Dakle, sto se tice Evrope i NATO pakta, da li nam oni zaista trebaju.
Prvo, potrebno je nasu sadasnju situaciju, i uopste sto se tice svih tih zemalja u tranziciji sagledati vremenski i posledicno malo sire. Nije bas slucajno to sto smo mi dovedeni u ovakvu situaciju, i ne samo mi nego sve zemlje istocnog bloka.
Treba primjetiti da je bas ta Evropa (mozda i sire u evro-atlantskom smislu, ili bolje reci neke nadnacionalne strukture koje u principu vode glavnu rijec u tim zbivanjima) jedan od glavnih inicijatora komunisticke revolucije u Rusiji i svrgavanja tj. besomucnog smaknuca dinastije Romanovih. Sada necu ici unazad do francuske revolucije i dalje, nema potrebe za tolikim sirenjem. Tim potezom zapadni svijet je uveo znacajnu neravnotezu i nacinio niz posledica koje su kao rezultat imale osiromasenje, moralni/duhovni pad naroda jug-istocne Evrope (hm, vecina su pravoslavni narodi). 90-ih je to kulimiralo logicnim raspadom tog komunistickog monstruma na niz banana-drzavica, u kobajagi demokratskoj revoluciji, i sada kao u njima vlada demokratija. Naravno, u svemu tome su se Evropljani jako dobro snasli - za bagatelu su kupili znacajne privredne i prirodne kapacitete u tim drzavama, nametnuli su im kredite.
E krediti, to je bas smijesno i bolesno. Daju ti kredit sa odredjenim grejs periodom, ali pod nizom uslova. Ako se neki od uslova u medjuvremenu ne ispuni ili narusi (primjer novo natezanje oko plata i penzija kod nas), grejs period prestaje da vazi i mijenjaju se ti neki uslovi (mozda kamata i sl), drzava se dovodi u veoma neprijatan polozaj tj pred bankrot (u nasem primjeru su rekli da ce tzv BiH bankrotirati ako se daju vece plate i penzije) i stvara se niz drugih problema (npr raskidaju vezani sporazumi, pogorsavaju odnosi itd) . A za sta sluze ti uslovi koje oni nametnu za dobijanje kredita? Pa ni za sta drugo vec za ostvarivanje i pokrivanje njihovih interesa! Drugim rijecima, oni nama (tim zemljama) daju kredite, a dati se dovode u duznicko-ropski polozaj da bi se stvorili uslovi tj. izvrsila samo-reforma kako bi bili dobri robovi kreditorima! Jako mudro. MMF i sl nece da kreditira stvari kao sto su izgradnja hidroelektrane Buk-Bijela (ili kako se vec zove), strateski znacajnog i finansijski 100% isplativog resursa. Ne, naprotiv, oni cak koce izgradnju istog sistema iz nekog drugog razloga, npr. zasto to da se radi kada je bolje da uvozimo struju od njih, ili ako se taj projekat treba finansirati, onda se jasno mora definisati uloga tog resursa i mora biti pod apsolutnom kontrolom zapadnih gospodara.
Ali kada vec govorim o struji, taj nas mali problem u Italiji, clanici EU, dosta je izrazeniji. Citao sam negdje nedavno da kod njih vec decenijama drzi pritisak ostatka EU da se zatvore nuklearne i velike termo-elektrane u Italiji kobajagi zbog zastite prirode, a u stvari da bi ih stavili u direktnu zavisnost od drugih zemalja, koje gle cuda, mogu da koriste nuklearne elektrane za proizvodnju. Rezultat je cinjenica da Italija vecinski uvozi struju iz inostranstva (mislim oko 70%, ako neko ima preciznije podatke neka iznese).. sjetimo se nedavnog masovnog nestanka struje tamo itd itd.
Da se vratim na kredite... dakle, u ogromnoj vecini slucajeva EU tj. Svjetska banka, MMF i slicne institucije nam daju kredite ali samo u toj oblasti koja njima odgovara, da bismo se pripremili da im budemo korisniji, a ne za zazivljavnje privrede ili stvaranje makar i trunke samostalnosti u necemu. Sa druge strane imamo one koje daju korisne kredite ili grantove, npr. cini mi se da Japanci pomazu neke korisnije stvari, ima i drugih (i nezavisnih organizacija), ali oni su manjina. Vecina kredita koju su dosli na ovaj prostor i koje
neko treba da vrati zavrsili su u bezveznim i beskorisnim projektima. Primjer politicki motivisanog kredita je reforma drzavne uprave i carine. Narod Republike Srpske je dobio ("povoljan") kredit od zapadnih institucija da bi se izvrsilo prebacivanje carinske i poreske nadleznosti sa RS na BH nivo i time izgubio dio ustavom i Dejtonom garantovane samostalnosti. Jedan broj ljudi iz RS koji su radili u tim administracijama je ili ce vjerovatno izgubiti posao zato sto se sve seli u centralu Serajevo i odande ce se sve kontrolisati a mi cemo biti neka seoska ispostava i obicni krkani koji rade za druge. Prihvatiti tako nesto (doduse Esdaun je nesto morao da namece, a nesto je rjesavao "internim" pritiscima) je krajnje bezuman potez, isto kao sto su ovi iz skupstine prije neki dan prebacili nadleznost upravljanja nad VRS na BH nivo.
Slicni debilni krediti su i oni koji su dobijeni i koji ce se tek dobiti za promjenu vojske, njenog ustrojstva i strukture. Mi od toga nemamo nikakve koristi, korist imaju oni, a mi cemo vracati kamate i kredite koje smo utrosili za kupovinu njihove opreme koja je opet sumnjivo racunata u vrijednosti, a za jedan dio iste je upitno koliko je savremena tj. vjerovatno je ono sto su oni namjenili za rashodovanje.
Tesko je ovdje odrzati nit u prici

Da nastavim dalje, oko nametanja komunizma. Nas scenario je nesto drugaciji od zemalja Istocne Evrope, ali je sustina slicna. Mi smo imali kraljevinu koja je prije rata imala znacajnih unutrasnjih problema, sto realnih sto stvorenih izvana (npr. masonske petljancije). Tu drzavu srusile su manjinske unutrasnje snage energicno podrzane izvana, gdje je znacajnu ulogu igrala (stara evropska kurva) Velika Britanija. Zahvaljujuci dakle toj Evropi mi smo 50 godina zivjeli u mraku, i zahvaljujuci toj Evropi (dobro u sirem smislu kazem, i Americi) isprovociran je desio se krvavi sukob u protekloj deceniji. Naravno, ovo vazi i za nas i za te druge drzave - vecinska krivica je nasa, jer ipak nasi ljudi su rusili drzavu i uspostavljali vladavinu proletarijata, nasi ljudi su ubijali inteligenciju i postavljali nesposobne ali poslusne na kljucne pozicije. Evropa je to samo inicirala i svesrdno pomagala. Mozda ako se postavi neka gruba analogija sa pricom o Adamu i Evi, Evropa bi u nasem slucaju predstavljala djavola.
Posle decenija zivota u mraku i teroru (iako se ne moze sve bas tako generalizovati o proteklom periodu ali recimo da za konkretnu pricu moze) izvrseno je deprogramiranje svijesti slovenskih naroda, nakon duhovnog srozavanja oni su uglavnom postali cisti, spremni za novu ideologiju. Rusenjem celicne zavjese sa jedne strane pojavile su se finansijski i u svakom drugom pogledu slozne (bar oko jednog slozne) EU drzave, a sa druge gomila malih bespomocnih banana drzava sa visokim nivoom korupcije i dezorjentisanim narodom i elitama. Trenutno se vrsi reprogramiranje svijesti tih ljudi, tj. usadjivanje odredjene matrice razmisljanja, poimanja, svijesti, vrijednosti i transformacija u odgovarajuce jedinke. To se vrsi raznim tzv. humanitarnim organizacijama, organizacijama koje se bore za tzv. ljudska prava, sektama i tamo redom. Vlade tih drzava se jednostavno nalaze u poziciji da se svemu tome uglavnom ne moze oduprijeti na odgovarajuci nacin, tj. dovedeni su pred izbor - hocete li da se sami prevaspitate i postanete nasi robovi mirom za lupam sada 50 godina, ili cete da mi to nasilno i bolno izvrsimo za 30 godina.
U tom svjetlu treba posmatrati i pricu o Evropi, uzimanju onoga sto je dobro a odbacivanju onoga sto je lose. Alo ljudi, mi nismo u poziciji da biramo! Nas se tu nista ne pita, osim izbora manje bolnog i sporijeg (i po dostojanstvo) ili bolnijeg i brzeg rjesenja. Svjesno smo dovedeni u ovu poziciju u kojoj se nalazimo i naizgled osim Evrope nemamo drugog izlaza, ili se bar u javnosti takva slika pravi.
Jos da napomenem da se kod pridruzivanja EU sa svakom drzavom posebno pravi studija izvodljivosti, i svakoj drzavi se odredjuju posebni uslovi - znaci nije za sve jednako! Kakvi ce biti uslovi i na kom nivou ce se "saradjivati" sa EU direktno zavisi npr. od snage date drzave, stabilnosti sistema i tako redom. Tako se neke drzave u tim pregovorima nalaze u partnerskoj ili priblizno partnerskoj poziciji sa EU (ili NATO) i suverenitet i ostalo sto zrtvuju ili gube je dosta manje nego u nasem (ili okolnih drzava) slucaju. Mi smo u tim pregovorima "donji", nemamo gotovo nikakvog izbora i nikakve dodatne mogucnosti. Moramo da prihvatimo sve ili odbijemo, a jako smijesno (ili tuzno) je i to sto se cak i ti uslovi koje nam ponude sa vremenom (ispunjenjem pojedinih) jos dodatno usloznjavaju i komplikuju.
Sada, potrebna je jako detaljna studija/istrazivanje da se utvrdi koje su direktne posledice i prednosti ulaska u EU. Ja licno mislim (imam utisak) da se mnogo vise gubi nego sto se dobija, a dosta toga se moze uociti na okolnim primjerima. Npr. sto se tice Madjarske oni su imali problem sa proizvodnjom hrane, konkretno cini mi se mlijeka i mesa. Postojali su neki uslovi (to je bilo prije nekoliko godina) koji su ih primoravali da smanje svoju proizvodnju u tom segmentu jer je to bilo suprotno interesu drugih drzava, i pored toga sto je to jedna od osnovih grana u Madjarskoj. Morali su da potrose cini mi se pare reda velicine koja desetina milijardi dolara samo na reformu vojske. Techx mozda moze nesto reci o pitanju Grcke, gdje se takodje atakovalo na poljoprivrednu proizvodnju na taj nacin sto su se poljoprivrednicima davala sredstva da leze i nista ne rade i sl. Naveo sam struju za Italiju. Hocu da kazem, postoji mnostvo uslova i problema koji se pritom javljaju a koji mogu mnogo da stete u smislu samostalnosti i ekonomske moci jedne zemlje. U vecini slucajeva se socijalni mir kupuje dugornocnim "reformskim" kreditima itd i narod gotovo da ne primjecuje promjene koje se desavaju.
Svi kod nas pricaju o nekoj EU i kao blagostanju koje nas tamo ceka, pri tom posmatrajuci samo neki spoljasni sjaj ili neke vanjske pokazatelje, a zapravo malo ko raspolaze pravim informacijama o onome sto se krije iza toga. Na osnovu cega ljudi uopste misle da cemo bolje zivjeti kada udjemo u EU? Zato sto je to Pedi rekao? Zato sto nam stalno gamad dolazi i isto prica na televiziji i postavlja nove uslove? Zato sto ljudi tamo zive bolje?
Ne znam da li je sada Slovacka u EU, mislim da jos nije. Prije neku godinu kod njih je prosjecna plata iznosila oko 200-300 maraka. Tada je Ceska bila u EU i kod njih je u to vrijeme iznosila 500-600 maraka, ali su paralelno troskovi zivota bili veci. Npr. sto se tice tih cijena (uskladjivanje cenovne politike je takodje jedan od bitnih uslova), ulaskom u EU vecina ih se mora korigovati u skladu sa njihovim pravilima, tako da povecanje plata ne mora da znaci i povecanja standarda, naprotiv. Sada je jeftinije u Rusiji voziti se vozom (ili necim drugim) od Moskve do Novosibirska nego u EU od Madrida do Stokholma. Npr. jedan tip mi je prije par godina rekao da je tada u Kini jedan bicikl kostao oko 2 marke... itd.
Problem sa ulaskom u EU i NATO i tzv demokratskim nacelima je u cinjenici da na ovim prostorima narod nije upoznat sa pozitivnim i negativnim aspektima tog poteza, niti je raspisan referendum. To je sasvim jasno zato sto smo drzava pod stranom okupacijom. Svi politicari se redom izjasnjavaju za EU, stice se utisak da je to jedan raj koji nas uskoro ceka i kada tamo udjemo sve ce biti super, nece vise biti bijede i problema. Sada se o ovim stvarima moze razglabati danima, ali npr. mozda je intersantno uociti da u toj EU ili SAD ima jako puno bijede, mozda najteze bijede i vise nego kod nas. Koliko u nasim uslovima procentualno ljudi u gradovima zivi u kartonskim kutijama? Na zapadu u pojedinim gradovima tako zive desetine hiljada ljudi.
Sto se tice penzionera, cinjenica je da kod njih isti zive dosta kvalitetnije nego kod nas, ali ne treba ignorisati cinjenicu da je vec neko vrijeme njihov penzioni sistem u krizi (kako u kojoj drzavi) i da se prava i mogucnosti penzionera svakim danom smanjuju, smanjuju se penzije i povecava neophodan prag radnog staza. Da se zaradi jedna strana panzija treba itekako zapeti citav zivot. Kod nas ima nekih ljudi koji su tamo radili pa dosli ovdje da primaju penziju, i njihovih 1000-1500 maraka penzije u poredjenju sa nasim penzijama i jeste puno, ali pitanje je da li se na zapadu sa takvim penzijama moze zivjeti kako se ovdje zivi.
Ne smanjuju se prava penzionera vec i samih radnika. Imam neke rodbine u tim drzavama, znam neke ljude iz najnovijeg talasa emigracije i onog prethodnog, neki su se u medjuvremenu i vratili. Nisam cuo previse pohvalnih prica, uglavnom ti ljudi nesto kukaju i nesto im fali. To sto neko ima audija 6-icu ne mora da znaci da je srecan, a vala ne mora da znaci ni da je njegov (otplacuje ga ko zna koliko godina, isto kao i kucu i sve ostalo).
Zacudilo me je to sto ovdje niko nije obratio paznju na po meni jednu bitnu stvar, a to su temelji stvari. Poznato vam je da je termin "Bosna i Hercegovina" od svog samog postanka upotrebljen ne od lokalnih ljudi vec od okupatora.. od Otomana koji su tu teritoriju iz nekih svojih razloga proglasili administrativnom jedinicom, do Austrougara i komunista. BiH nikada nije bila jedinstven izraz i zelja naroda koji zive na toj teritoriji i kroz svoje postojanje je u tom smislu vise odrazavala neku vjestacku i neprirodnu tvorevinu. Bas moze biti interesantno gledati kako ce takva groteskna tvorevina uci u jos tragicniju tvorevinu zvanu EU.
Ne znam da li uopste ima smisla sada gledati sta je to sve sto ne valja u temeljima tzv. BiH (mozda je lakse gledati sta valja?), a problem je i gdje poceti. Da se mozda pocne od toga da oni koji su potpisali Dejtonski sporazum i stvorili tvorevinu nisu imali legitimitet za tako nesto? Ili se mozda prisjetiti akcija bajnih visokih predstavnika koji se svuda petljaju, od toga da zabrane da se uci Njegos, epski ciklus, Andric, pa do toga da se legalno izabrani narodni predstavnici smjenjuju? Koliko odluka procentualno u Parlamantarnoj BH skupstini je do sada nametnuto, a koliko usvojeno? Od tih usvojenih, koliko je usvojeno dogovorom, a koliko prijetnjama i pritiscima? Nista u toj poganoj zemlji nije zasnovano na pravdi i volji naroda, sve je nametnuto. Zar ima onih koji vjeruju da se nepravdom moze napraviti nesto dobro, i da to uopste moze da traje? I isto sto se tako odnosi na BH, moze se primjeniti na EU, i na sve zivo sto ljudi rade. Ne treba uopste biti previse pametan i previse analizirati, dovoljno je samo primjeniti univerzalni zakon da izmedju dobra i zla nema kompromisa, da se dobro od losega ne moze napraviti i sve ce biti jasno.
Da za ovaj dio rezimiram: fino je i jasno to sto mnogi ovdje govore o punim stomacima. Mene interesuje: da li je ok ako si ti dio necega i ako ti je pun stomak i ti si uslovno receno zadovoljan, i pored toga sto je "to nesto" stvoreno na
nepravdi, nasilju i bezakonju???
Mnoge Evropske drzave su kroz svoju istoriju bile osvajacke, kolonizatorske drzave. Ekonomski razvoj i bogacenje bili su direktno uslovljeni pljackama i naglim siromasenjem drugih zemalja, od nekih evropskih, pa do onih sa drugih kontinenata vecinom. Neko je spomenuo 800 miliona crnaca koji se valjaju po pijesku i skapavaju od gladi. Pa zahvaljujuci takvim ljudima koji su vijekovima pljackani i iskoristavani stvorena je ta velicanstvena, glamurozna, civilizovana, ponosna Evropa.
Postoje i neke statistike koje u svijetu govore o odnosu najbogatijih i najsiromasnijih, ne znam sta se tacno gleda, mozda bdp ili tako nesto
Pocetkom vijeka ta razlika izmedju najbogatijih i najsiromasnijih izosila je oko 30 puta, dok je pocetkom 90-ih iznosila nekih 240 puta. Tu se govori o neminovnom ciklusu koji se tu vrti - bogati postaju jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji. To nije prisutno samo na medjunarodnom planu, slicno se desava i na unutrasnjem planu u tim drzavama. Npr. Bus hoce da ukine porez na dividende, a sa druge strane hoce da uvodi poreze koji dodatno opterecuju prosjecnog americkog gradjanina.
Sledece godine kada se Telekom Srpske i ta vrsta koncesije proda nekome (mozda Simensu) za relativno male pare a na citavu vjecnost mnogi ce biti srecni jer ce njihove guzice i stomaci biti neko vrijeme podmireni, a neke baje ce zauzeti odgovarajuce pozicije u toj hijerarhiji lazi i prevare. Sta poslije toga, od cega ce se zivjeti kasnije? Tada se niko nece sjetiti da nam je ta ista Evropa poturila komuniste, izazvala gradjanski rat i nakon toga nas okupirala da bi mogla tako jeftino da dobije ne samo telekom vec i sve druge resurse.
Dakle sto se mene tice tu nema nikakve dileme. Mi jesmo dio Evrope, ali ne ove Evrope kakva je sada, Evrope koja je na samrti i umire.
Druga stvar, mnogi mozda na to ne obracaju paznju, ali srediste svijeta se vec odredjeno vrijeme znacajno pomjera sa Evrope na Aziju. Stara slaba razjedinjena i nesposobna Evropa sve je manje interesantna na svjetskom planu i sve vise gubi u globalnoj utrci.
Znaci moje misljenje sto se tice Evrope je da u tom slucaju nece biti nekog velikog i sustinski znacajnog napretka, i recimo da bi to bila linija manjeg otpora. Bolje opcije postoje, ali ne znam koliko je nas narod sposoban i voljan da se sa tim suoci i uradi sta je neophodno. Mozda je bolje uljuljkavati se u tamo nekim snovima o buducnosti sreci i pustiti druge da nam kroje sudbinu jer sami ionako nismo kadri da to ucinimo. Steta je samo sto cemo u tom slucaju biti svi robovi i mizerija od ljudi al sta da se radi, ni sada nije nista bolje...
Sad tek vidim da sam puno napisao a nisam rekao vecini stvari sto sam mislio niti sam direktno citirao interesantne misli i dao svoje misljenje. Da sada dalje ne davim i ne gubim se evo vam ovo a nastavak se dalje moze ocekivati, po potrebi.
Npr. nisam se izjasnio sto se tice vojske.
Nego, evo jednog pitanja za druge. Sta je po vama bolje - nepravedan mir ili pravedan rat?