banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 12:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 874 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 44  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Imena za dijete
PostPoslato: 19 Jan 2010, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Sto se tice ovih muskih imena, pronacices ih u srpskom pravoslavnom kalendaru. Upravo sinoc sam ga listala, trazila svoje ime...nema ga.

Pa ne vjerujem da ce neko plavom djetetu dati ime Ugljesa, ali svega ima.

Da dodam jos i Vuk i Suncica (tako mi je umiljato i slatko)

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Da,to je tvoje osobno mišljenje utemeljeno na nekoj tvojoj percepciji zvučnosti.
Mada pazi,svaka riječ ili ime na nekom drugom jeziku može asocirati na nešto ružno.
Koliko imamo jezika na planeti??
Navela si primjer imena Azra.To je jedno od najljepših muslimanskih ženskih imena.
Znači „čista“ odnosno „nevina“.Predivno značenje.
Uzmi primjer imena „Srđan“ kod pravoslavnih.Mene to asocira na srdita čovjeka i nije mi jasno zašto se daje takvo ime.Ili recimo ime Ratko koje podsjeća na rat.Ima li ružnije stvari od asocijacije na rat?
No,vjerovatno ljudi imaju neko svoje objašnjenje zašto daju djeci takva imena.
Recimo ime Milica mi je tako cool.Odmah vidim neku nasmijanu i slatku djevojku onako totalno nježnu i ženstvenu.
Ili recimo Sanja me podsjeća na neku kreativnu,ekstrovertnu,vedru djevojku koja je okupirana umjetnošću.
Zoran i Sabahudin mi djeluju isto jer su garant rođeni u zoru odnosno sabahsko vrijeme.
Mislim da roditelji dajući djeci imena puno kažu o sebi.

Da, svaki narod ima neke svoje običaje.
Ima i jedna interesantnost vezana za ove krajeve a to je da se baš takva imena davaju djeci, imena koja bi prkosila zloj sudbini, pa zato se nailazi na imena "Srđan", "Gvozden"; gdje djeca umiru obično se nađe na ime "Ostoja"; gdje se rađa mnoštvo ženske djece, posljednjoj u nizu se dava ime "Dostana" itd.
Nakon ratova se često susreću djeca s imenima "Slobodanke i Slobodani", "Ratomirke i Ratomiri", "Miroslavke i Miroslavi" itd.
Inače, činjenica je da mnoga imena su izvedena iz nekog jezika, npr. Petar (stijena).
O tome bi se baš moglo mnogo toga napisati.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kod muslimana je obaveza da se djeci daju lijepa imena sa lijepim značenjem i da su ljudima lahka za izgovor.
Recimo žensko ime Nur ili Nura znači "svijetla",Hasan znači "lijepi" itd.

Znaš li možda neki sajt sa islamskim imenima i njihovim značenjima? Zanima me to.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Block out je napisao:
Hamza,Ahmed,Abdullah,Ranija,Iman,Nur,Lamija,Fatma,Ajša,Ilvana,Ema,Amina,,, :)

Super su...
Menije Tvrtko bas super muslimansko ime! 8)

Evo da ti nešto objasnim:

Kod muslimana je obaveza da se djeci daju lijepa imena sa lijepim značenjem i da su ljudima lahka za izgovor.
Recimo žensko ime Nur ili Nura znači "svijetla",Hasan znači "lijepi" itd.
Islam uopće ne zabranjuje da daš djetetu ime i na svom lokalnom jeziku ako si ispunio već pomenute kriterije da ima lijepo značenje i da je ljudima lahko za izgovor.
Tako da ćeš u Indiji gdje inače ima puno muslimana naći puno imena na indijskom jeziku.
Po toj logici ime BOGOLJUB bi bilo sasvim lijepo muslimansko ime.No,s obzirom da je ime ipak značajan dio tvog identiteta koji nešto govori o tebi,većina muslimana svijeta uglavnom nosi imena arapskog,turskog i perzijskog porijekla.
Na kraju krajeva i kod Srba ili Hrvata ćeš naći dosta imena čija geneza seže u nekim drugim narodima!
Kako ono kažu:o ukusima se ne raspravlja.
Meni je recimo ime MARIJA predivno ali i muslimanska verzija MERJEM.
Kako god,sviju nas podsjeti na Isaovu odnosno Isusovu majku.

Kako mislis obaveza? (po kuranu?)
Percepcija o lijepom je u svakoj jedinci razlicita! (ili to po zapisu, sta koje ime znaci?)

O kojem identitetu govoris, ima ih dosta?
Dijete se rodi u Bosni 2010. godine i kakve veze njegov identitet ima sa doticnim zemljama koje si naveo. (porijeklo?)

Takodje jedno pitanje: da li su se u istoriji muslimanskih naroda djeci davala imena po njihovim slavnim vojskovodjama, carevima, sultanima?
Hvala!

Poslednji put menjao Block out dana 19 Jan 2010, 15:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
jooooj vise pustite djecu na miru...
...dajte imena kakva vam se svidjaju i kakvo misite da je najbolje i najljepse za vase djete, i ne pretvarajte to u nekakvu obavezu prema vjeri i bogu!!
...vazno je da su djeca zdrava a hocel' se on zvati ovako ili onako to je vazno samo za to djete a ne za boga...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Citiraj:
a hocel' se on zvati ovako ili onako to je vazno samo za to djete a ne za boga...

Da, pa kada dođe devojka u srednju školu, živi u centru BL a zove se Radmila, baš joj nije bitno, pa mora menjati po pet puta razred jer je "drugari" zajebavaju :confused1:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Vader je napisao:
Znaš li možda neki sajt sa islamskim imenima i njihovim značenjima? Zanima me to.

http://www.names4muslims.com/

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nicole je napisao:
Citiraj:
a hocel' se on zvati ovako ili onako to je vazno samo za to djete a ne za boga...

Da, pa kada dođe devojka u srednju školu, živi u centru BL a zove se Radmila, baš joj nije bitno, pa mora menjati po pet puta razred jer je "drugari" zajebavaju :confused1:

:lol: :lol: :lol: ...
izvini Nicole ali moj post se odnosio na diskusiju blekauta i bos.novog...gdje spominju obavezu prema vjeri/bogu da djete ima ovo ili ono ime....to sam mislio....... :lol: :lol: :lol: radmila....meni je bas nekako cool to ime... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Pa dobro, ti svojoj ćerkici daj ime Radmila :D da bude kul 8)
A ovoj Radmili o kojoj sam pričala i nije baš kul :cat:

Evo sad sam baš pregledala ova Islamska imena i ima zaista prelepih imena koje bi čak i ja dala svom detetu iako sam pravoslavac, ne znam onda zašto ovi naši Muslimani daju onako grozna imena :confused2:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

crni_bl je napisao:
Nicole je napisao:
Citiraj:

:lol: :lol: :lol: ...
izvini Nicole ali moj post se odnosio na diskusiju blekauta i bos.novog...gdje spominju obavezu prema vjeri/bogu da djete ima ovo ili ono ime....to sam mislio....... :lol: :lol: :lol: radmila....meni je bas nekako cool to ime... :lol: :lol: :lol:

Gdje sam to naveo?
Molim te da pazljivije citas postove onda ces i shvatiti razlog nase diskusije!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 15:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pe jel nije bos.novi napisao: "Kod muslimana je obaveza da se djeci daju lijepa imena sa lijepim značenjem i da su ljudima lahka za izgovor." i "Islam uopće ne zabranjuje da daš djetetu ime i na svom lokalnom jeziku ako si ispunio već pomenute kriterije da ima lijepo značenje i da je ljudima lahko za izgovor."...sto znaci da ima nekakvih obaveza prema vjeri...tako sam ja skonto pa sam i napisao avoje misljenje po tom pitanju...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
gdje spominju obavezu prema vjeri/bogu da djete ima ovo ili ono ime

Brate ne spominjemo vec spominje, to je razlika! Zbog toga sam se i ukljucio i pitao covjeka da li je to stvarno tako kao je naveo, jer me stvarno interesuje!
Poznato je da su kod srba popularna imena kao sto je Dusan, Uros, Lazar, Nemanja, Milan...zna se i zasto!
Zato me interesuje zasto se niko od bosanskih muslimana ne zove Tvrtko, Stefan, Jelena, Ostoja, Vlatko, ... (ima jos kraljeva)
To je bilo moje pitanje, stvarno bez lose namjere!
A izgleda da je odgovor kuran i pravila koja on nalaze. Nadam se da ce NOVI da potvrdi.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 09:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Block out,

Poslanik Muhamed a.s. je rekao "Zaista je Allah lijep i voli ljepotu!" (Muslim, 147),
Islam daje naglasak na urednost,čistoću i eleganciju u svemu.
S druge strane:
Ma koliko ljudi međusobno bili slični, pa makar se radilo i o sijamskim blizancima, nikada nisu potpuno dva ista čovjeka stvorena. Zato svaki čovjek mora imati vlastito ime koje kod muslimana, sa stajališta islama, ima lijepo značenje, sadržaj i smisao.
Ne može ime čovjeka biti naprosto kombinacija slova ili uzeto ime životinje ili sa pogrdnim i sramnim značenjem. Prije nego što ga je učinio halifom Allah dž.š. je odlikovao Adema (prvog čovjeka) sa tri velika dara: dao mu je najljepši lik i oblik, udahnuo je u njega Ruh i podučio ga je imenima svih stvari:

«I kad Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću stvoriti čovjeka od gline, od blata ustajalog, i kad mu dam lik i u njeg udahnem Ruh, vi mu sedždu učinite.» (El-Hidžr, 28 i 29)

«I pouči On Adema imenima i nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako Istinu govorite!» (El-Bekare, 31)

Koliko su imena značajna pokazuju kur'anski primjeri. Jahjau a.s. sinu Zekerijja a.s. direktno ime određuje Allah dž.š.:
«O Zekerijja, javljamo ti radosnu vijest da će ti se dječak roditi, ime će mu Jahja biti, nikome pri je njega to ime nismo htjeli dati». (Merjem, 7).

Ime prati čovjeka od rođenja kroz cijeli život ali i poslije smrti. Konačno, nadjeti djetetu lijepo islamsko ime spada u islamsku dužnost, tradiciju i sunnet. Znameniti ashab Ebu Derda prenosi Poslanikove riječi:

"Vi ćete, na Sudnjem danu, biti prozivani po vašim imenima, i po imenima vaših očeva. Zato, nadijevajte vašoj djeci lijepa islamska imena" (IPH, 470)

Drugom prilikom poslanik Muhamed a.s. je rekao: "Dajite djeci lijepa islamska imena, jer ćete se i u džennetu po njima zvati", kaže Vjerovjesnik.

Dakle, dječije je islamsko neopozivo pravo a roditeljska besprizivna dužnost da mu da lijepo ime sa islamskim značenjem i sadržajem.
Pošto su nama Allahovi vjerovjesnici-poslanici uzori i ogledala u stvarima vjere i etike navodimo imena Allahovih poslanika spomenutih u Kur'anu. To su: Adem, ldris, Nuh, Hud, Salih, Ibrahim, Lut, Ismail, lshak, Jakub, Jusuf, Ejjub, Šuajb, Musa, Harun, Davud, Sulejman, llijas, Eljese'a, Junus, Zul-kifl, Uzejr, Zul-Karnejn, Lukman, Zekerijja, Jahja, Isa i Muhammed a.s.
Imena navedenih poslanika su najučestalija kod muslimana.

"Allahu su od vaših imena, najmilija: Abdullah i Abdurrahman" (IPH, 411)

S druge strane mnogobrojni su hadisi (poslanikove riječi) iz kojih se jasno vidi da je Poslanik zabranjivao da se djeci daju neislamska imena i imena ružnih značenja: "Kada bi Poslaniku došao kakav čovjek ružnog imena koje mu se nije dopadalo, on bi to ime zamijenio ljepšim". (IPH, 1218)

Sa islamskog stajališta je zabranjeno skraćivati i tako unakazivati prava imena npr.
Abdullah u Avdo, Husejn u Huso, Ibrahim u Ibro, Mustafa u Mujo, Hasan u Haso što je NAŽALOST u Bosni česta praksa!

Običaj kod Bošnjaka prilikom nadijevanja imena djetetu:

Nadijevanju imena djetetu daje se potpuno islamski karakter. To uglavnom bude jedna vrsta blagdana za roditelje i rodbinu djeteta. Slijedeći Poslanikovu tradiciju i sunnet dijete se sedmi dan okupa, lijepo obuče i namiriše i preda se imamu ili drugom učenom muslimanu koji ga s Bismillom (u ime Boga) i tekbirom (veličanjem Boga) preuzima od majke i s njim se okreće prema Kibli, te mu lagahnim glasom prouči Ezan na desno a Ikamet na lijevo uho. Poslije proučenog Ezana i Ikameta imam će sjesti, proučiti odlomak iz Kur'ana, zatim učiniti dovu, koju će prisutni pratiti sa riječima "amin", a po završetku dove (molitve) će - po roditeljima ranije - odabrano ime glasno izgovoriti, pomilovati dijete po glavi poželivši mu dug i hairli, u islamu, život i čestitati roditeljima sina ili kćerku na ponos ummeta. Buharija bilježi, da bi ashabi svoju novorodenčad donosili u kuću Vjerovjesnika, da im on prouči Ezan, Ikamet, učini dovu i nadije ime. O svemu tome Poslanik kaže: "U koga se rodi dijete, proučite mu Ezan na desno, a Ikamet na lijevo uho". Poslanik čak garantira da ono dijete kome se prouči ezan i ikamet da neće bolovati od jedne veoma opasne bolesti:

"Kome se rodi dijete pa mu prouči Ezan na desno a Ikamet na lijevo uho dijete neće oboljeti od padavice." (IPH 1747)

Imam Gazalija navodi u svome djelu "Ihjau ulumu-ddinu" da bi Poslanik, prilikom nadijevanja imena novorodenčetu, u dovi proučio: "Gospodaru Bože! Učini ovo novorođenče bogobojaznim i plemenitim. Odgoji ga u islamu i njegovim vrijednostima".
Po proučenoj dovi Poslanik bi stavljao djetetu malo hurme u usta, da iz njegove mubarek ruke okusi prvi zalogaj hrane.

Što se tiče pitanja dali muslimani prakticiraju nadijevati djeci imena u čast nekih vojskovođa:
Vjerovatno postoji i takav pristup i motiv kod nekih muslimana ali je daleko prisutnija praksa da se djetetu daju imena onih koji su bili poznati po bogobojaznosti ili učenosti.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 19:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Block out je napisao:
Citiraj:
gdje spominju obavezu prema vjeri/bogu da djete ima ovo ili ono ime

Brate ne spominjemo vec spominje, to je razlika! Zbog toga sam se i ukljucio i pitao covjeka da li je to stvarno tako kao je naveo, jer me stvarno interesuje!
Poznato je da su kod srba popularna imena kao sto je Dusan, Uros, Lazar, Nemanja, Milan...zna se i zasto!
Zato me interesuje zasto se niko od bosanskih muslimana ne zove Tvrtko, Stefan, Jelena, Ostoja, Vlatko, ... (ima jos kraljeva)
To je bilo moje pitanje, stvarno bez lose namjere!
A izgleda da je odgovor kuran i pravila koja on nalaze. Nadam se da ce NOVI da potvrdi.

Nabrojao si Bosanske kraljeve koji ne vjerujem da su bili muslimani.Danas jos samo Srbi i Hrvati gaje bosansku tradiciju, bar sto se tice imena. :) Lijep gest,nema sta.Bosansko je nase.Kakav slogan! :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 20:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
Uzmi primjer imena „Srđan“ kod pravoslavnih.Mene to asocira na srdita čovjeka i nije mi jasno zašto se daje takvo ime.Ili recimo ime Ratko koje podsjeća na rat.Ima li ružnije stvari od asocijacije na rat?

Zoran i Sabahudin mi djeluju isto jer su garant rođeni u zoru odnosno sabahsko vrijeme.
Mislim da roditelji dajući djeci imena puno kažu o sebi.

uzmimo primjer imena "serkan" kod bošnjaka, korjen mu je u turskom jeziku i ne znam šta znači, ali znam na šta asocira u srpskom jeziku i nije mi jasno zašto se daje takvo ime. ili recimo "ševko" kojemu je korjen također u turskom jeziku i ne znam šta znači, ali znam na šta asocira.
mene ime zoran asocira na nekog s ovih područja čije je ime iz korjena riječi jezika koji se ovde govori, dok me ime sabahudin asocira na neku daleku zemlju i neki dalek meni nepoznat jezik.
mislim da narodi dajući imena djeci kažu puno o sebi.
btw
srđan nije pravoslavno ime, ako već impliciraš srpsko, onda imaj bar toliko dostojanstva pa i kaži srpsko ili makar slavensko.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 21:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Serkan - nikad cula, moze biti samo nadimak
Sevko ne postoji, moze biti samo Sefko sto je opet skraceno od Shefik.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 22:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Serkan - nikad cula, moze biti samo nadimak
Sevko ne postoji, moze biti samo Sefko sto je opet skraceno od Shefik.

serkan je često ime u turskoj, proguglaj ga, a ja lično znam doktora u sarajevu koji se tako zove, neću pominjat njegovo prezime da ne prozivam čovjeka, ali nije on jedini koji se tako zove.

a što se tiče imena ševko, zaguglaj to ime i izaće ti na stotine bošnjaka s tim imenom, da ih ja sad ne bi nabrajao. ševko kadrić, ševko okić, ševko omerbašić itd. itd.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2010, 23:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 14:39
Milslim da je doslo vrijeme da se ovo zatvori!

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2010, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Izbrišu mu 100 poruka, a on opet po starom... :(

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2010, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Izbrišu mu 100 poruka, a on opet po starom... :(

kakvih ti problema imaš, vidiš je moj post identičan onom postu novog koji sam citirao, samo sam ja za primjer uzeo imena serkan i ševko, dok je on prvi uradio isto što i ja samo sa imenima srđan i ratko.
i tebi moj post smeta, a njegov ne, to može biti samo iz jednog razloga jer ste oba muslimani.
ako moderator recimo obriše moj post dužan je po pravdi obrisat i onaj novog koji sam citirao u svom postu, jer su identični samo su druga imena u pitanju, on govori o srpskim, a ja o bošnjačkim imenima. nije mi jasno zašto se osjećate ugroženi čim se kaže neka istina ili kultorološka i istorijska činjenica.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 874 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]