banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 360 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Znaci ipak je sve u parama, iako je cast uvijek naglasenija.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
LemiGO je napisao:

"Cast" je samo izgovor da se dodje do para. Ako se sjetimo Arkana, Krajisnika i ostalih ratnih profitera, onda je sve jasno. Kako onda, tako i danas, samo su druge uloge.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Daljac drago mi je da si se uključio u diskusiju jer ti bolje od ikoga znaš situaciju na terenu. Moja namjera je bila upravo da se povode nekakva konstruktivna rasprava i da se donekle razjasne teze koje su se ovdje provlačile (u pauzama o procjeni seksualnog života autora :D ). Činjenica je da je, dobar dio umjetnika, ili onih koji bi se tako voljelo zvati, svoj put nastavio u većim centrima kulture, prvenstveno u Beogradu.
Činjenica je isto da je situacija u Banjaluci takva kakva jeste, ali je ona sigurno bolja nego u Prijedoru, Bijeljini ili bilo kojem drugom gradu u Republici Srpskoj.
Moje mišjenje je da ovdje niko ne sputava umjetnika da se izrazi na najbolji mogući način, ali problem nastaje kada to dijelo treba prodati jer smo malo tržište kao uostalom u svemu drugom (ako se upoređujemo sa Srbijiom, Hrvatskom, a dalje i da ne govorimo). Povrh svega država ne prati svu tu priču kako bi trebalo i u većini stvari se odvija kao da smo na samom početku stvaralaštva. Posebna priča su udruženja književnika, dodjele nagrada o kojima si i sam pisao dosta.

Volio bih vjerovati da će situacija u narednom periodu biti bolja i da ćemo se moći pohvaliti sa više kvalitenih mladih pisaca, slikara, glumaca, kao i da će postojati sa druge strane kvalitena publika. Na državu se bojim nećemo moći osloniti da to stanje popravi, ili griješim?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
jellyfish je napisao:
LemiGO je napisao:

"Cast" je samo izgovor da se dodje do para. Ako se sjetimo Arkana, Krajisnika i ostalih ratnih profitera, onda je sve jasno. Kako onda, tako i danas, samo su druge uloge.

Pa da, uvijek je u pitanju interes kamufliran visim ciljevima.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
dtkbl je napisao:
Volio bih vjerovati da će situacija u narednom periodu biti bolja i da ćemo se moći pohvaliti sa više kvalitenih mladih pisaca, slikara, glumaca, kao i da će postojati sa druge strane kvalitena publika. Na državu se bojim nećemo moći osloniti da to stanje popravi, ili griješim?

Da. U poredjenju sa velicinom grada, BL je na relativno zadovoljavajucem nivou, ali obzirom da se racuna kao "glavni grad"
onda mozemo reci da je ispod nivoa. Naravno, shodno tome, u drugim gradovima situacija je jos gora. Mislim, da bi mozda bilo dobro nesto reci i o drugim gradovima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
dtkbl je napisao:
Moje mišjenje je da ovdje niko ne sputava umjetnika da se izrazi na najbolji mogući način, ali problem nastaje kada to dijelo treba prodati

Problem nastaje kada svi pomisle da su oni umjetnici...Ono,baš umjetnici. Niko ih ne razumije,a oni su tako kreativni.... :puke:
Šta fali biti običan? Ne biti kreativni genije nego prosječan konzument kulture? Nije dovoljno cool? Ebo to....

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Citiraj:
Činjenica je isto da je situacija u Banjaluci takva kakva jeste, ali je ona sigurno bolja nego u Prijedoru, Bijeljini ili bilo kojem drugom gradu u Republici Srpskoj.

Naravno,to je sreca u nesreci.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 18:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Џонтра, нисам још све прочитао, а понешто од онога што јесам читам још једном :)
Не говорим ово да би мени неко аплаудирао и скандирао; говорим зато што то тако јесте. И обашка што ми се гаде изјаве попут ових Митрићевих.

Што се тиче Тање Шљивар...
Па, Народно позориште је, док је још била стара управа, колико је мени познати, договорила да се једна њена драма (она која се управо игра у Атељеу 212) постави и у БЛ. Дошла нова управа и ствар одјебала, али не зато што драма не ваља, већ зато што је играње договорила стара постава.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Kad je došao gospodin "aj ne seri - nije ni to problem" svi dogovori u kojima on nije učestvovao su pali u vodu

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 19:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2010, 15:01
Citiraj:
Берислав је добар писац, добро је овладао техником кратке приче и прозних минијатура. Оно што му је остало да учини је да надрасте свој лимит. Ако то не учини, остаће само добро утрениран писац и он то добро зна.

Uz duzno postovanje, Berislav je izrazito dobar covjek i nadasve los pisac..

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A tek kada je rekla da Banjaluka nema publiku za pozorište tu sam se ja osjetio povrjeđenim i uvrjeđenim.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Daljac je napisao:

Citiraj:
Od Banjaluke sam odustao i mislim da više neću tamo držati promocije. Mojim preseljenjem za Kragujevac pobjegao sam od jednoumlja određenog kruga mojih bivših radnih kolega, pobjegao sam od pisaca palanačkog duha, mrzitelja svakog ko izlazi iz njihovih zadatih okvira i za mene je taj period mog života zatvorena stranica kojoj se neću vraćati. Godinama sam čekao pomak napred u kulturnom životu, ali mi je smetalo to što Banjaluka nije mogla da mi da ono što sam tražio, a to je duh kosmopolitizma i vrijednije sadržaje koji bih mogao da kritički preispitam. Dosta tog se komercijalizovalo, od pozorišta do koncertne scene, ili su pak ostala beskrvna književna opijela nalik kakvim zadrugarskim večernjim susretima. U jednom trenutku smučilo mi se sve i odbjegao sam u dobrovoljni egzil.

Одвратна поза, чак и за Митрића.
Он је књигу МОРНАСКИ ТАНГО објавио у Сарајеву, у тамошњој издавачкој кући. Напустио је ћирилицу и пригрлио латиницу. Добро. Екавицу је замијенио ијекавицом. Коначно. Књигу је написао у потпуности - од прве до посљедње странице - на босанском језику. Одвратно! И на то све је дозволио себи пјесме у којима пјева о томе како шета Сарајевом, како посматра "разорени град", како је ово вријеме етницитета умјесто да буде вријеме "синКроницитета". Продао је свој поетски дар за најбаналније дневно-политичко баљезгање сарајевска чаршије. Наравно, у књизи нема ни спомена о Бањалуци или његовом родном Шипову (за који је његов брат дао живот и којем у свакој пјесми посвјећује по једну пјесму). У Бањалуци је критика, наравно, ту књигу срезала, понајмање из идеолошких разлога, јер су те пјесме у највећем броју случајева и заиста потпуно лупетање, калемљење бесмисленог стиха на бесмислени стих. И онда се он "љутнуо" на тај круг критичара, одговарајући им у некаквом покушају сатиричне драме, чији резиме гласи:"Могли сте пити са мном пиња коладе и карати најбоље требе, али овако ћете бити само говна!" Чини ми се да тако и дословно пише у том тексту. И када је пропустио све прилике које су му пружене (поговотово на Филолошком, гдје је био асистент) он је запалио у Крагујевац, да би са дистанце могао да пљује по Бањалуци која му није дала ништа, заборављајући да има и оних који све те његове грешке у корацима добро знају.

meni onaj gornji stav uopšte nije problematičan. mislim da svaka sredina, posebno manja, ima taj problem, ili barem ljudi koji su nešto napravili imaju takav doživljaj.

što se tiče ovog tvog komentara mislim da pretjeruješ. on može da piše šta hoće, kako hoće , gdje hoće, to je njegov izbor, i ne treba da ulazimo u njegove motive i njegov politički stav, to je njegova privatna stvar. a i ne vjerujem da je prešao na bosanski ako je knjiga štampana na latinici u sarajevu. kako se uopšte definiše taj bosanski, ako ne u odnosu na srpski sigurno ne samo latinicom?

ono što je meni zanimljivo je da je postojala kritika i nekakv sukob,i da je on, kako ti kažeš, odgovorio nekom dramom i na kraju zbog toga otišao. pa, to je dokaz da, ipak, ovdje postoji nekakva dinamika i bar se nešto dešava. kakvo je-nemam pojma, jer nisam iz tih krugova, mada znam ovog mitrića, ali nikada nisam čuo za neku našu knjigu kao word of mouth, a to je najbolja preporuka.

da se ispravim, čuo sam za simićevu, i čak je i imam kući, ali nisam uspio da pročitam više od par stranica.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Citiraj:
..paradoksalno Tanjina konstatacija o zatvorenosti ( pojedinaca, porodice, škole i društva u kom sam živjela i i dalje živim) prima sasvim drugu konotaciju i obrise ako se distnacira od nje kao subjekta koji u svom samoostvarenju tezi ka priznanju...

Лијепо речено.

О Бањалуци као затвореној средини не треба превише трошити ријечи. Али, мало која средина није затворена, ако изузмемо "Њујорка града што допусти жена да му влада" :lol: и сличне.

Мени је заиста доста мудросера који оду из БЛ па пљују по њој, а ништа нису учинили (нити ће кад учинити) да промијене ту "затвореност".

Дајте људи, уживајте у својој слави и признањима и пустите БЛ с миром! Или се вратите па радите нешто по том питању. И Њујорк је био селендра па је постао метропола. Не зато што су људи из њега одлазили, већ што су у њега долазили!

Коме смета нешто у БЛ има избор: или нек иде или нек остане и мијења то!
Ко не може да успије као "субјект који у свом самоостварењу тежи признању" у својој средини, нек иде и нек пусти "своју средину" крају... Разумјећу га. Ипак, нисмо сви мазохисти.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 20:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Ко не може да успије као "субјект који у свом самоостварењу тежи признању" .

Који је проблем у самоостваренњу без туђег признања? Оно,задовољство самим собом и постигнутим без туђег тапшања по рамену....

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Који је проблем у самоостваренњу без туђег признања? Оно,задовољство самим собом и постигнутим без туђег тапшања по рамену....

Па, нема проблема у томе. Мени не треба ничије тапшање, рецимо... Али, потпуно разумијем људе којима је битно туђе тапшање по рамену, док год не кењају како их ето у њиховом селу нико није тапшао по рамену.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 20:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Па можда није до "тапшача"....

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 20:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па, и није! :)
То ти је исто као и с дјевојком која чека принца на бијелом коњу - а принца нема! Није до принца, већ до дјевојке! ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
_зока je napisao:
Problem nastaje kada svi pomisle da su oni umjetnici...Ono,baš umjetnici. Niko ih ne razumije,a oni su tako kreativni.... :puke:
Šta fali biti običan? Ne biti kreativni genije nego prosječan konzument kulture? Nije dovoljno cool? Ebo to....

Što se prvog tiče, upravo tako. Danas realno ljudi uglavnom nemaju vremena za kulturno uzdizanje, pa se pojedinci koji to rade smatraju većim od ostalh, imaju kompleks "moje govno ne smrdi", i smatraju se Bogom danim umjetnicima. Takvi kritiku primaju tako što kreću u ofanzivu, napadaju sredinu i sve ostalo.
Što se tiče drugog, opet, upravo tako. Svi smo manje više jednaki, neku su under, neki malo over achiveri, ali u suštini ravna linija...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 21:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Evo npr. ja! Tipicna derventska seljacina, al' je meni dobro i ovako.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2012, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
charles je napisao:
Uz duzno postovanje, Berislav je izrazito dobar covjek i nadasve los pisac..

Не, никако не могу да се сложим с овим. Берислав није пишчина (нико одавде није), али далеко од тога да је лош писац.

Frisky_Dingo je napisao:
meni onaj gornji stav uopšte nije problematičan. mislim da svaka sredina, posebno manja, ima taj problem, ili barem ljudi koji su nešto napravili imaju takav doživljaj.
što se tiče ovog tvog komentara mislim da pretjeruješ. on može da piše šta hoće, kako hoće , gdje hoće, to je njegov izbor, i ne treba da ulazimo u njegove motive i njegov politički stav, to je njegova privatna stvar. a i ne vjerujem da je prešao na bosanski ako je knjiga štampana na latinici u sarajevu. kako se uopšte definiše taj bosanski, ako ne u odnosu na srpski sigurno ne samo latinicom?
ono što je meni zanimljivo je da je postojala kritika i nekakv sukob,i da je on, kako ti kažeš, odgovorio nekom dramom i na kraju zbog toga otišao. pa, to je dokaz da, ipak, ovdje postoji nekakva dinamika i bar se nešto dešava. kakvo je-nemam pojma, jer nisam iz tih krugova, mada znam ovog mitrića, ali nikada nisam čuo za neku našu knjigu kao word of mouth, a to je najbolja preporuka.
da se ispravim, čuo sam za simićevu, i čak je i imam kući, ali nisam uspio da pročitam više od par stranica.

Не може да пише како хоће и шта хоће. У ствари - може, али то онда никако не може да се назове поезијом. Да се разумијемо - Митрић је прве три књиге објавио на српском језику; више од свега - у њима је остварен очигледан дијалог са појединим српским пјесницима, као што су Лалић и Миљковић. Њих двојица су, уз Рилкеа, Шелија и Кавафија, исходиште Митрићеве поезије. Писац таквог (раскошног) дара, какав Митрић без сумње јесте, нема право, али овај пут према поезији, да своје пјесме затрпава некаквим бизарним политичким ангажманом. Како се дефиниште босански? Не само латиницом, наравно. Пјесме у тој књизи преведене су на босански; сви изрази са српског ("Европа", "синхроницитет", "варвари", "океан") преведени су на босански ("Еуропа", "синкроницитет", "барбари", "оцеан"). Да не говоримо о непрекисног кукњави над троглавим босанским идентитетом и називима пјесама попут "Антиентитетске пјесме", која у поднаслову има и ово - "Или како ме нису могли натјерати да мрзим".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 360 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]