Aharon,
sve stvari koje si napisao nisu izmisljene JUCE, svijet tako funkcionise od svog postanka.
Uvijek su veliki manipulisali malim - i tako ce biti i ubuduce, nazalost.
Samo sto ta "manipulacija" ne mora biti losa.
Evropa je stavila ramove za uclanjenje, koji nisu nimalo losi. Regulisano je poprilicno stvari ne "evropskom" nivou, a mnoge stvari su ipak ostavljene lokalnim vlastima. Sta ima lose u zajednickoj politici, u jasnim pravima, pokusaju da se ekonomski saradjuje u okvirima tih zajednica, podsticanju kojekakve proizvodnje, uspostavljanju zajednickih standarda, slobodnijem protoku ljudi i roba, i slicno.
Ja ne vidim nista lose.
Ja zivim u takvoj zemlji. Licno ne osjecam nista na svojoj kozi - ali vjerovatno ima i problema na drzavnom nivou koje ipak ima ko da rjesava. Niko ne kaze da ce i to trajati vjecno, ali pokusaj je svakako za pohvalu.
Vidis li koje su zemlju u EU a koje izvan?
Znas li kolike su liste sa zahtjevima o izmjenama u vanjskoj i spoljnoj politici, za zemlje koje nastoje biti clanice?
Vidis li da se primaju zemlje sa sredjenom ekonomijom i unutrasnjim stanjem?
Ja bih u svakom slucaju HTIO biti iz jedne takve zemlje.
Citiraj:
Sve u svemu radi se ne na tome da postanemo snažni stabilni i razvijeni i oslonjeni prije svega na sopstvene snage i resurse (a to bi trebao biti prioritet svakom ko zaista želi dobro ovim ljudima), nego naprotiv da budemo što više zavisni o drugima pa čak i u onim stvarima koje su kod nas mnogo bolje i zdravije ili se mogu proizvesti (hrana).
Pa u evropsku zajednicu se i primaju upravo zemlje koje su sredile ekonomiju i unutrasnje stanje. TO JE PREDUSLOV. Ti kao da ne razumijes sva nastojanja da nas preusmjere na jedan takav zivot. Sve reforme u .... ma od skolstva, poreza .... u svemu, vodile bi nas upravo u tom pravcu.
Naravno jedna "stabilna" zemlja znala bi i sta joj ne odgovara i bila bi u stanju da postavi i svoje uslove, odnosno da trazi izuzece od nekih stvari (kao sto Svedska to radi sa pitanjem poreza na alkohol .... i slicno).
Spomenu ti hranu.
Na osnovu cega ti tvrdis da se kod nas proizvodi bolja i zdravija hrana?
Meni je to pomalo smijesno - moram ti priznati.
U razvijenim zemljama se samo 4-5 % ljudi bavi poljoprivredom, kod nas .... nemam pojma, ali mnogi imaju po koju kravu, svinju ili pile u dvoristu (ali to je samo zbog toga sto su prinudjeni slabom ekonomskom situacijom na drugoj strani) - jesi li na to mislio

?
Mislim da velika privredna dobra, bilo gdje u svijetu, rade, uzgajaju i obradjuju na JAKO SLICAN NACIN.
Kazes narod dolazi svjesti - polako ali sigurno.
Lako je kritikovati i nalaziti mane. Interesuje me je li narod svjestan posljedica u SUPROTNOM. Odnosno ne ulaska u evropske i svjetske integracije. Da li neko objasnjava narodu to?
Mislim (uvjeran sam) da ne.
P.S.
Znao sam ja i prije sta si ti htio reci, i na koga (i koje prilike) si mislio, ali mislim da nema potrebe pisati NEKI, NEKO i NEGDJE kad se konkretno moze napisati - kao sto si to uradio u drugom postu.