Aaaa, ja se izvinjavam duboko, nisam najpažljivije pročitao
Elem, moj problem sa citiranim tekstom je sljedeći: Zašto se uopšte udavati za osobu koja te mlati i omalovažava? Naravno, kao što već reče XIX Century, nikad ne možeš nekog POTPUNO da upoznaš prije braka (zapravo vjerovatno ni za čitav život), ali vjerujem da možeš da primijetiš da li je neko psihopata ili ne. Ne vjerujem u ekstreman slučaj iz filmova da je neko divan i krasan i ovo i ono i onda se nakon vjenčanja pretvara u Patrika Bejtmena ili nešto slično.
Dalje, pošto je ovo uglavnom diskusija vezana za crkveno posmatranje braka - u Bibliji se kaže "Što je Bog sastavio, čovjek da ne rastavlja". To jeste naredba koja ograničava razvode (dozvoljeni su samo ako je u pitanju preljuba). Međutim, tamo se jasno kaže kako muž mora da se ponaša u braku i koje su mu dužnosti. Ne mogu da se sjetim tačno kako glasi citat, ali uglavnom muževa dužnost jeste da VOLI svoju ženu kao što Hristos voli Crkvu. Kako je Hristos dao svoj život za Crkvu (tj. za nas ljude), onda znači da je muževa dužnost da voli svoju ženu toliko da da život za nju ako treba. Ako neko mlati i maltretira ženu, to teško može da bude znak neke velike ljubavi, te stoga muž definitivno ne ispunjava propisane uslove

Logično je da zvuči logično da žena ima pravo da zdimi iz takvog braka, ali ne znam kakav je tačno stav Crkve po tom pitanju. Nažalost, bio sam grubo prekinut i sad sam izgubio nit radnje, te ne mogu dalje da pišem.