banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sretan Rodjendan
PostPoslato: 11 Sep 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ti si u pravu izvini sto sam pitao,

ja sam budala sto se uopste javih

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sta god...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 18:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sad je onda kapitalizam bolji od "komunizma" (socijalizma,šta god....) samo zato što komunizam zagovara jednakost ali je ne uspijeva ostvariti u potpunosti,a kapitalizam ne zagovara i koga briga što su i u kapitalizmu ljudi robovi,samo im to niko nije rekao...Ne uspijevam formulisati misao nikako :?

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
Sad je onda kapitalizam bolji od "komunizma" (socijalizma,šta god....) samo zato što komunizam zagovara jednakost ali je ne uspijeva ostvariti u potpunosti,a kapitalizam ne zagovara i koga briga što su i u kapitalizmu ljudi robovi,samo im to niko nije rekao...Ne uspijevam formulisati misao nikako :?

Misao je da se u kapitalizmu zivi bolje i slobodnije nego u komunizmu. Uporedi istocnu i zapadnu Njemacku. Isti narod, isti resursi, razlicit sistem=velika razlika. Ili Sjevernu i Juznu Koreju, isti slucaj. Pa Rusiju prije ili sad. Poljsku, Cesku prije ili sad. Znaci rezultati se gledaju a ne teorija. Misao je da komunisti imaju teoriju a nemaju rezultate. To ti je kao kod nas sad, niti je komunizam niti kapitalizam nego robovlasnistvo za mizernu platu.
Ti gledas ovo kod nas kao na slobodni kapitalizam. Ovo kod nas je feudalizam. Ne mozes to porediti sa zdravim kapitalizmom koji se u puno zemalja pokazao dobro.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 18:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Zdrav kapitalizam postoji samo u skandinavskim zemljama....a i to liči na socijalizam....Ovo što nama zapad podtura kao kapitalizam je ropstvo,samo upakovano sa velikom ukrasnom mašnom...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
_zoka je napisao:
Zdrav kapitalizam postoji samo u skandinavskim zemljama....a i to liči na socijalizam....Ovo što nama zapad podtura kao kapitalizam je ropstvo,samo upakovano sa velikom ukrasnom mašnom...

Sve je receno u ovom postu. Ali dzaba...neke ne mozes uvjeriti pa da se zemlja okrene...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 20:30 
Administrator
Korisnikov avatar

'Ajd da se ti i ja jednom složimo..... :D

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
_zoka je napisao:
Zdrav kapitalizam postoji...

Zdrav kapitalizam ne postoji. Kapitalizam ne može biti zdrav. Može biti samo manje ili više loš.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 00:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Flavoure-Flave je napisao:
_zoka je napisao:

Sve je receno u ovom postu. Ali dzaba...neke ne mozes uvjeriti pa da se zemlja okrene...

Slažem se sa ovim, ne ulazeći u semantičku raspravu oko termina "zdrav kapitalizam". Problem je što je takav model u velikim i mnogoljudnim zemljama poput SAD ili Kine teško ostvariti. Kina bi se bez jake centralne vlasti raspala začas. Ni sa SAD nije mnogo bolji slučaj. Koliko znam, tamo je na vlasti oligarhija koja nasljedno vlada već više od 100 godina. Američka demokratija je u stvari privid demokratije. Mada, i takav privid ponekad da malom čovjeku iluziju da može nešto promijeniti.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 09:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
_zoka je napisao:
Zdrav kapitalizam postoji...

Zdrav kapitalizam ne postoji. Kapitalizam ne može biti zdrav. Može biti samo manje ili više loš.

Šta fali državnom uređenju u Švedskoj,Finskoj,Dansko,Norveškoj?Ko kod njih nema jednake mogućnosti?O kome država ne brine,a trebala bi?

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 10:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Svi sadašnji sistemi (a dominiraju kapitalistički) su samo manje ili više loši. Dobar sistem se još nije pojavio. U teoriji ga više ili manje ima, ali u praksi ga zasad nema, jer ljudi nisu zreli ni sposobni za tako nešto, zasad, ali biće. Sistem koji se vrti oko kapitala ne može biti zdrav. Sistem u kojem je na prvom mjestu čovjek i njegova dobrobit, uz dobrobit životne sredine, je sistem koji bi trebao biti primjenjen. Kapital bi trebao služiti samo kao sredstvo da čovjeku i društvu bude bolje, a ne bi se trebao gomilati samo zato što je dobro da ga se ima i da se gomila i da se obrće. A onda vremenom kad se sazrije treba odbaciti i sam novac. To zasad zvuči kao SF, ali biće i toga.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 11:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Kapitalizam je u sustini sistem koji TRENUTNO najbolje odgovara ljudskoj prirodi. Covjek je najbolje motivisan da radi onda kad zna da ono sto zaradi ostaje njemu. Rezultanta svih ekonomskih fenomena u kapitalizmu je blagostanje drzave. Sistem u kojem sve funkcionise zahvaljujuci energiji koja dolazi iz pohlepe ili zelje za posjedovanjem ima i svojih nedostataka, koje posmatramo ovog trenutka u svijetu. Zato drzava kao vrhovni autoritet mora da se mijesa radi vracanja ravnoteze. Kapitalizam u svojoj osnovnoj zamisli iskljucuje drzavu, medjutim bez uplitanja drzave ili bilo kojeg drugog kontrolnog organa, sve bi otislo dodjavola. Mislim da je idealno stanje nesto slicno onom u skandinavskim zemljama, ali ti ljudi gore su i poznati kao veoma socijalno svijesno drustvo, gdje je veoma izrazen osjecaj za potrebe drugog.
Socijalizam po meni nije OK, jer sve sto ja zaradim ne pripada meni nego drzavi. Jos gore zlo je kad upadnes u socijalizam a gdje je sef drzave Staljin ili Pol Pot i oni sad kao hoce da sprovode reforme.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 11:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Upravo tako. To je odlicno zamisljeno. U stvari, pravi komunizam bi bio idealno drustvo, samo sto pravi komunizam nikad nije ostvaren jer u pravom komunizmu je sve dobrovoljno dok je u klasicnom bilo prisiljavanja. U pravom komunizmu nema novca, nema zatvora, nema policije, nema vojske... Masine i roboti bi obavljali skoro sve, a covjek bi radio zato sto nesto voli, a ne zato sto hoce da zaradi platu. Evo, cuo sam za jednog mladog naucnika koji ima sve i mogao bi uzivati, ali on vecinu vremena provodi u laboratoriji jer to voli. Dok bi vecina ljudi uzivala. E, kad dodjemo na taj nivo svijesti da radimo nesto sto volimo, a ne sto moramo, onda je ostvaren osnovni uslov za nastanak komunizma.
Sadasnji kapitalizam jeste los, ali je najmanje zlo, bar u onoj formi u kojoj je u razvijenim zemljama. Kao sto sam rekao kod nas je na snazi feudalno drustvo sa robovlasnicko-kapitalistickim sistemom i onda mnogi misle da je to kapitalizam. I misle da ga je zapad podturio. Mi smo skloni za sve sto nam se desava okriviti druge.

To sto se kod nas desava je zbog nase sopstvene nesposobnosti, korupcije i mentaliteta koji jos nije dostigao odredjeni razvoj. Svako gleda kako ce nekoga prevariti i pazi se kako nece biti prevaren. Svako gleda kako ce podmititi sluzbenika, policajca, doktora itd. Politicari, vlast i policajci koji bi to trebali da sprijece, prednjace u tome. Znaci nije nama to zapad naturio, vec smo mi sami takvi. Kad dostignemo odredjen stepen razvoja to ce se promijeniti i kod nas.
Slicno tome kad svjetsko stanovnistvo dostigne drugi stepen razvoja stvorice se uslovi za komunizam. Osnovni uslov za stvaranje komunizma je smanjenje nataliteta, jer pri sadasnjoj stopi radjanja zemlja fizicki nece moci dugo da podrzava populaciju koja progresivno raste.
Postoji jedan pokusaj eksperimentalnog stvaranja slobodnog komunizma, vjerovatno ste culi za njega, zove se "venus project". Ali kao sto rekoh, najbitniji uslov za stvaranje komunizma je promjena u svijesti ljudi da jednako dijele resurse i jednako doprinose, i drugi uslov zaustavljanje svjetskog nataliteta na nultu stopu. Da bi se ove dvije stvari ostvarile trebace jos pun vremena ako se ikad i ostvare. Mada, vjerujem kad se ljudi prenamnoze na zemlji do te mjere izbor za opstanak ce biti ili rat ili pravi komunizam, dakle povecanje svijesti i zaustavljanje nataliteta. Nadajmo se da ce preovladati ovo drugo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

jellyfish je napisao:
U stvari, pravi komunizam bi bio idealno drustvo, samo sto pravi komunizam nikad nije ostvaren jer u pravom komunizmu je sve dobrovoljno dok je u klasicnom bilo prisiljavanja. U pravom komunizmu nema novca, nema zatvora, nema policije, nema vojske... Masine i roboti bi obavljali skoro sve, a covjek bi radio zato sto nesto voli, a ne zato sto hoce da zaradi platu.

Tako nešto, pa i bolje od toga, će i biti. Meni je samo žao što već sada nije tako. Ali nema veze, strpiću se :)

jellyfish je napisao:
E, kad dodjemo na taj nivo svijesti da radimo nesto sto volimo, a ne sto moramo, onda je ostvaren osnovni uslov za nastanak komunizma.

Nije to nivo svijesti do kojeg treba doći, bar po ovom pitanju. Svako već ima nešto što voli, ili bi mogao pronaći ono što bi volio da radi i u čemu bi samim tim bio najproduktivniji. Jednostavno treba organizovati tako da svako može da radi ono što voli. Ali to je samo jedna od stvari koje treba ostvariti da bi društvo zaista prosperiralo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]