Hristov je napisao:
, pa ne bi iznenadilo da čujemo za scenarije slične onima kad je u WWII Crveni Krst posjećivao konc-logore, a tamo svi bucmasti, nasmijani, po jabuka i narandža u ruci.
Gdje si citao to? Zelio bih da nesto procitam o tome zar je crveni krst u to vrijeme bio na tako niskim granama. Ocigledno jeste, obzirom sta se dogadjalo u 2 svjetskom ratu. Imas li negdje neki link da pise o tome, zanimalo bi me da procitam?
Citiraj:
Da ne pomisli neko ovdje da nema veze sa time: vjerovatnoća da je igračka koju kupite u Njemačkoj bila obrađena rukama 13-16 godišnjeg dječaka koji radi 16h dnevno je 80%
Uzas! Zaista iznenadjujuci podatak. Ja sam mislio da je taj broj daleko zanemarljiviji. Naravno, cuo sam za djeciju robovsku snagu u Africi i Aziji, ali za Kinu sam slusao da vecina robe dolazi od odraslih ljudi koji rade za nekih 100-200 dolara mjesecno radeci po 12 sati dnevno.
Opet, moze li link da se provjeri vjerodostojnost tog podatka da bas 80% kineskih proizvoda dolazi od djecje robovske radne snage?
Iako to u sustini ne mijenja puno na slucaju jer zna se da je u svakom slucaju to moderna robovska snaga, da li djecja ili odrasla.
Dobru si temu pokrenuo Hristov. Puno puta sam o tome razmisljao i slusao, bas me zanima kako to da tolika ravnodusnost u svijetu medju obicnim narodom, (bez obzira na velike korporacije) vlada prema tome.