banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jun 2025, 14:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 229 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Dec 2010, 19:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
jellyfish je napisao:
Sta je nacija? To je ljudska izmisljotina.
Treba se kao tim ponositi i to je kao nesto pozitivno. Pa niko nije birao gdje ce se roditi i pod kakvim okolnostima. Onda ne vidim razloga cime bi se covjek "ponosio" sto je rodjen kao ovakav ili onakav.
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist i za manipulaciju naivnim masama. Slicno kao patriotizam, rasizam i druge stvari. Znaci nacionalizam ili rasizam su iste stvari samo drugacije upakovane.

Ne vidim u čemu je problem da neko voli narod i kulturu iz koje potiče. Svugdje u svijetu je normalno da voliš državu iz koje potičeš i/ili narod iz kojeg potičeš, samo kod nas si krvnik ako je tako. Italijani, Španci, Nijemci ili bilo koji narodi koji žive u SAD-u znaju svoje korijene, običaje i ponisni su na njih iako su hiljadama kilometara doleko od postojbine. A mi koji živimo na područjima gdje su živjeli naši praoci se stidimo svojih korijena. :crybaby:

Nisi birao ni roditelje, ni braću ni sestre koje imaš. I porodica je izmišljotina, isto kao i narod, nacija i bilo koja grupa ljudi koja nastaje iz različitih pobuda. Znači po tvojoj logici, ako voliš svoju pordodicu, ako si ponosan na nju, ako je braniš i štitiš, ti škodiš drugim porodicama, samim tim si i nacionalista i rasista.

U široj familiji, među prijateljima i komšijama imam raznih narodnosti i vjera. I obožavam da odem na baklavu na bajram ili na ručak za katolički Božić i kod Slovenca i kod Hrvata, da vidim kako Grci slave Uskrs, da konačno shvatim šta su uopšte Roš Hašana, Purim i Jon Kipur. I da pitam šta svako obilježje koje koriste znači, da vidim razliku između proslave istog praznika kod raznih naroda, da čujem svaki dio usmenog predanja koji mogu da mi prenesu, da proučim drugačiju šaru na tradicionalno vezenom stoljnjaku, da naučim da razlikujem tradicionalne nošnje i tradicionalni ples, i probam svaki specijalitet koji dosad nisam. Poznajem i egipatsku i grčku i rimsku alli i slovensku mitologiju, različite nacionalne bajke i predanja, muziku, umjetnost.

S druge strane, kao Srpkinja, spremam Božić na način kako je to radila moja mama, moja baka, moja prabaka i ako budem imala kćerku, naučiću i nju, možda i unuku, možda i praunuku. I ja sam zbog toga šovinista i rasista? ](*,) :shock:

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 20:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
_zoka je napisao:
Izvini, a zašto je loše voljeti svoju istoriju, jezik, muziku, književnost? Svoje nošnje? Svoju zemlju? Svoje sportiste? Zašto je loše biti ponosan na velikane iz sopstvenog naroda?

Nije loše, ali mislim da nije ništa bolje od voljenja tuđe muzike i jezika. Npr. ja više volim makedonsku narodnu muziku, nego srpsku.

Osjećaj ponosa čovjek može imati samo u vezi s nečim što je postigao u životu. Npr. roditelji mogu biti ponosni na dijete, jer djetetov uspjeh mogu smatrati dijelom svojom zaslugom. Čovjek može biti ponosan na svoj uspjeh, karijeru, auto, znanje, titulu i sve drugo što je postigao u životu. Učitelj može biti ponosan na učenika. Navijač može da bude ponosan na svoj tim (nacionalni ili neki drugi), jer može smatrati da je njegovo navijanje dijelom zaslužno za uspjeh tima. Na jezik ne možeš biti ponosan. Možeš ga voljeti i smatrati se srećnim što ti je maternji jezik praktičan i sl. Na velikane iz sopstvenog naroda ne možeš biti ponosan, jer njihov uspjeh nije tvoja zasluga. Biti ponosan što si Srbin je isto kao da si ponosan što imaš plave oči - glupo.

Mnogi ljudi nemaju na šta da budu ponosni (uspjeh i sl.), pa je sve za šta se mogu uhvatiti i što im daje osjećaj da nisu beznačajni - njihova nacija. Isti ti ljudi koji su ponosni što su Srbi, bili bi ponosni što su Hrvati ili Muslimani u nekim drugim okolnostima.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Izgleda da sam izazvao zestoke reakcije svojim postom o naciji i nacionalizmu pa da odgovorim redom :) :

eugene of savoy je napisao:
jellyfish je napisao:
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist
Ti isti moćnici su vjerovatno izmislili i rtazličite jezike, kulturu, tradiciju i običaje po kojima se razlikujemo.
Dakle kolektiviteti su izmišljeni i kolektivni interes ne postoji, tako da je i osnova tj. prvi oblik kolektiviteta i kolektivnog interesa odnosno porodica također izmišljotina, zar ne? :-?

Ono sto je "nacija" danas nije u istom nivou sa porodicom. Porodica je osnovna jedinka drustva, dok nacija predstavlja izdvojenu skupinu i vise stete ima od nacija nego koristi.
Konkretno, da je cijeli svijet jedna drzava i nacija nebi bilo ratova, kolektivitet bi bio bolji, granica nebi bilo, svi bi bili jedna "nacija". Ovako podijeljeni na male "nacijice" samo smo napravili zlo i sebi i svijetu.

_zoka je napisao:
jellyfish je napisao:

Upravo tako. Sovinista ili nacionalista. Slicno samo drugacije upakovano.

Izvini,a zašto je loše voljeti svoju istoriju,jezik,muziku,književnost?Svoje nošnje?Svoju zemlju?Sveoje sportiste?Zašto je loše biti ponosan na velikane iz sopstvenog naroda?

Nije lose voljeti svoju, ali nije lose ni druge istorije, jezike, knjizevnosti, sportiste.
Ja volim Riblju Corbu, ali isto tako volim i Queen, Madonnu itd.
Ja se ponosim Nikolom Teslom, ali se ponosim i Isakom Njutnom, Ajnstajnom itd.
Dakle, ono sto je dobro nema naciju, vec ima dobro i lose. Imaju ljudi kojima se trebamo ponositi bez obzira na naciju i boju koze i imaju oni kojih se trebamo stidjeti bez obzira na naciju. Dakle, nacija nema nikakve veze sa "voljenjem".

Phoenix je napisao:
jellyfish je napisao:
Sta je nacija? To je ljudska izmisljotina.
Treba se kao tim ponositi i to je kao nesto pozitivno. Pa niko nije birao gdje ce se roditi i pod kakvim okolnostima. Onda ne vidim razloga cime bi se covjek "ponosio" sto je rodjen kao ovakav ili onakav.
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist i za manipulaciju naivnim masama. Slicno kao patriotizam, rasizam i druge stvari. Znaci nacionalizam ili rasizam su iste stvari samo drugacije upakovane.

Ne vidim u čemu je problem da neko voli narod i kulturu iz koje potiče. Svugdje u svijetu je normalno da voliš državu iz koje potičeš i/ili narod iz kojeg potičeš, samo kod nas si krvnik ako je tako. :

Niko nije rekao da "ne voli" odakle potice. Samo kazem da potices odakle bilo da je to isto jer nisi birao gdje ces se roditi.

Citiraj:
Italijani, Španci, Nijemci ili bilo koji narodi koji žive u SAD-u znaju svoje korijene, običaje i ponisni su na njih iako su hiljadama kilometara doleko od postojbine. A mi koji živimo na područjima gdje su živjeli naši praoci se stidimo svojih korijena. :crybaby:

Opet ponavljam ko je rekao da se stidi svojih korijena? Ja samo kazem da to odakle poticemo nista nije posebno jer mi smo mala planeta u ogromnom svemiru i kad bi nas svemirci vidjeli bez obzira na naciju mi bi svi njima sa zemlje bili isti.
Takodje, Nijemci, Spanci, Amerikanci i ostali narodi boluju od izmisljene bolesti nazvane patriotizam i to im je jedan od izgovora za rat u Afganistanu i bolje bi bilo da nemaju patriotizam nego takav patriotizam, bas kao ni mi nas ovakav.

Citiraj:
Nisi birao ni roditelje, ni braću ni sestre koje imaš. I porodica je izmišljotina, isto kao i narod, nacija i bilo koja grupa ljudi koja nastaje iz različitih pobuda. Znači po tvojoj logici, ako voliš svoju pordodicu, ako si ponosan na nju, ako je braniš i štitiš, ti škodiš drugim porodicama, samim tim si i nacionalista i rasista.

Na ovo pitanje sam odgovorio Eugenu gore.

Citiraj:
U široj familiji, među prijateljima i komšijama imam raznih narodnosti i vjera. I obožavam da odem na baklavu na bajram ili na ručak za katolički Božić i kod Slovenca i kod Hrvata, da vidim kako Grci slave Uskrs, da konačno shvatim šta su uopšte Roš Hašana, Purim i Jon Kipur. I da pitam šta svako obilježje koje koriste znači, da vidim razliku između proslave istog praznika kod raznih naroda, da čujem svaki dio usmenog predanja koji mogu da mi prenesu, da proučim drugačiju šaru na tradicionalno vezenom stoljnjaku, da naučim da razlikujem tradicionalne nošnje i tradicionalni ples, i probam svaki specijalitet koji dosad nisam. Poznajem i egipatsku i grčku i rimsku alli i slovensku mitologiju, različite nacionalne bajke i predanja, muziku, umjetnost.

S druge strane, kao Srpkinja, spremam Božić na način kako je to radila moja mama, moja baka, moja prabaka i ako budem imala kćerku, naučiću i nju, možda i unuku, možda i praunuku. I ja sam zbog toga šovinista i rasista?

Opet kazem ko je pomenuo da si ti zbog toga rasista ili sovinista?
Ti bi isto to mogla raditi i da nema nacije. Postovanje razlicitosti i kultura kao i obilazak istih je jedan vid saznavanja i obrazovanja, jedan vid turizma i pronalazenja novih i drugacijih stvari i nema veze sa nacijom.
Isto kao sto religija, odnosno vjeroispovijest nema veze sa nacijom i nacionalizmom, ali se kod nas poistovjecuje.
Ja mogu biti anacionalan a mogu biti vjernik, hriscanin, musliman, budista. Imas dosta Srba, Amerikanaca budista koji nisu pravoslavci. Da li to znaci da su oni sad Indijci samo zato sto su prihvatili drugu religiju?
Shatas, sve te stvari, razlicitosti, religije, saznanja, postovanja su moguce i bez nacije i nacionalizma. Da bi neko svirao gusle nije nuzno da bude Srbin, ili tamburicu a da bude Hrvat.
Sve tekovine civilizacije su zajednicke i treba da se ponosimo sa svima dobrim stvarima bez obzira na naciju iz koje poticu jer cijeli svijet je jedna nacija i svi ljudi jedna nacionalnost.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
@jelly
niko naciju nije izmislio.
Prvo kolektivno je porodica iz porodice je nastala porodična zadruga iz zadruge pleme iz plemena narod iz naroda nacija, dakle, niko tu ništa nije izmišljao niti je šta stvoreno na umjetan način (osim bosanaca, "bošnjaka", makedonaca i još nekih), dakle, jezik i kultura su dokaz da je to antropološka činjenica i da se desilo prirodnim tokom, a ne izmišljeno kako ti kažeš.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Џелифиш, ти дечко имаш проблем са размишљањем.
Озбиљан проблем, који проистиче, не из твог разума и воље, него из твог незнања и непознавања неких елементарних ствари.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
@Jelly: hmmm, da li je ista osoba pisala tvoja zadnja 2 posta? Nekako su mi nedoslijedni. Prvi je bio osuta paljba a drugi je već nešto umjerenije, prvenstveno oko ovoga:

jellyfish je napisao:

Ti si pomenuo:

jellyfish je napisao:
Znaci nacionalizam ili rasizam su iste stvari samo drugacije upakovane.

A to su teške riječi i naravno da sam imala potrebu da objasnim ono što sam napisala. Kao što vjerujem da si i ti kada je par ljudi izrazilo suprotna mišljenja. :wink: Saglasna sam sa mnogim stvarima u tvom drugom postu jer su mnoge stvari izrečene drugačije nego što sam ja to napisala ali mislim da imaju sličan ili isti cilj ili smisao.

Recimo: ne volim gusle, neka su obilježje moje kulture 100 puta, ne volim ih. Ali poštujem da je to dio kulture kojoj pripadam. S druge strane, sariji su mi presimpatični, iako nisu dio moje nacionalne nošnje. I naravno da sam ponosna na sve dobro što je bilo ko napravio, a da se zgražavam loših stvari koje napravim ja sama a kamoli neko ko je neko moj, u bilo kom smislu.

Ali oko nekih stvari nisam saglasna. Navodiš definiciju porodice ali gubiš njen smisao. Porodica je osnovna zajednica, osnovna grupa ljudi, a sve grupe, manje, srednje, veće, nastaju iz istih razloga, a osnovni je taj što je mnogo lakše slomiti jedan prut nego njihov smotak. Daljim povezivanjem u grupe nastaju neka viša uređenja i praktično, sve ono što možeš da primjeniš za porodicu, možeš da primjeniš za narod ili naciju. Razmisli malo, zar nije tako? Lijepo je eugen objasnio:

eugene of savoy je napisao:
Prvo kolektivno je porodica iz porodice je nastala porodična zadruga iz zadruge pleme iz plemena narod iz naroda nacija, dakle, niko tu ništa nije izmišljao niti je šta stvoreno na umjetan način

Tako da postoji analogija između porodice i nacije. Ti možda možeš da budeš dio svake porodice i svakog naroda i/ili nacije, i da sve voliš isto, i da svemu pripadaš jednako, ali ja ne mogu.

Ali zapitaj se malo, da li je stvarno tako?

Ako baš hoćeš da pričamo zašto ne možemo da budemo isti, evo i medicinski dokaz da ne možemo, nezavisan od bilo kakve politike. Banalan primjer, zbog urođenog nedostatka jednog enzima, Azijati vrlo teško metabolišu alkohol. Ima još mnogo primjera, takvih da jedan antropolog može, na osnovu različitih fizičkih i biohemijskih karakteristika nepoznate osobe, da tu osobu "smjesti" u određenu rasu i naciju pa čak i da odredi geografsko područje sa kojeg potiče. (Između Hercegovca i Vojvođanina postoje razlike.) Ako je priroda, Bog ili šta već odredila da budemo različiti, kako možemo sad svi da želimo da budemo isti?

A i kakav bi to svijet bio ukoliko bismo bili svi isti, jednaki, nerazličiti? Siv, monoton i dosadan, ukoliko bi uopšte mogao da postoji kao takav. Možda ti želiš da živiš u ovakvom ili sličnom svijetu, koliko god to banalno prikazano, ja ne. Pogledaj dokle das je ta pripadnost istom i smanjivanje razlika dovelo, barem mi na ovim prostorima to jaaaako dobro znamo. (Otišla sam u dubiozu ali mislim da je jasna poenta.)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 23:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
Phoenix draga, apsolutno se slazem sa tobom!! vecinu bi i sama napisala, samo ne tako fino :wink: .. sem sto ja volim gusle i moj dragi ih svira ponekad (dok ne poludim ii pobjegnem iz stana :lol: )

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Phoenix je napisao:
@Jelly: hmmm, da li je ista osoba pisala tvoja zadnja 2 posta? Nekako su mi nedoslijedni. Prvi je bio osuta paljba a drugi je već nešto umjerenije, prvenstveno oko ovoga:

jellyfish je napisao:

Ti si pomenuo:

jellyfish je napisao:

Da objasnim ova dva naizgled kontradiktorna posta iako to nisu.
Dakle, tacno je da sam napisao da je nacionalista i sovinista priblizno isto.
Ali u drugom postu govorim da nisi rasista i sovinista ti , zbog tih stvari koje praktikujes, jer se iste mogu svesti pod istrazivanje, turizam, zanimanje za kulturna blaga, umjetnost itd., ili jednostavno pod normalne norme ponasanja civilizovano covjeka.
Znaci, nije nacionalista onaj ko praktikuje multikulturoloske ili jednostavno nacionalno kulturoloske stvari, vec onaj koji istice svoju naciju iznad i "ponosi" se banalnim stvarima odredjene nacije koje nisu nesto posebno iznad stvari drugih nacija i naroda itd.
Sa ostalim napisanim se uglavnom slazem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 01:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
jellyfish je napisao:
Phoenix je napisao:

jellyfish je napisao:

Ti si pomenuo:

jellyfish je napisao:

Da objasnim ova dva naizgled kontradiktorna posta iako to nisu.
Dakle, tacno je da sam napisao da je nacionalista i sovinista priblizno isto.
Ali u drugom postu govorim da nisi rasista i sovinista ti , zbog tih stvari koje praktikujes, jer se iste mogu svesti pod istrazivanje, turizam, zanimanje za kulturna blaga, umjetnost itd., ili jednostavno pod normalne norme ponasanja civilizovano covjeka.
Znaci, nije nacionalista onaj ko praktikuje multikulturoloske ili jednostavno nacionalno kulturoloske stvari, vec onaj koji istice svoju naciju iznad i "ponosi" se banalnim stvarima odredjene nacije koje nisu nesto posebno iznad stvari drugih nacija i naroda itd.
Sa ostalim napisanim se uglavnom slazem.

http://www.youtube.com/watch?v=lPmbL5G8rJY

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ја сам још прије примјетио контрадикторности у постовима од jellyfish ..
увијек сам мислио да још неко пише са тог налога.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
него из твог незнања и непознавања неких елементарних ствари.

Могуће. Сви ми пишемо и размишљамо онолико колико нам знања и познавања ствари дозвољавају. Не можемо рећи да је то све тако како мислимо, али то је само једно размишљање за које не тврдим да је сирова истина, већ једноставно лично мишљење. Дакле, не увјеравам никог у истинитост својих тврдњи, то је само лични став и мишљење појединца на поменути појам нације.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
контрадикторности у постовима од jellyfish ..

Као што рекох, контрадикторности су само привидне што показује објашњење на први поглед контрадикторних тврдњи које сам објаснио.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2010, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
biti "ponosan sto si srbin" je jednako glupo kao i biti ponosan sto imas smedju kosu. nije bas da ti pripadaju neke velike zasluge za to

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Trebalo bi sad malo upotrijebiti DOMESTOS, tema je mlogo zaprljaTA.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Tema je očišćena, puno postova je obrisano.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Ko je bio Stefan Nemanja?
Veliki župan 70
Patrijarh 16
Junak iz narodnih
pesama 5
Veliki vezir 4
Ne zna 5
Pa ne možeš ovo reći... :D

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Kad je Banjaluka prvi put pomenuta pod tim imenom - nemam pojma
Legenda o Safikadinom grobu - ???
Potpisi regruta u Kastelu - nikad čuli!
:roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2011, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
U Srbiji je oko milion nepismenih stanovnika, bez ikakve škole ili sa samo nekoliko razreda osnovne, dočekalo i ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti. Podatak da 20 odsto starijih od 15 godina nije završilo osnovnu školu upozorava da se država i društvo obrazovanju moraju posvetiti daleko više nego prethodnih decenija.

Citiraj:
U Srbiji ima više od 250.000 ljudi koji ne znaju ni da se potpišu, mnogo više gradjana često meša ćirilicu i latinicu, dok mnogi upotrebljavaju čak i nepostojeća slova.

Ovo odavno nikoga ne čudi, jer prema poslednjem popisu iz 2002. među stanovništvom je skoro 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali su funkcionalno nepismeni.

http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 22450.html

:lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2011, 18:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Mislim da je jos gore.Citao sam podatak po zadnjem popisu od prije 10 godina da je u Srbiji 56 % stanovnistva sto pasivno , sto aktivno nepismeno, a u Hrvatskoj oko 52 %. Mogu reci samo ,blago nama ,pa politicari su slika i prilika naroda.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2011, 18:29 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Sep 2011, 18:21
Ja mislim da se ni Dodik ne zna potpisat!!!

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2011, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
neso_90 je napisao:
Ja mislim da se ni Dodik ne zna potpisat!!!

Huh, kakva uvreda! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 229 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]