Ionako je himna donja...Al' da je plagijat - jeste.
ALI, nemojmo zaboraviti da je jednu stvar Dusan ipak napravio kako treba...he, he...
Iako, moram vam reci da je to sa plagijanjem dijelova ponekad cista slucajnost. Pogotovo kada vi i doticni originalni kompozitor imate iste uzore. Na primjer, vec duzi niz godina malo po malo, kad uhvatim vremena, spremam neki dupli album, i, sta mi se desilo u par navrata, tacnije - 2?
1. Napravim ti ja davno neku psihodelicnu stvarcicu po uzoru na shmek koji imaju Peter&the test tube babies, Joy Division ili recimo The Cure. Znaci, misli se samo na isti stil, ni u ludilu na istu melodiju. Nakon dvije godine izadju novi Direktori, ja poslusam album i naletim na stvar "Lova" u kojoj oni sviraju potpuno istu melodiju(od tona do tona) kao sto je ta koju sam isskladao. Puno sam se isfur'o i mor'o sam totalno da odustanem od te stvari .
2. Prije jedno cetiri godine htio sam da napravim nesto sto ce imati prizvuk onih crossover rifova u kojim se uvijek svira jedna prazna zica a onda se skakuce po vratu i ubacuju ostali tonovi. I napravim ja nesto tako za uvod jedne pjesme, i bio sam bas zadovoljan originalnoscu. Onda prosle godine, sjedeci u montazi, pregledam neke snimke sa demofesta i upratim " Hush " kako svira nesto jako slicno u jednomm dijelu pjesme. I ja opet, naravno, u isfur...
Tako da sam dosao do zakljucka da se ove stvari cesto dogadjaju kada ljudi traze nesto sto do tada nije odsvirano u nekom zanru i onda, logicno, paralelno dolaze na slicne, a ponekad i na potpuno iste ideje.
Al' ovo Dusanovo je definitovno plagijat

.