banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 10:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 480  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Sep 2014, 08:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cudan si. Pa mozda 10% baca smece gdje stigne, a to izgleda uzasno jer je cifra ljudi velika.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 08:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Možda je na zapadu upravo tako? Možda? Problem je druge vrste i zahtjeva, ako ništa ono da se izmaknemo, da sagledamo svoju realnost i jasno ponudimo odgovor na pitanja koja nas okružuju.
Možda je banjaluka, kao sredina, evoluirala još mnogo ranije i možda je mnogo zrelija (zapadno zrelija) nego što to njeni stanovnici mogu i da predpostave. Na kraju krajeva banjaluka je sebi obezbjedila mjesto u istoriji emancipacije BiH kao prostora evropskih naroda. Šta se sve ovdje nije događalo i kakav sve šljam nije prodefilovao ovim terenima u zadnjih stotinu godina. Instant kompozicija nazovi gradske sredine današnje banjaluke je upravo recept koji za cilj ima samo jedno tj., da se osigura evropski put zajednici zbirnog imena Banja Luka. Ja volim da ispoštujem formu, ali ja sam se davno zareko da neću pričati o ljudima koji ovdje žive. Ne zbog toga što mi nisu dragi. Nego zbog toga što oni imaju svoje ambicije koje se u mnogo čemu ne poklapaju sa realnim. Nakon 500 godina azijaćenja i turske logike, banjaluka je osvježena jednom zapadnom injekcijom u vidu kolone krajiških srba sa prostora dalmacije. Koji su sa sobom na ove krajeve donijeli zumbu i botoks. Iz svojih stradalničkih ruksaka poput Sport Bilija izvadili su ono najbolje od njih i uzidali u društvene standarde. Pa danas tako i prosječan banjalučanin, odrastao na incelovom bureku i jogurtu banjalučke mljekare, čezne za benkovačkim vinom, dalmatinskim pršutom, vrućom jagnjetinom iz sela polača kod knina i mondenskim plažama bajnog karinskog mora. Niko više nema obavezu da pozdravi prave vrijednosti ovog grada i niko nema obavezu da sebe nazove pravim imenom. Još u ona davna vremena kada su ljudi bili ljudi, a bilo je i šljama, e u ta srećna i sretna vremena živjelo se onako po turski na ovim prostorima daleko od očiju zapada. I nije bilo zanimljivo nikome da izrazi želju kako bi došao i ostao tu među ljudima.
Činjenica je da čovjek koji želi da živi normalnu svakodnevnicu, unutar ovakve zajednice, naprosto mora pasti i biti potpuno razočaran.
Ma, neću.......

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zivinice. Nije bitno da li si iz Delnica ili sa Bulevara.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Okt 2013, 20:24
cooltura je napisao:
Pa danas tako i prosječan banjalučanin, odrastao na incelovom bureku i jogurtu banjalučke mljekare, čezne za benkovačkim vinom, dalmatinskim pršutom, vrućom jagnjetinom iz sela polača kod knina i mondenskim plažama bajnog karinskog mora.

ako je tako, onda mi je drago sto ja nisam prosjecan banjalucanin ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Ona prva saga je bila simpaticna, sad se vec ponavlja. Malo maste ne bi bilo na odmet. A krajiski Srbi su ionako vecinom produzili u Srbiju, nema ih ovdje nesto puno. Mogao bi detaljnije izanalizirati otkud to da smo postali takva neprijatna sredina, ako jesmo.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A mozda je problem samo komunalne prirode,vise kontejnera i kanti za smece prilikom masovnijeg okupljanja pa ce Sport Bili imati gdje baciti plasticnu flasu ili casu.Ha.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

seven je napisao:
Ona prva saga je bila simpaticna, sad se vec ponavlja. Malo maste ne bi bilo na odmet. A krajiski Srbi su ionako vecinom produzili u Srbiju, nema ih ovdje nesto puno. Mogao bi detaljnije izanalizirati otkud to da smo postali takva neprijatna sredina, ako jesmo.

A mozda on nije iz BL?
A mozda se zajebava pa ismijava i jedne i druge?

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 15 Sep 2014, 10:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
seven je napisao:

E jbg, on se ponavlja već godinama.....

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 10:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
:lol: Pa jest, ali mi ovo sa krajiškim Srbima nešto privuklo pažnju. Nek šara malo.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 13:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ovo nit je grad nit je moj

okupirana palanka mi nekako vise prilici
neki dan neizjebani orangutani prevrnuli i otkinuli bistu Ivana Frane Jukica (vajna nam policija utvrdila da ju je vjetar oborio iako nije duvao vjetar zadnjih dana )
sad citam slave krmci tako sto bacaju kamenice i naskakuju na zastitnu ogradu od ferhadije
jebo ti ovakav grad

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 15:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Ko to moje ime doziva? Nekome tranzit predstavlja saobraćajnicu koja povezuje Gradišku i Jajce, a meni znači mnogo više. To su slike koje ja pamtim i koje su meni drage. Danas, iz ove prespektive život u banjaluci ljudima, koji su izdržali golgotu metamorfoze jedne palanačke ravni kakva je banjaluka, nije nimalo lak i jednostavan. Onim ljudima koji su se tu svojom voljom prvo ustavili pa onda naselili ništa i nikada neće značiti semafori pod kojima smo mi nekoga čekali. Kome danas da objasniš opsesivno udaljavanje čovjeka od ljudi i gotovo ciničnu brigu došljaka za sudbinu banjalučke sredine. Još u ona davna vremena dok su ispred supermarketa u novoj varoši Rаda i Ostoja držali štand sa voćem i povrćem i dok smo svi to mjesto zvali zbirnim imenom mala pijaca nije se moglo ni naslutiti šta sve može da se dogodi. Mnogi od nas pamte koliko je ljudi iz njihovog bliskog okruženja pod okriljem noći zauvjek napustilo banjaluku i otišlo daleko svojim novim domovima. Mnoge komšije su prešutjele te godine. Vjerujući u ideju koja je okupila sve srpsko i poslala na frontove širom slavonije, posavine, majevice i gdje već. Niko nema pravo da otima žetone za bilijar ili da te osramoti pred djevojkom koju si tek upoznao, ali isto tako niko nema pravo da na grobovima jednog izvanrednog druženja gradi koljevku rasizma. Kada bi bila ispričana jedna priča, samo jedna ispod banjalučkih semafora pali bi u zaborav Šantić i Lorka, a Mika Antić bi polako "izbledeo" i potpuno siv poput pepela nestao iz udžbenika.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Ma jest ima tu nesto u tome sto cooltura napisa.Eto, meni nekako za oko zapade ono sto on rece oko janjetine.

Ja sam drugi covjek poslije nje,dobar sam ko dusa, miran, pazljiv, ocu pomoc i onako nekako fino se i ponasam obrisem se fino sa salvetom,ne bacam kosti okolo sve kultuno i to.. a kad sam gladan i kad mi janjetina padne na pamet bjez od mene.... pogan sam ko pas. I galamim i vrijedjam ma kakav kratak fitilj covjece... :D

Ne znam za druge, ja volim kad neko uveze u pricu prsut, dimljeni sir, vrucu janjetinu il jagnjetinu kako os. Uh kad mi dolazi sa te strane ehhh.....
Dje moze bit lose, ma kakav Lorka i Neruda.... ma nemogu ni nanjet. :roll:

A sto jest jest.
I ti janjci, sto ih spomenu Cooltura su nekako drugaciji nekad bili, bili su veseli i radosni slobodno skakutali okolo pili vodu sa potoka.
Sad i janjci, ovce nekako bleje zalosno i izgubljeno... zlobnik bi reko jbg. skim su takvi su. :D :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 21:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
chils je napisao:
palanka

Dijagnoza.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2014, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
cooltura je napisao:
Možda je na zapadu upravo tako? Možda? Problem je druge vrste i zahtjeva, ako ništa ono da se izmaknemo, da sagledamo svoju realnost i jasno ponudimo odgovor na pitanja koja nas okružuju.
Možda je banjaluka, kao sredina, evoluirala još mnogo ranije i možda je mnogo zrelija (zapadno zrelija) nego što to njeni stanovnici mogu i da predpostave. Na kraju krajeva banjaluka je sebi obezbjedila mjesto u istoriji emancipacije BiH kao prostora evropskih naroda. Šta se sve ovdje nije događalo i kakav sve šljam nije prodefilovao ovim terenima u zadnjih stotinu godina. Instant kompozicija nazovi gradske sredine današnje banjaluke je upravo recept koji za cilj ima samo jedno tj., da se osigura evropski put zajednici zbirnog imena Banja Luka. Ja volim da ispoštujem formu, ali ja sam se davno zareko da neću pričati o ljudima koji ovdje žive. Ne zbog toga što mi nisu dragi. Nego zbog toga što oni imaju svoje ambicije koje se u mnogo čemu ne poklapaju sa realnim. Nakon 500 godina azijaćenja i turske logike, banjaluka je osvježena jednom zapadnom injekcijom u vidu kolone krajiških srba sa prostora dalmacije. Koji su sa sobom na ove krajeve donijeli zumbu i botoks. Iz svojih stradalničkih ruksaka poput Sport Bilija izvadili su ono najbolje od njih i uzidali u društvene standarde. Pa danas tako i prosječan banjalučanin, odrastao na incelovom bureku i jogurtu banjalučke mljekare, čezne za benkovačkim vinom, dalmatinskim pršutom, vrućom jagnjetinom iz sela polača kod knina i mondenskim plažama bajnog karinskog mora. Niko više nema obavezu da pozdravi prave vrijednosti ovog grada i niko nema obavezu da sebe nazove pravim imenom. Još u ona davna vremena kada su ljudi bili ljudi, a bilo je i šljama, e u ta srećna i sretna vremena živjelo se onako po turski na ovim prostorima daleko od očiju zapada. I nije bilo zanimljivo nikome da izrazi želju kako bi došao i ostao tu među ljudima.
Činjenica je da čovjek koji želi da živi normalnu svakodnevnicu, unutar ovakve zajednice, naprosto mora pasti i biti potpuno razočaran.
Ma, neću.......

JEL TI ZNAS DA JA TEBE JEBENO OBOZAVAM. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ја сјебаног народа

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 07:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
+1

Rodila majka demagoga.
Ipade da je BL bila velegrad dok je krajiski malopalanacki mentalitet nije pokorio.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 07:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Kad sam krenuo u srednju školu u prvoj polovini osamdesetih jasno se vidjelo da nikakve razlike u mentalitetu nije bilo između seljaka sa sela i seljaka iz grada.Samo što je ovih drugih bilo neuporedivo više.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 07:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Haug! Najstariji je govorio!

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 07:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Sve te..i ja preračunavam :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2014, 07:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jedino ga Krol moze spasiti tako sto ce trazti legitimaciju :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9588 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 480  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]