banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 16:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 14:14
Neko vrijeme gledam da li ce neko da otvori temu vezanu za djecu, a sad sam se rastuzila kad citam vase postove.
Mozda je sebicno sto bas zelimo djecu sa svojom DNK, a koliko je tek sebicno nemati djecu.
Razmislite, neko je nas donio na svijet. Omogucio nam je da disemo, rastemo, ucimo,...da postojimo, a mi ne zelimo djecu jer: prevelika je to obaveza, mozda necemo moci da ga skolujemo bas na onom faksu koji bude zelio, moracemo se odreci zimovanja jer treba kupovati pelene, nismo spremne na strije,...
Sta bi bilo da je tvoja (moja) majka tako razmisljala? Srecom nije!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja cu imati bar troje dece, naravno pod uslovom da sve bude po planu, zdravlje na prvom mestu, a onda finansije. Ako budem u prilici da im pruzim najosnovnije ja cu ih imati toliko, ali ne zelim da neko od njih pati zbog toga sto mu ja ne mogu pruziti osnovne potrepstine za zivot. Zato se skolujem da, moja deca mogu da zive sretno u veeelikoj porodici :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
elektra, nije svačiji život isti.. jel ti ikad palo na pamet da neko nije naišao na adekvatnog, odgovornog partnera.. misliš da je lako biti samohrana majka? jel to fer prema djetetu? aj malo objektivnije razmišljaj. .meni je drago da se tebi posrećilo, al nije tako svima. pokušaj to shvatiti. ja ne mislim uopšte da je sebično imati djecu. a ne mislim da je sebično ni ne imati ih. a i jedno i drugo može biti sebično, što zavisi od KONTEKSTA.

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 16:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sebicnost u ovom slucaju je sirok pojam. Neko ne moze da ima decu, neko ne zeli, neko nema uslova za to. Ne treba pod svaku cenu radjati decu pa onda udarati glavom u zid, sta dalje, kako da ih prehranim i odgojim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 21:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ako smo dijete rodili, onda imamo veliku roditeljsku obavezu prema njemu. To podrazumijeva da se dijete izvede na pravi put, da bude lijepo odgojeno, obrazovano, osposobljeno za samostalan zivot u drustvu. Sve ovo je lako je kazati, ali nije lako ostavriti iz sledecih razloga:

- veoma cesto mnogi mladici i djevojke ne izaberu pravog bracnog druga. To pokazuje veliki procenat razvoda u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

- ako se i ostane u takvom nesretnom braku, onda trpe oba roditelja, a djeca najvise. Neka djeca uspiju da se odrze u takvim nesretnim okloniostima, dok druga posrnu na ovaj ili onaj nacin, kao lose drusvo, slabe ocejne u skoli, ili izbjegavanje nastave, konzumiranje droge, alkohola, bjezanje od kuce, itd.

Dakle, djeca su velika obaveza, i u danasnjim uslovima nije lako djecu izvesti na pravi put.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zah je napisao:
Ako smo dijete rodili, onda imamo veliku roditeljsku obavezu prema njemu. To podrazumijeva da se dijete izvede na pravi put, da bude lijepo odgojeno, obrazovano, osposobljeno za samostalan zivot u drustvu. Sve ovo je lako je kazati, ali nije lako ostavriti iz sledecih razloga:

- veoma cesto mnogi mladici i djevojke ne izaberu pravog bracnog druga. To pokazuje veliki procenat razvoda u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

- ako se i ostane u takvom nesretnom braku, onda trpe oba roditelja, a djeca najvise. Neka djeca uspiju da se odrze u takvim nesretnim okloniostima, dok druga posrnu na ovaj ili onaj nacin, kao lose drusvo, slabe ocejne u skoli, ili izbjegavanje nastave, konzumiranje droge, alkohola, bjezanje od kuce, itd.

Dakle, djeca su velika obaveza, i u danasnjim uslovima nije lako djecu izvesti na pravi put.

neki ljudi imaju visok stepen samopouzdanja da oni mogu to učiniti, tj. da mogu izvesti djecu na pravi put.. takvi se i odluče na djecu, bez obzira na okolnosti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 21:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Dijete treba imati kad se osjeti spremno za takvo iskustvo - kad se osjetimo/mislimo da imamo da s'njim podijelimo nesto dobro, lijepo a i neizvjesnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 22:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2007, 20:14
Ja sam danas napunila 40 godina a prije tri dana moj sin 23...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ptica Trkacica je napisao:

vau! svaka čast! eto prednosti mladalačke trudnoće.. dijete ti poraslo, a ti još relativno mlada.. super :) pa ti možeš i baka postati u 40-oj.. bez pretjerivanja .. kul.. pa i praunuke vidjeti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 23:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

vau! svaka čast! eto prednosti mladalačke trudnoće.. dijete ti poraslo, a ti još relativno mlada.. super :) pa ti možeš i baka postati u 40-oj.. bez pretjerivanja .. kul.. pa i praunuke vidjeti

Ko zna da sam rodila kcerku mozda bi davno bila baka....sudim po sebi
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Ko zna da sam rodila kcerku mozda bi davno bila baka....sudim po sebi
:)

pa dobro ne mora značiti... moj brat je u 24-oj postao tata :) nikad se ne zna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma salim se....neka je on ziv i zdrav pa kako god bilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 00:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Djecu su dar boziji,nije bitno u kojim godinama roditi,bitno je ostvariti svoje ciljeve,ja sam svoje ostvarila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 00:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Posto je tema kada radjati decu, ja necu nikada, jer sam musko pa ne mogu :lol: :lol: :lol: Al ako nekoj devojci, zeni treba pomoc za ostvarenje, neostvarenog sna, pa daj da pomognem(mo) lepo je da svako dobije priliku da bude majka, pa makar i bez idealnog muskarca pored sebe :D Sretno dete je ipak ono sto ce svaku majku najvise obradovati :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 01:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2005, 23:44
pojedini ucesnici u forumu su otisli malo van teme al' ajd...kad radjati djecu.. vrlo jednostavno.. kad stvore uslovi za to , kad se obezbjede materijalni uslovi, da mu se omoguci sve ono sto si ti imao ili ono sto ti nisi imao...kad se osjeti da je jedan par spreman na takvu vrstu odgovornosti da mu pruzi ljubav i toplinu doma...e sad ukoliko zena zeli samo dijete, a moze mu pruziti sve navedeno bez icije pomoci , nikakav problem nije da to i ostvari :) ...pustite te psiholoske price o egoizmu i ostalom, tek kad dobijete svoje dijete dobijete novu dimenziju zivota, emocija i svega ...ovi koji pricaju o egoizmu vjerovatno nemaju djecu, niti je planiraju imati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06

:D :D :D
Citiraj:
bitno je ostvariti svoje ciljeve,ja sam svoje ostvarila...

Uspjela završit fax i pored bebe? Sorry što zadirem u privatnost...
Ova se granica def pomjerila... Gledam danas ljude po gradu, ovdje se studira i sa 40, niko ni blizu da se ženi ili udaje... Cura s mog faxa ima 28 god i udata je (jedina koju znam) za lika od 38, a nemaju djece niti ih planiraju imati... Kao još su mladi i nezreli... A on je neki lud totalno, taj se ni do 50-te neće skrasit...
Što se tiče Ptice Trkačice, pa bravo :D Ja znam da ne mogu ni radit i ići na fax u isto vrijeme, a kamoli još beba... Mislim, sve je do organizacije vremena i želje da se nešto postigne. Onda samo uđeš u takav kolosjek brzog života i poslije postaje normalno... :D
Citiraj:
pojedini ucesnici u forumu su otisli malo van teme al' ajd...

Trv. Vraćajmo se na topic. :glasses2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 10:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
elektra je napisao:
Mozda je sebicno sto bas zelimo djecu sa svojom DNK, a koliko je tek sebicno nemati djecu.
Razmislite, neko je nas donio na svijet. Omogucio nam je da disemo, rastemo, ucimo,...da postojimo, a mi ne zelimo djecu jer: prevelika je to obaveza, mozda necemo moci da ga skolujemo bas na onom faksu koji bude zelio, moracemo se odreci zimovanja jer treba kupovati pelene, nismo spremne na strije,...
Sta bi bilo da je tvoja (moja) majka tako razmisljala? Srecom nije!

Baš tako. Djeca su čudo, i blagoslov je biti roditelj.
Svi mi razmišljamo u stilu "dok završim fax, nadjem posao, zaradim pare pa putujem uživam par godina, pa onda opet zaradim pare, pa ako dovoljno para imam na bankovnom računu e sad ću roditi dijete". I gle čuda već sam u 35,6,7oj pa izračunaš da ćeš biti u poodmaklom klimaksu a dijete ti u pubertetu. Propast. Vidiš ženu koja vodi dijete za ruku i kontaš da li mu je mama ili baka? :-? Mada je to manje bitno. Manje je bitno i to da li ćeš mu moći priuštiti fakultet koji ono poželi negdje vani, koliko je bitno kakav ćeš mu roditelj biti. Žena u 35oj nema isto strpljenje kao žena sa 28 godina, a živaca i strpljenje treba beskonačno da podigneš dijete, žene u klimaksu "polude" :) nije im ni do njih samih, a dijete pubertetlija i trebaš se izboriti sa svim tim. Ajd barem si zaradio/la pare pa ćeš i sebi i djetetu moći priuštiti razgovore sa nekim dobrim psihićem. (moje razmišljanje, jer sam i sama tako planirala i organizovala sebi život, ništa lično nikom).
Ljudi ko želi i hoće - može. Uz dijete se sve može postići, sve ostalo su izgovori i strah od odgovornosti i obaveze. Poštenije je reći ne želim da imam dijete(za sad, bez objašnjavanja i pronalaženja razloga i izgovora). OK, to je lična stvar svakog od nas.
Uostalom, kod nas vlada opšta nekultura pa svak sebi uzima za pravo, i misli da treba znati kad će ko imati dijete i zašto ga nema još uvijek. To je najintimnija stvar svakog pojedinca i ne vidim zašto bi se neko bilo kome pravdao ili objašnjavao takve stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 10:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ja sam mislio da je vaznije biti dobar roditelj, a ne koliko imas godina.
A zar ne mogu biti i dobar roditelj i imati za obrazovanje vani.

Ne moze svako ko hoce da ima dete. A odredjen deo koji ga imaju mnogo bi bilo bolje da ga nemaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 10:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Ja govorim iz ugla majke (otac ćeš možda nekada biti a majka nećeš nikada) i važne su godine. Velika razlika u godinama izmedju roditelja i djeteta nije dobra, govorim o preko 35 god.
Govorila sam o ženama koje mogu roditi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2007, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
mala mama je napisao:
Ljudi ko želi i hoće - može. Uz dijete se sve može postići, sve ostalo su izgovori i strah od odgovornosti i obaveze. Poštenije je reći ne želim da imam dijete(za sad, bez objašnjavanja i pronalaženja razloga i izgovora). OK, to je lična stvar svakog od nas.

Slažem se.
Neki ljudi imaju sve materijalne uslove obezbijeđene, pa opet loše odgoje djecu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]