banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jun 2025, 16:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
joj rio rio...ostavicu te da putujes tim neotkrivenim bespucima...

energija se dobija metabolickim procesima...nisam mislila na duhovnu energiju kada sam pomenula energiju u proslom postu...

Energija se dobija katabolickim i anabolickim procesima u organizmu znaci procesima razgradnje i sinteze neophodnih materija za zivot. To proucava cijela jedna nauka po imenu medicinska biohemija.I sve je to jako komplikovano ali i savrseno organizovano u organizmu.
AKo ima kisenika on ce pokrenuti nash metabolizam koji ce stvoriti energiju , omoguciti funkcionisanje svih celija...itd..

A sigurno i dalje negiras cinjenicu da covjek sam sve regulishe vec ne neka duhovna priroda...
A sta nas uopste pokrecemo da dishemo...pa nash mozak..centar za disanje..a sta njega pokrece ne kiseonik vec ugljen-dioksid... pa svi receptori itd..itd..to je zacarani krug ...jedno prouzrokuje drugo...nema tu boga ili nekog spoljasnjeg duhovnog faktora koji ti daje tu energiju...

Lijepo je imati tradiciju i postovati sve to..ali vjerovati u nesto sto je nebulozno (bar za one koji imaju predstavu kako sve funkcionishe), ja ne prihvatam nikako...

eto rio....ti ostajesh pri svom, ja pri svom .... pa uprkos cinjenici sto znash tih 99% kako kazes (ili ces bar pokususati da dokuchis), mnogo korisnije, neizostavnije i nesto bez cega ne mozes je tih 1%(koje medicina zna kako ti kazes)....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 13:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

techX ne da smo OT vec smo pretjizili skrojzz :P al sve to ima veze sa zapadom... :lol:

a sta biva sa tijelom i energijom nakon smrti....
pa vrlo jasno... energija NE NESTAJE kao rukom odnesena , vec ona samo PRESTAJE da se stvara u organizmu, i GBI SE POSTEPENO u razlicitim oblicima...

zasto nokti i kosa na leshu rastu odredjeno vrijeme poslije smrti...zbog zaostale energije u odredjenim celijama....
zasto se lesh postepeno hladi... jer prestaju sve metabolicke aktivnosti...sto prozurokuje pad temperature...
zasto se muskulatura ne ukoci odmah..vec postepeno..zbog zaostatka kalcijuma u misicnim celijama...

Zasto se mozak pretvara u tecnu masu....zbog gubitka kisika dolazi do kolikvacione(tecne) nekroze(propadanja) tkiva....

itd. itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 16:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
techX je napisao:
Po tumacenju Biblije, ta energija (iliti DUSA) napusta telo i ide u nebo. Osnovna "cinjenica" kojom to vernici potkrepljuju je merenje tezine tela kod coveka na samrtnoj postelji pre i posle smrti

Znači danas postoji samo "činjanica" (pod navodnicima) a ne i čvršći dokazi kakve bi nauka i naučnici priznali?
Pa informiši se, pogledaj temu na ovom forumu o rezultatima naučnih ispitivanja od strane doktora:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1154

A ako želiš (smiješ) istini polgedati u oči kreni tragom tih informacija pa traži o tome na internetu, po knjigama, pitaj ljude na forumima i slično.

Obično ateisti za vjernike kažu da žive u oblacima i zatvaraju oči pred stvarnosti. To bi možda moglo proći da je ovo 15 vijek. Ali ovo je 21 vijek. Moj duhovni rad je obuhvatao i praćenje novih saznanja u svijetu i vidio sam da su zapravo ateisti ti koji zatvaraju oči pred stvarnosti. Pričaju stvari o kojima malo znaju, pričaju da su vjerovanja duhovnih ljudi neosnovana i nedokaziva. Doduše, neka vjerovanja još uvijek jesu nedokaziva ali veliki broj više nije. Već sam na prethodnoj stranici juče pisao nešto o duhovnim energijama i o tome da je to sada već uveliko prihvatljivo i među naučnicima. Postojanje tih energija je dokazivo, svako sebi uz lični rad može dokazati. Kad sam tek počeo raditi na svojoj duhovnoj izgradnji ja nisam osjećao nikakve duhovne energije, ali sad mogu osjetiti, posebno kroz Reiki. A o potpuno istim iskustvima svjedoče hiljade ljudi širom svijeta. Dovoljno je pročeprkati po internetu i stranim forumima pa vidjeti.

Koliko vidim glavni problem kod nevjerujućih je neinformisanost.

Duhovni ne zatvaraju oči pred stvarnosti već pored ove matrijalne stvarnosti koju prihvataju takođe prihvataju i drugu, duhovnu stvarnost, koja je danas u 21. vijeku sve manje nedokaziva. Materijalisti prihvataju samo materijalnu stvarnost (dakle jednu polovinu stvarnosti). Ko onda zatvara oči pred stvarnosti?!?

A kad sam juče na ovoj temi u postu o ovim energijama napisao:

"Ako u gipsy_girl, mišku, EZAN-u i njima sličnima ima iskrenosti i želje za potpunijim saznanjima (a toga bi trebao imati svaki čovjek) onda im predlažem da se informišu o ovim stvarima"

kasnije sam se sjetio da sam uz gipsy_girl, miška, EZAN-a trebao staviti i techX. A odnosi se to i na mnoge druge.

Citiraj:
Mene takodje interesuje ako neko od vernika zna vishe o ovome, gde je finalno odrediste te duse koja nas je napustila ?

Astral. O tome takođe imaš literaturu. U samoj Banjaluci sam kod većine uličnih prodavaca vidio knjigu "Astralni svijet", C.W. Leadbeater. A radi potpunijeg saznanja predlažem konsultovanje i druge literature, drugih knjiga, interneta, foruma (domaćih i stranih).
Takođe iz svih ovih izvora potraži informacije i o astralnoj projekciji, tu ćeš neminovno pronaći i podatke o astralnom svijetu. A možeš pronaći na internetu i svjedočenja i iskustva osoba koje su astralnom projekcijom izlazili u astral i sretali osobe koje su umrle u materijalnom svijetu.

Citiraj:
Verovatno mora da naidje na nekakav IF <con> THEN <act> ELSE <act1>, pa tako i preusmerava u pakao ili raj ?

Ne.

Citiraj:
Kako to medicina tumaci iskren da budem ne znam

O tome kako to tumače neki doktori (koji su to bar malo proučavali) pogledaj link koji sam dao na početku ovog posta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 16:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

gipsy_girl je napisao:
energija se dobija metabolickim procesima...nisam mislila na duhovnu energiju kada sam pomenula energiju u proslom postu...

A ja ću te podsjetiti na nešto što si napisala u prošlom postu:

gipsy_girl je napisao:
i tu ima istine da energija kruzi oko tijela..to sam i osjetila u meditaciji

A sad mi reci šta ti misliš, da li ova energija koju si ti osjetila u meditaciji potiče od energije dobijene iz metaboličkih procesa unutar tvog tijela?

Ako je odgovor NE, onda mi daj svoju predstavu otkud potiče energija koju si osjetila u meditaciji?

A ako je odgovr DA...e tek onda imam dosta pitanja za tebe.

Citiraj:
Lijepo je imati tradiciju i postovati sve to..ali vjerovati u nesto sto je nebulozno

Nakon svega što sam napisao, nakon što sam tebe (i druge) uputio na to da ovo što pišem o duhovnim energijama sama provjeriš iz mnogih drugih izvora uključujući i saznanja ljekara koji su ovo prihvatili poučeni ličnim iskustvom - reci mi šta je to nebulozno u onome što smo pisali mi koji smo duhovno nastrojeni????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
gipsy_girl je napisao:
i tu ima istine da energija kruzi oko tijela..to sam i osjetila u meditaciji

A sad mi reci šta ti misliš, da li ova energija koju si ti osjetila u meditaciji potiče od energije dobijene iz metaboličkih procesa unutar tvog tijela?

Ako je odgovor NE, onda mi daj svoju predstavu otkud potiče energija koju si osjetila u meditaciji?

ono so sam osjetila pri meditaciji je sledece: toplina oko tijela i strujanje...a po mom tumacenju to se stalno desava oko nasheg tijela, jer nash organizma ima receptore u kozi koji sve to osjecaju...samo od silnih drugih preokupacija rijetko smo kad skoncentrisani da budemo svjesni tih senazacija (kao npr. tezine svog tijela, pritiska kojom pritiscemo podlogu, vazduha koji nas dodiruje, toplote okoline i toplote koja se odaje sa povrshine nasheg tijela) a sve te senzacije poticu iznutra i ispoljavaju se oko nas i one cine tu energiju koja struji oko nas...

A kad se maximalno opustish (znaci i mozak i tijelo ) kao u meditacji..mozes sve to da osjetish i da ti sve te senzacije budu potpuno svjesne ...

cista fiziologija centralnog nervnog sistema i svih senzitivnih puteva...

i dalje negiram da je to duhovna energija jer je to energija iz nasheg tijela koje normano fukcionishe (kao neka vrsta fabrike savrseno precizne)....

Poslednji put menjao simplicity dana 29 Nov 2003, 18:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
kasnije sam se sjetio da sam uz gipsy_girl, miška, EZAN-a trebao staviti i techX. A odnosi se to i na mnoge druge.

ma odnosi se na 98 % normalne populacije....

dok 2 % populacije siri ove demagoshe duhovne propagande i propodvjedanjem jeresi i sektasnjem truje omladinu....da se zatvara u sebe i misli da drugi ne vide nista a samo su ONI izabrani i prosvijetljeni...
i onda se pitamo zasto u 3 dana U BL se desavaju 2 samoubistva i jedan pokusaj....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma da, kad smo satjerani u ćošak i pritisnuti argumentima (kakvim-takvim) onda krenemo sagovornikovo mišljenje proglašavati sektašenjem i jeresom koje truje omladinu.
I još sam ja kriv što se tvoj dalji rođak ubio :o

Ovo je očit znak pomanjkanja argumenata, uz bezvoljnost (iz ponosa i sujete) da se prizna sopstveno pogrešno mišljenje.

Što se tiče toga da ovo što sam pisao truje omladinu predlažem ti da otvoriš novu temu i objasniš, argumentuješ i dokažeš tu tvrdnju. Na toj temi odgovori na sledeća pitanja:

Po čemu je ono što sam pisao opasno, destruktivno?

Da li je to što sam iznio podatke koje sve veći dio svijeta već ima, a ovdašnji nemaju, opasno? Da li time trujem omladinu? Da li to što sam iznio podatke potkrijepljene ne samo mojim nagađanjem već i ličnim iskustvom (kako mojim tako i hiljada drugih) zapravo opasno za omladinu? Da li je opasno to što potenciram i pozivam na lično iskustvo umjesto samo na tvrdoglavo vjerovanje u nešto što su neki nekad napisali (čak i kad novi doktori i nova istraživanja to demantuju, ili bolje rečeno nadopunjuju)? Zar je opasno i zar truje omladinu kad potenciram informisanost o ovim stvarima, i to ne samo iz duhovnih već sad sve više i iz naučnih izvora? Zar ćemo negirati vjekovna učenja o energetskom plaštu oko tijela (auri) čak i danas kad postoje naučne i priznate metode (Kirlijanova kamera) za slikanje tog energetskog plašta?

Zar ćemo informisanost o tome i bezazlenu i dobronamjernu želju da se i drugi informišu nazvati "sirenjem demagosge duhovne propagande i propovjedanjem jeresi i sektasnjem trovanje omladine"?!? :o :o :o

Zar ćemo želju za upoznavanjem naše Stvarnosti iz svih njenih uglova nazvati sektašenjem i trovanjem omladine?

Ako je to trovanje omladine šta je onda ignorancija?
Ako je to trovanje omladine šta je onda tvrdoglavo i neosnovano negiranje i ignorisanje hrpe dokaza koji potvrđuju pojave o kojima duhovnost uči već vijekovima?
Ako je to trovanje omladine šta je onda zatvaranje očiju pred stvarnošću?
Ako je to trovanje omladine šta je onda okretanje glave od onoga do čega su i naučnici došli?

Da li ćemo slaviti ignoranciju izazvanu ličnim ponosom i sujetom koji nam nedozvoljavaju da priznamo da "ima još nešto izvan onoga što smo do sada znali" a svaku želju da se ukaže na nešto novo (čak i kad je to naučno utemeljeno) smatrati sektašenjem i trovanjem omladine?

Ko ovde zapravo truje omladinu??? :roll:
Ko onemogućava i blokira napredovanje u novim saznanjima, u novim iskustvima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 19:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A da ne bi ispalo da smo previše skrenuli sa teme pisaću o ovome sa stanovišta pitanja "zapad...da ili ne?"

Evo baš po ovom pitanju (duhovne energije i slično) zapad je dosta napredniji od nas i to bi trebalo prihvatiti od njih, trebalo bi "ući u zapad" po pitanju veće otvorenosti prema novim saznanjima, pogotovo kad su naučno prihvaćene.

Zapad o ovome ima više saznanja jer se bavio tim istraživanjima. Kod nas toga nema. Na našem medicinskom fakultetu imaju starije knjige koje ne uče o ovim stvarima (o duhovnim energijama, o Reikiju) dok sa druge strane kako sam negdje čitao Reiki je u USA priznat kao dodatno obrazovanje liječnika, medicinskih sestara i psihologa. Dakle po tom pitanju su zaista napredniji od nas.

Naši medicinari će negirati ove stvari (duhovne enerije i slično) samo zato što ih nemaju u svojim knjigama. No opet ne svi, imam prijatelja koji studira medicinu ovde u Banjaluci i baš voli da radi meditativne tehnike sa duhovnim energijama, i on ne priča nebuloze da je to energija iz našeg metabolizma. Izgleda da je problem samo sa gipsy_girl :roll: :roll:

To negiranje i ignorancija bi bilo kao da smo mi Srbi nakon što je izašao mikroprocesor 386 uvrtili sebi u glavu da poslije toga nema novih i naprednijih procesora i na svako ukazivanje (i davanje literature i linkova na internetu koji to potkrepljuju) da na zapadu odavno postoje novi procesori, i da se već daleko odmaklo u tome, vikali: "ma to nije tačno, ja to nisam učio/la u školi, to nema u mojoj školskoj knjizi, nemojte pričati o tome jer vršite sektašku propagandu i trujete omladinu".
Nije ni čudo što nas zapad smatra zaostalima.

Da, zapad zaista ima dobrih stvari u odnosu na nas i trebamo se u tim stvarima ugledati na njih. Ne moramo ići njima, dovoljno je da se ugledamo na njih.
Kao što neko dijete ima sportskog idola i krene trenirati u svom dvorištu, u svojoj školi, na svom igralištu, i za uspjeh mu nije potrebno da ide svom idolu. Dovoljno je da se ugleda i motiviše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 23:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Bash kada si spomenuo mikroprocesor dotakao si se moje oblasti. Vidish, da bi neko proizveo mikroprocesor, treba da ulozi pare i nesto sto se zove ISTRAZIVANJE (research) na tom polju. To je klasicna nauka, a iz nauke se kasnije izvede BIZNIS. Dakle, da bi se izvrsilo istrazivanje, potrebne su ogromne kolicine NOVCA (da, male hartije sa naslikanom piramidom - kao sto je vec vizuelno dotakla ta tvoja ortakinja na drugom postu). Shta mislis kako NOVAC dospeva u ruke Intel-a, AMD-a i njima slicnih ? Sigurno ne meditiranjem, a sumnjam da im i Bog to dotura. Dakle, zapad, kao i ovaj celi SVET je baziran na jednom hirejarhijskom sistemu u kome imash krajnje korisnike, distributere, regionalna predstavnistva i na kraju gigante. Stoga, moj savet ti je ako zelis da izbegnes zapad i njegove produkte, baci brate mili taj racunar u smece jer neko je dao pare da bi ga ti opet kupio i vratio im iste te pare, kapirash ?
Josh da malo prokomentarisem ove "relevantne izvore" o kojima pricas. Opet, u NAUCI, relevantnima se nikad ne smatra forum, e-mail i tome slicno. Guglaj se, upisi "IEEE referencing system" ili "Harward referencing system" da vidish kako to sve funkcionishe, tj. koja su dva JEDINA relevantna sistema referenciranja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2003, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader: sto se tice argumenata imam ih milion i jedan u odbranu svoga stava, i bash iz toga razloga me necesh moci ubijediti u te svoje price..."cuce se , vidjece se, sve je to duhovna energija okolo"...

Moji argumenti su opipljivi, mogu se dokazati i demonstrirati, kao sto i techX pominje novac, dok su tvoji argumenti imaginarni....

I ne pada mi na pamet da pojasnjavam nekome zasto smatram da je tvoje misljenje otrov za omladinu......mozda ces jendoga dana shvatiti da gubish silno virjeme na potpuno beskorisne stvari, ako i tada ne bude kasno za tebe...

povlacim se sa ove teme(ne zato sto nemam argumente, naprotiv), vec sto otkaceni i zaludjeni frikovi poput nekih ovde ne zasluzuju da svoje misljenje stavljam na isti papir zajedno sa njihovim!
0X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2003, 12:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
I ne pada mi na pamet da pojasnjavam nekome zasto smatram da je tvoje misljenje otrov za omladinu

Nemoj tako.
Fino je da ima ljudi koji misle da vide "bolje i dublje" od nas obicnih smrtnika, jer da nema takvih ne bi ni mi ostali znali koliko smo "normalni". (nije mi namjera da uvrijedim nikoga).
Samo je problem sto oni izgleda u tom letu iznad stvarnosti odletjese I PREDALEKO I PREVISOKO.
:wink:

PARE, PARE POKRECU SVIJET - POLITIKU I NOGOMET ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2003, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

gipsy_girl je napisao:
dok su tvoji argumenti imaginarni....

Ti bi to voljela ali nije baš tako.

Dijete koje je tek pošlo u školu i zna sabirati samo na prste može vidjeti integrale i iz nerazumijevanja i tvrdoglavosti može reći da je to besmislica, da to nije zasnovano na nekim matematičkim pravilima i zakonima i da samo luđaci koriste integrale. Ali neko može doći tom djetetu i reći: "savjetujem ti da ideš u školu, učiš, napreduješ kroz razrede, završiš osnovnu školu, upišeš srednju školu, opet učiš, i onda, tek onda, nakon što u međuvremenu naučiš dosta svari koje ti trebaju (koje su alat) da shvatiš integrale učićeš i njih i vidjećeš da imaju smisla i da su zasnovani na matematičkim zakonima i pravilima...i tek onda ćeš vidjeti i njihovu svrhu i ulogu".

Potpuno ali potpuno isto se odnosi na ovo što sam do sada pisao. Svako sebi uz volju, strpljenje, znanje, određene tehnike i vježbe (vježba je uvijek najbitnija) može dokazati ono što sam pisao. Ja se nisam rodio sa znanjem koje imam. Kad sam ja prvi put čuo za Reiki i ono što se sa njim radi čudio sam se i pitao sam: "ma da li je moguće? zar stvarno? i to radi? tako brzo?". Onda sam nabavio knjige, dosta pretraživao na internetu sajtove a isto tako i forume (strane i domaće), upoznao jednu osobu u Banjaluci koja je inicirana u Reiki, pričao sa njom, našao osobe na našim forumima koji praktikuju Reiki i pričao sa njima, pitao ih dosta toga, učio, i tek onda odlučio da i sam probam jer želim lično, neposredno iskustvo. Onda sam pronašao osobu koja će me inicirati prije nešto više od godinu dana. I tako je počelo. A i godinama prije toga sam radio meditativne tehnike ali ne obične (za opuštanje) već malo naprednije i tad sam samom sebi po prvi put dokazao postojanje duhovne energije oko tijela. Ljudi su do svih ovih tehnika došli istraživanjem kakve pominje techX.

Dakle gospodo ako niste uložili vrijeme i napor kao ja i mnogi drugi onda nemate pravo govoriti da su ovo besmislice. Kad uložite nekoliko godina u sve ovo a da to radite čestito (po uputstvima onih koji su do toga došli kroz istraživanja) i ako pri tom ne budete imali nikavih rezultata, tek tada i samo tada, možda imate pravo reći da su ovo besmislice. Bez toga ste kao malo dijete koje se zbog nerazumijevanja, tvrdoglavosti, bezobrazluka i nepoštovanja ismijava srednjoškolcima, studentima i profesorima koji rade sa integralima.

Citiraj:
Moji argumenti su opipljivi, mogu se dokazati i demonstrirati

Pa ako ćemo razmišljati onako kako ti razmišljaš onda ja mogu reći sledeće:

tvoji argumenti nisu ništa opipljiviji od mojih, tvoji argumenti su fantazija, tvoji argumenti su totalno nevažeći, ono što si naučila iz medicinskih knjiga je izmišljotina i uopšte me ne interesuje što su te knjige pisali ljudi koji su uložili godine i godine učenja i istraživanja, svi oni lažu. I uopšte me ne interesuje što se nekad u praksi to vaše znanje pokaže ispravnim i što nekad svojim znanjem možete pomoći bolesnoj osobi, to ili je lažili je slučajnost, uopšte me ne interesuje što pričate da imate rengen i što možete slikati sa njim i vidjeti prelom kosti, to je laži ne želim trošiti vrijeme da se sam uvjerim u postojanje takvog aparata (jer sam unaprije odlučio da je to laž), uopšte me ne interesuje što postoje mnoge knjige i sajtovi koje su pisali navodni medicinski "stručnjaci" i ne interesuju me nebuloze koje oni tu iznose. Godine svog učenja, istraživanja i ličnog iskustva kroz praksu mogu okačiti mačku o rep, samo lažu da su nešto postigli i možda će jednog dana shvatiti da gube silno vrijeme na potpuno beskorisne stvari, ako i tada ne bude kasno za njih. Uopšte me ne interesuje što hiljade ljudi uče i studiraju tu medicinu, svi su oni zavedeni propagandom i sektašenjem doktora koji samo truju tu omladinu i koji im ionako samo uzimaju pare na fakultetu a ovi jadnici to ni ne vide.
Ja ne razumijem kako radi centralni nervni sistem i zbog toga smatram da oni koji to znaju (iako žele i mene tome naučiti) zapravo oholo misle da oni vide dalje od mene, da sam ja za njih primitivan a da su oni superiorni.
To što mi žele ukazati na to što znaju, što žele podijeliti svoja saznanja i iskustva sa mnom i što mi predlažu da se sam lično uvjerim kroz informisanje, čitanje, ispitivanje drugih, istraživanje i, povrh svega, kroz lično iskustvo, sve to zapravo nedvosmisleno ukazuje na to da oni oholo misle da vide dalje, bolje i dublje od mene (:roll: :roll:).
Ni slučajno se ne radi o tome da mi dobronamjerno žele ukazati na nešto novo, ne toliko na novo koliko na nešto što ja u ovom trenutku ne znam.

Hm...

Koji bih ja bio KRETEN kad bih tako razmišljao, zar ne? :roll:

Jedina razlika između vaše nauke i moje nauke je to što je vaša bar u ovom trenutku više poznata većini, više istražena od strane većine, a moja manje (iako se manjina time bavi dosta duže nego što postoje antibiotici, savremena hirurgija i slično). To je jedina razlika. Negirati dosadašnja istraživanja i saznanja (sad već i na naučnom planu) o stvarima o kojima ja pišem bi bilo kao negirati elektricitet, njegove pojave i mogućnosti primjene u trenutku kad je tek otkriven, ili negirati penicilin kad je tek otkriven. Jeste, djelotvornost penicilina se može dokazati dosta brže nego postojanje duhovnih energija ali to ne dokazuje apsolutno ništa. Godina-dvije gore-dole nije ništa kad se treba dokazati nešto što stvarno postoji.

gipsy_girl je napisao:
I ne pada mi na pamet da pojasnjavam nekome zasto smatram da je tvoje misljenje otrov za omladinu

Zašto sam očekivao ovakav odgovor? :roll: :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2003, 18:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Uf... dugo nisam gledao stvari na forumu i tako propustih ovu interesantnu temu.

Listajuci sta ste napisali vidim da se u okviru teme vise pricalo o stvarima koje nemaju nekih znacajnijih dodirnih tacaka sa glavnim pitanjem (zapad - da ili ne). Sada ne znam ni koliko ima smisla da nesto kuckam posto je izgleda diskusija dosta odlutala itd, ali kao po obicaju, ajd oglasicu se i ja malo :) i to cu poceti od kraja. Moram i da napomenem da nase pismo ne koristim zbog problema sa internet pregledacem itd itd.

Kod mnogih ljudi koji sebe smatraju naucnicima ili zastupaju tzv. naucni pogled na svijet (e sada upitno je koliko se moze nazvati naucnim tj. koliko je on uistinu zreo u naucnom pogledu) primjetna je odredjena doza iskljucivosti, tj. gordosti, samodovoljnosti i sveukupno receno ogranicenosti. Danas se naucne istine, postavke, saznanja itd mijenjaju znatno brze nego ranije (zgusnjavanje dogadjaja) i stoga se unazad mogu lakse uociti neke naucne zablude u koje su mnogi autoriteti 'nepogrjesivo' vjerovali. U stvari, kad se govori o 'vjerskim fundamentalistima', a u okviru teme cini mi se da je bilo slicnih etiketiranja (direktno ili indirektno), mora se uociti i taj naucni ili bolje receno materijalisticki fundamentalizam koji (kako je neko vec pomenuo) je po intenzitetu pa i recimo dubini u koju seze znacajno izrazeniji i mozda i opasniji nego neki vjerski 'fundamentalizmi".

U tom smislu, dalje, postoji i prica o dodiru sa neznanjem - ako se ono sto znamo predstavi krugom povrsine srazmjerne nasem znanju (pa recimo i iskustvu) koji se nalazi u beskrajnom prostoru (koji predstavlja 'svo znanje'), lako se uocava da se sirenjem znanja siri i dodir sa onim sto ne znamo, tj. covjek postaje svjesniji toga da jos mnogo toga ne zna i da on jos mnogo toga ne moze objasniti. Tu bi se za primjer mogli navesti mnogi naucni autoriteti (npr. iz matematike) koji su cesto govorili o pitanju religioznosti i Boga i to na drugaciji nacin nego mnogi koji se nalaze u vodama nauke, a u stvari su u svoj toj hijerarhiji i po znanju donji.

Mnogi su uvjereni da svojim (ili ukupnim ljudskim) skromnim znanjem mogu bas sve da objasne i odgovore na sva pitanja i pri tome sva druga misljenja ili sistemime proglasavju opozitne svojim, iako je vrlo moguce da u mnogim slucajevima moze doci do nadupunjavanja ili jednostavnog naucnog dokazivanja onoga sto je vec dugo poznato npr. kroz religiju ili neka druga iskustva. Takvom iskljucivom sigurnoscu/gordoscu u istoriji su se stvarali odredjeni filozifski sistemi koji su zatim usvajani (ili nametani) a jedan od takvih je i doveo Evropu u stanje u kojem se sada nalazi (ili npr. nekoliko decenija ranije), a to je stanje samrti (dobro kasnije o tome).

Jos sam nesto htio da kazem u vezi sa naukom, jelom, cakrama itd - gipsy_girl kaze otprilike "ja ti mogu dati milion argumenata za to i to". E cekaj sada. Ti mozes dati milion argumenata... ali da li su ti argumenti TVOJI? Da li si ti do njih dosla pazljivim preispitivanjem i provjeravanjem, ili si pak znacajnu vecinu tih argumenata koje dalje plasiras nekriticki usvojila na osnovu njihove pozicije u argumentacionom sistemu? Koliko je taj sistem siguran, koliko je na stabilnim nogama? Ovdje se vr(stara evropska kurva)acam na zgusnjavanje dogadjaja tj. na ceste promjene misljenja/naucnih istina koje/i su do tada posmatrana cisto aksiomatski. To me je podsjetilo na pricu iz npr. biologije u skoli, gdje se djeci namece jedan iskljucivi i ograniceni, pa recimo i naucno zaostali pogled na prirodu i ljudsku "evoluciju". Ja ne vjerujem da sam postao od majmuna, a mislim da to vise ne vjeruju ni mnogi naucni autoriteti iz te oblasti a do juce su njihovi prethodnici provodili akcije tipa "spaljivanje vjestica" itd, da ne govorim o masovnoj indoktrinaciji djece koja je decenijama sprovodila. A to je tek jedna mala kap iz mora. Koje posledice moze imati takvo zastranjivanje?

Dalje, pominjao se neki napredak tehnologije itd (mislim da je tech_x u pitanju).. Da li napredak tehnologije nemonovno znaci i opsti napredak, tj. da li to standardno podrazumjeva napredak drustva, covjeka, zivota, civilizacije, covjecanstva?? Ne bih se slozio sa tim da se treba podredjivati tehnologiji i po svaku cijenu prihvatati neke tokove i trendove, pogotovo ako su oni novi i neprovjereni, stavise, u pojedinim slucajevima potrebno je suprotstaviti se (premda su realne sanse za tako nesto male).

Moram i da primjetim da se Vader ono bas momacki uglavio u pricu o cakrama itd na nacin da to lici na neko reklamiranje tj. propagandu.

Nastavljam u drugom dijelu ono sto se tice teme i ima vise dodirnih tacaka sa njom, a i da ispadne da sam manje napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2003, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Dakle, sto se tice Evrope i NATO pakta, da li nam oni zaista trebaju.
Prvo, potrebno je nasu sadasnju situaciju, i uopste sto se tice svih tih zemalja u tranziciji sagledati vremenski i posledicno malo sire. Nije bas slucajno to sto smo mi dovedeni u ovakvu situaciju, i ne samo mi nego sve zemlje istocnog bloka.
Treba primjetiti da je bas ta Evropa (mozda i sire u evro-atlantskom smislu, ili bolje reci neke nadnacionalne strukture koje u principu vode glavnu rijec u tim zbivanjima) jedan od glavnih inicijatora komunisticke revolucije u Rusiji i svrgavanja tj. besomucnog smaknuca dinastije Romanovih. Sada necu ici unazad do francuske revolucije i dalje, nema potrebe za tolikim sirenjem. Tim potezom zapadni svijet je uveo znacajnu neravnotezu i nacinio niz posledica koje su kao rezultat imale osiromasenje, moralni/duhovni pad naroda jug-istocne Evrope (hm, vecina su pravoslavni narodi). 90-ih je to kulimiralo logicnim raspadom tog komunistickog monstruma na niz banana-drzavica, u kobajagi demokratskoj revoluciji, i sada kao u njima vlada demokratija. Naravno, u svemu tome su se Evropljani jako dobro snasli - za bagatelu su kupili znacajne privredne i prirodne kapacitete u tim drzavama, nametnuli su im kredite.

E krediti, to je bas smijesno i bolesno. Daju ti kredit sa odredjenim grejs periodom, ali pod nizom uslova. Ako se neki od uslova u medjuvremenu ne ispuni ili narusi (primjer novo natezanje oko plata i penzija kod nas), grejs period prestaje da vazi i mijenjaju se ti neki uslovi (mozda kamata i sl), drzava se dovodi u veoma neprijatan polozaj tj pred bankrot (u nasem primjeru su rekli da ce tzv BiH bankrotirati ako se daju vece plate i penzije) i stvara se niz drugih problema (npr raskidaju vezani sporazumi, pogorsavaju odnosi itd) . A za sta sluze ti uslovi koje oni nametnu za dobijanje kredita? Pa ni za sta drugo vec za ostvarivanje i pokrivanje njihovih interesa! Drugim rijecima, oni nama (tim zemljama) daju kredite, a dati se dovode u duznicko-ropski polozaj da bi se stvorili uslovi tj. izvrsila samo-reforma kako bi bili dobri robovi kreditorima! Jako mudro. MMF i sl nece da kreditira stvari kao sto su izgradnja hidroelektrane Buk-Bijela (ili kako se vec zove), strateski znacajnog i finansijski 100% isplativog resursa. Ne, naprotiv, oni cak koce izgradnju istog sistema iz nekog drugog razloga, npr. zasto to da se radi kada je bolje da uvozimo struju od njih, ili ako se taj projekat treba finansirati, onda se jasno mora definisati uloga tog resursa i mora biti pod apsolutnom kontrolom zapadnih gospodara.

Ali kada vec govorim o struji, taj nas mali problem u Italiji, clanici EU, dosta je izrazeniji. Citao sam negdje nedavno da kod njih vec decenijama drzi pritisak ostatka EU da se zatvore nuklearne i velike termo-elektrane u Italiji kobajagi zbog zastite prirode, a u stvari da bi ih stavili u direktnu zavisnost od drugih zemalja, koje gle cuda, mogu da koriste nuklearne elektrane za proizvodnju. Rezultat je cinjenica da Italija vecinski uvozi struju iz inostranstva (mislim oko 70%, ako neko ima preciznije podatke neka iznese).. sjetimo se nedavnog masovnog nestanka struje tamo itd itd.

Da se vratim na kredite... dakle, u ogromnoj vecini slucajeva EU tj. Svjetska banka, MMF i slicne institucije nam daju kredite ali samo u toj oblasti koja njima odgovara, da bismo se pripremili da im budemo korisniji, a ne za zazivljavnje privrede ili stvaranje makar i trunke samostalnosti u necemu. Sa druge strane imamo one koje daju korisne kredite ili grantove, npr. cini mi se da Japanci pomazu neke korisnije stvari, ima i drugih (i nezavisnih organizacija), ali oni su manjina. Vecina kredita koju su dosli na ovaj prostor i koje neko treba da vrati zavrsili su u bezveznim i beskorisnim projektima. Primjer politicki motivisanog kredita je reforma drzavne uprave i carine. Narod Republike Srpske je dobio ("povoljan") kredit od zapadnih institucija da bi se izvrsilo prebacivanje carinske i poreske nadleznosti sa RS na BH nivo i time izgubio dio ustavom i Dejtonom garantovane samostalnosti. Jedan broj ljudi iz RS koji su radili u tim administracijama je ili ce vjerovatno izgubiti posao zato sto se sve seli u centralu Serajevo i odande ce se sve kontrolisati a mi cemo biti neka seoska ispostava i obicni krkani koji rade za druge. Prihvatiti tako nesto (doduse Esdaun je nesto morao da namece, a nesto je rjesavao "internim" pritiscima) je krajnje bezuman potez, isto kao sto su ovi iz skupstine prije neki dan prebacili nadleznost upravljanja nad VRS na BH nivo.
Slicni debilni krediti su i oni koji su dobijeni i koji ce se tek dobiti za promjenu vojske, njenog ustrojstva i strukture. Mi od toga nemamo nikakve koristi, korist imaju oni, a mi cemo vracati kamate i kredite koje smo utrosili za kupovinu njihove opreme koja je opet sumnjivo racunata u vrijednosti, a za jedan dio iste je upitno koliko je savremena tj. vjerovatno je ono sto su oni namjenili za rashodovanje.

Tesko je ovdje odrzati nit u prici :) Da nastavim dalje, oko nametanja komunizma. Nas scenario je nesto drugaciji od zemalja Istocne Evrope, ali je sustina slicna. Mi smo imali kraljevinu koja je prije rata imala znacajnih unutrasnjih problema, sto realnih sto stvorenih izvana (npr. masonske petljancije). Tu drzavu srusile su manjinske unutrasnje snage energicno podrzane izvana, gdje je znacajnu ulogu igrala (stara evropska kurva) Velika Britanija. Zahvaljujuci dakle toj Evropi mi smo 50 godina zivjeli u mraku, i zahvaljujuci toj Evropi (dobro u sirem smislu kazem, i Americi) isprovociran je desio se krvavi sukob u protekloj deceniji. Naravno, ovo vazi i za nas i za te druge drzave - vecinska krivica je nasa, jer ipak nasi ljudi su rusili drzavu i uspostavljali vladavinu proletarijata, nasi ljudi su ubijali inteligenciju i postavljali nesposobne ali poslusne na kljucne pozicije. Evropa je to samo inicirala i svesrdno pomagala. Mozda ako se postavi neka gruba analogija sa pricom o Adamu i Evi, Evropa bi u nasem slucaju predstavljala djavola.

Posle decenija zivota u mraku i teroru (iako se ne moze sve bas tako generalizovati o proteklom periodu ali recimo da za konkretnu pricu moze) izvrseno je deprogramiranje svijesti slovenskih naroda, nakon duhovnog srozavanja oni su uglavnom postali cisti, spremni za novu ideologiju. Rusenjem celicne zavjese sa jedne strane pojavile su se finansijski i u svakom drugom pogledu slozne (bar oko jednog slozne) EU drzave, a sa druge gomila malih bespomocnih banana drzava sa visokim nivoom korupcije i dezorjentisanim narodom i elitama. Trenutno se vrsi reprogramiranje svijesti tih ljudi, tj. usadjivanje odredjene matrice razmisljanja, poimanja, svijesti, vrijednosti i transformacija u odgovarajuce jedinke. To se vrsi raznim tzv. humanitarnim organizacijama, organizacijama koje se bore za tzv. ljudska prava, sektama i tamo redom. Vlade tih drzava se jednostavno nalaze u poziciji da se svemu tome uglavnom ne moze oduprijeti na odgovarajuci nacin, tj. dovedeni su pred izbor - hocete li da se sami prevaspitate i postanete nasi robovi mirom za lupam sada 50 godina, ili cete da mi to nasilno i bolno izvrsimo za 30 godina.

U tom svjetlu treba posmatrati i pricu o Evropi, uzimanju onoga sto je dobro a odbacivanju onoga sto je lose. Alo ljudi, mi nismo u poziciji da biramo! Nas se tu nista ne pita, osim izbora manje bolnog i sporijeg (i po dostojanstvo) ili bolnijeg i brzeg rjesenja. Svjesno smo dovedeni u ovu poziciju u kojoj se nalazimo i naizgled osim Evrope nemamo drugog izlaza, ili se bar u javnosti takva slika pravi.

Jos da napomenem da se kod pridruzivanja EU sa svakom drzavom posebno pravi studija izvodljivosti, i svakoj drzavi se odredjuju posebni uslovi - znaci nije za sve jednako! Kakvi ce biti uslovi i na kom nivou ce se "saradjivati" sa EU direktno zavisi npr. od snage date drzave, stabilnosti sistema i tako redom. Tako se neke drzave u tim pregovorima nalaze u partnerskoj ili priblizno partnerskoj poziciji sa EU (ili NATO) i suverenitet i ostalo sto zrtvuju ili gube je dosta manje nego u nasem (ili okolnih drzava) slucaju. Mi smo u tim pregovorima "donji", nemamo gotovo nikakvog izbora i nikakve dodatne mogucnosti. Moramo da prihvatimo sve ili odbijemo, a jako smijesno (ili tuzno) je i to sto se cak i ti uslovi koje nam ponude sa vremenom (ispunjenjem pojedinih) jos dodatno usloznjavaju i komplikuju.

Sada, potrebna je jako detaljna studija/istrazivanje da se utvrdi koje su direktne posledice i prednosti ulaska u EU. Ja licno mislim (imam utisak) da se mnogo vise gubi nego sto se dobija, a dosta toga se moze uociti na okolnim primjerima. Npr. sto se tice Madjarske oni su imali problem sa proizvodnjom hrane, konkretno cini mi se mlijeka i mesa. Postojali su neki uslovi (to je bilo prije nekoliko godina) koji su ih primoravali da smanje svoju proizvodnju u tom segmentu jer je to bilo suprotno interesu drugih drzava, i pored toga sto je to jedna od osnovih grana u Madjarskoj. Morali su da potrose cini mi se pare reda velicine koja desetina milijardi dolara samo na reformu vojske. Techx mozda moze nesto reci o pitanju Grcke, gdje se takodje atakovalo na poljoprivrednu proizvodnju na taj nacin sto su se poljoprivrednicima davala sredstva da leze i nista ne rade i sl. Naveo sam struju za Italiju. Hocu da kazem, postoji mnostvo uslova i problema koji se pritom javljaju a koji mogu mnogo da stete u smislu samostalnosti i ekonomske moci jedne zemlje. U vecini slucajeva se socijalni mir kupuje dugornocnim "reformskim" kreditima itd i narod gotovo da ne primjecuje promjene koje se desavaju.

Svi kod nas pricaju o nekoj EU i kao blagostanju koje nas tamo ceka, pri tom posmatrajuci samo neki spoljasni sjaj ili neke vanjske pokazatelje, a zapravo malo ko raspolaze pravim informacijama o onome sto se krije iza toga. Na osnovu cega ljudi uopste misle da cemo bolje zivjeti kada udjemo u EU? Zato sto je to Pedi rekao? Zato sto nam stalno gamad dolazi i isto prica na televiziji i postavlja nove uslove? Zato sto ljudi tamo zive bolje?
Ne znam da li je sada Slovacka u EU, mislim da jos nije. Prije neku godinu kod njih je prosjecna plata iznosila oko 200-300 maraka. Tada je Ceska bila u EU i kod njih je u to vrijeme iznosila 500-600 maraka, ali su paralelno troskovi zivota bili veci. Npr. sto se tice tih cijena (uskladjivanje cenovne politike je takodje jedan od bitnih uslova), ulaskom u EU vecina ih se mora korigovati u skladu sa njihovim pravilima, tako da povecanje plata ne mora da znaci i povecanja standarda, naprotiv. Sada je jeftinije u Rusiji voziti se vozom (ili necim drugim) od Moskve do Novosibirska nego u EU od Madrida do Stokholma. Npr. jedan tip mi je prije par godina rekao da je tada u Kini jedan bicikl kostao oko 2 marke... itd.

Problem sa ulaskom u EU i NATO i tzv demokratskim nacelima je u cinjenici da na ovim prostorima narod nije upoznat sa pozitivnim i negativnim aspektima tog poteza, niti je raspisan referendum. To je sasvim jasno zato sto smo drzava pod stranom okupacijom. Svi politicari se redom izjasnjavaju za EU, stice se utisak da je to jedan raj koji nas uskoro ceka i kada tamo udjemo sve ce biti super, nece vise biti bijede i problema. Sada se o ovim stvarima moze razglabati danima, ali npr. mozda je intersantno uociti da u toj EU ili SAD ima jako puno bijede, mozda najteze bijede i vise nego kod nas. Koliko u nasim uslovima procentualno ljudi u gradovima zivi u kartonskim kutijama? Na zapadu u pojedinim gradovima tako zive desetine hiljada ljudi.

Sto se tice penzionera, cinjenica je da kod njih isti zive dosta kvalitetnije nego kod nas, ali ne treba ignorisati cinjenicu da je vec neko vrijeme njihov penzioni sistem u krizi (kako u kojoj drzavi) i da se prava i mogucnosti penzionera svakim danom smanjuju, smanjuju se penzije i povecava neophodan prag radnog staza. Da se zaradi jedna strana panzija treba itekako zapeti citav zivot. Kod nas ima nekih ljudi koji su tamo radili pa dosli ovdje da primaju penziju, i njihovih 1000-1500 maraka penzije u poredjenju sa nasim penzijama i jeste puno, ali pitanje je da li se na zapadu sa takvim penzijama moze zivjeti kako se ovdje zivi.
Ne smanjuju se prava penzionera vec i samih radnika. Imam neke rodbine u tim drzavama, znam neke ljude iz najnovijeg talasa emigracije i onog prethodnog, neki su se u medjuvremenu i vratili. Nisam cuo previse pohvalnih prica, uglavnom ti ljudi nesto kukaju i nesto im fali. To sto neko ima audija 6-icu ne mora da znaci da je srecan, a vala ne mora da znaci ni da je njegov (otplacuje ga ko zna koliko godina, isto kao i kucu i sve ostalo).

Zacudilo me je to sto ovdje niko nije obratio paznju na po meni jednu bitnu stvar, a to su temelji stvari. Poznato vam je da je termin "Bosna i Hercegovina" od svog samog postanka upotrebljen ne od lokalnih ljudi vec od okupatora.. od Otomana koji su tu teritoriju iz nekih svojih razloga proglasili administrativnom jedinicom, do Austrougara i komunista. BiH nikada nije bila jedinstven izraz i zelja naroda koji zive na toj teritoriji i kroz svoje postojanje je u tom smislu vise odrazavala neku vjestacku i neprirodnu tvorevinu. Bas moze biti interesantno gledati kako ce takva groteskna tvorevina uci u jos tragicniju tvorevinu zvanu EU.

Ne znam da li uopste ima smisla sada gledati sta je to sve sto ne valja u temeljima tzv. BiH (mozda je lakse gledati sta valja?), a problem je i gdje poceti. Da se mozda pocne od toga da oni koji su potpisali Dejtonski sporazum i stvorili tvorevinu nisu imali legitimitet za tako nesto? Ili se mozda prisjetiti akcija bajnih visokih predstavnika koji se svuda petljaju, od toga da zabrane da se uci Njegos, epski ciklus, Andric, pa do toga da se legalno izabrani narodni predstavnici smjenjuju? Koliko odluka procentualno u Parlamantarnoj BH skupstini je do sada nametnuto, a koliko usvojeno? Od tih usvojenih, koliko je usvojeno dogovorom, a koliko prijetnjama i pritiscima? Nista u toj poganoj zemlji nije zasnovano na pravdi i volji naroda, sve je nametnuto. Zar ima onih koji vjeruju da se nepravdom moze napraviti nesto dobro, i da to uopste moze da traje? I isto sto se tako odnosi na BH, moze se primjeniti na EU, i na sve zivo sto ljudi rade. Ne treba uopste biti previse pametan i previse analizirati, dovoljno je samo primjeniti univerzalni zakon da izmedju dobra i zla nema kompromisa, da se dobro od losega ne moze napraviti i sve ce biti jasno.

Da za ovaj dio rezimiram: fino je i jasno to sto mnogi ovdje govore o punim stomacima. Mene interesuje: da li je ok ako si ti dio necega i ako ti je pun stomak i ti si uslovno receno zadovoljan, i pored toga sto je "to nesto" stvoreno na nepravdi, nasilju i bezakonju???

Mnoge Evropske drzave su kroz svoju istoriju bile osvajacke, kolonizatorske drzave. Ekonomski razvoj i bogacenje bili su direktno uslovljeni pljackama i naglim siromasenjem drugih zemalja, od nekih evropskih, pa do onih sa drugih kontinenata vecinom. Neko je spomenuo 800 miliona crnaca koji se valjaju po pijesku i skapavaju od gladi. Pa zahvaljujuci takvim ljudima koji su vijekovima pljackani i iskoristavani stvorena je ta velicanstvena, glamurozna, civilizovana, ponosna Evropa.

Postoje i neke statistike koje u svijetu govore o odnosu najbogatijih i najsiromasnijih, ne znam sta se tacno gleda, mozda bdp ili tako nesto
Pocetkom vijeka ta razlika izmedju najbogatijih i najsiromasnijih izosila je oko 30 puta, dok je pocetkom 90-ih iznosila nekih 240 puta. Tu se govori o neminovnom ciklusu koji se tu vrti - bogati postaju jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji. To nije prisutno samo na medjunarodnom planu, slicno se desava i na unutrasnjem planu u tim drzavama. Npr. Bus hoce da ukine porez na dividende, a sa druge strane hoce da uvodi poreze koji dodatno opterecuju prosjecnog americkog gradjanina.

Sledece godine kada se Telekom Srpske i ta vrsta koncesije proda nekome (mozda Simensu) za relativno male pare a na citavu vjecnost mnogi ce biti srecni jer ce njihove guzice i stomaci biti neko vrijeme podmireni, a neke baje ce zauzeti odgovarajuce pozicije u toj hijerarhiji lazi i prevare. Sta poslije toga, od cega ce se zivjeti kasnije? Tada se niko nece sjetiti da nam je ta ista Evropa poturila komuniste, izazvala gradjanski rat i nakon toga nas okupirala da bi mogla tako jeftino da dobije ne samo telekom vec i sve druge resurse.

Dakle sto se mene tice tu nema nikakve dileme. Mi jesmo dio Evrope, ali ne ove Evrope kakva je sada, Evrope koja je na samrti i umire.
Druga stvar, mnogi mozda na to ne obracaju paznju, ali srediste svijeta se vec odredjeno vrijeme znacajno pomjera sa Evrope na Aziju. Stara slaba razjedinjena i nesposobna Evropa sve je manje interesantna na svjetskom planu i sve vise gubi u globalnoj utrci.
Znaci moje misljenje sto se tice Evrope je da u tom slucaju nece biti nekog velikog i sustinski znacajnog napretka, i recimo da bi to bila linija manjeg otpora. Bolje opcije postoje, ali ne znam koliko je nas narod sposoban i voljan da se sa tim suoci i uradi sta je neophodno. Mozda je bolje uljuljkavati se u tamo nekim snovima o buducnosti sreci i pustiti druge da nam kroje sudbinu jer sami ionako nismo kadri da to ucinimo. Steta je samo sto cemo u tom slucaju biti svi robovi i mizerija od ljudi al sta da se radi, ni sada nije nista bolje...

Sad tek vidim da sam puno napisao a nisam rekao vecini stvari sto sam mislio niti sam direktno citirao interesantne misli i dao svoje misljenje. Da sada dalje ne davim i ne gubim se evo vam ovo a nastavak se dalje moze ocekivati, po potrebi.
Npr. nisam se izjasnio sto se tice vojske.

Nego, evo jednog pitanja za druge. Sta je po vama bolje - nepravedan mir ili pravedan rat?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 09:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
od pocetka, nema mi druge...

techX je napisao:
Po tumacenju Biblije, ta energija (iliti DUSA) napusta telo i ide u nebo. Osnovna "cinjenica" kojom to vernici potkrepljuju je merenje tezine tela kod coveka na samrtnoj postelji pre i posle smrti. Kazu da je utvrdjeno da je telo posle smrti lakse za nekoliko grama...

znas koliko je to tacno grama?
0!

dusa nema tezinu jer nije materija.
dusa nema duzinu jer nije materija.
duza nema nijednu dimenziju.

zato nevjerujem da "vjernici tako tumace".
ako postoji razlika u tezini, to nemoze biti zbog duse, mozda recimo zbog zraka koji se ispusti u zadnjem izdisaju...neznam.
no znam da odgvor nije "zbog duse".
Citiraj:
Mene takodje interesuje ako neko od vernika zna vishe o ovome, gde je finalno odrediste te duse koja nas je napustila ? Verovatno mora da naidje na nekakav IF <con> THEN <act> ELSE <act1>, pa tako i preusmerava u pakao ili raj ?

dusa odlazi tamo odakle je i potekla.
dusa odlazi tamo gde ju je i vuklo svo vrijeme.
vraca se u svoj izvor, a sta bude poslije sa njom....to ti necu otkriti.
Citiraj:
Kako to medicina tumaci iskren da budem ne znam.

nezna to ni medicina, jer nezna za dusu.
a nezna za dusu, jer svjet gleda kroz miskorskop.
tehnika napreduje pa medicina vidi sve vise i vise, uvecava i uvecava.
doktori gledaju, cas lijevim cas desnim okom, no nevide, jer ZMIRE NA TRECE OKO!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 09:59 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
joj rio rio...ostavicu te da putujes tim neotkrivenim bespucima...

:D hvala gipsy iako bih ja volio da i ti podjes samnom. iam tako lijepih stvari za vidjeti (za razliku od udzbenika, patologije, recimo, bogato ilustrovanog slikama u boji)
Citiraj:

znam ja na koju si ti mislila.
ti si mislila na...
Citiraj:
Energija se dobija katabolickim i anabolickim procesima u organizmu znaci procesima razgradnje i sinteze neophodnih materija za zivot.

drugim rjecima, na "energiju poteklu iz materije".
ma kako naporno trazila tu energiju u materiji i djelila materiju na jos sitnije "materijalcice" neces je vidjeti.
ne zato sto nema energije u materiji. ima je. vec zato sto enerija NIJE materija.
i sama kazes da se zivi od energije i svaki put kad to kazes, istovremno kazes i "nezivi se od materije". jer nije zivot materija, vec je zivot U materiji. zivot je...energija. energija je u materiji.

sva priroda je uronjena u energiju, bar sa 99%, kako sam objasnio i to je zivot...zato vjerni kazu "Bog je sveprisutan".
kad bih ja tebe pitao sta je to cega ima svugdje, ti nebi mogla vidjeti nista vise od zraka, a ja ti kazem da je On i u zraku i u vodi i u zemlji i u zivom i u nezivom...samo je On sveprisutan.

nemoras ga zvati Bog, zovi ga energija, neces pogresiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:10 
Majstor
Majstor

Citiraj:
dok 2 % populacije siri ove demagoshe duhovne propagande i propodvjedanjem jeresi i sektasnjem truje omladinu....da se zatvara u sebe i misli da drugi ne vide nista a samo su ONI izabrani i prosvijetljeni...
i onda se pitamo zasto u 3 dana U BL se desavaju 2 samoubistva i jedan pokusaj....

pa zar ti ja djelujem kao neko ko zagovara samoubistvo? :o
pobogu gipsy.
svim se silama borim uvjeriti ljude u ljepotu i velicinu zivota.
kad bi svaki samoubica sekundu prije samoubistva mogao osjetiti sta ja osjecam, zaardovao bi se i povikao!
kad bi svako vidio mojim ocima, niko se nebi ubio.
protiv smrti se i borim gipsy.

sta je po tebi sekta?
sekta je religija koja propovjeda pogresno a ti uopste nisi religiozna!
zar je bolji ljekar onaj koji nedaje nikakav lijek, od onog koji daje dobar lijek. kako ces ti lijeciti ako neces dati lijek.
ja sam protiv toga da se daje pogresan lijek (sekta) ali sam za to da se daje lijek (religija).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:19 
Majstor
Majstor

techX je napisao:
. Shta mislis kako NOVAC dospeva u ruke Intel-a, AMD-a i njima slicnih ? Sigurno ne meditiranjem, a sumnjam da im i Bog to dotura. Dakle, zapad, kao i ovaj celi SVET je baziran na jednom hirejarhijskom sistemu u kome imash krajnje korisnike, distributere, regionalna predstavnistva i na kraju gigante.

slazem se..."ovaj celi SVET".
no ja nezelim "ovaj celi SVET". ja zelim drugi, ljepsi i bolji svjet.
uvjerio sam se da takav svjet postoji i zato mu se radujem a onaj ko nevidi drugi nego samo "ovaj celi SVET", sta da mu kazem nego..."sretno u novco-lovu!" a isto i "nemoj mi kukati kad ostanes bez lovine".

izreka kaze..."srce je tamo gde mu je blago", a sta ces ti jadan ako ti je svo blago novac? sta ces kad ostanes bez svog blaga?
ostade i bez srca nesreco!
a ko ostane bez srca nevidi vise zivot i ode u smrt.

eto zasto se ljudi ubijaju kad osatnu bez novca.

cuvajte svoja srca i drzite ih na pravom mjestu.
neka vase blago bude u vasem srcu, a ne izvan njega.
kad vam je srce na mjestu...sve je na svom mjestu.

mnogo srece srce-traziteljima! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:28 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
Moji argumenti su opipljivi, mogu se dokazati i demonstrirati, kao sto i techX pominje novac, dok su tvoji argumenti imaginarni....

tu si upravu :(
i moji argumenti se nemogu dokazati.
Bog se nemoze dokazati nijednom formulom. priznajem.
kao sto se nemoze dokazati nijednom formulom ni ljubav.
no gle, ljubavi ima...ili nevidimo ni to i trazimo dokaz?

ono sto ja vidim nemogu staviti u dzep i pokazati ga na simpozijumu naucnika, jer nemoze mi stati u dzep.
to sto vidim, u mom je srcu, a ono je uvjek otvoreno iako ga nemoze niko secirati. ono srce sto vi secirate, samo je misic u mojim grudima.
srce o kom ja govorim beskrajno je u mojoj beskrajnoj dusi od mog beskrajnog Stvoritelja.

i vi imate to srce, da. samo nevidite ga jer negledate kroz njega.
gledate kroz naocale razuma, a to su naocale u boji i sa velikom dioptrijom koja iskrivljuje sliku.

udjite u srce i kroz njega gledajte i vidjecete...nevidljivo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Dec 2003, 10:33 
Majstor
Majstor

EZAN je napisao:
Fino je da ima ljudi koji misle da vide "bolje i dublje" od nas obicnih smrtnika, jer da nema takvih ne bi ni mi ostali znali koliko smo "normalni". (nije mi namjera da uvrijedim nikoga).

nevredjas ezan...ja i nisam "normalan". ja sam Normalan.
i nije mi zelja da budem "normalan", zasto bih kad je Normalnost ono sto zelim.
Citiraj:
Samo je problem sto oni izgleda u tom letu iznad stvarnosti odletjese I PREDALEKO I PREVISOKO.
:wink:

"onaj ko nabrdu stoji vidi makar i malo bolje od onog podbrdom"
Citiraj:
PARE, PARE POKRECU SVIJET - POLITIKU I NOGOMET ...

eh da,.....tvoj svjet.
moj pokrece ljubav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]