banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 21:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Monstrume jesi ti ikad radila 10 sati dnevno + 4 izgubish u putu i onda dodjes kuci pa malo karfiola pa malo ovoga onaoga i kuvas jedno 2 sata?
il samo strpas nesto usta da imas vremena za ostale obaveze?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Wratch: niko tebe ne tjera da radis 10 sati, to sto si pohlepan na pare nije moj problem... A radio sam - izadjem u 6 ujutru, pocnem u 7 raditi, do 4 popodne, fizicki posao (vise dana uzastopce), i kod kuce sam jeo mahune kad sam dosao (to je oko 5 popodne).... Ne kazem da sam supermen, ali moze se bez mesa i fizikaneriti...
I moj nick se pise malim slovima, namjerno malim. Ime nije bitno, da ga moras pisati velikim, vec ono sto nosis u sebi.

Hajde da teoretski na trenutak prihvatimo da meso nije ni manje zdravo od biljne ishrane i da nije neopravdano ubistvo (?!?!???!!).
Kao, to smo zanemarili. Kako onda zanemariti slijedece:
Da bi se utovilo jedno govece, u periodu od godinu dana, potreban je skoro citav hektar obradive povrsine zasadjen zitaricama. Od tog goveceta se dobija oko 300 kg mesa za upotrebu.
Na istoj povrsini se za isti vremenski period moglo dobiti 5 000 kg zitarica, ili 40 000 kg krompira.
Cime to opravdati? Meso nije samo ubistvo zivotinja, ovakvim iracionalnim trosenjem zemljista ubijamo i hiljade gladnih ljudi u svijetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
hej monstrume,svugdje na zapadu ti je prosjecan radni dan 9-10h,a sve je to divno,volim ja i biljcice ali volim i nesto "konkretno"pojesti (mogu ja sa balkana al' nece balkan daleko od mene :))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2005, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Ako mogu i ja da se ukljucim...

Koliko sam bio u stanju da shvatim ovdje je rijec iskljucivo o ubijanju zivotinaj radi jela, a ako nije samo zbog toga onda je naslov teme pogresan. Tj. ako govorimo o svim mogucim aspektima ubijanja zivotina, osim narvno nuzne samoodbrane...

E sad... Ja se licno ne razumijem u biologiju, ali pocnimo bas od toga...Uzmimo hipotetiicki da covjek ne ubija zivotinje radi jela, tacnije da ih uopste ne ubija i uzmimo primjer neke zivotinjske vrste recimo svinja koje su pojam za zivotinje koje se hrane iskljucivo radi prehrane ljudi... Znaci ljudi su vegetarijanci i zivotinje se slobodno razmnozavaju. Jedna zenka svinje u stanju je da okoti oko 12 prasica. Uzmimo da su polovina njih zenke. Koliko vremena treba da prodje prije nego sto ce svaka od tih novorodjenih zenki biti u stanju da okoti jos 12 prasica i tako redom? Koliko vremena bi trebalo da prodje u ovoj zivotinjskoj hiper - reprodukciji do trenutka kada bi i zivotinjama i ljudima ponestalo prehrambenih resursa, jer su sad i ljudi i zivotinje biljojedi, ali i zivotnog prostora jer je zivotinjama neophodan veci zivotni prostor. To ne bi bilo narusavanje prirodne ravnoteze, vec apsolutno rusenje svih postojecih evolucionih zakona. Svinje sam uzeo kao bezazlenu ilustraciju, ali sta je sa zivotinama koje se razmnozavaju jos brze. Mislim da bi nam planeta ubrzo postala malena...

Dalje... Vidim da je bio rijeci o tome da smo mi ljudi najnaprednija vrsta na ovoj planeti i da kao takvi treba da najrazumnije postupamo. Ovo je suludo generalizovanje... Covjek jeste najrazumnije bice, ali je daleko od savrsenog, pa kao nesavrseno bice nije bas u stanju, a ni u poziciji da mijenja ljudske navike, ljudske instinkte i ljusku svijest. Pjedinacno je moguce nesto tako, ali promijeniti instinkte i navike kompletne ljudske rase jednako je utopisticki kao i nauciti ovcu da cita i pise.
Mozda bi ljudi kao takvi i trebali da se oslone na moralne i humane stavove o neubijanju zivoinja, ali iskonski nagon za samoodrzanjem i prirodnom ravnotezom tjera ljude da i dalje ubija i jede zivotinje.
Uostalom, ako je neko izabrao da jede meso i ubija zivotinje, to je njegovo pravo, a da li je to esencijalna ljudska potreba pitanje je za neku drugu temu.
Nije moralno ni drzati zivotinje u kavezima kao kucne ljubimce.
Primjer koji je neko naveo o psu vegetarijancu ili nesto tako. Ako taj vegetarijanac vec ima tolike moralne kvalitete zasto onda ne pusti svog ljubimca da slobodno trci po sumi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2005, 00:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Wratch: niko tebe ne tjera da radis 10 sati, to sto si pohlepan na pare nije moj problem... A radio sam - izadjem u 6 ujutru, pocnem u 7 raditi, do 4 popodne, fizicki posao (vise dana uzastopce), i kod kuce sam jeo mahune kad sam dosao (to je oko 5 popodne).... Ne kazem da sam supermen, ali moze se bez mesa i fizikaneriti...
I moj nick se pise malim slovima, namjerno malim. Ime nije bitno, da ga moras pisati velikim, vec ono sto nosis u sebi.

Hajde da teoretski na trenutak prihvatimo da meso nije ni manje zdravo od biljne ishrane i da nije neopravdano ubistvo (?!?!???!!).
Kao, to smo zanemarili. Kako onda zanemariti slijedece:
Da bi se utovilo jedno govece, u periodu od godinu dana, potreban je skoro citav hektar obradive povrsine zasadjen zitaricama. Od tog goveceta se dobija oko 300 kg mesa za upotrebu.
Na istoj povrsini se za isti vremenski period moglo dobiti 5 000 kg zitarica, ili 40 000 kg krompira.
Cime to opravdati? Meso nije samo ubistvo zivotinja, ovakvim iracionalnim trosenjem zemljista ubijamo i hiljade gladnih ljudi u svijetu...

monstrume malim slovom...zasto si onda napisao moj nick sa prvim velikim slovom ? hheheh no nebitno

e prica ti je bezze no osvrnucemo se na istu .... Ja ne znam odakle ti uopste ideja da pises takvo nesto i odakle uopste ideja svih vegetarijanaca da bi svi trebali biti kao oni tj. vegetarijanci.?? Ta tvoja teorija o ubijanju hiljada gladnih ljudi zbog ubijanja zivotinja koje pojedu hektar zitarica ne pije vode jer zamisli kad niko nebi bio gladan kad bi svima bilo potaman kad bi svi imali dovoljno svega...na sta bi to licilo??? BTW prosjecni zivotni vjek covjeka iz doba piramida koji je iznosio 35 godina se danas popeo na prosjek od 70 znachi cinjenica je da se zdravije zivi u svakom pogledu a samim tim zdravije i hrani, sad druga je stvar danasnja prehrambena industrija i hemija koja se dodaje osnovnoj sirovini da bi se dobio gotov proizvod, tu se slazem da to nije zdravo!!!
Licno smatram da na zemlji nije problem nedostaka hrane nego vishak populacije (tu vec mozemo otici na teoriju zavjere tj. otkud tolike cudne i neizljecive bolesti u zadnjih 50 godina da ne nabrajam znash o cemu pricam) koja sama sebe gazi, jer ako ovako nastavi zamisli svjet u sledecih 100 godina??? Nego druze monstrume mani se ti ljudi koji jedu meso nego gledaj da ako vec pravis djecu imas cime da ih hranis!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 08:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nitro:
Uostalom, ako je neko izabrao da jede meso i ubija zivotinje, to je njegovo pravo, a da li je to esencijalna ljudska potreba pitanje je za neku drugu temu.

Zasto ja ne bih mogao uzeti sebi za pravo, da ubijam i jedem ljude? Ziva su bica kao i zivotinje (odbaci sve religijske price, prihvati da smo nastali evolucijom, i nista te ne sprecava da jedes ljude...) Takodje, to nije esencijalna potreba, ali sam si to uzeo za pravo...

Pa kako to da se do sada zivotinje nisu namnozile i unistile svijet? Imale su par hiljada godina pogodnih zivotnih uslova na zemlji da je uniste... Dodjes u neko prirodno stnaiste divljih svinja, gdje se apsolutno ne kontrolise njihov broj antropogenim faktorom. Da li ces naci da je sve izjedeno, da nema ni jedne biljcice? Neces... Postoji prirodna ravnoteza, predatori, klimatski uslovi, koji su vjekovima drzali balans u zivotinjskom svijetu, dok ljudi jos nisu imali veliki uticaj...

|wratch| - oprosti sto sam nepaznjom napravio gresku zbog koje sam tebe prozvao (vec godinama, kada mi se obracaju na forumu, pishu Monstrume...)

"Ja ne znam odakle ti uopste ideja da pises takvo nesto i odakle uopste ideja svih vegetarijanaca da bi svi trebali biti kao oni tj. vegetarijanci.?? "

Samo dvije rijeci: morality dictates....

"Ta tvoja teorija o ubijanju hiljada gladnih ljudi zbog ubijanja zivotinja koje pojedu hektar zitarica ne pije vode jer zamisli kad niko nebi bio gladan kad bi svima bilo potaman kad bi svi imali dovoljno svega...na sta bi to licilo??? "

?!? Je*ote, jel se ti zaje*avas samnom? Sta ti hoces reci, da trebamo zivjeti u svijetu gdje ljudi umiru od gladi i vrlo lako izlijecivih bolesti, i da je to u redu, stavise, da trebamo odrzavati takvo stanje? Svaka tebi cast kad mozes zivjeti tako, ja ne mogu...

"Nego druze monstrume mani se ti ljudi koji jedu meso nego gledaj da ako vec pravis djecu imas cime da ih hranis!!!! "

Nakon ovog komentara, vidim da sa tobom nema svrhe raspravljati.Lijepo spavaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 09:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
monstrum je napisao:
Zasto ja ne bih mogao uzeti sebi za pravo, da ubijam i jedem ljude?

Ne možeš, pošto tvoje pravo da jedeš nije važnije od čovjekovog prava da živi. S druge strane životinje nemaju ista prava kao ljudi. To je ono što ti ne možeš da shvatiš. Ako već životinjama daješ ista prava kao i ljudima zašto im na daš pravo glasa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

izvini, ja ne vidim zbog cega treba zivotinji pravo glasa? ona sasvim fino zivi bez "drustva" i "civilizacije" koju smo mi ljudi osmislili... Ponovo povlacis smijesne paralele izmedju ljudi i zivotinja... Ako je neko ljudsko bice mentalno zaostalo u tolikoj mjeri da je i zivotinja inteligentnija od njega, da li on ima manje prava od ostalih ljudi/zivotinja? To ljudsko bice kao ni zivotinja ne razumije sta mu govoris, ne trazi pravo glasa i slicno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 11:50 
Veteran
Veteran

monstrum je napisao:
Ponovo povlacis smijesne paralele izmedju ljudi i zivotinja...

Pa ti si taj koji povlači smiješne paralele između ljudi. Ti si taj koji je poistovijetio jedenje životinja sa jedenjem ljudi, a ne ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
monstrum je napisao:
Zasto ja ne bih mogao uzeti sebi za pravo, da ubijam i jedem ljude? Ziva su bica kao i zivotinje (odbaci sve religijske price, prihvati da smo nastali evolucijom, i nista te ne sprecava da jedes ljude...) Takodje, to nije esencijalna potreba, ali sam si to uzeo za pravo...

Not now, John! je napisao:
Ne možeš, pošto tvoje pravo da jedeš nije važnije od čovjekovog prava da živi.

Naprotiv. Ubij i pojedi covjeka, ali i snosi posljedice za takav postupak... Prema drustvenim, moralnim, civilizacijskim i svim ostalim mogucim zakonima oduzimanje zivota covjeku je ubistvo. Jednostavno, to je noramalan i prirodan sklop stvari, jer zivimo u drustvu u kom ubijanje zivotinja nije okarakterisano kao ubistvo, a ne vidim da ljudi osjecaju neku moralnu tegobu kad jedu meso zivotinja. Cinjenica je da se ne moze mijenjati kompletna svijest drustva, kao sto vec rekoh. Uostalom...

monstrum je napisao:
Ponovo povlacis smijesne paralele izmedju ljudi i zivotinja...

Ne povlaci on paralele izmedju ljudi i zivotinja vec ti... Ti pokusavas da izjednacis ubistvo covjeka sa ubistvom zivotinje... Mozda sam izvukao tvoje rijec iiz konteksta,ali ti smatras da covjek i zivotinja imaju podjednaka prava da zive. Ako cemo tako onda evo jos jedna ilustracija...
Koliko puta si dosad zgazio mrava hodajuci ulicom ili poljanom? Koliko puta si ubio komarca ili muvu jer ti je smetalo zujanje. Ako cemo po nekoj besmislenoj logici generalizovanja, a to konstantno radimo svi, onda su i insekti zivotinje. Znaci li to da svaki put kad zgazimo mrava ili insekta cinimo ubistvo iz nehata???

I uostalom gdje je odgovor na moje pitanje o zatocenistvu zivotinja... Ako vegetarijanac drzi kucnog ljubimca nije li ironicno da na osnovu nekih moralnih nacela o neubijanju zivotinja ne jede zivotinjsko meso i produkte, a u isto vrijeme drzi zivotinju u zatocenistvu. Nije li onda zlocin i oduzimanje slobode istim tim zivotinjama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 12:45 
Veteran
Veteran

Nitro je napisao:
Cinjenica je da se ne moze mijenjati kompletna svijest drustva, kao sto vec rekoh.

Ne radi se o mijenjaju svijesti. To se nekako i može promijeniti (kao što se mijenja svijest ljudi da ne puše cigarete). Radi se o biologiji. Čovjek je po prirodi svejed, a vegetarijanci ga proglašavaju biljojedom.

Nitro je napisao:
Ako vegetarijanac drzi kucnog ljubimca nije li ironicno da na osnovu nekih moralnih nacela o neubijanju zivotinja ne jede zivotinjsko meso i produkte, a u isto vrijeme drzi zivotinju u zatocenistvu. Nije li onda zlocin i oduzimanje slobode istim tim zivotinjama...

Oni kažu da "usvajaju" neku životinju. Najčešće ne kupuju kućne ljubimce, nego ih pokupe sa ulice i "udome". Međutim, kao što sam rekao, često pse i mačke (mesojedi) hrane vegetarijanskom hranom.
I nama pričaju o moralu!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Nitro:

Pa kako to da se do sada zivotinje nisu namnozile i unistile svijet? Imale su par hiljada godina pogodnih zivotnih uslova na zemlji da je uniste... Dodjes u neko prirodno stnaiste divljih svinja, gdje se apsolutno ne kontrolise njihov broj antropogenim faktorom. Da li ces naci da je sve izjedeno, da nema ni jedne biljcice? Neces... Postoji prirodna ravnoteza, predatori, klimatski uslovi, koji su vjekovima drzali balans u zivotinjskom svijetu, dok ljudi jos nisu imali veliki uticaj...

|wratch| - oprosti sto sam nepaznjom napravio gresku zbog koje sam tebe prozvao (vec godinama, kada mi se obracaju na forumu, pishu Monstrume...)

"Ja ne znam odakle ti uopste ideja da pises takvo nesto i odakle uopste ideja svih vegetarijanaca da bi svi trebali biti kao oni tj. vegetarijanci.?? "

Samo dvije rijeci: morality dictates....

"Ta tvoja teorija o ubijanju hiljada gladnih ljudi zbog ubijanja zivotinja koje pojedu hektar zitarica ne pije vode jer zamisli kad niko nebi bio gladan kad bi svima bilo potaman kad bi svi imali dovoljno svega...na sta bi to licilo??? "

?!? Je*ote, jel se ti zaje*avas samnom? Sta ti hoces reci, da trebamo zivjeti u svijetu gdje ljudi umiru od gladi i vrlo lako izlijecivih bolesti, i da je to u redu, stavise, da trebamo odrzavati takvo stanje? Svaka tebi cast kad mozes zivjeti tako, ja ne mogu...

"Nego druze monstrume mani se ti ljudi koji jedu meso nego gledaj da ako vec pravis djecu imas cime da ih hranis!!!! "

Nakon ovog komentara, vidim da sa tobom nema svrhe raspravljati.Lijepo spavaj.

monstrume nisi razumio....puno si tvrdoglav....ja sam naveo cinjenice i istinu...a ti prichas o snovima.... 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2005, 21:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2005, 13:16
eee, ma 'ajde sutra dodjite na rostilj! :wink: :D za veg. cemo mrkvu na rostilj :wink:
Ubjienje zivotinja je ok "ubijenje" (svinje(svinje koljemo ne ubijamo :wink: :P :D ) idr.) mada ima i zasticenih vrsta sto treba postovati,ali mi pricamo o ubijanju svinja,goveda... :cry: :( :D
ali da neko moze staviti ljude i zivotinje u isti "kos" stvarno neznam....... :oops:
Ma znam neka ih stavi onda i u svoj krevet umjesto (zene,cure) bez vredjanja 8) mislim da je glupo o tome raspravljati
Pa neka javi kakav je "dozivljaj"-neprozivam nikog 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:07 
Veteran
Veteran

Evo, da pokažem monstrumu kako životinje nemaju svijest (čast izuzecima) i nema nikakvog racionalnog razloga za proglašavanjem ubijanja životinja radi hrane - nemoralnim.
[url=http://news.yahoo.com/s/ap/turkey_sheep_suicide;_ylt=AiuJTdmnN3nMG32e2gk3Uc6s0NUE;_ylu=X3oDMTA3ODdxdHBhBHNlYwM5NjQ-]
450 Sheep Jump to Their Deaths in Turkey[/url]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma to je neka ovchija sekta :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Evo, da pokažem monstrumu kako životinje nemaju svijest (čast izuzecima) i nema nikakvog racionalnog razloga za proglašavanjem ubijanja životinja radi hrane - nemoralnim.
[url=http://news.yahoo.com/s/ap/turkey_sheep_suicide;_ylt=AiuJTdmnN3nMG32e2gk3Uc6s0NUE;_ylu=X3oDMTA3ODdxdHBhBHNlYwM5NjQ-]

hehe (a nije smijesno)...
Ovo je vec "Samoubijanje zivotinja radi jela!"
Njih 1000 sigurno je popaslo svu travu gore na litici, i onda je jedna vidjela kako se ispod zeleni....
Ili su popasle "travu"
Zao mi cobana, i udara mu na ekonomiju! :drinking:
Genocid ili kolateralna steta, sta li je?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00

Pa i ljudi se samoubijaju :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Evo, pade mi na pamet...

Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи.(Prva knjiga Mojsijeva1:26)

И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свих звери што се миче по земљи. ( Prva knjiga Mojsijeva 1:28 )

Ako je Bog rekao da ce covjek biti gospodar riba, ptica, stoke i svih zivotinja onda su neke stvari jasnije - Bog je tako dao coveku mogucnost da se tim zivotinjama "sluzi". Naravno, to ne podrazumijeva masovni genocid biljaka i zivotinja. Njihovo postojanje omogucana nase prezivljavanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Daljac jel ti to spremas staroslovenski kad nonstop ubacujes citate iz Biblije?Usput,ko je spominjao genocid?Pricamo o prasicima,pilicima za njam njam :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2005, 00:49 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Pa i ljudi se samoubijaju :)

Ne radi se o svjesnom samoubijanju. Vjerovatno se ovan slučajno "strovalio" niz liticu, a ovce, koliko su glupe, sve za njim. :-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]