Ovdje se toliko prdi po nasoj "omladini", pogotovo na pocetku teme. Pa me zanima, kako to da svi koji odu po Amerikama i Njemackama, rade, i to rade sve i svja? Ja imam 5-6 kolega koji su u Becu i svi rade. Djele novine, rade kao konobari, jedan u kladionici, treci u restoranu i crta neke projekte, farbaju ograde... I po 12 sati dnevno rade, ali im je to placeno i vise nego. Jos toliko prijatelja imam po ostalim gradovima i drzavama tog dijela Evrope, a koliko znam, samo jedno ne radi, jer ganja studije udarnicki. Imamo i nepar forumasa koji su u Austriji i okolini, a i oni rade.
To sto je kod nas manji stepen zaposlenosti omladine je uglavnom uzrokovano nerazvijenoscu drzave i cinjenicom da je istorijski pokradana od istog tog zapada. Lako je tamo djeliti novine i slagati jogurte u supermarketu za pristojne pare, kad je ta Austrija npr pokrala pola Balkana.
Da ima razlike u mentalitetu, ima ogromne. Ali i taj mentalitet je proizvod istorije. Tih bejtera o kojim pricate ima, ali ni blizu toliko ih ne znam, koliko se stekne utisak na ovoj temi. Realno, mozda svaki 15 iz moje okoline...
Ovaj narod nije nista losiji od tog austrijskog, njemackog, engleskog. Problem je ovdje sistemski, prvenstveno.
Mi smo skoro poceli ganjati da radimo raznorazne poslove. Studije su nam pri kraju i imamo relativno dosta vremena. (nas petero-sestero iz jedne grupe, te pride nas dvojica jacih s druge strane) Problem je sto se kod nas ne zna odakle krenuti. KAB i SOS npr. Boze pomozi. Treba ti veza ladno da dobijes i tamo posao. Pogotovo za KAB. Agencije kao sto su Spektar imaju jalovu ponudu, ali opet, recimo rade nesto... Uzmes Male oglase, imas 20 poslova, od toga 10 za konobarice, 5 u inostranstvu, 1 direktor prodaje, 2 frizera i 2 random. Bio bih ja frizer, ali ako cemo realno, na sta ce to liciti?
Iskopali smo par stari, pa cekamo sad... A nismo birali uopste, princip je bio bukvalno bilo sta.
Ljeti je donekle lakse; puno vise je sezonskih poslova.
Uzmite u Sarajevu samo organizaciju Apsolvent. Oglasa na nepar stranica. Sto teskih fizickih poslova, sto crtanja u CADu, sto promoterskih poslova itd.
Ovdje nikakva organizovanost ne postoji i drzava nema namjeru to da promjeni izgleda. Poslodavci su nerijetko u ulozi boga, samoproglasenoj. Moze im se. Tesko je naci nekog ko ce te primiti da volonterski radis, bar sto se tice studenata Gradjevine, par mjeseci, da udjes u posao. Da danas-sutra mozes reci da si bio u nekom birou, na gradilistu ili negdje drugo.
Narod jeste problem, ali mnogo manji od sistema. Navike se lako promjene, ako se ukaze perspektiva i sansa.
Sve se bojim da bi Austrijanci radili ko Japanci da ih ovdje posadis.
P.S. Eto, ako neko zna za bilo kakav posao, "studentski/nestudentski" neka okaci ovdje, imam bar 10 prijatelja koji bi radili. Od kopanja kanala, do nosanja kafa.
_________________ Знају ли вам дједови да сте израсли у љубитеље нациста?
|