banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 12:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2012, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Hristov je napisao:
da li u prirodi posjedovanja moći leži potencijal koji mijenja čovjeka iz nekog ko je plakao nad jednim nevinim izgubljenim životom, u nekoga ko je u stanju narediti iz ekonomskih ili ideoloških razloga bacanje atomske bombe, otpočinjanje rata i žrtvovanje miliona ljudi. Da li su ljudi jednostavno po prirodi toliko zli a moć samo daje priliku sa se to očituje i to srazmjerno veličini moći, ili moć mijenja čovjeka iz dobrog u lošeg.

Niko ne treba da postavlja ovakvo pitanje, jer je odgovor sam po sebi jasan.
Historia magistra vitae est.
Dovoljno si star da se sjećaš šta se kod nas desilo prije dvadeset godina, kada su "obični ljudi" dobili potpunu vlast (i oružje u ruke). Niko od njih tada nije pokazivao znakove niti simptome onih psihopata bez truna empatije prema drugim ljudskim bićima i bez ikakvih moralnih vrijednosti, kakvim su se kasnije pokazali.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Hristov je napisao:
Ne postoji objektivan drzavni razlog, to je stvar konsenzusa u drzavnom vrhu, u tom konsenzusu etika moze igrati ulogu. U audio-zapisu razgovora koji sam postavio Nixon je htio da baci nuklearnu bombu i pobije "bastarde" jer ne daje pisljivu bobu na zivot civila, dok je Kissinger imao skrupula (na kraju su "samo" bombardovali jedan grad, vjerovatno zato sto su drugi sacuvali zdrav razum i ostavili Nixona usamljenog sa svojim fantazijama o bacanju atomske bombe).

Sto se tice spustanja, procitao sam jos jednom svoj post, nisam svijesno spustao, jedino ono "ustedite si..." mozda malo bode oci, to sam tako napisao ali bez namjere da spustim, samo kazem da nema potrebe da se pise o motivima rata jer to ionako svi znamo, motiv otvaranje teme nije da pricamo o motivima nego o "volji za moci" i efektima koji nastupaj kad politicar dodje na celo jedne od najmocnijih drzava na svijetu.

Vidi, realpolitika je najstarija politicka teorija. Neda mi se pisati na cemu se zasniva, kako se recipira u savremenim medjunarodnim odnosima itd. Preskocicu i jedan veliki dio istorije pa cak i Clausewitza kojeg citiras u naslovu teme. Svoj procvat dozivela je bas u vreme hladnog rata a temelje doktrine na kojoj funkcionira najjaca sila postavio je Kennan 1948. u jednom tajnom izvjestaju USA MVP. Paradigma te politike lezi u sledecem "Mi imamo preko 50% svijetskog bogatstva a samo 6% svijetske populacije. Da bi zadrzali ovaj polozaj nejednakosti u nadolazecem vremenu americka politika mora odbaciti svaku sentimentalnost i svako sanjarenje" Najveci apologeta, sluzbeni promoter i prakticar takve politike jeste upravo Kissinger ("Onaj ko kontrolise naftu-kontrolise zemlju, onaj ko kontrilise hranu-kontrolise ljude) ali obzirom da ti ne znas principe te politike on ti se ucinio etican. Naprotiv, Nixon je voluntarista a realpolitika antivoluntaristicka.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
STRATOKASTEL: Ali to ne daje odgovor na pitanje da li je posjedovanje moci faktor koji bukvalno transformise covjeka u beskrupuloznog monstruma, ili samo beskrupulozni monstrumi gaje politicke ambicije i zelju za moci i gospodarenjem tudjim zivotima. U prvi mah covjek bi pomislio da je tako, medjutim naveo sam kao primjer obicne ljude koji su postali ne predsjednici nego pisljivi desetari, ali su se ponasali ko diktatori i gospodari zivota i smrti. A prije toga nikad ne bi rekao da nose potencija u sebi za tako nesto. Znaci stekao sam osjecaj kao da su drugi ljudi.

Manitu, ne znam da li je Kissinger etican, moguce i vrlo vjerovatno je da je iz nekih taktickih razloga odbio ideju o A-bombi, npr. kako natjerati Amerikance umorne od rata da progutaju pricu o opravdanosti bombe (cak su i bombardovanje i namjernu eskalaciju rata morali zataskati jer nisu znali kako da prodaju pricu Amerikancima).

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Manitu, ne znam da li je Kissinger etican, moguce i vrlo vjerovatno je da je iz nekih taktickih razloga odbio ideju o A-bombi, npr. kako natjerati Amerikance umorne od rata da progutaju pricu o opravdanosti bombe (cak su i bombardovanje i namjernu eskalaciju rata morali zataskati jer nisu znali kako da prodaju pricu Amerikancima).

U real politici nema nepoznatih, to je politika sile i politika trenutka pragmaticno koncentrisana oko strateskih pozicija i interesnih kalkulacija. Nema "moguce je" i "vrlo vjerovatno" nego zato i zato.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
da li je posjedovanje moci faktor koji bukvalno transformise covjeka u beskrupuloznog monstruma, ili samo beskrupulozni monstrumi gaje politicke ambicije i zelju za moci i gospodarenjem tudjim zivotima.

Zašto, inače, postoji ustavno ograničenje u većini modernih država da na predsjedničku funkciju možeš biti biran samo dva puta (Rusi su jedini "genijalci", tamo predsjednik može biti biran samo dva puta za redom, ali može kasnije opet, što se vidi na primjeru ovog cirkusa sa Putinom i stalne rotacije Putin-Medvedov)?
Od kad postoji neki vid demokratije (od antičke Grčke i Rima) postoji i izreka da vlast korumpira (i najbolju osobu).
I kod nas, na žalost postoji izreka "više vrijedi gram vlasti, nego kila pameti."

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pricate o vlasti kao legitimnoj moci. Tu ste vec na polju politckih sistema i u tom kontekstu moc Obame i moc Putina nose sasvim razlicite atribucije.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Putin, Obama ili gorila u zoološkom vrtu, sasvim je svejedno. Onog momenta kada postane alfa-mužjak/predsjednik/šef svoje raje/direktor firme, tad počinje preobražaj u drugu osobu (protiv koje se do tada borio). Bem ti prirodu!

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
23. decembra 2012 – datum kada formalno, prema Zakonu o Federalnim rezervama, ističe rok od 99 godina kada su Federalne rezerve kod američke države zakupile štamparsku presu za proizvodnju dolara.

Nisam ovo znao. Eto još jednog aduta za 21. 12. 2012. :)

Pročitao u zanimljivom članku o globalnom sukobu dvije porodice...

http://www.standard.rs/vladimir-pavlenk ... rha-1.html

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Putin, Obama ili gorila u zoološkom vrtu, sasvim je svejedno. Onog momenta kada postane alfa-mužjak/predsjednik/šef svoje raje/direktor firme, tad počinje preobražaj u drugu osobu (protiv koje se do tada borio). Bem ti prirodu!

Kriptokratski mentalitet je u realpolitici normalna pojava jer se u ime npr. nacionalne sigurnosti mogu prihvatiti i racionalizovati neeticke i imoralne "prljave ruke" vlastitih lidera.
Ono o cemu sam govorio jeste koliko je odredjeni sistem vlasti ugrozen autokratskim, partiotkratskim ili npr. egokratskim praksama. U tom kontekstu termini "alfa muzjak, sef svoje raje" nemaju isti determinirajuci znacaj za spoljnu politiku drzava (plus predstavljaju patologiju savremene demokratije). Alfa muzjak je jak onoliko koliko je demokratska kultura drustva slaba. Na teritoriji velikih sila Obama se nikako ne moze porediti sa Putinom. Na teritoriji malih uporedi npr Hrvatsku sa CG ili nasim entitetom. Znaci, ukupan demokratski ambijent, kultura i svijest drustva uz vladavinu prava i zakona mogu makar malo zastiti od samovlje i licne prirode "ovna predvodnika"

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hiljadu godina ratova prikazano u pet minuta

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2012, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6tyIjfE-tIk[/youtube]

With God on Our Side

Oh, my name it means nothing and my age it means less
For the country I come from, is called the Midwest
I was taught and brought up, to the laws to abide
And that the land that I live in, has God on its side

Oh, the history books tell it, they tell it so well
The Calvaries charged and the Indians fell
The Calvaries charged and the Indians died
Oh, the country was young then, with God on its side

The Spanish, American, war had its day
And the civil war to us, was soon laid away
And the names of the heroes, I was made to memorize
With guns in their hands and God on their side

The first world war, it came and it went
And the reason for fighting, I never did get
But I learned to accept it, accept it with pride
For you don't count the dead when God's on your side

In the nineteen-sixties came the Vietnam war
Can someone tell me, what we were fighting for?
So many young men died, so many mothers cried
No I ask the question, was God on our side?

I learned to hate the Russians all through my whole life
If another war comes, it's them we must fight
And to hate them and fear them, to run and to hide
And accept it all bravely, with God on my side

Through many dark hours, I've been thinking about this
That Jesus Christ was betrayed by a kiss
But I can't think for you, you'll have to decide
Whether Judas Iscariot had God on his side

Oh, now as I'm leaving, I'm weary as hell
The confusion I'm feeling, ain't no tongue can tell
The words fill my head and they fall to the floor
That if God's on our side, He'll stop the next war
Jesus loves me, this I know

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]