Popokatepetl je napisao:
Slijedeći ovu logiku, pećinski čovjek je bio uuuuužasno nesrećan, Mesopotamci jaaaako nesrećni, stari Grci veoma nesrećni, Rimljani samo nesrećni, da bi se skala sreće podizala, završavajući sa današnjim čovjekom, kao primjerom srećnog života. Jest, ali malo sutra. O pojmu sreće se teško može govoriti van konteksta. Ti si gore svoja vlastita mjerila za sreću primijenjivala na sve ljude. Ti i ja, dvije osobe koje pripadaju istom kulturnom i civilizacijskom vremenu i prostoru, imali bismo potpuno različite poglede na ono šta nas čini srećnim.
Hmmm, vec dugo vremena kontam da otvorim temu vezanu bas za ovo, ali sve kontam to bi bas bilo teeesko filozofiranje (kvazifilozofiranje, kako mi govore danas) ali po meni je to jako tesko pitanje.
Naime, da li smo mi, kao ljudi, u nekom moralnom, ljudskom, duhovnom pogledu, uopste i napredovali??
Ja smatram da jedini napredak koji postoji je tehnoloski.
A to da smo mi danas nesto napredniji, bolji, "covjeciji" nego prije nekoliko miliona godina??
Ne vjerujem.
E sad, samo da kazem nesto vezano za temu.
Phoenix rece da bi svako bio srecniji sa npr. nekim dobrim autom nego sa ficom.
Ova na prvi pogled prosta i banalna recenica mozda i ima smisla.
Jer ja smatram da je covjek najvise (ne u potpunosti ali najvecim dijelom) ona Hobsova zivotinja koja je u ratu protiv drugih i koja je sebicna i pohlepna.
Dakle u ljudskoj je prirodi da posjeduje, prisvaja i opstaje bez obzira na sve.
Naravno, ja ne generalizujem, ali mislim da je ta karakteristika najvise izrazena kod covjeka, tako da mogu razumjeti sta Phoenix govori.
Bilo bi zanimljivo vidjeti sta bi Kubanci rekli da im neko ponudi vilu, 2-3 auta i jos kojekakva cudesa. Da li bi se stvarno dobrovoljno vratili na staro, ili ne...