banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Na kraju ljudi ispadoshe vece zhivotinje od zhivotinja.
Monstrume, to kad bi nas jeli vanzemaljci, kao shto mi jedemo zhivotinje... Zashto onda ne uporedish to kako jedna zhivotinja jede drugu..I oni se medjusobno istrebljuju samo zato shto su jedni jachi, jedni slabiji..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 00:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...bas je tema bezveze... i ko je kad dokazao da je vegetarijanski nacin ishrane zdraviji od mesnog nareska i slicnih stvari...? Mislim da je suprotno... i znam na par primjera koji "zive."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Not now john: covjek je svastojed, koji je daleko vise prilagodjen biljnoj ishrani, ok?
Naveo sam ti primjere ovih genija, jer je sigurno da su oni mogli mnogo bolje od nas, obicnih smrtnika, da shvate neke stvari. A shvatili su da nije u redu ubijati zivotinje radi jela.

Blackhand: Ne mozmeo uporediti kako jedna zivotinja jede drugu, sa primjerom vanzemaljaca koji sam naveo. U prvom slucaju, imamo dva organizma koji nemaju visoko razvijenu svijest. Ni djete ne razlikuje dobro od loseg, zar ne?
".I oni se medjusobno istrebljuju samo zato shto su jedni jachi, jedni slabiji.. "
Ako sam ja fizicki jaci od tebe, zar te trebam ubiti?

hazoous: e i ti sad... Da, takodje nije niko dokazao da je nezdravo pushiti, da je staklena ambalaza manje stetna za organizam od plasticne, da brza hrana nije skodljiva...

Ok, ako tako zaista mislis, da je mesna ishrana zdraivja od biljne.,probaj par mjeseci zivjeti ISKLJUCIVO od mesnih proizvoda. Ili barem maksimalno forsiraj mesnu hranu. Pa vidi koliko ces se nagledati sunca... Jedino sto izvlaci stvar jeste jetra, koja sadrzi prilicno vitamina i minerala. Pod mesom smatramo misice. Kada bi neko jeo samo zivotinjske misice, tesko da bi sastavio duze od 2-3 mjeseca...

Da pustimo sada taj dio, koja je ishrana zdravija. Vrijeme ce pokazati, onima koji ne vjeruju. No, sta je sa onim so je tema, da li je opravdano ubijati, nepotrebno ubijati? Svi znamo da mozemo zivjeti bez mesa, u najmanju ruku, bez ikakvih zdravstvenih posljedica, i bez egzistencijalne ugrozenosti. A dobro znamo kako to meso dolazi do nas, i da je uzrokovalo neciju smrt, i bol. U cemu je onda problem? Problem je sto smo je*eni egoisti, i sto cemo izmisliti hiljadu razloga ZA, samo da bismo uzivali u mesu. Da, ja priznajem da sam vise uzivao u ukusu, dok sam jeo meso. Ali koja je cijena toga? Ja je ne zelim placati.

Gdje vam je sad ona praola "zivi i pusti druge da zive."?

Ne bih da se ponavljam ali... Sta se moze reci nekome ko te ne moze, ili ne zeli chuti i razumjeti? Nista.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
monstrum je napisao:
1.Nedovoljna informisanost o stetnosti mesa, kao i o stetnim globalnim posljedicama vezanim za proizvodnju mesa.
Meso je stetno za ljudski organizam.

Ma nemoj, ko ti je to rekao? Kinezi su najstariji narod i najmnogoljudniji, a osnovu njihove ishrane cini upravo - meso...
Nama su zamazane oci da od mesa mozes dobiti karcinom. Kako? Kojim putem? Sta je to sto u mesu moze izazvati karcinom?
Uostalom, za sta, po tebi, sluze zivotinje? Zasto su one date ljudima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
monstrum je napisao:
Daphne:
Ako zivotinje ubijaju zivotijne radi jela, sto ne bi i ljudi ubijali zivotinje radi jela. Tako je priroda udesila, a to sto vegetarijanci uskracuju sebi hranu to je njihov problem...

Zato sto smo mi na visem stupnju svjesti, i trebali bi se shodno tome i razumnije ponasati. Muzjaci skacu na zenke u estrusu. Sta mislis da neki "muzjak" osjeti da si u estrusu, pa skoci na ulici na tebe ? :( |jel bi onda rekla da je to u redu, jer to i zivotinje cine? Ili, da neko ubije tvoju djecu i tebe, jer mu ugrozavas egzistenciju? (razmnozavanje tvoje porodice = manje hrane za njegovu porodicu)...
Po mnogim stvarima smo se izdigli iznad zivotinja, trebali bi tako i nastaviti...

Daphne:
Da li si ikad vidio da je neka, napominjem gladna, zivotinja pustila covjeka da zivi i nije ga pojela, jer ako zivotinje stvarno imaju um (ne kazem da nemaju) onda bi smo sa njima vec prije nekoliko vijekova uspostavili kontakt...

Vidjeno mnogo puta... Jer je covjek svjestan da ga ta zivotinja zeli ubiti, i bori se protiv toga (shakama, nekim tvrdim predmetom, cim stigne...) I zivotinja bi se borila za svoj zivot, ali kakve sanse ima, kada je ti omamis, i onad joj preseces grkljan? A zasto bi te uostalom pustila da zivis? Njoj je cilj da ona prezivi, i to ubijanje je opravdano. Mi ubijamo zivotinje ne da bi preziveli, vec da bi uzivali u njihovom mesu.

:shocked!: :shocked!: :shocked!: 8-[

Prvo... Zivotinje i ljudi nisu isto, i apsolutno sam pogresila sto sam rekla da ako zivotinje jedu zivotinje, da i ljudi mogu jesti zivotije... AAAAAAAAALLLLLLLLIIIIIIIIII!!!!!!! :D
Ako su ljudi toliko odmakli od zivotinjske (nize vrste) sto ne bi iskoristavali tu ''nizu vrstu''? Jer apsolutno sve vrste na planeti su stvorene i samim tim moraju prezivjeti. Traze mnooge nacine a kod ljudi jedan od nacina je - jelo...(ako nisi znao :D ) Iako se meso moze nadoknaditi jednjem mnoge druge hrane, zasto zamjenjivati meso ili bilo koju drugu hranu, mozda malo losijom, drugom hranom ako je vec dato u izvornom obliku... :P

Drugo... Isto kao sto mi kao veca sila omamljujemo zivotinje, ubijamo ih a zatim i jedemo, tako nas (ljude) ubija bolest ili neka ziovotinja. Ljudi su svejedi i jeli su i jesce (za tebe ne znam) i meso i biljke. Ali zasto se ljudi moraju prilagodjavati zivotinjama, pa nismo mi jedini stanovni ci na Zemlji, naka se zivotinje prilagode nama... :D I msojedi mogu preci na biljke, kao sto kod ljudi mesojedi mogu prestati jesti meso... i tako u krug...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 13:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
monstrum je napisao:
Da pustimo sada taj dio, koja je ishrana zdravija. Vrijeme ce pokazati, onima koji ne vjeruju. No, sta je sa onim so je tema, da li je opravdano ubijati, nepotrebno ubijati? Svi znamo da mozemo zivjeti bez mesa, u najmanju ruku, bez ikakvih zdravstvenih posljedica, i bez egzistencijalne ugrozenosti. A dobro znamo kako to meso dolazi do nas, i da je uzrokovalo neciju smrt, i bol. U cemu je onda problem? Problem je sto smo je*eni egoisti, i sto cemo izmisliti hiljadu razloga ZA, samo da bismo uzivali u mesu. Da, ja priznajem da sam vise uzivao u ukusu, dok sam jeo meso. Ali koja je cijena toga? Ja je ne zelim placati.

Gdje vam je sad ona praola "zivi i pusti druge da zive."?

Ne bih da se ponavljam ali... Sta se moze reci nekome ko te ne moze, ili ne zeli chuti i razumjeti? Nista.

Pocinjem da te razumijem Monstrum, istina je da se moze zivjeti bez mesa sve dok imas balansiranu dijetu biljnog prijekla, i ja vjerujem da su vegeterijanci u principu zdraviji od nevegetirijanaca.

Nazalost, ovo si u pravu oko uzgoja zivotinja za nasu ishranu, nije humano (pogotovu ovdje kod nas na zapadu gdje je sve mass production) kako se te zivotinje uzgajaju, ali zato ima ovo organic meso koje se uzgaja po tradicionalnom nacinu (zivotinje su slobodne i izlaze vani, itd.) i to mi je nekako prihvatljivije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 14:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Maj 2005, 12:32
Potpuno se slazem sa tobom Monstrum i potpuno te razumijem. :D
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 14:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Daphne je napisao:
I msojedi mogu preci na biljke, kao sto kod ljudi mesojedi mogu prestati jesti meso... i tako u krug...

Ranije kada sam raspravljao o ovoj temi na nekom drugom forumu, javila se vegetarijanka, koja svog psa hrani vegetarijanskom hranom. :-?
Dokle oni idu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Da li je iko možda razmislio o mogućnosti da su oblici svijesti koji dolaze na ovu planetu kao životinje i biljke dobrovoljno došli da njihova tijela služe za hranu ostalim stanovnicima.
Životinje, biljke, pa čak i kamenje imaju određene oblike svijesti (samo vrlo različitih nivoa) a ovo je planeta slobodne volje i nijedan oblik svijesti ne dolazi da je nastani prije nego što da sopstveni pristanak za to.
A svi koji su ikada ovdje bili su se saglasili da njihov boravak ovdje bude u svrhu opšteg razvoja, i njihovog i svih ostalih stanovnika ove planete (i šire).
Jedan od načina nesebičnog služenja tih bića je i stavljanje sebe (tj. svog tijela) na raspolaganje drugima za hranu.
Pošto je lanac (tjelesne) ishrane ovakav kakav jeste (i dokle god je takav) neophodno je da postoje učesnici u svim njegovim segmentima i sva ova bića to čine dobrovoljno.
Čijenica je da ljudi, kao bića kojima je povjerena najvažnija uloga na ovoj planeti, trenutno veoma zloupotrebljavaju one koji su im se stavili na raspolaganje, i to se uskoro mora promijeniti ukoliko ne želimo da nas ova planeta jednostavno ne "strese" sebi sa grbače.
Ali takođe je činjenica i da pri postojećem stanju metabolizma kod velike većine ljudi još uvijek postoji objektivna potreba za namirnicama životinjskog porijekla. To se može promijeniti (ili bolje rečeno, vratiti u prijašnje stanje, jer nekad nije bilo tako) ali ima čitav niz drugih stvari koje su tome preduslov.
Npr. ljudi bi trebali da postanu svjesni da postoji i drugi "lanac ishrane", a to je onaj duhovno-energetski, o kojem većina uopšte ne vodi računa i potpuno ga zanemaruje.
Ima hljeb tjelesni, ali ima i hljeb duhovni. Podjednako su nam potrebni oba.
Tek kada ljudi budu podjednako tretirali duhovnu i tjelesnu hranu i steknu određeni stažu tome (i time podstaknu višestruke promjene u svom tijelu), biće manje zavisni o materijama kao što je meso.
Ali za mnoge, to je još uvijek dug put.
Vegetarijanstvo koje je samo sebi svrha (ili obična moda) može da se pokaže većim nasiljem (prije svega nad sobom) nego korištenje hrane životinjskog porijekla i ono što uz to ide.
Naravno, mas-produkcija bilo koje hrane, bilo životinjske bilo biljne (koju Dove pominje), kojoj je jedini pravi motiv materijalni trgovački interes (tj. profit), i u kojoj nijedna norma ni obzir prema bilo čemu više ne vrijede ako se kose s trgovačkim interesom i "zakonom tržišta", to je nasilje nad nasiljem.
Brzo će doći vrijeme gladi usred obilja namirnica.
I onda će jaje od prirodne kokoške koja slobodno kljuca u dvorištu da vrijedi suvo zlato, onda će hljeb od brašna iz vodenice da vrijedi cijelu banku, i onda će oni koji su sebi nagomilali mnogo novca u kase (i radi toga i mnogo mrlja na savjesti) olako davati silni novac samo da pojedu zdrav hljeb i popiju zdravu vodu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2005, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daljac je napisao:
monstrum je napisao:
1.Nedovoljna informisanost o stetnosti mesa, kao i o stetnim globalnim posljedicama vezanim za proizvodnju mesa.
Meso je stetno za ljudski organizam.

Ma nemoj, ko ti je to rekao? Kinezi su najstariji narod i najmnogoljudniji, a osnovu njihove ishrane cini upravo - meso...
Nama su zamazane oci da od mesa mozes dobiti karcinom. Kako? Kojim putem? Sta je to sto u mesu moze izazvati karcinom?
Uostalom, za sta, po tebi, sluze zivotinje? Zasto su one date ljudima?

Ko je nama "dao" zivotinje? Kako ces jednom ateisti objasniti da je Bog dao zivotinje da ih jedemo? Ja vjerujem u Boga, ali ne i u bajku o Adamu i Evi...Stoga, nikako ne mogu prihvatiti da je nama Bog dao zivotinje, da ih ubijamo...

Evo jedan clanak o uzgoju zivotinja...
Ono sto se u samim fabrikama mesa i klanicama desava, strogo se prikriva". Ono sto se prikriva, ako slucajno dospe u javnost, po pravilu izaziva skandal kojim je javnost sokirana. Nemacki magazin "Der Spiegel" (br. 33, 1988) u napisu "Svinjarija sa mesom" objavio je sledece:
Njemacka poljoprivreda dozivela je najveci skandal sa hormonima u istoriji. Ilegalni trgovacki krugovi i nesavesni veterinari organizovano zaradjuju na tovu stoke kao "mesna mafija"... Sve sto farmaceutska industrija moze da proizvede, uspricano ispod koze, pomesano sa hranom, daje se stoci da bi goveda, svinje ili zivina u sto kracem vremenu, maksimalno utovljena, dospela u klanicu... Ako svinje za 180 dana postanu brdo mesa, a to je i cilj, noge pod njima pucaju i lome se, jer se kosti ne razvijaju brzinom kojom raste tkivo - to nikoga ne uzbuduje. One se, polomljenih nogu i sa otvorenim ranama, odnose na sto za klanje".

Zvuci pretjerano i nevjerovatno? Probajte utoviti prase za pola godine na ovu kilazu, pa cete vidjeti sta se desava...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 22:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Ranije kada sam raspravljao o ovoj temi na nekom drugom forumu, javila se vegetarijanka, koja svog psa hrani vegetarijanskom hranom. :-?
Dokle oni idu...

Ja sam svog tigrića hranio žitom, tj. pokušavao sam ga na to naviknuti. Išlo je teško, kad mu gladnom dam žito on proba pa nekad ispljune a nekad proguta. Meso mu nisam dao da jede. Mislim na igru Black & White.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2005, 22:57 
Veteran
Veteran

monstrum je napisao:
Sve sto farmaceutska industrija moze da proizvede, uspricano ispod koze, pomesano sa hranom, daje se stoci da bi goveda, svinje ili zivina u sto kracem vremenu, maksimalno utovljena, dospela u klanicu...

A misliš da ne postoji masovna proizvodnja biljne hrane? Kao biljke se uzgajaju uz pomoć kišnice i prirodnog gnojiva? Jesi li vidio razliku između jabuke sa sela i one koju kupiš u prodavnici? Pogledaj paradajz - svaki jednak, bez ukusa i mirisa...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2005, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
monstrum je napisao:
Sve sto farmaceutska industrija moze da proizvede, uspricano ispod koze, pomesano sa hranom, daje se stoci da bi goveda, svinje ili zivina u sto kracem vremenu, maksimalno utovljena, dospela u klanicu...

A misliš da ne postoji masovna proizvodnja biljne hrane? Kao biljke se uzgajaju uz pomoć kišnice i prirodnog gnojiva? Jesi li vidio razliku između jabuke sa sela i one koju kupiš u prodavnici? Pogledaj paradajz - svaki jednak, bez ukusa i mirisa...

...pozdra ´ljam!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2005, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

o N ot Now John, jesi vise i ti neki crn... Mislis da bih jeo takvo voce i povrce?... Od kako ti tvrdis , dva zla, ja biram manje...

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2005, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Ko je nama "dao" zivotinje? Kako ces jednom ateisti objasniti da je Bog dao zivotinje da ih jedemo?

Pa, neka mi ti ateisti onda objasne zasto zivotinje postoje? Zasto one zive zajedno sa covjekom?
Ili - sta cemo sa pecinskim ljudima? Oni nisu imali montovke i zobene pahuljice? Sta su oni trebali jesti - vanili kiflice???
A to za hormone se potpuno slazem s tobom, zato i nije cudno sto danasnja omladina u pubertet ulaze u 8-9 godini zivota...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2005, 08:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daljac je napisao:
monstrum je napisao:
Ko je nama "dao" zivotinje? Kako ces jednom ateisti objasniti da je Bog dao zivotinje da ih jedemo?

Pa, neka mi ti ateisti onda objasne zasto zivotinje postoje? Zasto one zive zajedno sa covjekom?
Ili - sta cemo sa pecinskim ljudima? Oni nisu imali montovke i zobene pahuljice? Sta su oni trebali jesti - vanili kiflice???
A to za hormone se potpuno slazem s tobom, zato i nije cudno sto danasnja omladina u pubertet ulaze u 8-9 godini zivota...

To zasto zivotinje postoje, objasnice ti biologija i slicne srodne nauke... Pocele su zivjeti sa covjekom, jer su dobijale bolju zastitu od predatora, atmosferskih prilika, laksi izvor hrane.
Ako su mogli pecinci, mogu i ja? Kakva je to logika? Zar nismo napredovali u odnosu na pecinskog covjeka? Pecinski ljudi su radili ono sto su radili da bi prezivjeli. Nama meso nije potreno da bi prezivjeli.
Oni nisu imali mnogo izbora, jer nisu bili dovoljno razvijeni da bi spoznali ratarstvo i slicne stvari...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2005, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
To zasto zivotinje postoje, objasnice ti biologija i slicne srodne nauke... Pocele su zivjeti sa covjekom, jer su dobijale bolju zastitu od predatora, atmosferskih prilika, laksi izvor hrane.

Ne, pogresno si protumacio moje pitanje - pitao sam zasto zivotinje postoje? Zamisli da ih ljudi ne ubijaju - koliki bi njihov broj bio do danas..? Da li bi uopste mogli zivjeti sa tolikim brojem zivotinja oko sebe? Nema teorije...
Zaista ne razumijem - pa cemu su zivotinje date covjeku ako ne da jede njihovo meso i da iskoristava ono sto od njih moze dobiti? Naravno, sve u granicama normale...

monstrum je napisao:
Ako su mogli pecinci, mogu i ja? Kakva je to logika? Zar nismo napredovali u odnosu na pecinskog covjeka? Pecinski ljudi su radili ono sto su radili da bi prezivjeli. Nama meso nije potreno da bi prezivjeli.
Oni nisu imali mnogo izbora, jer nisu bili dovoljno razvijeni da bi spoznali ratarstvo i slicne stvari...

Jeste, ali sada moze doci neki pripadnik zastite biljaka i reci - nemojte jesti biljke, to nije humano, moze se zivjeti i od mesa! I sta da onda radimo??? Picemo vodu dok ne dodje neki zastitnik voda?!? Onda cemo zivjeti od vazduha, ali ce nam i to uskoro biti zabranjeno?!? Ma, milina jedna... :oops:
U pravu si u jednoj stvari - meso nam nije potrebno da bismo prezivjeli. Ali, covjek mnogo toga gubi ako ne jede meso. Zamisli jednog Roberta Karlosa da onako grebe po terenu, trci i cupa na sve strane pa mi reci da li bi on to mogao postici a da ne jede meso, ako imamo u vidu da je mesto to koje organizmu daje snagu, agresivnost, pumpa krv? Ako ne vjerujes u ovo zapitaj se - da li ce tu snagu i agresivnost covjeku dati soja, protiv koje nemam nista (stavise, cesto je jedem) ili riza kuvana na pari? :-?
Cisto sumnjam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja ne zelim agresivnost...
zasto zivotinje postoje? ako posmatras sa evolucione tacke gledista, iz istog razloga iz kojeg i ljudi postoje - da zive i produze svoju vrstu...
u prirodi postoji dobar balans izmedju predatora i lovine. Ako se zivotinje nisu dovoljno namnozile da nas ugroze prije pojave vatrenog oruzja, nece ni poslije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2005, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
monstrum je napisao:
...

Sad lijepo uzmi neku knjigu biologije za osnovnu školu, pa nađi gdje piše da je čovjek biljojed, a ne svejed.

koliko sam ja ucila tu " biologiju " ,naucila sam da je covjek po svojoj strukturi biljojed....

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2005, 23:43 
Veteran
Veteran

I_am je napisao:
koliko sam ja ucila tu " biologiju ", naucila sam da je covjek po svojoj strukturi biljojed....

Nisi dobro naučila. Ponovo prelistaj knjige. :)

Citiraj:

Dokaži da je čovjek evoluirao u posljednjih desetak hiljada godina i od svejeda postao biljojed, pa možemo nastaviti sa diskusijom. ;-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]