banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
nebeskaKrila, ima u tom neceg, razmisljao sam pre nekog vremena upravo o tome i delimicno je tacno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Dijete, najcesce, je sredstvo za nase licne nedostatke, nase licne zelje, nase egoisticke bioloske pozude za necim fizicki/psihicki slicnim nama samima,... a nerijetko su tu jer eto... desilo se ili "da mi ne prodje voz".

A u svijetu toliko djece napusteno, eksplotisano, trgovano, iskoristeno zbog nas "pametnih i odraslih". I toliko djece koja cekaju da ih neko pozeli, pruzi ljubav i paznju, tretira ih kao osobe - da ih usvoji.

Onda zasto imamo biolosku djecu? Jer smo egoisti, ali nije lako to i svariti, priznati.

Ima programiranog u svemu ovom, bioloski i drustveno.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 07 Nov 2007, 13:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
slayerized je napisao:
Najviše mrzim kad mi neko kaže ''Što ne rađaš decu? Udata si sad treba da rodiš, da pobedimo belu kugu'' FUJ!!! Da rađam decu samo zato šro smo mi nacija koja polako izumire??? OGAVNO!

Ne mogu da verujem da neko može tako da razmišlja.

Slažem se.
Ili rađanje pa i uopšte razmišljanje o rađanju "reda radi", jer "to tako treba, svi tako rade", jer mora da se ispuni formula "škola, posao, brak, djeca", ne d'o Bog da tu neko nešto izostavi ili da ne uradi u ono vrijeme kad mu kažu babe, tetke, strine, prijatelji, doktori, društvo :roll:

slayerized je napisao:
Pa ja ću roditi iz prostog razloga što želim da imam dete, da podelim ljubav sa njim, da mi život bude ispinjen.

ispunjeniji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Citiraj:
Dijete, najcesce, je sredstvo za nase licne nedostatke, nase licne zelje, nase egoisticke bioloske pozude za necim fizicki/psihicki slicnim nama samima,... a nerijetko su tu jer eto... desilo se ili "da mi ne prodje voz".

Ili čisto da znamo da će nešto iza nas ostat, neko produženo ja...
Ja tako ne razmišljam. Iskreno, ne vidim se kao majka još dugo vremena. Baš sam nekidan s drugaricom pričala. Ona misli da je dijete stvarno jedna velika obaveza i da nakon što ga rodiš više nećeš biti toliko slobodan kao što si bio do sada... Sve se mijenja i ko je spreman na to, go ahead..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nije bitno na kakav svijet donosimo djecu, bitnije je da je nase. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
NebeskaKrila je napisao:

A u svijetu toliko djece napusteno, eksplotisano, trgovano, iskoristeno zbog nas "pametnih i odraslih". I toliko djece koja cekaju da ih neko pozeli, pruzi ljubav i paznju, tretira ih kao osobe - da ih usvoji.

Onda zasto imamo biolosku djecu? Jer smo egoisti, ali nije lako to i svariti, priznati.

Ima programiranog u svemu ovom, bioloski i drustveno.

Nešto ću ti sad reći kao usvojeno dete od dana rođenja. To što pirčaš su gluposti. Mislim, gluposti ako generalizuješ, ima svakakvih ljudi/roditelja i baš zbog takvih ''svakakvih'' mi normalni ispadamo egoistični ili tako nešto.

Ti misliš da su mene roditelji usvojili zato što su egoistični? Ne stari. Usovjili su me jer su toliko želeli da imaju dete koje prirodnim putem nisu mogli dobiti i presrećna sam što su me baš oni digli i mislim da bolje matorce nikad nisam mogla imati.

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Cini mi se da ti i ja pricamo jedno te isto.

I jeste, odrasli se sjete da postoje djeca za usvojiti, najcesce, kad ih ne mogu (poslije bezbroj pokusaja i nacina) imati bioloski. I to je egoizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ja sam željela dijete kad sam snažno voljela jednog muškarca. Zašto? Zato što sam željela da nosim dio tog čovjeka kojeg volim u svojoj utrobi.

Sad uopšte nemam takve nagone za trudnoćom, ne tako izražene ili tako intenzivne, kad je taj čovjek "prošao" i ta ljubav "prošla"

eto vam jedan razlog koji nije ni od strina, ni od ega, ni od društva, ni od biologije. već razlog istinske ljubavi jedne žene prema jednom muškarcu.

ali eto, kako to biva, on nije bio za to kad sam ja bila... drugi neki je bio za to kad ja nisam bila.. tako da je sve to zajedno sa mnom, njima i trudnoćom otišlo u 3 lijepe P.M. :oops: :D :wink:

draga N.Krila, ako je usvajanje djeteta egoizam ( i sve žrtve koje idu oko nejgovog podizanja, kičmanje za sve nejgove silne potrebe).. šta je onda kad neko odluči da neće da usvoji ili rodi već mora da se luksuzira a to ne može kad ima dijete. šta je onda to? mora da je velikodušnost i altruizam?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nisam sigurna da li sam dobro razumijela tvoje pitanje.

Ljudi se luksuziramo sa toliko nepotrebnih materijalnih stvari (bijesnim autima, kucama, vikendicama, putovanjima,...) tako da kad bi samo ti koji ekonomski mogu usvojili po jedno dijete... svijet bi bio humaniji.

Vec odavno ne ulazim u sentimentalizam, a uvijek rado u sentiment.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 07 Nov 2007, 14:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ja zelim da imam dijete jer je to nagon skoro jaci od mene od neke moje 17.te godine!

(a "egoista" sam od mnogo godina prije toga! :wink: tako da je teorija nidje veze)

inace mislim da je smisao zivota u samom POSTOJANJU zivota pa i iz tog ugla ako gledamo - ispunila bih taj smisao :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Nisam sigurna da li sam dobro razumijela tvoje pitanje.

evo da ponovim pitanje, da ga parafraziram u jasnijoj formi.

1. Ti tvrdiš da je usvajanje djeteta egoizam. u pretposlednjem postu, čini mi se

2. Ja te pitam. Ako je TO egoizam, šta je onda odbijanje usvajanja djeteta, ili rađanja ( premda imaš odlične uslove za to- materijalne, fizičke i svake druge)

? Ti si usvajanje imenovala kao egoizam, ja nisam. Ja smatram da je usvajanje jedan gest koji se budi u altruističnim ljudima koji žele drugom pomoći više nego sebi. Možda i sebi, ali drugom svakako više.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
Da povučem paralelu. Još davno sam ušla u žučnu raspravu sa profesorom srpkog jezika. On je izrekao nešto što me je do ludila dovelo: ''Ljudi su egositi kad neko umre. Oni plaču. Ali ne plaču zato što je taj umro, nego iz svojih egoističkih razloga što više neće videti dragu osobu'. Znači oni sami sebe žale''

MOLIM??? NebeskaKrila, nemoj mi sad reći da je i to egoizam. Mislim, kakve su to gluposti?

Mislim, da li je uopšte potrebno da obrazlažem zašto sam se tome usprotivila?

Or somewhere in between.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
Kad radjati djecu?

- kad te napumpa momak,postar,komsija :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

slayerized je napisao:
Da povučem paralelu. Još davno sam ušla u žučnu raspravu sa profesorom srpkog jezika. On je izrekao nešto što me je do ludila dovelo: ''Ljudi su egositi kad neko umre. Oni plaču. Ali ne plaču zato što je taj umro, nego iz svojih egoističkih razloga što više neće videti dragu osobu'. Znači oni sami sebe žale''

MOLIM??? NebeskaKrila, nemoj mi sad reći da je i to egoizam. Mislim, kakve su to gluposti?

Mislim, da li je uopšte potrebno da obrazlažem zašto sam se tome usprotivila?

pa ko je god dobar s retorikom, može SVE svesti na ego i egoizam... ( e.g. prodala sam kuću, pa živim u kolibi da bih novac od kuće donirala (nepoznatom) bolesnom djetetu za operaciju)... sad bi tvoj profa rekao "da, ali si ti to uradila da bi se TI osjećala bolje, a ne to dijete - koje je npr. bilo u strašnim bolovima i trpilo torturu zbog bolesti i života.

SVE se može svesti na egoizam. No, pitanje je - da li treba to da se radi? treba li sve dovoditi do nivoa egoizma? Ne treba- moje mišljenje.

"altruizam je najveća sebičnost"........ samo što se ta vrsta sebičnosti uveliko razlikuje od neke druge vrste sebičnosti ( mislim da znate o čemu pričam).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

XIX century je napisao:
Ja te pitam. Ako je TO egoizam, šta je onda odbijanje usvajanja djeteta, ili rađanja ( premda imaš odlične uslove za to- materijalne, fizičke i svake druge)

Odgovor bi bio razlicit zavisno od razloga za tu odluku.

XIX century je napisao:
? Ti si usvajanje imenovala kao egoizam, ja nisam. Ja smatram da je usvajanje jedan gest koji se budi u altruističnim ljudima koji žele drugom pomoći više nego sebi. Možda i sebi, ali drugom svakako više.

Usvajanje djeteta zbog nemogucnosti da se ima biolosko - da kao egoizam.
Altruisti, za mene, su oni koji usvoje dijete zbog samog djeteta i ne zbog svojih frustracija.

slayerized,
ja se slazem sa tvojim profesorom, mada tu ima i vec drustveno predeterminisanog u reakcijama prema smrti. Slazem se sa njim sa tacke gledista da smo si stvorili neke zavisnosti kojih nam se je tesko odreci, preboliti. Placemo zbog sebe, i mislim da je to jedan nacin transformacije nasih osjecanja i misli, koje pomazu da nadjemo potreban nam unutrasnji mir, ravnotezu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tačno.. taj unutrašnji mir nađemo kad plačemo radi sebe ( kad premine bližnji)

kad plačemo zbog bližnjeg, nećemo nikad naći taj unutrašnji mir.

eto ti testa.. :wink:

p.s. ne potcjenjuj ego i egoizam. da nije njih, mi bi bili neke plastične mase bez jasnog oblika, bez svrhe i smisla, koje ne bi mogle pomoći ni sebi ni drugima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
plac je prirodna reakcija na -previse emocija- a ego nije emocija..

emocije je tesko definisati, ali one su zapravo najjednostavnije :) po meni je to besmisleno uopste pokusavati -racionalno odrediti-

tako da...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 15:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 15:13
vise bih rekla da je egoizam kod onih zena koje ne mogu imati djecu prirodnim putem pa godinama idi na kojekakve tretmane koje placaju masno ,samo da bi imale vlastito dijete.naravno da tu potrose brdo para,a cesto su takvi pokusaji bezuspjesni.
to je po meni totalno primitivno.ako vec neko zeli dijete,ne zbog sebe,nego zbog djeteta onda nije cazno da li je to dijete usvojeno ili vlastito.
toliko djece bez roditelja i krova nad glavom,zive u totalnoj bijedi,a tamo neke zeze placaju hiljade i hiljade eura za medicinsje tretmane..
to je cist egoizam.
ranije sam zalila te zene,sad imam drugo misljenje o njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Pa, sad ćete reći da se vraćamo na početak, te da je egoizam želja za sopstvenim djetetom... Iskreno, i ja bih više puta pokušala dobit svoje dijete vještačkom oplodnjom prije nego bih usvojila tuđe. Pokušala bih, pa ako poslije nekoliko godina ne uspijem, usvojila bih, naravno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 19:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 15:13
nisam rekla da je egoizam imati vlastito dijete,to je prirodna stvar.
pa cak i uz pomoc novih medicinskih tehnologija,zasto da ne,ne zivimo u srednjem vijeku.
mislila sam na zene koje vise od 5 ili 10 godina pokusavaju imati vlastito dijete bezuspjesno i kad kazu ako nije moje,ne treba mi tudje....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 137 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]