banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 07:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jul 2009, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
peki je napisao:

Шта се замјери Влади РС је широка тема. Међутим покушат ћу изнијети своје размишљање о проблему, и апелујем на форумаше да тема заживи јер је добра.
1. Одлазак високообразованог кадра у веће центре (Бања Лука, Бијељина...) или често они студенти који заврше факултете у Србији тамо и остају.
Влада би требала да реагује на овај проблем, који се тиче садашњости а још више будућности Реп. Српске. Равномјерно задржавање кадрова у свим локалним заједницама је нужност. На који начин то и урадит? Једино рјешење је приближано једнако развијање Реп. Српске као цјеловитог економског привредног простора.
Шта се може сутра урадит? Све локалне заједнице уз помоћ Владе РС могу организоват дипломце разних звања у неку правну организацију која би имала задатак да пројектује разне пројекте од идеје до пуштања у пробни рад неког производног погона или употребе објекта инфраструктуре. Та организација би могла своје интелектуално знање наплаћиват од потенцијалних инвеститора, а као почетна финансијска средства изнаћ из разних извора финансирања (локална заједница, влада, донаторска .....)
Ако се нешто не подузме, квалитетни млади кадрови отићи ће са ових простора а у Реп.Срепској остају они који су мање квалитетни.

Занимљиво размишљање...
Читао сам о Чачку (нека ме исправи неко од ових Србијанаца који пишу на форуму ако је ријеч о неком другом граду)... Као град се развија, много малих и средњих предузећа, а млади одлазе. И онда су локалне власти одлучиле да праве станове за младе образоване људе, да им дају као полог да остану у Чачку (с обзиром колико се тешко скућити у Београду, то је велика ставка).

Код останка људи у унутрашњости РС значајну улогу има Влада РС (треба да усмјерава инвеститоре тамо, стимулише и смањује порезе за фирме које раде у тим подручјима), али по мени ту је битнија улога локалне власти. Џаба сва улагања из Бањалуке ако локалне власти не среде комуналије, организују саобраћај у граду,вртиће, школе, отварају пословне зоне и уређују локалну администрацију и тако привлаче инвеститоре...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 14:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2009, 22:01
Шта Влада Реп.Српске још неће или неможе да види а тиче се запошљавања.
Поједини грађани су власници или сувласници предузећа, док им супруге или дјеца раде по општинама, судовима, полицији или државним предузећима, више ради досаде. Па нема смисла да заузимају радна мјеста некоме коме је стварно стало да заради плату од које ће искључиво да економски обезбиједи своју породицу.
Замислите предузеће у приватном власништву са дивидендом од 200000 КМ а члан домаћинства иде радит у општину или суд.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 14:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
peki je napisao:
Шта Влада Реп.Српске још неће или неможе да види а тиче се запошљавања.
Поједини грађани су власници или сувласници предузећа, док им супруге или дјеца раде по општинама, судовима, полицији или државним предузећима, више ради досаде. Па нема смисла да заузимају радна мјеста некоме коме је стварно стало да заради плату од које ће искључиво да економски обезбиједи своју породицу.
Замислите предузеће у приватном власништву са дивидендом од 200000 КМ а члан домаћинства иде радит у општину или суд.

javi imena i prezimena da pobijemo govna i gotova stvar...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2009, 15:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Zapošljavanje je najveći problem i ja tupim oko toga već sedmu godinu, pisao sam mnogo vlastima oko toga ali nitko ništa ne poduzima. Meni nije prirodno da bilo tko ima dva posla i kad bi multiplicirane poslove oduzeli u tren minimum 10000 radnih mjesta bi osvanulo. Dobra volja bi otvorila još sve do minimuma nezaposlenosti.

Ali vlast ništa ne preduzima. :cry:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2009, 21:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jul 2009, 21:29
Mozemo mi kritikovati vlast na "drugi nacin", treci ili peti, pa i 555-i, ali Dodik je svojim "argumentovanim odgovorom" na onu saveznu tuzbu o njegovom kriminalu sve rekao, oprobanim manirom svih totalitaraca i populista (otprilike, da sada ne trazim po netu): "Ova tuzba protiv mene je napad na cijelu RS!". "Tito - to smo svi MI!!!", znamo tu foru jos iz plroslog sistema... Ili??

Kao sto je, npr, isto tako sudjenje Karadzicu za zlocine u zadnjem ratu "sudjenje cijelom srpskom narodu!".
Naravno, mi smo tu kolektivno da se sa nama potkusuravaju tudje kriminalne radnje, tudji zlocini itd., nasim novcima i nasim moralom, nasom ukupnom egzistencijom.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

woolle_woo je napisao:
Mozemo mi kritikovati vlast na "drugi nacin", treci ili peti, pa i 555-i, ali Dodik je svojim "argumentovanim odgovorom" na onu saveznu tuzbu o njegovom kriminalu sve rekao, oprobanim manirom svih totalitaraca i populista (otprilike, da sada ne trazim po netu): "Ova tuzba protiv mene je napad na cijelu RS!". "Tito - to smo svi MI!!!", znamo tu foru jos iz plroslog sistema... Ili??

Kao sto je, npr, isto tako sudjenje Karadzicu za zlocine u zadnjem ratu "sudjenje cijelom srpskom narodu!".
Naravno, mi smo tu kolektivno da se sa nama potkusuravaju tudje kriminalne radnje, tudji zlocini itd., nasim novcima i nasim moralom, nasom ukupnom egzistencijom.

Овдје је поента да се не спуштамо на Додиков ниво размишљања!
Дакле, слажем се да је он кркан и слажем се да је популиста и слажем се да генерализује причом "тужба против мене је тужба против цијеле РС" и слажем се да је тоталиста...
Али не морамо ми причати на његов начин овдје, не морамо генералисати, можемо конкретно причати о проблемима и размишљати како их ријешити!

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2009, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
shoole je napisao:
можемо конкретно причати о проблемима и размишљати како их ријешити!

Mozemo pricati, ali rijesiti je gotovo nemoguce. To je slicno kao kad bi u SSSR-u 1960 pricao kako promijeniti nesto.
Zasto je nemoguce? Zato sto apsolutno nista ne mozemo uciniti jer nemamo koga izabrati. Konkretno ja bih predlagao da se izabere neko drugi, ali problem je da je kandidovan sve krkan do krkana, i jednostavno nemas koga izabrati. Koga god da izaberem bice u najboljem slucaju isto, u najgorem gore. Zato je narod i izabrao Dodika jer nije imao nikog prikladnijeg posto su svi ostali gori, pa je izabrao manje zlo.
Znaci rjesenje za sad ne postoji, dok se ne pojavi novi kandidat koji nebi bio krkan,a to je gotovo nemoguce i pitanje je hoce li se ikad i desiti, to bi bio zakljucak ove teme!
Mozda se pojavi novi kandidat kad udjemo u EU jer tada ce biti drugacija perspektiva i pogledi na politiku, nece se medjusobno gloziti oko nebitnih stvari kao sada. A do tad ce proteci dosta Vrbasa, ako se ikad i desi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2009, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Mozemo pricati, ali rijesiti je gotovo nemoguce.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hXp2g93EvGk[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]