Tema je interesantna, samo se plasim da ce subjektivni stavovi i predrasude da nadvladaju nad objektivnoscu i realnoscu.
Da se mene pita - u Kotor-Varosu bi jos uvijek vladala Austrougarska monarhija. Ono ustanova, skola, aleja i cesta sto valja je napravljeno u njihovo doba. Pobunila se raja onomad sto mora da placa danak, odnosno porez. A je l'? A sad kao ne placa? S kamatom.
Nemam nista protiv Arapa, ni Kineza, ni ostalih nacija i narodnosti uopsteno, nego samo protiv zatucanih, uskogrudnih i primitivnih pojedinaca. Problem je sto se stvorila medijska slika, da takvih pojedinaca ima previse, tj. sve vise i vise. Macojka je to vec napisala, a ja potvrdjujem - nekad mi se smuci od nasih idiota ovdje (na zapadu, je l'), koji samo gledaju kako da iskoriste drzavu, shefove, a indirektno i tebe. Koji pisaju po coskovima i parkovima. Koji voze cobanski po gradu, ne postujuci ni pjesake, a kamoli ostale vozace. Koji istresu smece pored auta. I td.
Kako vi pojedinci gledate na Arape, tako i Svabe gledaju na nas ovdje - getoizirano ostrvo sa nevidljivom ogradom oko sebe. Medjutim, upoznao sam ovdje mnogo nasih pametnih i sposobnih ljudi, a isto tako i mnogo Austrijanaca primitivaca i rasista, no naucio sam u zivotu da ne okarakterizujem citavu naciju na osnovu nekoliko njenih pojedinaca.
Nedavno sam diskutovao sa komsijom o najezdi IS-a, odnosno Islama, ka Evropi. Prvo sam ga slusao par minuta kako gnoji i drobi o terorizmu, o Islamu kao poganoj vjeri i td., pa sam ga prvo sasjekao sa Krstaskim pohodima, ispreskakao sa inkvizicijom i poentirao sa par floskula modernog kapitalizma. Je l' pitao tada iko Arape za nesto? Nije. Jednostavno je bilo: ubij, zgazi, srusi, zapali. Je l' pitao iko onolike kolonije po svijetu:"E, evo mi dosli malo da vas kolonizujemo. Izvin'te sto cemo vas malkice muciti, poubijati i eksploatisati, ali jbg, surova je realnost!"
Spominje se licemjerstvo. Ima ga nazalost svuda. U Saudijskoj Arabiji su zabranjene mini suknje, bikini i sl. Sto se onda bune, kad se u Evropi zele zabraniti burke?
Evropljani se bune sto Arapi ulazu u nasa bogatstva, sto ulaze na nase trziste. A to sto Evropljani investiraju i eksploatisu po citavom svijetu nije licemjerstvo? Jeste.
Zemlja je ipak okrugla.
PS: koga zanima, poodavno sam napisao nesto na temu drustva i religije, moze ovdje procitati:
https://banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=27&t=59970&p=2023692&hilit=alah%2A#p2023692