banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jun 2025, 16:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2003, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Kada ste krenuli evo da i ja navedem primjer u vezi sa Njemackom... jedan rodjak tamo zivi 20-30 godina i poslednjih godina se jako puno zali na razlike u Njemackoj sada i od prije 20 godina, u stvari kaze da se ne moze prepoznati. Prije je svako mogao da dobije posao i kada se izgubi jedan lako se nalazio drugi. Penzioneri su isto tako uzivali mnogo veca prava nego danas, danas recimo zive dosta skromnije nego u tom ranijem periodu. On u stvari ne da se puno zali, vec je opterecen tim stanjem, imam utisak da se citav njegov zivot svodi na te racunice "spajanja krajeva" itd, valjda je od toga nesto i obolio.

Gledajuci te arbeitere sa raznih strana, primjetio sam da vecina ima problem sa potrebama, tj. iako imaju (materijalnih stvari) u odredjenoj, u poredjenju sa nasim uslovima mnogo vecoj mjeri, oni su i dalje sa tim nezadovoljni i traze JOS. Dalje, interesovanja su im ogranicena i uglavno se ticu samo posla, nista drugo niti prate niti poznaju. Navescu primjer izdrzavanja roditelja: Njemacka drzava im na potvrdu o izdrzavanju daje odredjenu sumu godisnje za roditelje. Jedan takav rodjak preko te (male) sume izdvaja neznatna sredstva i ostavlja roditelja da zivi u bijedi, iako je u mogucnosti mnogo vise da izdvoji i to prakticno ne osjeti. Primjetio sam takodje da su ti ljudi sa strane u velikoj mjeri stipse i cicije (sto vise imas teze se odrices), dosta su hladni i ne odlikuje ih u prevelikoj mjeri saosjecanje niti ikakva povezanost sa bliznjima (pa i sa uzom porodicom), o nekoj drustvenoj odgovornosti i obavezama da ne govorim.

Ipak, Njemacka je vjerovatno i dalje dobra za mlade ljude, zeljne rada dokazivanja itd.. medjutim, ko tamo ode taj ce tamo ostati vjerovatno i citav zivot i tesko da ce moci da se izdvoji i uradi nesto vise od posao-spavanje-vikend svakodnevnice.
Indijanka se mozda dobro snasla itd itd i sada joj je lijepo, vesela, poletna itd, ali pitanje je kakva ce ona kao osoba biti poslije 20 godina boravka tamo. Mislim da boravak u takvom okruzenju toliko vremena mora na vecinu osoba da ostavi neke posledice. Druga stvar, sto se tice odgajanja djece, mislim da tamo u pojedinim situacijama isto moze biti otezano. Na stranu to sto ce djeca imati sta da jedu itd itd (pa dobro nije bas da se kod nas umire od gladi..), ali tu mislim na posledice drustvenog okruzenja i uticaja i stepena indoktrinacije koji se sprovodi nad tom djecom - nesvjesno i sa njihove i sa roditeljske strane.

Dalje sto se tice teme, ista se odnosila na "zapad da ili ne" za nase drustvo, sistem tj. kolektivni svedimenzionalni transfer na zapad, a ne na pojedinacne odlaske. To je nesto drugacija tema i naravno sve to ipak zavisi od slucaja do slucaja, tesko se moze nesto generalizovati. Pa i na tom zapadu u mnogim drzavama stanje i ljudi se razlikuju...

Citiraj:
Pominje se da je \x{017E}ivot na zapadu lagodan. Meni ni\x{0161}ta nije lagodno u gubljenju (da, gubljenju) ve\x{0107}ine dana na poslu i putu do posla i nazad do ku\x{0107}e. Radi se ako se ne varam 8 sati uz sat pauze \x{0161}to je 9 sati na poslu, jo\x{0161} ako se putuje du\x{017E}e do posla i nazad onda ode cijeli dan na posao. \x{010C}ovjek kad se vrati bude preumoran, malo gleda TV pa na spavanje i sve ispo\x{010D}etka. Nije ni \x{010D}udo da su depresija, nervoza, psihoanalize, samoubistva u porastu.

Da sto se toga tice da jos kazem: zasto ljudi na zapadu imaju dobra kola, imaju dobre kredite za kola (btw sta je tu dobro ako ga otplacujes 5-7 god)?? Sta je bitno za jednog radnika? Pa da na vrijeme i uz sto manje komplikacija dodje na posao! Sve te stvari se vrte oko radnika, radne snage, izrabljivanja, trosenja novca, masovne zarade. Pored auta sistem je rijesio i mnoge druge bitne stvari, jer radnik da bi bio produktivan mora da bude zadovoljan (na nekom nivou poimanja). Na kraju se od svega toga pravi neki automatizam, kavez, i imam utisak da se tezi tome da se od covjeka napravi neka zivotinja, radilica, neslovesno bice...

Imas sta da jedes, imas gdje da zivis, imas u cemu da se vozis... ali sve je to podredjeno jednom cilju koji i nije bas previse kompatibilan sa interesima pojedinca.

Sto se tice zapada, treba imati u vidu da se povecava jaz izmedju bogatih i siromasnih i na globalnom i na nacionalnom nivou u vecini drzava (bolje reci svim). Drugo pitanje je, kuda to vodi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 09:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
Pominje se da je život na zapadu lagodan. Meni ništa nije lagodno u gubljenju (da, gubljenju) većine dana na poslu i putu do posla i nazad do kuće. Radi se ako se ne varam 8 sati uz sat pauze što je 9 sati na poslu, još ako se putuje duže do posla i nazad onda ode cijeli dan na posao. Čovjek kad se vrati bude preumoran, malo gleda TV pa na spavanje i sve ispočetka. Nije ni čudo da su depresija, nervoza, psihoanalize, samoubistva u porastu.

Ja mislim da bih radije imao radno vrijeme od 4 sata za platu 400E nego 8 sati za 800E. Osim jedino ako ne bih mogao živjeti sa platom od 4 sata radnog vremena.

U prevelikom broju slučajeva se život po "zapadnim" aršinima svodi na podmirenje osnovnih potreba i sve u vezi toga, i to je u raznim vidovima praktično jedina preokupacija, uz jedan ili više "ispusnih ventila" (koji su u stvari rekreacija, ali vrlo malo ili nikako zaista ispunjavaju čovjeka).
Oni kojima odgovara da ljudi tako žive (jer su tako najpogodniji za manipulacija svih vrsta) svjesno sa svih strana usmjeravaju razmišljanja ljudi samo na zadovoljavanje (materijalnih) potreba i na stvaranje novih "potreba" koje tek treba zadovoljiti (da slučajno ne ponestane o čemu da se razmišlja i da se slučajno ne bi razmišljalo o čemu drugom).
Sve ostale nematerijalne vrijednosti se (lijepo i privlačno) pakuju i serviraju u vidu površnih surogata ("za zauzete") i "troše" kao i svaka druga roba.
Kosa mi se na glavi diže kada i na našim reklamama čujem da su struja ili voda roba, a sve po ugledu na taj sitem vrijednosti.
Još malo pa će i molitvu proglasiti robom. Doduše, praksa da je molitva roba je već ustaljena i kod nas i za to nam nije zapad kriv, ali jeste ono isto što je trulo i tamo: gledanje materijalnog interesa iznad i ispod svega i u svemu. Ta truležje univerzalna odakle god dolazila. I treba joj se suprotstaviti.

A Vader je vrlo lijepo skrenuo pažnju na jednu vrlo bitnu činjenicu:
umjesto da zapadni svijet razvoj tehnologije i materijalnih dobara usmjeri što više na oslobađanje čovjeka od razmišljanja o podmirenju materijalnih potreba a sve u cilju što većeg slobodnog vremena i što bogatijih aktivnosti u tom slobodnom vremenu, faktički ljudi robuju materijalnom čak i više nego u vrijeme kada je velika većina ovisila o fizičkom radu i bila nepismena.
Dakle, i ja bih uvijek glasao za kraće radno vrijeme i pristojnu platu, nego duže radno vrijeme i sjajnu platu, ali i za društvo u kojem su briga i napori usmjerena na čovjeka i njegove probleme i potrebe svih vrsta, i koje nije zasnovano na pukom materijalnom interesu (samo "pošteno" pa ko koga prevesla).

Takođe, pogotovo u posljednje vrijeme karakterističan je trend vezivanja ljudi i čitavih naroda za banke i finansijeske institucije kreditima. Naime, većina prosječnog stanovništva je praktično dužnik nekoj banci zbog bilo čega.
I kod ljudi se polagano uvlači svijest da je to normalno i da drugačije i ne može. I izbija im se tlo pod nogama jer praktično nemaju materijalnu nezavisnost. Asvi znamo koliko je to važno i da bez toga nema prave slobode za ljude. Jer su dužnici. I to zelenašima i lihvarima koji nisu nimalo sentimentalni.
A dug je zao drug!
Ljudi to ne osjete kada je stanje "redovno" i stabilno. Ali ne znam da li su svjesni koliko im je to nožpod grlom. To nema veze sa onim socijalističkim kreditima od prije rata (pa i oni su nam u stvari dijelom i došli glave), ovo je surova i opasna stvarnost iako lijepo upakovana u glamurozne ustanove (uglavnom banke) i u odijelima utegnute službenike.
Ali ne daj Bože takvog ropstva nikome. To je tek noćna mora. Avaj, već su mnogi u ropstvu.
Moj bivši radni kolega je bio žirant jednom drugom kolegi, i sada mora da plaća njegov dug. Pored svoje muke (i sam je opterećen kreditom, stambenim naravno) mora da rješava i tuđu. Sačuvaj Bože!

Takođe, kada sam se prije skoro četiri godine zaposlio u jednoj dobroj firmi, mislio sam, dobro je sada sam riješio egzistencijalne probleme (izdržavam porodicu). Ali avaj sigurnosti na duže staze više nema nigdje, dočekah skoro potpunu propast firme (i mjesece bez plate), a kada je firma napokon u zadnji čas iščupana (prodata) onda je dosta ljudi otpušteno, a oni što su ostali imaju mnogo više posla nego kada ih je bilo skoro dvostruko više. I da ne bih rekao nešto indiskretno, dosta je bilo.
Ali jao nama ako se ovako nastavi i ako zaista pođemo tamo kuda smo krenuli. A svi nas ubjeđuju da je to "Eldorado". A uskoro ni njima to više neće biti a kamoli nama.

Ko je tražio argumente mislim da ih ima dovoljno, mislim na sve što je dosad izneseno, uključujući i neposredna svjedočanstva ljudi koji znaju kako je na zapadu bilo a kako je sada.
Ali očito, oni koji svoju viziju blagostanja zasnivaju isključivo ili skoro isključivo na podmirenju materijalnih potreba, njima je zapad privlačan i jednostavno ignorišu ova upozorenja.
Još uvijek.
Meni nije do toga ni najmanje. Ovdje je loše i biće još gore ako se ne počne raditi da bude bolje (ali ne po zapadnim aršinima), ali bar ima nade da se nešto iz korijena promijeni i okrene na drugu stranu.
A tamo, sumnjam. Daj Bože. Možda bi se ipak spasli onoga što im je već spremno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 09:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
pokusacu po treci put da rezimiram...

oni koji na pitanje iz topika (zapad-da ili ne) odgovaraju sa "da" isticu, najvise, ekonomske razloge, a drugi dio forumasa (u kom sam i ja) upozorava da to NIJE NAJBITNIJE.

zato su nas rasprave vodile na temu, od cega se zapravo zivi i sta je za zivot potrebno.

a sta je to sto je NAJBITNIJE?

za takvo nesto ja znam mnogo rijeci. recimo...ljubav, istina, pravda,...
a sve te rijeci imaju jednu koja ih sve okuplja i zamjenjuje, no ja ju necu imenovati jer onima kojim ovo i pisem ta rijec znaci ili malo ili nimalo.

ja znam da cemo mi postati clanica evropske unije i da ce nase drustvo biti "pozapadjeno".ja to znam ali samo upozoravam!
na sta?
upozoravam na cijenu koju ce nase drustvo morati platiti za takvu tranziciju. cijenu koju ce morati platiti svaki pojedinac tog drustva, bez izuzetka.
koja je to cijena?

"tolerancija"!
zapadno drustvo pociva na temeljima negativne tolerancije. to znaci tolerisanje i onog u drustvu sto je dobro jednako kao i onog sto je lose.
recimo...
prostitucija-tolerisana
homoseksualnost-tolerisana
nezakoniti brakovi-tolerisani
lake droge-tolerisane (ponegdje)
abortus-tolerisan....
itd.

zatim...
"demokratija"
zapadno drustvo pociva na principima izvrnute demokratije. to znaci vladavinu vecine, samo formalno, ali prakticno je vlast u rukama ekonomskih mocnika.
obican gradjanin na zapadu ima pravo glasa ali zivi sa povezom na ocima.
dzaba mu glas, kad nista nevidi.

zatim...
"ljudska prava i slobode"
sva su nam prava data! nama ljudima...i dobrima i zlima.a zamislite kad zlom date sva prava. sta onda?
na zapadu covjek ima sva prava, a samo jednu obavezu....da placa porez!
to je suprotno od onog sto nam treba.
nasa su prava i obaveze ODREDJENE od onog ko nas je i stvorio.
nesmijemo imati punu slobodu, vec ciniti po ZAKONU.
a taj ZAKON je na zapadu zamjenjen "zakonom".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 10:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
sta je Zapad?
mnogi kad cuju tu rijec cuju u sebi rijec-bogatstvo!
bogatstvo je fino...
Dao Bog pa svi mi imali limuzine, vile i kuce na moru, jeli kavijar i pili sampanjac, ali...

"dzaba ti sva bogatstva ovog svijeta, ako dusi svojoj naudis"

a mislite li vi da cete se svi obogatiti a ostati ciste duse?
sta ce se desiti, kad jednog dana budete bogati, i prodjete kroz ulicu u centru grada.prodjete pored prosjaka na ulici i udjete u najskuplju trgovinu i tu kupite majicu za 100 eura, cipele za 200, hlace za 300...
i izadjete.
sta mislite, sta ste kupili i koliko ste platili?
nesabirajte!
vec obratite paznju na rijec "prosjak" u tekstu....
NEKO je ipak sve vidio.

"lakse je kamili proci kroz iglene usi nego bogatasu u raj"

no dobro, vi nimalo nesumnjate da biste kao bogatasi usli u raj.
Isus nije ovim rijecima, htio reci, "nebudite bogati". vec samo upozoriti!
i ja samo...upozoravam...pazite!

nase drustvo ce se "pozapaditi". to ja znam. i mnogi ce se obogatiti, ali mnogi ce i izgubiti dusu.zbog duse ja govorim, ne zbog novca!
no dobro, vi nimalo nesumnjate da biste kao bogatasi usli u raj.

dao Bog pa svi bili bogati!
ali ko se od nas na ove rijeci zabrinu za svoju dusu a ko se obliznu?
vecina se obliznu, i oci im zasijase. :(

kad ja cujem rijec "zapad"...
ja cujem rijec....za-pad.
CAK i Sunce, svakog dana, pada na zapadu.a mi ljudi bi da se rodimo tamo. dobro.
CAK i Sunce, svakog dana, istekne na istoku i preporodi se, da bi ponovo stradavalo a mi, ljudi, mislimo da cemo na istoku....umrijeti.

kad vi cujete rijec "istok".....
vi cujete rijec smrt!
a ja cujem rijec radjanje...isticanje.

Sunce izlazi na istoku a zalazi na zapadu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 10:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Sve vise i vise sam uvjeren da vi pojma nemate o cemu pricate.
Fino vas zamolim da povucete paralelu izmedju zivota na zapadu i tu kod nas - ali to se NAMJERNO preskace.
Prvo, ta kriza o kojoj pricate (koja i jeste trenutno) je sasvim normalan proces (u svijetu ekonomije).
To nije nista neobicno i nista sto se nije desilo i prije. Kazu da se ponavlja u ciklusima od nekih 10-ak godina.LJudi ostaju bez posla, cijene nekretnina "padaju" ili stagniraju sto je sasvim normalno, rast plata ne prati inflaciju .... i naravno to osjete svi na svojoj kozi - ALI DALEKO JE TO OD SUDNJEG DANA.
Citiraj:
Ali vjernici koji prate zbivanja znaju da tu ima i još dosta toga u igri. Nije pad zapada slučajan, nisu velike vremenske nepogode i katastrofe (najnovije: velike poplave u Francuskoj) slučajne.

HAHAHAHA - pa ovo je ludilo.
Citiraj:
Ja mislim da bih radije imao radno vrijeme od 4 sata za platu 400E nego 8 sati za 800E. Osim jedino ako ne bih mogao živjeti sa platom od 4 sata radnog vremena.

E Vader-u, najbolje bi bilo ne raditi uopste ili jedno sat dnevno - za 100E (po tvojoj logici) - za kruha ce biti a i malo soli, a vodu .... nju sa izvora donesi. Mozda ti ne treba ni tih 100E.
Interesantna stvar .... Sta mislis kako se zivi sa prosjecnom platom na zapadu a kako sa prosjecnom platom u Bosni ????
Ko bolje zivi?
Citiraj:
Radi se ako se ne varam 8 sati uz sat pauze što je 9 sati na poslu, još ako se putuje duže do posla i nazad onda ode cijeli dan na posao

Pa ne zive svi "sat od posla" ni na zapadu, sem toga ima ljudi koji putuju i po Bosni (sta mislis koliko treba u Sarajevu, Zagreb i Beograd da ni ne spominjem, s kraja na kraj).
Mislim sve su to NEBULOZE (cijeli tvoj post VADER-u)....
Evo sad konkretnih pitanje
KOLIKO CESTO familija sa normalnim primanjima jede vani, mjesecno ?
KOLIKO CESTO idu u kino, pozoriste, koncerte ?
MOGU LI si priustiti i ljetovanje i zimovanje (ne mora biti inostranstvo) ?
Koliko cesto takvi "treniraju" nesto - sto ce reci odvoje vrijeme samo za sebe ?
KAKO CESTO zene (muskarci kod nas su posebna prica) izlaze sa svojim kolegicama van ili imaju "svoje vece" ?

Ma ovo su samo banalni primjeri i pitanja - na koje ZNAM odgovor.
Vi izgleda da zaboravljate da pricate sa ljudima koji su rodjeni i zivjeli (neki i radili) tu i znaju o cemu govore.
Svi vasi primjeri su "cuo od jednog ..."

Da ne duzim - nije zapad IDEALAN ali je definitivno bolji.
Pitanja kao "jednakost izmedju polova", prava djeteta, sloboda govora, sloboda "religije" ... pravo na slobodan zivot i izbor (zakonski omoguciti ista prava u bracnoj i vanbracnoj zajednici, isto omoguciti i homoseksualcima ... zasto da ne, pravo i nacistima i fasistima i anti i jednim i drugim ... da se organizuju i djeluju, naravno u zakonskim odredjenim granicama ....) su pitanja koja se rjesavaju upravo ovdje NA ZAPADU ali su od kljucne vaznosti za cijeli svijet.
Vi to naravno NE VIDITE jer vas to NE INTERESUJE.
Kritikujete polozaj zene (npr u nekim zemljama) a u svojoj kuci ste GAZDE ... poslije posla noge na sto i JEL GOTOV RUCAK, DAJ DONESI PEPELJARU, STO ONAJ MALI PLACE .... TREBA MI OPRATI GACE I ISPEGLATI KOSULJU
(ovo se ne odnosi na nekog posebno - ali takvi smo mi balkanci, a po tome su nam zene jos i gore JER TRPE)
Sve novo sto bi zapad mogao donijeti je BOLESNO I TRULO, jer hej gdje mi muskarci da peglamo, ... gdje "pederi" da setkaju i defiluju gradom ... gdje dijete da mi ode sa 18 godina-kaze hoce da se osamostali, i ne daj boze kupi novi AUTO, hehehe.
Bilo bi toga puno za napisati za svaku recenicu koju ste napisali ali ..... DZABA, balkanci smo ti mi, jos kad smo PRODUHOVLJENI ......

Evo upravo sam procitao i Aharonov post ....
Ne da mi se da se ponavljam .... pa bi samo evo otvoreno pitao imali neko od vas da radi i da ima familiju pa da uporedimo nas "zivot" - ali onako iskreno.
Ko koliko radi, uslovi na poslu ... ko kako provede slobodno vrijeme .... PA ETO DA VIDIMO.

Evo i Rio se javio ...
Zapad nije BOGATSTVO vec samo NORMALNIJI i SIGURNIJI zivot.
Kasnije cu duze

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 11:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
ja cujem rijec....za-pad

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 13:55 
Majstor
Majstor

Citiraj:
CAK i Sunce, svakog dana, pada na zapadu.a mi ljudi bi da se rodimo tamo. dobro.
CAK i Sunce, svakog dana, istekne na istoku i preporodi se, da bi ponovo stradavalo a mi, ljudi, mislimo da cemo na istoku....umrijeti.

:lol:
HAHAHAHA
Sad bi ti trebalo objasnjavati i da je zemlja okrugla i da se okrece oko svoje ose, te da Sunce "NE PADA" ......

Evo malo ozbiljno
Citiraj:
"tolerancija"!
zapadno drustvo pociva na temeljima negativne tolerancije. to znaci tolerisanje i onog u drustvu sto je dobro jednako kao i onog sto je lose.
recimo...
prostitucija-tolerisana
homoseksualnost-tolerisana
nezakoniti brakovi-tolerisani
lake droge-tolerisane (ponegdje)
abortus-tolerisan....
itd.

Prvo me interesuje sta su to nezakoniti brakovi ...
Drugo po cemu se ovdje ISTOK I ZAPAD razlikuju ... ako vec znamo da je sve gore nabrojano jedna sasvim normalna pojava i kod nas.
Da neces reci da prostitucije, homoseksualaca , narkomana nema svugdje .... BILI ILI NE tolerisani, oni su tu oko nas.
Statisticki najveci porast zarazenih AIDS-om je upravo na ISTOKU (Rusija), a o Africkim zemljama necemo uopste.
Sta sad - jel treba sad zabraniti i njihovo lijecenje ako homoseksualnost, prostitucija i narkomanija nisu tolerisani.
Kad se o prostitutkama na zapadu govori onda se govori o osobama sa ISTOKA.
O razlozima necemo - iako ih svi znamo (ekonomija) ....
Daj bar razmisli malo .... kad vec o tome pises.

Citiraj:
"demokratija"
zapadno drustvo pociva na principima izvrnute demokratije. to znaci vladavinu vecine, samo formalno, ali prakticno je vlast u rukama ekonomskih mocnika.
obican gradjanin na zapadu ima pravo glasa ali zivi sa povezom na ocima.
dzaba mu glas, kad nista nevidi.

Na osnovu cega ti pises o demokratiji ????
Na osnovu prilika u Bosni ili bivsoj Yugi .....
Sta ima pravo jedan obican covjek tu i koliko on vidi ?

Citiraj:
"ljudska prava i slobode"
sva su nam prava data! nama ljudima...i dobrima i zlima.a zamislite kad zlom date sva prava. sta onda?
na zapadu covjek ima sva prava, a samo jednu obavezu....da placa porez!
to je suprotno od onog sto nam treba.
nasa su prava i obaveze ODREDJENE od onog ko nas je i stvorio.
nesmijemo imati punu slobodu, vec ciniti po ZAKONU.
a taj ZAKON je na zapadu zamjenjen "zakonom".

U kakvoj si ti zabludi ....
Taj ZAKON je svugdje zamijenjen "zakonom", samo budi siguran da taj "zakon" vise stiti pojedinca na ZAPADU nego tu ili na ISTOKU, ako vec hoces.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 14:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
ja cujem rijec....za-pad

Bravo Rio!
:D :D :D

Za Ezan-a

Očito da nisi pažljivo čitao ono što sam pisao, jer sam jasno rekao da izdržavam porodicu. Probao sam hljeb raznih tvrdoća (pa i ratni), i nosio sam i nosim brige koje možda ni ti nisi, niti hoćeš (niti ti išta slično želim), ali sam se uvjerio da Onaj na kojeg se oslanjam i te kako pomaže i podupire one koji se na Njega oslanjaju (ali ne ljenčare nego zdušno i sami rade najbolje što mogu).
Sve što želim sebi, želim i drugima i nastojim da se tako ponašam i pišem, a da li to i djelima potvrđujem, to sigurno nećeš vidjeti ovako na daljinu. Možda se nekad i negdje upoznamo.

I molim te nemoj pogrešno protumačiti moje ustezanje da otvoreno govorim o svojem privatnom životu ovdje na forumu, jer (možda znaš) moje ime i prezime nisu tajna (na temi "Misterija je riješena" poštovani Simpson ga je objavio ali ne s dobrom namjerom), ali isto tako, time je postalo očito da postoje i oni koji bi i te kako zloupotrijebili bilo koji podatak koji bih o sebi nepotrebno iznio.
Pa ipak, možda se jednom ti i ja sretnemo, pa negdje uz kafu ti odgovorim na to što te zanima (jer mislim da ti nisi loš čovjek i da to ne bi zloupotrijebio), pa da se i ti uvjeriš kako Bog radi. Na mom primjeru. :D
Meni ostaje samo da ga uvijek i u svakoj prilici hvalim, i svjedočim da je dobar i da pomaže, i te kako. Ko vjerov'o ko nevjerov'o. :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 15:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Ezane,

Nisi sam! :D

Samo da kazem da vise nemam snage da se prepucavam sa Rijom, Vaderom I Aharonom i sl. njima.

Mi imamo jedno misljenje,a oni [u][b]totalno[/b][/u] drugacije i nema sanse da mi njih promjenimo niti oni nas. Oni nikada nece da budu tamo gdej smo mi, a necemo mi ni mi gdje su oni.

Sve vise i vise citam totalnih "nebuloza" i nemam ni snage ni volje pisati, vec samo iscitavam email-ove.

Pozdrav. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 15:21 
Majstor
Majstor

Vozdra ....
Tvoj post sam samo letimice procitao .. jer je poslan upravo u momentu kad sam ja htio poslati svoj.
Vjerujte u sta hocete, bas kao sto to i ja radim, ali stojte na zemlji makar jednom nogom.
Znam ja da ste vi svjesni da se od "ljubavi" ne zivi, isto kao sto i ja vjerujem u "NESTO" iako nisam pravi vjernik.
Samo ne razumijem zasto to poricete (ne bas ti Aharon).
Price o nekim CUDIMA, izvodi iz "svetih knjiga" .... sve je to ipak daleko od "normalnog zivota", ali postujem i to da neki ne zeli biti ti "normalni".
Sva ova prica nema pojma o pojmu sa ZAPADOM ili ISTOKOM ....
Rio spominje prosjaka ..., a ne kaze zasto prosi npr.
U Svedskoj je to zabranjeno .... zasto - pa zato sto postoji drzava koja se stara o socijalnim slucajevima (ako oni to zele). Sta treba ... treba davati i narkomanima i alkoholicarima (jer to su slucajevi koji "prose" bar ovdje u Svedskoj) samo zato sto NECE da rade i zarade.
Vi ste otisli predaleko u svojim osudama, upozorenjima ... i sta ti ja sve znam, jer ljudski je stremiti ka boljem, a mecka je bolja nego fico (to ne mozete ni vi poreci).
Mislim smijesno je govoriti o padu ekonomije na zapadu iz jedne zemlje gdje nista ne funkcionise. Gdje nema "nikakve" sigurnosti. Gdje su ljudi postali bolesno preoptereceni "religijom i nacijom". Iz zemlje unakazene ratom i iz zemlje gdje su ljudi "trenutno" sretni samo zato sto NE PUCA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 16:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
trudicu se da se ne upustam mnogo...

pozdravljam indijanku, Bebish i EZANA ..iako se mnogo puta nismo slozili...ovaj put smatram da je njihovo razmiljanje vrlo OK i drago mi je sto su se snasli tamo gdje jesu.. :wink:

Ja imam dosta prijatelja i rodbine koji su na zapadu dosta postigli a u Bosni to nikad ne bi mogli..znaci ostavrili su svoju srecu...kao sto i ja ili Marko ili Janko moze da ostavri i uspije ovde i misli da to moze i ovde dobro postici pa to je njihov izbor i rizik....

A Vader, aharon i rio moraju da shvate da je sreca individualna stavr i da ne postoji univerzalno poimanje srece i zivotnih vrijednosti.
To sto vas cini "bogatim" to je OK i fino zvuci teorijski samo na djelu argumentovano je na 0.

Samo me interesuje od kojih para su dosli do kompjutera i sati za net...ili im to uplacuje na racun Sveti Duh iz zahvalnosti sto sire duhovnost po truloj zemlji??? :D :roll:

I kako bi uopste svoju dudsu punili tim duhovnim rijecima i za zivot neizbjeznim citatima iz Biblije ako recimo ne bi imali novca da kupe tu istu knjigu....(eto jedan banalan primjer)???

Dragi momci...okrenite se oko sebe...za minimum zivljenja vam trebaju uslovi prije svega materijalni da bi mogli raditi na dushevnom bogacenju i ispunjenju i sadrzajnosti licnosti.

I josh nesto...na Zapadu ima loshih stavri (droga, kriminal, prostitucija, dosta nezaposlenih i bolesnih)...ali zar je vash moral tako labilan kad se vi svega toga bojite kao da cete i sami upasti u tu mrezu....ne kontam...
Zbog cega toliki strah?? Nije valjda manjak hrabrosti i samopouzdanja?

Ja sam srecna ovde gdje jesam znaci u BL...cinjenica je da bi na zapadu bi mogla jednog dana da imam 8 puta vecu platu (najmanje) nego u RS i da imam 100 razlicitih opcija da napredujem a ovde i ne bash toliko...ali i sa onim sto mogu da steknem ovde mogu da ostvarim svoje ciljeve kojima tezim ...

ZNaci sve je to individualno...neko moze...dosta ih ne moze..ali stvar se ne moze generalizovati nikako...i treba prihvatiti svakog onog ko kaze da je negdje uspio i da je srecan..ne postoji univerzalno poimanje srece....to nijedna Biblija ne moze da propishe....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bebish je napisao:
Oni nikada nece da budu tamo gdje smo mi, a necemo mi ni mi gdje su oni

Tako je.

Ako te oni budu smatrali lašcem, reci: "Meni moj posao a vama vaš posao. Vi se odričete onoga što ja radim, a i ja se odričem onoga što vi radite." (Kur'an)

Reci: "O nevjernici, ja ne obožavam ono što vi obožavate, niti ste vi obožavaoci onoga što ja obožavam, niti sam ja obožavalac onoga što ste vi obožavali, niti ste vi obožavaoci onoga što ja obožavam. Vama vaša vjera a meni moja vjera." (Kur'an)

EZAN je napisao:
sve je to ipak daleko od "normalnog zivota", ali postujem i to da neki ne zeli biti ti "normalni"

Hvala na potvrdi (što si stavio navodnike).
A zašto težiti biti "normalan" po onome kako današnja većina definiše "normalnost"?

Niko neka se ne vara: ako ko među vama misli da je mudar na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer je premudrost ovoga svijeta ludost pred Bogom, jer je pisano: hvata premudre u njihovu lukavstvu. (1. Korinćanima 3,18-19)

"Mudrost, koju duhovni mudrac pokušava da saopšti, svjetskim i intelektualnim ljudima, zvuči uvijek kao ludost. Što je mudro u očima svjetski i intelektualni ljudi, to je ludo u očima Božijim. Što je ludo u očima svjetski i intelektualni ljudi, to izabra Bog da posrami, mudro premudre ovoga svijeta."

EZAN je napisao:
Vjerujte u sta hocete, bas kao sto to i ja radim, ali stojte na zemlji makar jednom nogom

Stojimo mi čvrsto na zemlji, vi izleda ili ne shvatate šta mi pričamo ili se pravite ludi.
Stvoreni smo na materijalnom svijetu, u materijalnom tijelu, sa materijalnim potrebama. To se ne može negirati. Ja lično vjerujem da trebamo i ostati na materijalnom svijetu a ne ići negdje na nebo kako mnogi vjernici vjeruju. Aharon, rio i ja želimo reći da se duhovnost ne može i ne smije zanemarivati ako čovjek želi napredovati, pa čak i ako samo želi biti istinski dugoročno ispunjen i sretan. Ne govori se protiv kompjutera, dobrog auta, prostrane kuće, to je sve super, ali problem je što se trči ka tome a zanemaruje se glad duše. Zato na zapadu rade mnogo pa imaju malo vremena za sebe, gube sebe u trci za novcem, dolazi do otuđenja, stalno su u trci van kuće, nedavno sam čuo/vidio (da li na TV ili drugdje) da često roditelji djecu čestito viđaju skoro samo vikendom. Takav sistem života, trka za novcem bez stajanja i nedostatak vremena za "rekreaciju duše" vjerujem da je uzročnik porasta depresija, stresa, samoubistava, nasilja, nezadovoljstva. A mislim da se i neki psiholozi i analitičari slažu u tome. Zato sam rekao da je bolje raditi 4 sata za 400E nego 8 sati za 800E, jer ja lično mnogo više cijenim slobodno vrijeme i ono što mogu u njemu raditi od novca ako do novca moram doći razdirući malo-pomalo svoje duhovno, psihičko, mentalno a time i fizičko zdravlje.

Dakle nije problem u imućnosti ni bogatstvu (riječ bogatstvo ima u svom sastavu jednu lijepu riječ ;)) samo ako ono pomaže čovjeku u njegovom životu i razvoju. Ali nažalost ljudima uglavnom imućnost bude uzrok "pada". Povuče ih da još više gomilaju bogatstvo, "joj hoću da imam milion, kad budem imao milion biću presretan...(dobije milion)...imam milion ali Džo ima dva miliona, hoću i ja da imam dva miliona, biću sretan tek kad budem imao dva miliona....(dobije dva miliona)...imam dva miliona ali Džo sad ima četiri miliona, Džo ima četiri jahte a ja samo dve, on ima šest dobrih auta a ja samo četiri, zbog toga ne mogu biti sretan sve dok ne budem imao bar četiri miliona...............(nema kraja)"

Može se neko ovome smijati ali ovo je slika zapada, ustvari ne toliko zapada koliko ljudske neproduhovljene svijesti, mentaliteta, psihe. Zapad onakav kakav je sada omogućava to materijano "napredovanje" ali nažalost često je cijena gubitak sebe, osiromašenje duše, česte brige, nervoze, grčevi, depresije, nezadovoljstvo.

O ovom uslovljavanju sreće "biću sretan tek ako budem imao to i to" su i psiholozi pisali.

Dovoljno je gledati filmove i serije pa vidjeti da bogati često nisu sretni. Sreća se ne smije vezivati za eure. Euri ispare.

Pravo bogatstvo kao i napredak nauke, tehnologije, robotike, automatizacije i ostalog bi trebalo da čovjeka sve više oslobađa obaveza da bi imao sve više vremena za sebe, za bližnje, za rekreaciju kako tijela tako i duha. Zdrava budućnost (u koju ne sumnjam) će biti upravo takva. Ali ovo sada što se radi nije zdravo, ne samo za duh nego i za psihu i tijelo.

Posjedovanje jahte, doborog auta i prostrane kuće ne čini čovjeka zabrazdjelim materijalistom već ga takvim čini njegov pogled na sve to, njegov pogled na dalju zaradu, njegovo gaženje preko drugih da dođe do materijalnih sredstava, do većeg ugleda i statusa, njegovo zanemarivanje i drugih (duhovnih) potreba, njegova arogancija izazvana materijanim i statusnim postignućima i ostalo.

Može se biti materijalno bogat a sačuvati sebe, svog pravog sebe. I Sveto Pismo kaže:

"Blago bogatašu koji se našao bez krivnje i koji nije trčao za zlatom! Tko je taj, da mu čestitamo, jer je izvršio čudesna djela u svom narodu? Tko je tu kušnju prošao i savršen ostao, neka mu je na čast! Tko je mogao zgriješiti, a nije zgriješio, i zlo učiniti, a nije učinio? Njegova će dobra biti trajna, i zajednica će slaviti dobrotu njegovu." (Sirah 31, 8-11)

Ali to nije lako. To mogu postići oni koji su prije sticanja bogatstva imali jak duhovni temelj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo dva teksta koja sam danas pročitao:

"Želja da nas neko pohvali potiče nas da činimo neke čudne stvari. Oblačimo se po posljednjoj modi, sviđa li nam se ta odjeća ili ne. Prihvatamo pozive koje najradije ne bismo prihvatali. Radimo mnogo marljivije nego što bismo željeli i mogli, samo da steknemo novčanu sigurnost koja nam i nije baš neophodna. Što je još žalosnije, nekad odaberemo slijediti svjetinu koja nas potiče da činimo zlo.
Pritisak okoline - svi smo tome izloženi! Napada nas sa svih strana. Ali ipak možemo odabrati put kojim nam valja poći. Ako smo zahvaćeni ohološću ili na nas djeluju oni koji ljube novac iznad svega, koji žive samo za ovozemaljske tjelesne užitke, ili teže za političkom moći, pritisak okoline će nas skrenuti s pravoga puta i odvesti na put koji vodi u propast."

autor ovog teksta je Herb Vander Lugt, dakle neki zapadnjak (koji je očigledno shvatio neke stvari)

"Mnogi koji putuju na godišnji odmor nose sa sobom suviše toga. Nose više cipela nego što će im trebati, suvišnu odjeću i neke stvarčice koje nikad neće upotrebiti. Skloni smo nagomilati suvišnih stvari na našem životnom putu. Bombarduju nas oglasi koji na potiču da kupimo nešto "bez čega se ne može živjeti". I tako kupujemo sve više i više.
Život je više od gomilanja stvari koje nam ne trebaju."

a autor ovog teksta je Daev Enger, opet neki zapadnjak koji je shvatio neke stvari

Gornji tekst ne govori protiv godišnjih odmora, cipela, odjeće već govori protiv gomilanja stvari koje u suštini nisu potrebne, govori o podlijeganju marketingu "nećete biti sretni ako ovo ne kupite". (opet uslovljavanje sreće)

A da novac ne mora da nudi sigurnost i da može neočekivano ispariti govori nešto što sam pročitao prije nekog vremena:

"Vrlo uspješan poduzetnik bio je vlasnik nekretnina u New Yorku i, prema onome što je rekao novinarima, bio je opsjednut željom da bude vlasnik dviju zgrada trgovačkog centra nazvanim Blizancima. Njegova se želja obistinila. Šest sedmica prije terorističkog napada na ta dva značajna njujorška nebodera, uspio ih je unajmiti na 99 godina. Najam tog veličanstvenog centra stajao ga je gotovo 4 milijarde dolara. A znamo šta se dogodilo 11. septembra kad su ta dva nebodera srušena u terorističkom napadu."

autor teksta: Vernon Grounds

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
nasa razlika u odnosu na zapad je to sto mi nemamo novac ni
takvo stabilno drustvo.

vi mjesate duhovne vrijednosti koje su svagdje prisutne u vecoj ili
manjoj mjeri i koje ne zavise od drzave u kojoj neko zivi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Vader je napisao:

Posjedovanje jahte, doborog auta i prostrane kuće ne čini čovjeka zabrazdjelim materijalistom već ga takvim čini njegov pogled na sve to, njegov pogled na dalju zaradu, njegovo gaženje preko drugih da dođe do materijalnih sredstava, do većeg ugleda i statusa, njegovo zanemarivanje i drugih (duhovnih) potreba, njegova arogancija izazvana materijanim i statusnim postignućima i ostalo.

ovo ti je prica na osnovu spanskih serija....i opet nepravilna globalizacija....

ja sebi mogu dosta stvari priustiti...ne u izobilju i iz mastarija i bajki...ali u principu normalno zivim bez oskudacije :) ....a u isto vrijeme nisam dushevno niti prazna, niti zanesena materijalnim, niti otudjena od prijatelja i osjecajnosti .....
Znam mnoge ljude koji misle slicno i zive ili ovde ili na Zapadu.... i nemoj da globalizujesh...

Mozda je duhovno siromashan onaj Dushanic ili Bobic, Djoko Ekvator i slicni....ali od njih ne treba ocekivati nesto jer oni ne ulaze dublje od svog dzepa a kamoli da se bave svojom dushom...
Za takve ljude stoji ovo sto si rekao...ali opet ne mozes da globalizujesh da je sav Zapad takav.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 04:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Stvoreni smo na materijalnom svijetu, u materijalnom tijelu, sa materijalnim potrebama. To se ne može negirati. Ja lično vjerujem da trebamo i ostati na materijalnom svijetu a ne ići negdje na nebo kako mnogi vjernici vjeruju....

Super, slazemo se oko necega, ali tebi niko na zapadu ne kroji kapu. Ti ako mozes zivjeti sa 50% radnog vremena znaci sa 50% plate zivi, niko ti nece zabraniti. Niko ti nece dati otkaz.
Znaci mozes biti duhovan koliko hoces a posjedovati svu materijalnu sigurnosti.
Ljudi su gore duhovniji nego ovde jer su protestantska i katolicka crkva daleko uticajnije nego nasha pravoslavna.
Postoje neokliko religija i njihovi centri, tj vjerski objekti. Cak muslimani petkom uzimaju pauze i idu u dzamiju 12 (valjda) da se mole.. I sve je to dozvoljeno i tolerishe se (to je ona 'nezdrava tolerancija')

Citiraj:
Povuče ih da još više gomilaju bogatstvo, "joj hoću da imam milion, kad budem imao milion biću presretan...(dobije milion)...imam milion ali Džo ima dva miliona, hoću i ja da imam dva miliona, biću sretan tek kad budem imao dva miliona....(dobije dva miliona)...

Ne moras otici na zapad da bi to vidio, imas masu primjera oko sebe. Ako je ko zajedljiv i ljubomoran to su balkanci ..
Samo da se ima cim diciti i prichati po selu ...

Citiraj:
Zapad onakav kakav je sada omogućava to materijano "napredovanje" ali nažalost često je cijena gubitak sebe, osiromašenje duše, česte brige, nervoze, grčevi, depresije, nezadovoljstvo.

Ali ti isto tako omogucava da budes duhovan ako zelis..
DAJE TI IZBOR .

Citiraj:

Njegov izbor, nemas pravo da ga osudjujes.. Odakle ti ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 04:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
"Vrlo uspješan poduzetnik bio je vlasnik nekretnina u New Yorku i, prema onome što je rekao novinarima, bio je opsjednut željom da bude vlasnik dviju zgrada trgovačkog centra nazvanim Blizancima. Njegova se želja obistinila. Šest sedmica prije terorističkog napada na ta dva značajna njujorška nebodera, uspio ih je unajmiti na 99 godina. Najam tog veličanstvenog centra stajao ga je gotovo 4 milijarde dolara. A znamo šta se dogodilo 11. septembra kad su ta dva nebodera srušena u terorističkom napadu."

Zanemaruje se cinjenica da su ta dva nebodera bila osigurana i da on nije izgubio nista...

Postoji osiguranje zivota, nekretnina, auta i svega.. i onda ne moras da strepis i molis Boga da ces tudjom nepaznjom ili zeljom nastradati..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 12:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jan 2002, 01:00
Vidim spominje se i Bora Djordjevic pa se sjetih njegove pjesme : "pogledaj dom svoj andjele, skini paucinu s ociju ......"

Kod nekih je izgleda paucina podebela ili namjerno zatvaraju oci da ne vide ono sto im ne odgovara.
Ako gdje vlada nepravda i bezakonje to je onda na istoku. Novac i veze upravljaju zivotima - koliko love toliko muzike.
Spominje se kriza na zapadu , nezaposlenost , velika razlika izmedju bogatih i siromasnih itd. Da, ima krize ali na zapadu ako ostanes bez posla ides u biro za nezaposlene , prijavis svoju nezaposlenost i dobijes novcanu pomoc za taj period. Posla ima iako neki ovdje tvrde da nije vise kao sto je nekada bilo " ko hoce raditi naci ce posao" . I dalje je tako , samo sto je neki npr. inzinjer suvise ponosan da prihvati posao koji ne odgovara njegovoj diplomi ili je neko uvidio da se moze lijepo zivjeti i od socijalne pomoci pa cemu onda raditi . Ali radi se na tome da nakon odredjenog perioda moras prihvatiti i posao za koji si prekvalifikovan ili se pozdraviti sa novcem za nezaposlene. Onima koji odbiju tri radna mjesta koje im je biro nasao se smanjuje ili ukida pomoc itd.itd. Tako da ce morati dobro razmisliti sta da rade.
Kakvu pomoc dobijete u birou za nezaposlene kod nas?

Citiraj:
Zato na zapadu rade mnogo pa imaju malo vremena za sebe, gube sebe u trci za novcem, dolazi do otuđenja, stalno su u trci van kuće, nedavno sam čuo/vidio (da li na TV ili drugdje) da često roditelji djecu čestito viđaju skoro samo vikendom. Takav sistem života, trka za novcem bez stajanja i nedostatak vremena za "rekreaciju duše" vjerujem da je uzročnik porasta depresija, stresa, samoubistava, nasilja, nezadovoljstva. A mislim da se i neki psiholozi i analitičari slažu u tome. Zato sam rekao da je bolje raditi 4 sata za 400E nego 8 sati za 800E, jer ja lično mnogo više cijenim slobodno vrijeme i ono što mogu u njemu raditi od novca ako do novca moram doći razdirući malo-pomalo svoje duhovno, psihičko, mentalno a time i fizičko zdravlje.

Radilo se i kod nas prije 8 sati , radi se i sada samo sto se radi dzabe. Niko ti na zapadu ne brani da radis 4 sata cak sta vise. Smatraju da je to dobro smanjuje se nezaposlenost - umjesto jednog koji radi 8 sati imaju dva po 4 sata.
Ljudi koji se odluce za trcanje za novcem -karijeru vecinom odustaju od familije tj. nemaju djecu. Osim toga psiholozi (kad su vec spomenuti) tvrde da nije toliko vazno koliko vremena provedes sa djetetom vec kako to vrijeme provedes
Depresija, stres , samoubijstvo, nezadovoljstvo , nasilje .... toga na istoku nema toliko koliko na zapadu ??? paucina :roll:
Vecina ovdje navedenih "argumenata " protiv zapada su bazirana na serijama i "rekla-kazala" pricama. Citajuci ovo stice se utisak da na zapadu ne postoji "srednja klasa" i da su svi dusu svoju vragu prodali :roll:

Citiraj:
zato ja i pisem sve ovo...da bi ljudi VIDJELI

Sta da vide rio ? Kakvu perspektivu , kakvu buducnost ? Nadam se da neces spomenuti bajke koje neki ovdje spominju .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

gipsy_girl je napisao:
ali opet ne mozes da globalizujesh da je sav Zapad takav

Ne generalizujem.
Neki su išli na zapad da rade duhovnu izgradnju, npr. indijski duhovni učitelj Osho. (kasnije su ga hapsili, trovali, izbacili iz zemlje jer su ga se bojali, jer je imao potencijala da ljude duhovno budi)

misk0 je napisao:
Ti ako mozes zivjeti sa 50% radnog vremena znaci sa 50% plate zivi, niko ti nece zabraniti. Niko ti nece dati otkaz.
Znaci mozes biti duhovan koliko hoces a posjedovati svu materijalnu sigurnost

Pa...ja bih možda i mogao.
Nisam protiv materijalne sigurnosti već onoga što ona može (mada ne mora) povući kao posljedicu. Ali zbog ljudske prirode velikoj većini ljudi se oslade zarada i te neke stvari pa se kasnije čak i da hoće ne mogu izvući iz trke za novcem zbog kredita i sličnog. Ima tamo na zapadu ljudi koji ne žele ali moraju raditi naporno i daleko od kuće da bi izdržavali porodicu, jedan takav žalostan slučaj je prikazan u oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu "Bowling for Columbine" gdje se i neki šerif (mislim da je šerif) složio da sistem koji postoji (oko tih nekih stvari) nije dobar i da njime niko ne dobija.

Ja kad bih zgrnuo veliki novac da mogu ostatak života skromno živjeti bez da nešto radim rado bih tako uradio i posvetio se stvarima koje mene ispunjavaju. To govorim gledano iz sadašnje perspektive, moguće je da kasnije u nekoj mjeri promijenim mišljenje.

I ne radi se ovde da tjeram ljude da žive kako ja smatram da je bolje i kako sam pronašao da je za mene bolje. Radi se o mom mišljenju zasnovanom na vjerovanjima, saznanjima, posmatranju, čitanju, iskustvu da stalna trka za novcem, ugledom, statusom uz zanemarivanje drugih potreba (bili ih ljudi svjesni ili ne) nije dobro i ne vodi dobru. Ukoliko se ne varam analitičari su porast stresa i depresija u razvijenijim zemljama vezali baš za ljudski odnos prema poslu kao i onome na šta ih posao tjera makar to ljudi ni ne željeli. I meni je žao zbog toga. Smatram da kad sistem već omogućava dobru zaradu i standard (a to je svakako dobro) da bi to trebao biti plus, da bi to trebalo ljudima pomoći da žive lakše, lagodnije, sa manje grča, naprezanja (ovde ne mislim samo na mogućnost kupovine onoga što je potrebno za život) i što je bar meni najvažnije sa više slobodnog vremena u kome se može baviti aktivnostima koje te ispunjavaju. Trebalo bi se uz dobar standard osjetiti unutrašnje zadovoljstvo koje progresivno raste, bilo ono izazvano čitanjem Svetog Pisma ili slušanjem muzike ili šetnjom.
Do toga bi trebao voditi dobar standard, prava razvijenost zemlje, napredak nauke, robotizacije, automatizacije.

Velika većina ljudi kad je na poslu jedva čeka da se završi radno vrijeme i da ide kući (slično važi i za studente na predavanju :)) a to govori da ljudi više vole da rade nešto opušteno u kući, da provode vrijeme sa onima koje vole, da čitaju, gledaju TV, šetaju, idu na rekreaciju, meditiraju, zalijevaju baštu. Po meni bi razvijen sistem i finansijska sigurnost trebala voditi ka tome, ka oslobađanju ljudi od okova (napornih kredita, raznih briga, nezdravih odnosa na poslu, napornih i nametnutih obaveza, raznih strahova...) koje ih pritišću i koji stvaraju unutrašnje grčeve (a svi ih imamo :().

Ali gledano na sadašnji zapad (i kroz statistike i analize) stvari nisu ovakve. Jeste, neki su svjesni svega ovoga i trude se da se izvuku i žive lagodnije. Ali većini je teško, obaveza mnogo, krediti vise nad glavom a poslovi se gube, firme propadaju, teže je pronaći posao, a kad se ima posla on je često naporan i povlači frustriranost. Može se vidjeti na TV a i u pomenutom dokumentarnom filmu da je često problem i taj što roditelji zbog puno posla a i još pogotovo ako duže putuju do posla nemaju vremena za djecu pa ta djeca odu na stranputicu (odgaja ih ulica, pa tu je i droga, loše društvo, kriminal, pa se zakači i sida...). To nije dobro.

Ja bih volio da svi imaju što bolji standard i materijalnu sigurnost ali da imaju toliko razvijenu duhovnu svijest da im to služi samo za lični napredak, za unutrašnjeg sebe, za lične aktivnosti koje ih ispunjavaju (nebitno koje dok god ne štete drugima). Vjerujem da bi se tada ljudi više okrenuli i duhovnosti pa bi upoznali neke apsekte života za koje prije nisu znali. Teško je čovjeku raditi na svojoj duhovnosti kad je opterećen brigama, mukama, finansijskim problemima, unutrašnjim grčem, nedostatkom slobodnog vremena. Zato su dobar standard i materijalna sigurnost i nezavisnost (npr. od kredita koji mogu biti kao nožpod grlom) poželjni i za osobu koja teži ka duhovnosti. Ali vidimo da danas uglavnom nije tako jer bolji standard (zbog načina kako su sistemi danas organizovani a i zbog pogrešnih ljudskih stremljenja) ljude sve više deprimira, sve više zarobljava, sve više pritišće.
Nažalost.
Umjesto da bude obrnuto. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da potkrijepim ono što želim da kažem navešću nešto što je napisala osoba pod imenom Andrea (iz Kanade) na Serbiancafeu u martu ove godine gdje je otvorila temu pod imenom "U potrazi sam za unutrašnjim mirom" na kojoj je, poučena ličnim iskustvom, napisala seledeće, citiram:

Andrea (iz Kanade) je napisao:
Naime,htjela sam prozboriti o "proklestvu" čovjekovog nezadovoljstva.
Naime uvijek težimo nečemu višem a kada to dostignemo vidimo da nismo dostignuli neprikosnovenu sreću, jer zaboga, uvijek ima više i bolje..
Mi na zapadu smo svjedoci toga...
Prvo samo počeli od ničega, pa onda polako se penjali ljestvicom života: završili školu, dobili prvi posao, onda drugi koji je puno bolje plaćen, kupili kuće, oženili se dobili djecu..trebali bi biti srećni..ali uvijek ostajemo nezadovoljni...(većina)
Kako pronaći unutrašnji mir bez obzira na vanjske uticaje bez percepije uspjeha koje nam nameće društvo??

Dosta sam razmišljao da li da ovde postavim ono što sam joj odgovorio. Odlučio sam da postavim. Vezano je ipak za ovu temu i ono što ja (a vjerujem i aharon i rio) želimo reći.
Ovo što sam napisao shvatite kao izlaganje proizašlo iz ličnog posmatranja i mišljenja a sa dobronamjernom željom da se skrene pažnja na nešto. Nije upereno protiv nečije ličnosti.

Vader (na serbiancafeu) je napisao:
Lijep je tekst kojim je Andrea otvorila ovu dosta dobru temu i velika je istina sadržana u njemu.

Tačno je da vrlo veliki broj ljudi kada ostavi ono što mu društvo nameće kao ciljeve i kao nešto što će ga učiniti sretnim zapravo poslije toga ne budu tako sretni kako su očekivali. To je zbog osjećaja praznine unutar čovjeka. Čovjeka NE ISPUNJAVA ono što radi, ne ispunjavaju ga ciljevi kojima teži čak i kad ih ostvari.

Zašto?

Pa zato što su ti ciljevi lažni, isprazni, jednom riječju - neispunjavajući. Ljudi teže pogrešnim stvarima. Izvitopereno društvo nas tome uči, nameće besmilene ciljeve i izvrnute sisteme vrijednosti.

Taj osjećaj praznine je unutrašnji vapaj koji upućuje čovjekova duhovna duša, čovjekova duhovna komponenta koju svako od nas ima. Taj vapaj je poziv na promjenu, on govori da nas neke stvari koje radimo ne ispunjavaju (ne čine nas istinski i dugoročno sretnima) i time nas upozorava, savjetuje i potiče da se primijenimo, da ne težimo stvarimo poslije kojih ćemo i dalje biti jadni i nesretni.

Blago onima koji su u stanju s vremena na vrijeme čuti i osjetiti taj unutrašnji osjećaj praznine, taj osjećaj neispunjavanja postignućima za koja mi pogrešno mislimo da bi nas morali ispunjavati i činiti sretnima. A pogotovo blago onima koji poučeni time idu u Potragu za onim što zaista ispunjava, što zaista donosi trajnu, istinsku, unutrašnju Sreću i unutražnji mir.

Mogli bismo reći i ovako: taj unutrašnji osjećaj neispunjavanja stvarima koje radimo i postižemo je izraz unutrašnje gladi, duhovne gladi. Čvrsto vjerujem u ovo. Pored toga kao što hranimo naše materijalno tijelo moramo hraniti i naše duhovno tijelo, našu duhovnu dušu. Kada smo mnogo gladni a pojedemo samo malo poslije toga osjećamo još veću glad. Tako i duhovna duša kad joj damo nešto što nas ne čini duhovno sitima nas upozorava još većim osjećajem gladi a mi to osjetimo kao unutrašnje neispunjavanje nekim našim postignućima.

Vjerujem da sva nezadovoljstva ljudi izviru iz duhovne gladi i unutrašnjeg nezadovoljstva ali nažalost malo ko to identifikuje sa duhovnom gladi već teže još većim vanjskim postignućima i ambicijama što onda uzrokuje sve veću glad i sve veća nezadovoljstva.

Uglavnom se teži novcu, materijalnom blagostanju, slavi, ugledu. Da su to ciljevi kojima treba težiti i da to čini ljude sretnima onda bi oni koji to postignu trebali biti najsretniji ljudi na svijetu. A svako može da vidi da to nije tako, čak strogo naprotiv.
Pogledajte zvijezde iz svijeta filma, muzike, mode i ostalog. Izvana izgledaju fino i mnogi im zavide ali u suštini kod njih je sve puno razvoda, prevara, narkonamije, alkoholizma i nemorala u mnogim oblicima. Sve se ovo može vidjeti u medijima i oni to ne mogu sakriti.
Da li bi to bilo tako da su oni istinski sretni?!?

Dosta toga se može iz ovoga zaključiti.

Svi ljudi teže tome da budu sretni, da imaju unutražnji mir, da ih ispunjava ono što rade i ono što oni jesu. Ali nažalost mnogi to traže na pogrešnim adresama, misle da će ih ispuniti ono što ih ne može ispuniti.
Neko teži tome da ima milion dolara i smatra da bi tada bio presretan a kad ga dobije opet nije zadovoljan i hoće da ima dva miliona pa opet nije sretan i nema unutražnji mir pa hoće tri miliona... A ne padne mu na pamet da sreću i unutražnje zadovoljstvo traži na drugom mjestu.

Da ne bi bilo zabune ovde nisam htio generalizovati i reći je da sve čemu ljudi (na zapadu) teže pogrešno. Uostalom nešto čemu čovjek teži ne mora ni biti pogrešno, može biti i ispravno ali dovoljno je da bude nepotpuno i da to opet nije to.

Andrea je na ovo odgovorila

Andrea (iz Kanade) je napisao:
Vader,
Tvoj odgovor me je dirnuo do srzi. Naime tek nakon 29-te godine života, par diploma i privatnom imovinom shvatih da sam na pogrešnom putu ka sreći. (nikad nije kasno)
Manjak duhovne hrane je upravo najveća boljka ovog drustva ovdje. Šta da ti kažem, primjer su par dama koje intervjuisane rekose da Xmass {božić} za njih znači kupovanje poklona šefovima i ljubavnicima, kao i dobivanje istih. Hristos nije bio ni spomenut.
Ja jesam počela duhovni život tako što sada redovno idem u pravoslavnu crkvu
..Naime u crkvi obično vidim prepotente "turiste" ljude koji su tu da vide i budu vidjeni, tako da se ponekad vratim kući praznija nego prije odlaska u crkvu....
Voljela bih da znam da li neko zna molitve koje približavaju osobu unutrašnjem duhovom biću? Da li je odlazak u crkvu zaista odgovor?

Pomalo izgubljena u svijetu šarenih laža
Andrea

Njeno pisanje je proizvod vapaja njene duše, njene unutrašnje gladi i nezadovoljstva onim što se postiže samo na materijalnom planu. Da su materijalna postignuća u kombinaciji sa unutrašnjim bogaćenjem sve bi bilo OK.
I ona nije jedina koju to muči. Muku sa tim muči veliki broj ljudi, neki su tačno svjesni gdje leži problem ali ne mogu ga riješiti zbog nametnutog načina života, stalne trke, otplaćivanjem starih i otvaranja novih kredita, nedostatka slobodnog vremena. Neki nisu svjesni gdje leži problem ali su svjesni da postoji neki problem. Njihovi analitičari i psiholozi smatraju da razlog za porastom depresija, nezadovoljstva, stresa i ostalog posljedica sistema života (a posebno oko posla) na zapadu, a sad je samo uvećano zbog pada standarda i nezaposlenosti a krediti vise nad glavom. Lako se naviknuti na bolji standard a teško na lošiji.

Dobar standard je super (znam da ponavljam ali bojim se da će opet neko pogrešno shvatiti šta želim reći) ali lična sreća se ne smije vezati samo za njega jer kad standard opadne šta će biti sa ličnom srećom? Treba ličnu sreću graditi i na drugoj strani, i od drugog alata a ne samo od novca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]