Brale001 je napisao:
Brale, mene su ucili da su svi ozbiljni ratovi vodjeni zbog zena.
A ti meni religija....

Da. Zivotinje vode rat oko zenki. Naime, muzjaci se tuku oko zenki da bi oplodili sto vise zenki, kako bi se rasirio njihov genetski materijal. Alfa muzjak kod zivotinja, ili najdominantniji ili najjaci ima vecinu zenki. To je tacno za poligamne vrste. I mi kad smo prije vise miliona godina bili poligamna vrsta to se desavalo.
Medjutim, danas kao monogamna vrsta, toga uglavnom nema.
Vecina ratova se vodila za teritoriju.Religija i nacija su neki od izgovora za vodjenje ratova radi teritorije. Slazem se da religija nije uzrocnik ratova, nego samo izgovor za vodjenje rata, koji se vodi oko teritorije. naravno, bilo je nekih ratova i oko religije, ali to je mali postotak.
Sto se tice religije, ona kao religija nije losa stvar, losi su ljudi koji je predstavljaju jer su pohlepni.
Slicno kao sto ni komunizam kao ideologija nije bio toliko los, ali su bili losi ljudi koji su ga predstavljali, npr. Mao Ce tung, Staljin, Kim Jong Il i Un itd.
Dakle, nije problem u religiji, nego u popovima, odnosno religioznim vodjama, ne moraju biti nuzno popovi. Npr idilovci nisu popovi nego ekstremne vodje. Iako to nema sve puno veze sa religijom, religija im je izgovor za rat iskljucivo radi teritorije i moci. Religija nije losa kao religija, nego zbog ljudi koji je predstavljaju, a te ljude slijede ogromne mase i onda je tu problem.