banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 07:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 480  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Okt 2014, 23:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Roditelji djece oboljele od malignih bolesti osnovaće udruženje, a prvi zadatak im je gradnja roditeljske kuće u Banjaluci.

Niko pouzdano ne zna koliko se djece u Republici Srpskoj trenutno bori sa leukemijom ili karcinomom, ili koliko ih je izliječeno od ovih teških bolesti. Ustrojavanje registra oboljele djece i povezivanje njihovih porodica, kako bi u najtežim trenucima mogli da pomognu jedni drugima, jedan je od motiva zbog kojih je grupa roditelja odlučila da, podstaknuta pozotivnim primjerima iz regiona, osnuje udruženje, prenosi RTRS.

"Svi u regionu, osim nas iz Srpske, imaju svoja udruženja, imaju se kome obratiti za pomoć i savjet i imaju roditeljske kuće u kojima borave tokom dugotrajnih terapija", kaže Dijana Berić, jedna od inicijatorki osnivanja udruženja i majka devetogodišnjeg dječaka koji je uspješno završio liječenje, piše Euroblic.

Koliko ovakva vrsta podrške znači, shvatila je, kaže, kada se njen sin liječio u Insitututu za majku dete i kada su im u pomoć pritekli članovi Udruženja “Zvončica“ i omogućili im tokom terapije da borave u roditeljskoj kući u Beogradu. U avgustu je ovo udruženje organizovalo i zajedničko ljetovanje na planini Gučevo za bolesne mališane iz RS i Srbije.

"Za uspješno liječenje je jako bitno da djeca ne budu neprestano vezana za bolnički ambijent", kaže Berićeva.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS trebalo bi da bude osnovano do kraja godine, a potom slijedi prikupljanje novca za izgradnju roditeljske kuće u Banjaluci.

"Pošto je u toku dogradnja kliničkog centra na Paprikovcu, predlagali smo da se u sklopu toga izgradi i nekoliko apartmana za ove namjene, ali taj prijedlog nije prihvaćen. Obećano nam je da ćemo dobiti plac za roditeljsku kuću u krugu centra", kaže Berićeva.

Momčilo Stanišić iz Foče, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje udruženja, kaže da će se roditelji djece oboljele od malignih bolesti, zalagati i za bolje uslove liječenja u RS, nabavku dijagnostičke opreme u skladu sa svjetskim standardima, te pristupanje međunarodnim asocijacijama iz ove oblasti.

Prije par mjeseci gledao sam kako to u HR odavno funkcioniše.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 10:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Јел има код нас у граду(или се покушало направит) она фора као јавно прање веша,што се често виђа при случајном сусрету две сродне душе у америчким филмовима ? :)

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2014, 10:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Je l' ti to zbog pranja veša ili zbog srodne duše? Ako je ovo prvo, ima ona omladniska organizacija koja radi i usluge pranja veša...Na Hisetama negdje. "Zdravo da ste", "Zaštiti me" ili tako nekako...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2014, 16:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Овај пут да се искењам по оној банди која себе декларише као (савјесне) возаче градског превоза,дабогда их плаћали онако како и они (савјесно и тачно) возе. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2014, 19:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Đe boči? Nije uvijek ni do njih, svaku stoku oni voze. :)

Prije desetak dana čekamo vozača i jedna lujka iz komšiluka otvara autobus jer će ona zakasniti na posao. Lik naravno popizdi jer mu kontrola skida 70 maraka od plate ako nađu nekoga bez karte, a ona nastavi zvocati kako su joj vozači krivi što će dobiti otkaz. Ja bi je da sam bio na mjestu vozača izbacio da ide pješke jer stvarno nije njegov problem što ona knapira dolazak i hoće da stigne u centar 15 minuta prije narednog polaska.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2014, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Otvara se Arena Sporteo, u hali pored Zenita...
Otvaranje pomjereno za 1.12.

http://arenasporteo.com/

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
Banjaluka: Najnovije informacije iz pretprošle godine!

Citiraj:
Tako se, na primer, u rubrici "noćni život" još može vidjeti "Demofest klub" koji je zatvoren pre godinu dana. U istoj rubrici turistima se nudi i posjeta kafiću "Hard Rock Cafe" koji takođe ne radi već nekoliko godina. Ista situacija je sa kafićem "Credo", dok je "Shakers bar" na drugoj adresi. Pivnica "Zlatni lav", picerije "Del Capo" i "Langolo" i hotel "Ćetojević" pod tim imenima u Banjaluci se ne mogu naći.

Ništa bolja situacija nije ni kada su slastičarne u pitanju, pa bi turisti mogli debelo da se nahodaju tražeći "Porto Belo", "Vesnu 1" i "Vesnu 2" koje odavno ne rade. Ista situacija je i sa zatvorenim meksičkim restoranom "Master".

Slika
http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... odine.html

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Kaze za ispravke potreban programer... Pa jebem vam majku bezobraznu, ne proizvodi aplikaciju nego ispravlja podatke. U onoj kuci se nalazi najobicniji racunar, znaci svaka budala moze napraviti izmene...

Ali eto uzmimo u obzir da je potreban programer, pa valjda si zaposlio nekoga da to odrzava...

Bo,je zaposliti malog od strica, nego nekoga ko zna da obavi prostu racunarsku radnju

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
Citiraj:
Priča sa kafićima, restoranima, klubovima, hostelima je malo drugačija, jer se oni često zatvaraju, otvaraju novi, mijenjaju adrese ili brojeve telefona i
teško je upratiti odmah tog momenta. - kaže viši stručni saradnik u TOBL-u, Zoran Sanković.

:lol:

Koliko godina ima da je zatvoren Hard Rock?

Poslednji put menjao davorr3 dana 06 Jan 2015, 12:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa svi nabrojani lokali ne rade po 1+ godinu... Capo ne radi vec sigurno 3-4, menjao je naziv u Sibir i jos neke, ali kao Capo ne radi vec par godina.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Caplar je napisao:
Јел има код нас у граду(или се покушало направит) она фора као јавно прање веша,што се често виђа при случајном сусрету две сродне душе у америчким филмовима ? :)

Ima otvoreno u zgradi niže Robinzona, pranje i sušenje.

Pa sretno :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2015, 14:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Treba to da se ažurira, ali ovo što sam vidio vani ista je situacija više manje.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2015, 02:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Caplar je napisao:

Ima otvoreno u zgradi niže Robinzona, pranje i sušenje.

Pa sretno :D

Знаш кад поојма немам гдје је тај Робинзон.
Пооојма ! :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2015, 02:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na pola puta između rebrovačke raskrsnice i studenstkog doma. Na lijevoj strani iz pravca doma.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2015, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
Sanacija obaloutvrde uz rijeku Vrbas pored Rebrovačkog groblja je u toku, potvrdili su nam u Gradskoj upravi.
Dio Rebrovačkog groblja uz samu obalu oštećen je za vrijeme majskih poplava, te je zbog problema sa klizanjem terena bilo ugroženo nekoliko grobnih mjesta.
Projektna dokumentacija za sanaciju obale Vrbasa na ovom dijelu bila je završena još u oktobru, s tim što u prošloj godini za ove radove nije bilo dovoljno sredstava.
"U toku je sanacija ruševne obale rijeke Vrbas u blizini Rebrovačkog groblja. Vrijednost radova iznosi 85.000 KM, a izvodi ih preduzeće 'Niskogradnja''', rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.
Građani kojima je neko od bližnjih pokopan na ovom mjestu kažu da su sanaciju već dugo očekivali, te da su oštećenja na grobovima bila primjetna.
"Sanaciju očekujemo još od maja. Primjećivala sam oštećenja na spomeniku jer se ploča koju smo postavili prošle godine već dva puta iskrivila", rekla je jedna sugrađanka.
Porodica jednog pokojnika sahranjenog na ovom groblju rekla je da bi, da radovi nisu počeli, posmrtne ostatke prije proljeća prenijeli na neko drugo groblje.
"Bilo je ugroženo najmanje deset grobnih mjesta jer voda je odnijela ogroman priobalni pojas i takvo je stanje bilo pola godine. Dobro je da su radovi počeli prije proljetnih kiša jer smo strahovali od obilnijih padavina koje bi opet mogle da ugroze grobove bliže Vrbasu", rekli su članovi jedne porodice, koji ovdje imaju porodičnu grobnicu.
Rebrovačko groblje je u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.
Klizišta u Avalskoj
Sanacija klizišta u naselju Vrbanja, na početku Avalske ulice uz obalu Vrbanje, počela je u decembru. U okviru radova biće utvrđena obala rijeke u dužini od 50 metara. Do sada su urađeni zemljani radovi i temelj od kamena u samoj obali, a biće urađena i kosina od kamena.

Slika
Citiraj:
Partizansko groblje u mjesnoj zajednici Pobrđe, jedno od spomen-obilježja od velikog značaja za grad Banjaluku, godinama je prepušteno zubu vremena, a sanacije nema ni na vidiku.
U skladu sa Zakonom o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova, ovo groblje je od aprila 2014. na Listi spomenika i spomen-obilježja koji imaju veliki značaj za Banjaluku. Slovo zakona kaže da sredstva za njegovo održavanje, sanaciju i uređenje dolaze iz gradskog budžeta, ali do danas nije bilo ulaganja.
"Za navedeno spomen-obilježje potrebno je izraditi projektnu studiju za sanaciju i konverzaciju spomen-groblja, kao i projekat uređenja zelenih površina. S obzirom na navedeno, radovi nisu mogući dok se ne izradi spomenuta projektna studija za sanaciju", pojašnjavaju iz Gradske uprave.
Uprkos tome što je novac za Partizansko groblje u budžetu grada predviđen, zasad se ne zna koliki će biti njegov iznos, a cijela finansijska priča trenutno počinje i završava na poslovima košenja, orezivanja ukrasnog grmlja i drveća na zelenim površinama na kojima se nalaze spomen-obilježja, za koje je izdvojeno 4.000 KM.
"U budžetu grada se tek od 2014. planiraju sredstva za ovu namjenu, a loše stanje spomen-obilježja može se djelimično opravdati činjenicom da je ova oblast zakonski regulisana tek dvije godine ranije", ističu iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.
Djelimično opravdanje teško pada i članovima Gradskog odbora SUBNOR-a, odakle poručuju da su posljednju sanaciju Partizanskog groblja u MZ Pobrđe uradili upravo oni, još davne 2007. godine, te da je ta investicija iznosila 12.061 KM.
"Takođe, u dvije godine smo obnovili sva partizanska groblja na teritoriji grada, gdje je utrošeno oko 100.000 KM. Sada kada je na snazi Zakon o spomenicima, mi smo tu nemoćni jer obnova i održavanje više nisu u našoj nadležnosti", poručili su iz SUBNOR-a Banjaluka.
Istaknute ličnosti
Partizansko spomen-groblje u MZ Pobrđe se nalazi u okviru banjalučkog Novog groblja. Izgrađeno je poslije Drugog svjetskog rata, a na njemu su sahranjeni, između ostalih, Rudi Čajavec, Rada Vranješević, Franjo Kluz, Rade Ličina i Ranko Šipka.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 23:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
Banjalučanin Nedeljko Nedić borac VRS i invalid šeste kategorije, koji je kao bivši radnik fabrike “Incel” prije 23 godine doselio u “privremeni” smještaj između dva groblja na Rebrovcu, tvrdi da je njegov život u ovom, kako ga on zove, logoru, rezultat pohlepe pojedinaca koji su se godinama bogatili, dok je on slušao obećanja da će biti bolje!

Citiraj:
“Zna li iko od vas kako izgleda život između dva groblja? Kako je kada ustanete ujutro i pogledate kroz prozor i vidite grobnice? Znaju li nadležni koliko puta sam prisustvovao tuđim sahranama, četrdesetnicama, godišnjicama? Koliko puta su stanari ove barake čuli jauke? Znaju li da su nam djeca odrasla bez prava da se igraju, slušaju muziku? Da li je iko od njih morao da objašnjava svom djetetu zašto živi na groblju i čime je to zaslužilo? Koliko ćemo još čekati da nas izbave iz ovog pakla”, pita se naš sagovornik.

Podsjećamo, barake su sagrađene 1956. godine kao privremeno rješenje za radnike tadašnjeg privrednog giganta “Incel”. Zbog rata, propadanja “Incela” i kriza, pitanje radnika, koji su u međuvremenu postali bivši, nije se rješavalo i stanari su u baraci ostali sve do danas.
Pošto je regulacionim planom predviđeno proširenje groblja, barake će morati da budu srušene, ali prije toga mora biti izgrađen alternativni smeštaj za njihove stanare.
Jauci i plač, trauma za decu

Željka Nedić, Nedeljkova supruga koja je kako kaže umorna od čekanja na život dostojan normalnog čoveka, kaže da samo ona zna kako joj je bilo odgajati dijete u ovakvim uslovima.
“Zbog konstantog plača i jauka bilo mi je mnogo teže odgajati dijete. Jednom prilikom je sahranjivan oficir ili vojnik i ispaljivani su meci da bi se odala počast pokojniku. Moje je dijete od straha doživjelo fras, jedva smo je u život vratili. Ona danas ide u školu za djecu sa posebnim potrebama. Ko će odgovarati za to?” pita plačući Željka.

Ako postoje najjadnija mjesta BL, to je ona baraka što dijeli groblje. Mogu misliti kako im je.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2015, 23:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jedan od tih likova ( ali iz kuca ) se nesto spori sa crkvom i kada je sahrana, on odvrne muziku, a povorka prolazi tacno pored njegove kuce. Debil nevidjeni

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2015, 08:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Navodno juce uslikano.

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2015, 08:41 
Oni dani u mjesecu...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2015, 08:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2015, 17:41
Alo,admini moze malo cenzure??
Ili otvorite sub_temu najgori dio grada,ja kandidujem Kuljane

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 480  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]