peki je napisao:
Шта се замјери Влади РС је широка тема. Међутим покушат ћу изнијети своје размишљање о проблему, и апелујем на форумаше да тема заживи јер је добра.
1. Одлазак високообразованог кадра у веће центре (Бања Лука, Бијељина...) или често они студенти који заврше факултете у Србији тамо и остају.
Влада би требала да реагује на овај проблем, који се тиче садашњости а још више будућности Реп. Српске. Равномјерно задржавање кадрова у свим локалним заједницама је нужност. На који начин то и урадит? Једино рјешење је приближано једнако развијање Реп. Српске као цјеловитог економског привредног простора.
Шта се може сутра урадит? Све локалне заједнице уз помоћ Владе РС могу организоват дипломце разних звања у неку правну организацију која би имала задатак да пројектује разне пројекте од идеје до пуштања у пробни рад неког производног погона или употребе објекта инфраструктуре. Та организација би могла своје интелектуално знање наплаћиват од потенцијалних инвеститора, а као почетна финансијска средства изнаћ из разних извора финансирања (локална заједница, влада, донаторска .....)
Ако се нешто не подузме, квалитетни млади кадрови отићи ће са ових простора а у Реп.Срепској остају они који су мање квалитетни.
Занимљиво размишљање...
Читао сам о Чачку (нека ме исправи неко од ових Србијанаца који пишу на форуму ако је ријеч о неком другом граду)... Као град се развија, много малих и средњих предузећа, а млади одлазе. И онда су локалне власти одлучиле да праве станове за младе образоване људе, да им дају као полог да остану у Чачку (с обзиром колико се тешко скућити у Београду, то је велика ставка).
Код останка људи у унутрашњости РС значајну улогу има Влада РС (треба да усмјерава инвеститоре тамо, стимулише и смањује порезе за фирме које раде у тим подручјима), али по мени ту је битнија улога локалне власти. Џаба сва улагања из Бањалуке ако локалне власти не среде комуналије, организују саобраћај у граду,вртиће, школе, отварају пословне зоне и уређују локалну администрацију и тако привлаче инвеститоре...