banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 478  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jun 2020, 20:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
A ti si vec u osnovnoj skoli znao sta zelis od zivota i sta ti treba u zivotu a sta ne? I sta si postao na kraju?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Oćmol ga uokviriti? Post je legendaran, matematika smeće....

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
prokelj je napisao:
Care, ja sam svom nastavniku matematike obecao da nece umrijeti prirodnom smrcu i samo ga cekam na pjesackom negdje, pa ti vidi dokle to ide :)

Dječak, popij mlijeko, pišat pa spavati!

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 21:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
filozof sa vrbasa je napisao:
U govnaziji mi matematika nije išla, i pred svaki kontrolni i pismenu zadaću išao sam na privatne časove, ali tada je čas bio 2,5 marke. Uzmem tako 5-6 časova i izvučem neko dvojku ili trojku, možda bih to radio i na fakultetu, ali tada je u BL čas bio 7,5 marki. Neka hvala, hajde ti Fikrete nešto sam nauči.

Zašto ti u govnaziji matematika nije išla, a van nje jeste? :D

prokelj je napisao:
Matematika je smece i potrebna je samo toliko da se razumijes "u pare", da znas pomnoziti, sabrati, oduzeti i podijeliti, sve preko toga je za ekonomiste, arhitekte, programere i entuzijaste. Da ne pominjem da mi pun kurac stvari koje sam morao uciti nikad u zivotu zatrebao nije. Beskorisno smece u 99℅ slucajeva.

Ne bih se baš složio. Taj neki 5, 6, 7. razred znatno utiče na to koju ćeš srednju upisati, pa to utiče da li ćeš upisati kasnije faks ili ne, pa to utiče na milion drugih stvari. Jbg, ne treba matematika za sva zanimanja, ali za mnoga itekako treba. :)

Po meni je veći problem što se matematika kod nas uči jednostavno na pogrešan način. Tako je bilo kod mene i u srednjoj i u osnovnoj školi.
Kad sam otišao na faks, tek sam tad skontao koliko je naše školstvo u belaju i koliko smo uljuljani u neku našu viziju kako oni tamo vani ništa ne znaju i uče tablicu množenja tek na kraju osnovne i šta sve ne...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Castra je napisao:
danijell je napisao:
Ima dosta roditelja koji toliko daju mjesečno za instrukcije i slično... Već u osnovnoj školi.

Da li je riječ o glupim roditeljima, glupoj djeci, glupim nastavnicima ili o nečemu drugom?

Углавном глупим наставницима и незаинтересованој дјеци за тај предмет, а то је опет дијелом до наставника.

Па математика ти неће требати ако ћеш нпр. на књижевност, филозофију, политику, остале умјетности, и шта ја знам. То градиво у задња 2-3 разреда у такозваној основној већ улазе добрим дијелом у домен стручног. Неки други системи школовања вани имају ту неку основну до можда 12-те године, након тога већ слиједи нека блага средња, односно опредјељење за једну грану. Јер сви они предмети који се уче у задњим разредима основне, као и то колико се дубоко улази у поједине гране наука, та градива већини неће требати.

Шта хоћу да кажем под већини неће требати? Ако ћеш се опредијелити за књижевност рецимо, не треба ти пола оних предмета даље од онога што си научио до можда 6. разреда, осим српског, можда вјеронауке (велико можда), и... То је, већином то. Ако ћеш за медицинара, не треба ти вјеронаука, српски, музичко, па ни физике баш 100 %. Ако ћеш у грађевину, шта ће ти све ово што сам набројао што не треба ни медицинару (физика треба), такође, не треба биологија, па ни географија у толикој мјери... Итд. разумјели сте. Умјесто тих предмета који их не би занимали, могло би се, уз асистенцију родитеља, педагога, додати неки који је већ стручнији и потребан је за занимање које жели. Али то је већ жешћа реформа школства.

Изузетак правила за та задња 2-3 разреда која углавном нису "основно" образовање не спада хемија јер се она учи од 7. или којег... Међутим, ако се учи и даље оно што сам ја, има и ту ствари које нису основно познавање хемије.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Poslednji put menjao Umetnik dana 09 Jun 2020, 21:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Ako je to po tebi najveci problem, sto se onda cudis sto je ljudima (djeci) matematika problem?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da, ne treba filozofiji matematika... samo što nije matematika samo sabiranje i oduzimanje. Postoji i nešto kao matematička logika. A tek što se u umjetnosti ne vidi matematika. Ni u notama, a tek zlatni presjek.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 22:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Ako je to po tebi najveci problem, sto se onda cudis sto je ljudima (djeci) matematika problem?

Pretpostavljam da je ovo meni bilo namijenjeno.

Mi učimo pogrešno matematiku, umjesto da razumijemo koncept koji se uči, mi učimo kako da riješimo određen tip problema vezan za taj koncept. Naše učenje se svodi na if-then-else metodu. Prepoznaj koji je tip zadatka, primjeni šemu i izračunaj vrijednost. Za kontrolni spremi te i te zadatke iz Venea i doće ti 5 takvih zadataka sa drugim brojevima i to je to.

Ako prepoznaš čudno S u zadatku, to ti je integral i to se rješava tako što ... i onda dobiješ ... i onda uradiš još ... i završio si.

Opet ja ne vidim zašto je i ovo pogrešno naučiti. Za ovo trebaš biti malo napredniji od kalkulatora jbg.
Prije bih rekao da roditelji nisu naučili matematiku kako treba, pa stigmu prebacili na djecu, pa se onda lažemo kako je to sve nepotrebno i...

...i eto nas u situaciju da ništa ne znamo uraditi u državi kako valja...

Matematikom možeš dobro upaliti klikere, naučiti da razmišljaš, da rješavaš probleme.
A to se koristi i van matematike gdje god poželiš.
Naravno, ovdje pričamo o osnovnoj školi, o nekom opštem obrazovanju...

EDIT: Pretekao me danijell

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 22:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ne postoji kategorija "višak znanja". Koliko god mi je npr. latinski bio besmislen u Gimnaziji, toliko sam kao odrastao čovjek počeo da shvatam njegovo značenje.

A sa Castrom se slažem u vezi "pogrešnog učenja" - tek na fakultetu sam saznao primjenu integrala, dok sam ih ranije rješavao bez razumijevanja njihovog smisla.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2020, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Apr 2020, 22:42
Castra je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
U govnaziji mi matematika nije išla, i pred svaki kontrolni i pismenu zadaću išao sam na privatne časove, ali tada je čas bio 2,5 marke. Uzmem tako 5-6 časova i izvučem neko dvojku ili trojku, možda bih to radio i na fakultetu, ali tada je u BL čas bio 7,5 marki. Neka hvala, hajde ti Fikrete nešto sam nauči.

Zašto ti u govnaziji matematika nije išla, a van nje jeste? :D

prokelj je napisao:
Matematika je smece i potrebna je samo toliko da se razumijes "u pare", da znas pomnoziti, sabrati, oduzeti i podijeliti, sve preko toga je za ekonomiste, arhitekte, programere i entuzijaste. Da ne pominjem da mi pun kurac stvari koje sam morao uciti nikad u zivotu zatrebao nije. Beskorisno smece u 99℅ slucajeva.

Ne bih se baš složio. Taj neki 5, 6, 7. razred znatno utiče na to koju ćeš srednju upisati, pa to utiče da li ćeš upisati kasnije faks ili ne, pa to utiče na milion drugih stvari. Jbg, ne treba matematika za sva zanimanja, ali za mnoga itekako treba. :)

Po meni je veći problem što se matematika kod nas uči jednostavno na pogrešan način. Tako je bilo kod mene i u srednjoj i u osnovnoj školi.
Kad sam otišao na faks, tek sam tad skontao koliko je naše školstvo u belaju i koliko smo uljuljani u neku našu viziju kako oni tamo vani ništa ne znaju i uče tablicu množenja tek na kraju osnovne i šta sve ne...

Oni sto preko oglasa nude instrukcije uglavnom ne placaju porez to prijavite :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Jedino mi je žao što sam na fakultetu sfušerio statistiku, ali brt kad na pismnom dobijem tri zadatka, a svaki stane na jednu stranu A4 i malo pređe na drugu stranu, pa treba prvo toliki zadatak pročitati.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Da, ne treba filozofiji matematika... samo što nije matematika samo sabiranje i oduzimanje. Postoji i nešto kao matematička logika. A tek što se u umjetnosti ne vidi matematika. Ni u notama, a tek zlatni presjek.

Математика није само сабирање и одузимање, али у тој основној се учи доста тога у разним облицима који људима који се у животу баве нечим што није уско везано за математику можда ни током живота неће затребати, осим ако не буду ишли на неки квиз.
У нпр. књижевности, сликарству, музици се не види, а нити не постоји израчунавање површине трапезоида или кориштење питагорине теореме. Знам на шта мислиш, фамозно спомињање да је умјетност пуна бројева, старогрчки начин схватања свемира, итд. али онда се та математика треба изучавати нпр. на предмету музичко, а не на математици, и на тотално другачији начин од онога како се сад изучава и бистри на часовима и контролним. У преводу, оно што се са математиком сада ради у школама је непотребно-те неке ствари које већ нису нека основа и мислим на само оне људе који се тиме неће бавити.

вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 00:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Tu matematičku istoriju volim pročitati, kako su dolazili do tih nekih zaključaka.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 00:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

@Umetnik

Ajde da probamo ovako: Jednom čobanu ne treba znanje o površini trapezoida, ali da je to znanje imao, možda ne bi bio čoban. ;)

Što prije prihvatimo da nam je školstvo katastrofa, to će biti nama bolje. Zaluđivanje kako je naše školstvo preopširno, hard-core ili šta već je put u propast...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ниси баш потрефио поенту, чобан није ни дана ишао у школу, док ја причам о ученику 7.-8. разред који већ иза себе има година школовања.

Слажем се, школство нам итекако има простора за унапријеђивање.

вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 10:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisam znao da osnovna škola nije obavezna.
Opet, šta zna dijete od 13-14 godina?

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Osnovna škola te priprema i za srednju školu. Bilo koju. Ako sve ostaviš što ti treba znati za srednju školu, onda sa manjim predznanjem krećeš u srednju školu i to možeš biti problem. Kao što te i četverogodišnja srednja sprema za fakultet. Fakultet za mr/dr... Ako ćeš zbog čobana da spuštaš kriterujm za sve, onda super.
Šta bi tek rekao recimo za ETF koliko i šta se od matematike uči/lo. I nije šablonski što spominje koza. Prije je bilo da možeš koristiti sve i jednu formulu koja postoji, tablice... Matematike 3 nekada. Ali ako ne prepoznaš odgovarajuću smjenu za integral, imaš razlku između toga da riješiš zadatak za 30 minuta i sat i 30 minuta. U drugom slučaju uz mnogo veću šansu da ti se potkrade neka sitna greška, jer dobiješ neku kobasicu od izraza...

Isto tako, ako se ne susretneš sa težim gradivom u srednjoj recimo matematike, onda možda pomisliš... ma lagana je matematika. Mogu ja to... Isto tako treba u zadnjim razredima osnovne praviti selekciju koliko ko može. Ako spustiš kriterijume, zahtjeve... Pa sa pet cvjetića za tablicu množenja vrlo brzo u nekoj srednjoj shvatiš da si zajeb.. i sebe i nekog drugog kome si zauzeo mjesto.
Naravno da bi bilo bolje testirati djecu tokom osnovne i na druge načine, pa da se stvori slika o njihovim mogućnostima. Pa da ih usmjeravaš. Ali opet u tim godnama nije problem samo to koliko ko može ili ne može, nego šta i da li hoće.
Neki predmeti te gurnu da vidiš gdje ti je maksimum. Neko će stati i tu mu ostane granica. Neko će je pomjerati, pa je izgura više nego onaj prethodni koji je imao bolje predispozicije. To je slično kao i u sportu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Dugo godina je u Elektro, završna godina, bila teža filozofija od matematike.

Poslednji put menjao gishas dana 10 Jun 2020, 11:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 11:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dok je Ćos predavao muzičko u OŠ Branko Ćopić ista stvar je bila sa tim predmetom.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2020, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

gishas je napisao:
Dugo godina je u Elektro, završna godina, bila teza filozofija od matematike.

Ja kada sam išao Keleč je znao daviti kao da je najbitniji predmet koji smo ikada imali. Pred kraj školske rekao da nikome neće pokloniti dvojku i da će svi ići na popravni. Na kraju niko nije pao, iako je imao sve jedinice do tada. Još dobio aplauz kada je na maturi ušao. Ništa što nije mogao alkohol da ublaži i to što je znao da uskoro dolazi novo meso za maltretiranje :)

Što se tiče osnovne, kod mene je recimo fizičko bilo zanimljivo. Bilo jedinica... Kao da nas je spremala za vojsku i olimpijadu :) Druga smjena lagano između dvije vatre napolju, a mi morali spremati plesnu tačku sa elementima gimnastike :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9556 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238 ... 478  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]