monstrum je napisao:
Zasto ja ne bih mogao uzeti sebi za pravo, da ubijam i jedem ljude? Ziva su bica kao i zivotinje (odbaci sve religijske price, prihvati da smo nastali evolucijom, i nista te ne sprecava da jedes ljude...) Takodje, to nije esencijalna potreba, ali sam si to uzeo za pravo...
Not now, John! je napisao:
Ne možeš, pošto tvoje pravo da jedeš nije važnije od čovjekovog prava da živi.
Naprotiv. Ubij i pojedi covjeka, ali i snosi posljedice za takav postupak... Prema drustvenim, moralnim, civilizacijskim i svim ostalim mogucim zakonima oduzimanje zivota covjeku je ubistvo. Jednostavno, to je noramalan i prirodan sklop stvari, jer zivimo u drustvu u kom ubijanje zivotinja nije okarakterisano kao ubistvo, a ne vidim da ljudi osjecaju neku moralnu tegobu kad jedu meso zivotinja. Cinjenica je da se ne moze mijenjati kompletna svijest drustva, kao sto vec rekoh. Uostalom...
monstrum je napisao:
Ponovo povlacis smijesne paralele izmedju ljudi i zivotinja...
Ne povlaci on paralele izmedju ljudi i zivotinja vec ti... Ti pokusavas da izjednacis ubistvo covjeka sa ubistvom zivotinje... Mozda sam izvukao tvoje rijec iiz konteksta,ali ti smatras da covjek i zivotinja imaju podjednaka prava da zive. Ako cemo tako onda evo jos jedna ilustracija...
Koliko puta si dosad zgazio mrava hodajuci ulicom ili poljanom? Koliko puta si ubio komarca ili muvu jer ti je smetalo zujanje. Ako cemo po nekoj besmislenoj logici generalizovanja, a to konstantno radimo svi, onda su i insekti zivotinje. Znaci li to da svaki put kad zgazimo mrava ili insekta cinimo ubistvo iz nehata???
I uostalom gdje je odgovor na moje pitanje o zatocenistvu zivotinja... Ako vegetarijanac drzi kucnog ljubimca nije li ironicno da na osnovu nekih moralnih nacela o neubijanju zivotinja ne jede zivotinjsko meso i produkte, a u isto vrijeme drzi zivotinju u zatocenistvu. Nije li onda zlocin i oduzimanje slobode istim tim zivotinjama...