<Enter_name> je napisao:
Ovo o čemu pričate je problem naše sredine, ne samo Banjaluke. Generalno je BL doživjela veliku ekspanziju i nije imala vremena da je kulturološki isprati... mislim da je to najveći problem. A sve ovo što navodite su samo katalizatori za tu situaciju.
Prvi koncert u BiH je bio u Banjaluci, još 1881. godine
http://tinyurl.com/o77fubsZnačajan rast stanovnika, prije rata, je bio nakon zemljotresa kada se Banjaluka počela izgrađivati i kada je krenula industrija. Tada je i kulturni život bio zanimljiv. Koliko je samo vrhunskih reditelja iz bivše Juge postavljalo predstave u pozorištima, bile su brojne izložbe...
Nakon rata se otvorila akademija, rastao je broj kulturnih dešavanja... imamo više festivala nego prije 1991.
Problem je jer se sada poimanje o kulturi se promijenilo, jer se, prije svega, sistem vrijednosti poremetio.
<Enter_name> je napisao:
I opet dolazimo do teme kako se promjenio način života zahvaljujući usvajanju modernih tehnologija i "zapadnjačkog" stila života... i kako smo mi kao društvo iz svega toga izvukli ono najgore i sad uživamo u tim blagodetima...
Ja mislim da to nije poenta ove teme, al ajd.
Pa mi smo i prije rata bili "najzapadniji" od svih komunističkih zemalja.
Opet je problem sistem vrijednosti, jer je npr. lakše kupiti diplomu, nego je steći.
Mladi su, prije svega izgubili neke navike koje postoje na zapadu i koje su postojale i prije rata ovdje.