banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 00:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Sep 2012, 07:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Naravno da ima prava, ljudi postupaju po nekim regulama koje su sami donijeli, koliko se meni cini covjek pokusava da se izdigne iznad prirode, i da je kontrolise koliko uspjesno to je sad upitno. Nisam ja rekao da podrzavam abortus, vec da je to stvar licnog izbora svakog pojedinca, nadam se da je to jasno. Pa cak i po vjeri Bog je dao covjeku slobodnu volju da cini ono sto hoce ili dao mu je slobodnu volju da bira izmedju dobra i zla, i covjek bira milseci da li ce mu to donijeti nesto, da li apstraktno ili materijalno. Posteno bi bilo da svi koji su toliko zabrinuti i koji se gnusaju toga, pocnu sa nekim inicijativama kako bi se donio zakon o zabrani abortusa i da se radi na promociji pozitivnog misljenja o radjanju i porodici, to sto ce neko ovjde reci svoje misljenje kako mu je to FUJ je apsolutno nebitno, kao i moje pisanje o istom, jer nema efekta :)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Misliš da nema nimalo efekta? Nadam se da ima, ipak je ovo javni forum. Možda će neko da vidi šta pišemo i zbog toga razmisli o nekom svom postupku. Ne prebacujem ja tebi ništa, da me ne shvatiš pogrešno.
Što se abortusa tiče, nažalost, ljudi su sebi dali za pravo da rade takve stvari, što pokazuje osjećaj ljudskosti istih onih mesara koji su te zakone donosili. Džaba što smo inteligentna vrsta, kad smo na kraju ipak životinje, naćemo uvijek načina da se koljemo, svetimo i slično...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 11:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Nisam za zabranu abortusa, jer smatram da ODRASLI ljudi treba da imaju izbor žele li ili ne žele dijete ( svaka kontracepcija može zakazati), ali ta djeca koja i ne razmišljaju o svom zdravlju, budućnosti trebaju se bolje edukovati, to nije nikakv izbor što oni rade, već nemaju drugi izlaz, to je jedino što im preostaje.

Edukacija, edukacija, edukacija i roditelja i djece po pitanju sexualnog odgoja mladih i to bi nadam se dovelo do manje takvih slučajeva.
Iako mi nije jasno da ta ista djeca provode dane i noći na netu na kojem im je sve dostupno, pa kako nisu mogli sami bar malo zaviriti da nešto pročitaju, ali oni samo znaju za facebook i naslikavanje.

LemiGO, ja mislim da to jeste naš problem, ne kao pojedinca, već kao društva.
To će uticati na obrazovanje mladih, brakove, njihovo stvaranje porodice, njihovo zdravlje... , a sve to će se odražiti i na društvo i državu u kojoj takva populacija odrasta.
Nije važno je l' to Srbija, BiH ili nešto treće.

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 13:31 
Veteran
Veteran

Pa onda neka drustvo to rjesava, ja kao pojedinac nisam zainteresovan za to.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 15:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
nek onda to drustvo obezbjedi posao i dobru socijalnu pomoc za sve,kakva bolan edukacija nemaju ljudi para,nemaju za hljeba a kamoli da kupuju kondome koji kostaju 4-5 km ili pilule a zdravstvo nam je tako bajno,pravi je horor otici u nase zdravstvene ustanove,koji sve ruljci i kreteni tamo rade,tako da ni od spirala nema nista

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 16:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pilule su u RS BESPLATNE za djevojke koje žele da ih koriste.
Znači, ne treba im novac, čak ni osiguranje, samo mozak da odu kod dr i izjasne se da žele pilule, kondome (jer i njih BESPLATNO možeš dobiti kod ginekologa).
Nije teško kulturno otići i raspitati se.

Ne znam Lemigo ko čini društvo po tvom mišljenju, ako ne skup pojedinaca, a blago tvojoj djeci, ako ćeš ih jednom ili ih već tako vaspitavaš.

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2012, 12:52
MonaLisa je napisao:
Mene je rastužila jedna situacija prije par mjeseci...
Prijateljica koja ima 30 godina je ostala trudna, i to ne s bilo kim, nego sa svojim momkom. Znači, jako lijepa stvar, iako nisu bili dugo u vezi (možda 4 mjeseca), ali ipak su to godine kad ženu treba da raduje majčinstvo. Međutim, ona se odlučila na pobačaj, jer ipak želi da završi započeti doktorat, da nađe stalno zaposlenje, pa tek onda da rađa djecu.
A neke žene godinama pokušavaju da zatrudne :(

Znam za slican slucaj. Nazalost, ova djevojka nije uspjela ponovo ostati trudna, bez obzira na brojne pokusaje :(

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 16:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

bingolina je napisao:
Znam za slican slucaj. Nazalost, ova djevojka nije uspjela ponovo ostati trudna, bez obzira na brojne pokusaje :(

To i jeste razlog zbog čega se mladima sugeriše da koriste kontracepciju, jer abortus prve trudnoće uvelike smanjuje šanse da ponovo zatrudniš.
Dok tablete za kontracepciju, uglavnom imaju pozitivne efekte na očuvanje jajnih ćelija, jer ćelije ne propadaju "uzalud" da tako kažem.

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Slažem se sa Little Angel po svim navedenim tačkama :)

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Posmatrajuci ljude oko sebe rekao bih da bi za maksimalno 10% njih bilo steta da se nisu rodili.

Tako da smatram da abortuse treba podrzavati. Drzava d'uradi nesto, tj. da podstice abortuse. Znaci, za prvi abortus 100 maraka, za drugi 200, itd.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ahaha Timotic, djelimicno si u pravu iako ima i savrseniji nacin, a to je kontracepcija. Pogotovo ovo vazi za Aziju i Afriku. Prave djecu i onda se djeca pate citav zivot i ratuju. Ali bolja bi bila kontracepcija, nego abortusi.
Iako kod nas kad bi racunali broj onih koji se nisu rodili zahvaljujuci konracepciji je visestruko veci na stotine i hiljade puta od broja abortiranih.
Iako prema papi, abortus i kontracepcija su jednaki. Ali ja smatram da je bolje sprijeciti zacece kontracepcijom nego abortusom. Ali kad pogledas recimo dijete u Africi ili Aziji koje se pati i umire od gladi, za njega bi bio bolji i abortus nego da dozivi sve te patnje. Mada bi najbolje bilo da je sprijeceno radjanje kontracepcijom i na tome treba raditi u Africi i Aziji, mada je njihova kultura takva zbog zaostalosti i neobrazovanja da ih nije briga sto proizvode patnju pa nece da koriste kontraceptivna sredstva.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 18:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Timotic je sigurno uvjeren da on spada u tih 10% o kojima govori.

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2012, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2012, 12:52
Little angel je napisao:
bingolina je napisao:

To i jeste razlog zbog čega se mladima sugeriše da koriste kontracepciju, jer abortus prve trudnoće uvelike smanjuje šanse da ponovo zatrudniš.
Dok tablete za kontracepciju, uglavnom imaju pozitivne efekte na očuvanje jajnih ćelija, jer ćelije ne propadaju "uzalud" da tako kažem.

Ovaj grozni slucaj i jesam navela kao najplasticniji primjer kako uzasne posledice i taj jedan jedini abortus moze da ostavi jer smatram da je, na kraju krajeva, najvece ostvarenje u zivotu vecine zena postati majka.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 08:53 
Veteran
Veteran

Little angel je napisao:

Ne znam Lemigo ko čini društvo po tvom mišljenju, ako ne skup pojedinaca, a blago tvojoj djeci, ako ćeš ih jednom ili ih već tako vaspitavaš.

A zasto ja kao pojedinac moram da placam tudje greske, pa smo sad svi mi kolektivno optuzeni sto je neko neodgovoran, i moramo da izdvajamo sredstva. Kad se neko fiksa, drustvo je krivo, a naravno cijedi se pojedinac i ugrozavaju se njegova prava na licni izbor, da li zeli nesto ili ne. Kad neko napumpa trebu, drustvo je krivo , a naravno opet preko te bajne floskule drustva pojedinac opet trpi.

A ovo oko vaspitanja, to je vec stvar licne prirode i mjere koliko mozemo da se kontrolisemo, a da ne predjemo granicu pristojnosti, iskreno se nadam da ti je jasno na sta mislim.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 21:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2012, 20:51
Danny ^_^ je napisao:
Velika greška je što nemate predmet pod nazivom seksualno obrazovanje, smanjio bi se broj ovakvih slučajeva. Malo manje vjeronauke, malo više potrebnijih stvari.

Zapravo, religija i vjeronauk u jednu ruku može igrat ulogu kod ovakvih stvari. Ja vam mogu sigurno reći kako Hrvati u BiH, barem u mom području (srednja Bosna), su spremni istjerat kćerku iz kuće ako ona učini abortus, jer je to protivno vjeri.

Ali teško da tu neko obrazovanje može pomoći, oni znaju da trebaju spriječit da ne zakmeči ako ćemo tako, a zašto to ne rade je već zagonetka...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Little angel je napisao:
Nisam za zabranu abortusa, jer smatram da ODRASLI ljudi treba da imaju izbor žele li ili ne žele dijete ( svaka kontracepcija može zakazati), ali ta djeca koja i ne razmišljaju o svom zdravlju, budućnosti trebaju se bolje edukovati, to nije nikakv izbor što oni rade, već nemaju drugi izlaz, to je jedino što im preostaje.

Pa dobro, onda daj da idemo do kraja, može se desiti da neko ostane bez posla, pa ne može izdržavati dvoje djece već samo jedno, treba dati mogućnosti čovjeku da se tog jednog riješi, a kako ga ne bi mi koji nemamo veze s tim izdržavali porezima, najbolje ga u sapun. Može se biti i praktičniji, doduše, organi su danas na cijeni, pa da zaradi država i/ili roditelji...

...ili "abortirati" te koji žele da izvrše abortus, zato što nisu postali odgovorne jedinke društva. Sve može, samo zakon donijeti. Što bi ti needukovani ljudi imali posebno pravo da budu gospodari života i smrti? Samo se sjetite da je bilo ko od nas mogao biti abortiran, zbog ovog ili onog razloga...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
Talija je napisao:
Ne treba smetnuti s uma da je abortus ubistvo

Slika

samo se sjetite da su se drugacije hromozomi preklopili mi ne bi bili ovakvi kakvi jesmo...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 22:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Po tebi nije ubistvo? :-k

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ne

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 22:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2012, 20:51
Braneee je napisao:
Talija je napisao:
Ne treba smetnuti s uma da je abortus ubistvo

Slika

samo se sjetite da su se drugacije hromozomi preklopili mi ne bi bili ovakvi kakvi jesmo...

A šta je pogrešno rečeno? Onog momenta kad se oplodi jajna stanica, nastaje život. A kad se taj život odstrani, to je ubojstvo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]