam fizički čin radjanja, kao što nisam mislila ni na osobe koje nisu pronašle odgovarajućeg partnera. Mislila sam na razloge tipa ..fakultet, pare, putovanja isl. Ne znam zašto misliš da ja koja sam imala sreću kako ti kažeš, u svom postu impliciram na ljude ili(još gore), na tebe koja nisi imala sreću sa partnerom da je to tvojom zaslugom haloo,.. posebno poredjenje dole koje si navela :o ..mislimmm,..no comment. Imaš predrasude prema ljudima koji su "imali sreću" pa misliš da svi odreda osudjuju ove koji nisu, ne kontam zaista i ne želim uopšte ulaziti u raspravu. Izvodiš zaključke bezveze.
Ja ti iskreno želim sve najbolje, i više sreće u budućnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 14:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Leona,

Mislim da imamo biolosku djecu jer smo egoisti. I ja sam. Ti nisi?
Da samo hocemo da imamo dijete zbog samog djeteta - usvojili bi ga bez obzira da li smo reproduktivni ili ne, naravno oni koji mogu a mogli bi to mnogi ali eto valjda nam je nagon za stvaranjem neceg vlastitog jace i ima vise vrijednosti na skali u relaciji izmedju partnera. Ili nam ovo jednostavno nikad nije ni palo na pamet jer ne vidimo dalje od vlastitog pupka. Mislim da ima toliko djece kojim su roditelji potrebni, i vec postoje na svijetu a opet zmirimo pred tim, hocemo meso naseg mesa. Pa onda pocnemo prodavati sentimentalizam kad vidimo preko medija kako djeca gladuju i umiru u svijetu. Nismo iskreni.
A kad se vec odlucimo da imamo dijete trebamo biti spremni za to iskustvo, bilo ono biolosko ili usvojeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka

NebeskaKrila je napisao:
Leona,

Mislim da imamo biolosku djecu jer smo egoisti. I ja sam. Ti nisi?

Pa ne znam... moje dijete je nastalo iz ljubavi, sad ako ti to smatras egoizmom, ok, tvoje pravo. Ali ja licno ne smatram da je to egoizam. Da je to egoizam onda nebi uopste vise bilo dijece na svijetu, cak ni za usvojiti, i covjecanstvo bi davno izumrlo.

NebeskaKrila je napisao:
Da samo hocemo da imamo dijete zbog samog djeteta - usvojili bi ga bez obzira da li smo reproduktivni ili ne, naravno oni koji mogu a mogli bi to mnogi ali eto valjda nam je nagon za stvaranjem neceg vlastitog jaceg i ima vise vrijednosti na skali u relaciji izmedju partnera. Ili nam ovo jednostavno nikad nije ni palo na pamet jer ne vidimo dalje od vlastitog pupka. Mislim da ima toliko djece kojim su roditelji potrebni, i vec postoje na svijetu a opet zmirimo pred tim, hocemo meso naseg mesa. Pa onda pocnemo prodavati sentimentalizam kad vidimo preko medija kako djeca gladuju i umiru u svijetu. Nismo iskreni.
A kad se vec odlucimo da imamo dijete trebamo biti spremni za to iskustvo, bilo ono biolosko ili usvojeno.

Predpostavljam da si ti usvojena ili imas usvojeno dijete dok se toliko kacis na to?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
mala mama je napisao:
Baš tako. Djeca su čudo, i blagoslov je biti roditelj.
Svi mi razmišljamo u stilu "dok završim fax, nadjem posao, zaradim pare pa putujem uživam par godina, pa onda opet zaradim pare, pa ako dovoljno para imam na bankovnom računu e sad ću roditi dijete". I gle čuda već sam u 35,6,7oj pa izračunaš da ćeš biti u poodmaklom klimaksu a dijete ti u pubertetu. Propast. Vidiš ženu koja vodi dijete za ruku i kontaš da li mu je mama ili baka? :-? Mada je to manje bitno. Manje je bitno i to da li ćeš mu moći priuštiti fakultet koji ono poželi negdje vani, koliko je bitno kakav ćeš mu roditelj biti. Žena u 35oj nema isto strpljenje kao žena sa 28 godina, a živaca i strpljenje treba beskonačno da podigneš dijete, žene u klimaksu "polude" :) nije im ni do njih samih, a dijete pubertetlija i trebaš se izboriti sa svim tim. Ajd barem si zaradio/la pare pa ćeš i sebi i djetetu moći priuštiti razgovore sa nekim dobrim psihićem. (moje razmišljanje, jer sam i sama tako planirala i organizovala sebi život, ništa lično nikom).
Ljudi ko želi i hoće - može. Uz dijete se sve može postići, sve ostalo su izgovori i strah od odgovornosti i obaveze. Poštenije je reći ne želim da imam dijete(za sad, bez objašnjavanja i pronalaženja razloga i izgovora). OK, to je lična stvar svakog od nas.
Uostalom, kod nas vlada opšta nekultura pa svak sebi uzima za pravo, i misli da treba znati kad će ko imati dijete i zašto ga nema još uvijek. To je najintimnija stvar svakog pojedinca i ne vidim zašto bi se neko bilo kome pravdao ili objašnjavao takve stvari.

Šta ima veze koliko godina ima majka kad dobije prvo dijete? Mene je mama rodila s 38 jer je razmišljala isto kao i ja sada - dok završim fax, dok proputujem bla bla. I bila je divna majka. Kad je poželjela dijete, tad ga je i dobila. Što kaže Utopija, mnogi imaju djecu, a bolje bi bilo da ih nemaju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:

Ja mislim da mi ne budemo spremni na to iskustvo nikad, već bivamo spremni ( nesvršeni oblik glagola).. nikad ti zato nisi "potpuno" spreman.. nek me isprave ovi koji imaju djecu, ako griješim

te stvari se nekako rade i rješavaju u "hodu".. kako ih obavljaš, tako postaješ "spreman" jer nemaš drugog izbora

osjećaj odgovornosti je važniji od spremnosti, ljubavi i svega drugog. mislim da on nadilazi sve kad je u pitanju u uspjeh u porodičnom ili poslovnom životu. S tim što je u poslovnom životu dovoljno da si ti sam, kao osoba, odgovoran.. dok u braku, taj atribut moraš imati i ti i tvoj partner, inače je sve džabe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
Šta ima veze koliko godina ima majka kad dobije prvo dijete? Mene je mama rodila s 38 jer je razmišljala isto kao i ja sada - dok završim fax, dok proputujem bla bla. I bila je divna majka. Kad je poželjela dijete, tad ga je i dobila. Što kaže Utopija, mnogi imaju djecu, a bolje bi bilo da ih nemaju...

Nema veze, slažem se.

Jedino ako rodim u 40-oj... Hoću li moći igrati fudbala sa svojim unučićima na nekoj livadi? Hoću li moći plesati ko mahnita na sinovoj svadbi?
Možda osoba ipak u 40-oj nij u fizičkoj formi za malu bebu, a ni u nervnoj.

Jednom je neki sportista maratonac radio sportsku pripremu i dadne mu trener zadatak da bude pored jedne male bebe cijeli dan i da ponovi sve što beba uradi ( beba digne ruku, on digne ruku.. beba puže, on puže, beba mlati nogama, on ponovi)........ počeo je ujutru u 8. U 12 je bio crknut, i nije više mogao ništa uraditi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka

XIX century je napisao:
Jednom je neki sportista maratonac radio sportsku pripremu i dadne mu trener zadatak da bude pored jedne male bebe cijeli dan i da ponovi sve što beba uradi ( beba digne ruku, on digne ruku.. beba puže, on puže, beba mlati nogama, on ponovi)........ počeo je ujutru u 8. U 12 je bio crknut, i nije više mogao ništa uraditi.

:D A kakav bi tek bio da je cuvao i brinuo se za bebu 24 sata. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 16:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
XIX century je napisao:
Leona, to je implicitno rečeno s ovim silnim kometarima " onaj koji želi, taj i može.. nema izgovora, opravdanja" itd itd... to uvijek govore ljudi kojima se posrećilo ljudima kojima se nije posrećilo

to bi isto bilo ko da ja govorim čovjeku koji je gluv, "nema opravdanja, moraš slušati tonove, muziku... sve se može kad se želi"

:roll:

nije isto - ovaj primjer kao paralela je potpuno pogresan

jedno je imati srece ili ne a drugo je moci ili ne moci (uopste)

a istina je sigurno da NIKO nikada nije potpuno spreman - jer niko od nas ne moze znati za sta i na sta je sve spreman dok mu se ta "stvar" ne desi....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka

pamella_morrison je napisao:
a istina je sigurno da NIKO nikada nije potpuno spreman - jer niko od nas ne moze znati za sta i na sta je sve spreman dok mu se ta "stvar" ne desi....

Upravo tako. Meni, kao velikoj spavalici da je neko prije par godina rekao da kad rodim bebu da necu spavati mjesec dana, ja mu nebi vjerovala i pomislila bi "al ova-j lupa". :D
Sama sebi sam se iznenadila kad sam uspjela da izdrzim da nespavam skoro mjesec dana. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 17:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
EiLeen je napisao:
mala mama je napisao:
Baš tako. Djeca su čudo, i blagoslov je biti roditelj.
Svi mi razmišljamo u stilu "dok završim fax, nadjem posao, zaradim pare pa putujem uživam par godina, pa onda opet zaradim pare, pa ako dovoljno para imam na bankovnom računu e sad ću roditi dijete". I gle čuda već sam u 35,6,7oj pa izračunaš da ćeš biti u poodmaklom klimaksu a dijete ti u pubertetu. Propast. Vidiš ženu koja vodi dijete za ruku i kontaš da li mu je mama ili baka? :-? Mada je to manje bitno. Manje je bitno i to da li ćeš mu moći priuštiti fakultet koji ono poželi negdje vani, koliko je bitno kakav ćeš mu roditelj biti. Žena u 35oj nema isto strpljenje kao žena sa 28 godina, a živaca i strpljenje treba beskonačno da podigneš dijete, žene u klimaksu "polude" :) nije im ni do njih samih, a dijete pubertetlija i trebaš se izboriti sa svim tim. Ajd barem si zaradio/la pare pa ćeš i sebi i djetetu moći priuštiti razgovore sa nekim dobrim psihićem. (moje razmišljanje, jer sam i sama tako planirala i organizovala sebi život, ništa lično nikom).
Ljudi ko želi i hoće - može. Uz dijete se sve može postići, sve ostalo su izgovori i strah od odgovornosti i obaveze. Poštenije je reći ne želim da imam dijete(za sad, bez objašnjavanja i pronalaženja razloga i izgovora). OK, to je lična stvar svakog od nas.
Uostalom, kod nas vlada opšta nekultura pa svak sebi uzima za pravo, i misli da treba znati kad će ko imati dijete i zašto ga nema još uvijek. To je najintimnija stvar svakog pojedinca i ne vidim zašto bi se neko bilo kome pravdao ili objašnjavao takve stvari.

Upravo o tome i govorim kad je poželjela da ima dijete, rodila je tebe.
Ali isto tako te je mogla roditi i sa 30, pod uslovom da je željela dijete i imala partnera. Kontaš?
Ako želiš dijete i imaš partnera sa kim bi imala dijete, fakultet nije prepreka. Pare nisu prepreka.Putovanje nije prepreka. Sve ćeš moći uskladiti ako to želiš. Dakle tvoja lična stvar,..u tom momentu ne želiš dijete i to je to.
Žena što je starija teže ostaje u drugom stanju prirodnim putem, sa godinama broj ovulacija se smanjuje, samim tim opada i kvalitet jajnih stanica. Trudnoće su rizičnije, posebno prva u kasnijim godinama, veća je mogućnost da beba ima Downov sindrom, u BL se svaka trudnica koja ima preko 35god. šalje na amniocentezu koja nije ni malo ugodan zahvat itd. o porodjaju da ne pričam. To se zove biološki sat..ukratko.
Muškarcima je lako (uslovno rečeno) oni mogu postati očevi i u 60oj.

I da, tačno je da mnogi ne zaslužuju da imaju dijete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 17:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Ima ljudi koji zaista ne vide dalje od sebe, pa si onda i dozvoljavaju da predpostavljaju za druge.

Samo vi zivite u vasim cvjetnim livadama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]