Izgleda da sam izazvao zestoke reakcije svojim postom o naciji i nacionalizmu pa da odgovorim redom

:
eugene of savoy je napisao:
jellyfish je napisao:
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist
Ti isti moćnici su vjerovatno izmislili i rtazličite jezike, kulturu, tradiciju i običaje po kojima se razlikujemo.
Dakle kolektiviteti su izmišljeni i kolektivni interes ne postoji, tako da je i osnova tj. prvi oblik kolektiviteta i kolektivnog interesa odnosno porodica također izmišljotina, zar ne?

Ono sto je "nacija" danas nije u istom nivou sa porodicom. Porodica je osnovna jedinka drustva, dok nacija predstavlja izdvojenu skupinu i vise stete ima od nacija nego koristi.
Konkretno, da je cijeli svijet jedna drzava i nacija nebi bilo ratova, kolektivitet bi bio bolji, granica nebi bilo, svi bi bili jedna "nacija". Ovako podijeljeni na male "nacijice" samo smo napravili zlo i sebi i svijetu.
_zoka je napisao:
jellyfish je napisao:
Upravo tako. Sovinista ili nacionalista. Slicno samo drugacije upakovano.
Izvini,a
zašto je loše voljeti svoju istoriju,jezik,muziku,književnost?Svoje nošnje?Svoju zemlju?Sveoje sportiste?Zašto je loše biti ponosan na velikane iz sopstvenog naroda?
Nije lose voljeti svoju, ali nije lose ni druge istorije, jezike, knjizevnosti, sportiste.
Ja volim Riblju Corbu, ali isto tako volim i Queen, Madonnu itd.
Ja se ponosim Nikolom Teslom, ali se ponosim i Isakom Njutnom, Ajnstajnom itd.
Dakle, ono sto je dobro nema naciju, vec ima dobro i lose. Imaju ljudi kojima se trebamo ponositi bez obzira na naciju i boju koze i imaju oni kojih se trebamo stidjeti bez obzira na naciju. Dakle, nacija nema nikakve veze sa "voljenjem".
Phoenix je napisao:
jellyfish je napisao:
Sta je nacija? To je ljudska izmisljotina.
Treba se kao tim ponositi i to je kao nesto pozitivno. Pa niko nije birao gdje ce se roditi i pod kakvim okolnostima. Onda ne vidim razloga cime bi se covjek "ponosio" sto je rodjen kao ovakav ili onakav.
Nacija je jedna od izmisljotina koju su mocnici izmislili i iskoristili za licnu korist i za manipulaciju naivnim masama. Slicno kao patriotizam, rasizam i druge stvari. Znaci nacionalizam ili rasizam su iste stvari samo drugacije upakovane.
Ne vidim u čemu je problem da neko voli narod i kulturu iz koje potiče. Svugdje u svijetu je normalno da voliš državu iz koje potičeš i/ili narod iz kojeg potičeš, samo kod nas si krvnik ako je tako. :
Niko nije rekao da "ne voli" odakle potice. Samo kazem da potices odakle bilo da je to isto jer nisi birao gdje ces se roditi.
Citiraj:
Italijani, Španci, Nijemci ili bilo koji narodi koji žive u SAD-u znaju svoje korijene, običaje i ponisni su na njih iako su hiljadama kilometara doleko od postojbine. A mi koji živimo na područjima gdje su živjeli naši praoci se stidimo svojih korijena.

Opet ponavljam ko je rekao da se stidi svojih korijena? Ja samo kazem da to odakle poticemo nista nije posebno jer mi smo mala planeta u ogromnom svemiru i kad bi nas svemirci vidjeli bez obzira na naciju mi bi svi njima sa zemlje bili isti.
Takodje, Nijemci, Spanci, Amerikanci i ostali narodi boluju od izmisljene bolesti nazvane patriotizam i to im je jedan od izgovora za rat u Afganistanu i bolje bi bilo da nemaju patriotizam nego takav patriotizam, bas kao ni mi nas ovakav.
Citiraj:
Nisi birao ni roditelje, ni braću ni sestre koje imaš. I porodica je izmišljotina, isto kao i narod, nacija i bilo koja grupa ljudi koja nastaje iz različitih pobuda. Znači po tvojoj logici, ako voliš svoju pordodicu, ako si ponosan na nju, ako je braniš i štitiš, ti škodiš drugim porodicama, samim tim si i nacionalista i rasista.
Na ovo pitanje sam odgovorio Eugenu gore.
Citiraj:
U široj familiji, među prijateljima i komšijama imam raznih narodnosti i vjera. I obožavam da odem na baklavu na bajram ili na ručak za katolički Božić i kod Slovenca i kod Hrvata, da vidim kako Grci slave Uskrs, da konačno shvatim šta su uopšte Roš Hašana, Purim i Jon Kipur. I da pitam šta svako obilježje koje koriste znači, da vidim razliku između proslave istog praznika kod raznih naroda, da čujem svaki dio usmenog predanja koji mogu da mi prenesu, da proučim drugačiju šaru na tradicionalno vezenom stoljnjaku, da naučim da razlikujem tradicionalne nošnje i tradicionalni ples, i probam svaki specijalitet koji dosad nisam. Poznajem i egipatsku i grčku i rimsku alli i slovensku mitologiju, različite nacionalne bajke i predanja, muziku, umjetnost.
S druge strane, kao Srpkinja, spremam Božić na način kako je to radila moja mama, moja baka, moja prabaka i ako budem imala kćerku, naučiću i nju, možda i unuku, možda i praunuku. I ja sam zbog toga šovinista i rasista?
Opet kazem ko je pomenuo da si ti zbog toga rasista ili sovinista?
Ti bi isto to mogla raditi i da nema nacije. Postovanje razlicitosti i kultura kao i obilazak istih je jedan vid saznavanja i obrazovanja, jedan vid turizma i pronalazenja novih i drugacijih stvari i nema veze sa nacijom.
Isto kao sto religija, odnosno vjeroispovijest nema veze sa nacijom i nacionalizmom, ali se kod nas poistovjecuje.
Ja mogu biti anacionalan a mogu biti vjernik, hriscanin, musliman, budista. Imas dosta Srba, Amerikanaca budista koji nisu pravoslavci. Da li to znaci da su oni sad Indijci samo zato sto su prihvatili drugu religiju?
Shatas, sve te stvari, razlicitosti, religije, saznanja, postovanja su moguce i bez nacije i nacionalizma. Da bi neko svirao gusle nije nuzno da bude Srbin, ili tamburicu a da bude Hrvat.
Sve tekovine civilizacije su zajednicke i treba da se ponosimo sa svima dobrim stvarima bez obzira na naciju iz koje poticu jer cijeli svijet je jedna nacija i svi ljudi jedna nacionalnost.