banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Feb 2026, 19:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10097 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 501, 502, 503, 504, 505
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jan 2026, 17:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Citiraj:
Da počnemo od kraja, tj. odgovornosti. Ovaj termin možda zvuči nezanimljivo, ali je odgovornost i njeno (ne)preuzimanje jedna od ključnih odrednica stanja u društvu. Uzgred, ova pojava ozbiljnije se počela proučavati sa smrću djevojke Kiti Đenoveze, u Njujorku 1964. godine.

Kiti se vraćala s posla tokom noćnih časova, bila je napadnuta, izbodena i silovana, da bi na kraju i preminula.

Dodatna iznenađujuća činjenica bila je da je preko 30 stanara primijetilo napad, ali da nisu preduzeli neke ozbiljnije korake koji bi spriječili tragediju.

Taj fenomen poznat je kao "efekat posmatrača" i podrazumijeva smanjeno učešće i reagovanje ljudi u nekoj grupi usljed podjele odgovornosti i očekivanja da neko drugi interveniše, a na kraju često niko ne djeluje.

Osvrt na politički život.

Citiraj:
U autoritarnom društvu sistem je urušen, a neprikosnoveni vođa je nezamjenjiv i jedina adresa koja funkcioniše.

Njegova vlast nema institucionalizovanu kočnicu poput sudstva, parlamenta, slobodnih medija, policije, obrazovanja. U svojim predstavama za narod, vođe primjenjuju i suptilnije igre, kombinuju prijetnje i obećanja, supermoći i običnost (čovjek iz naroda), izazivaju zavisnički odnos i osjećaj zahvalnosti kod građana, predstavljaju se kao otac, zaštitnik, spasitelj i žrtva.

Čitav tekst: https://www.nezavisne.com/novosti/kolum ... ost/948127

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2026, 10:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Svaka čast dekanu na kolumni kao i čitavom Filozofskom fakultetu UNIBL, koji se u zadnje vrijeme trudi da modernizuje svoj fakultet, ali i da održi niz predavanja i sličnih nekakvih sesija i tako privuče narod, kako razmišljanju, tako i mlade da se dodatno obrazuju.
Akademska zajednica je jedan od presudnih značaja u čitavom društvu.
Ali, evo, imamo i primjere dobrih tendencija kao što je AGGF, koji su osnovali udruženje ZaPlan, bore se da od ove urbanističko-kriminalne katastrofe spasu što se može spasiti.
Imamo i profesora sa univerziteta kao kandidata za predsjednika, tako da ipak ima nekih "jecaja" i sa univerziteta

Široka je tema, ali za razliku od zapadnih kultura gdje koliko sam vidio nema skoro nikakvih reakcija, kod nas se ipak NEKO nađe. Ja sam imao situaciju gdje sam se znao upetljati i iznenaditi brojem ljudi koji su samovoljno krenuli za mnom tj. uz mene.
Opet, bila je jedna jako neugodna situacija, gdje je kolona auta nijemo posmatrala crijevanje sa jednom konjinom što je htio linčovati curu u autu. Tu sam se začudio kakve smo jajare ispale.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2026, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je danas, 28. januara najavio da grad u novom javnom pozivu planira stavku "Direkcija za javni prevoz", te najavio da žele kupiti svoje autobuse, između ostalog i električne, ali i povećati udio u "Čistoći" i preduzeću "Eko toplane".

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... ane/948905

Još da najavi referendum i biće kao neko :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2026, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
I ima Marić u ćirilicu da ga zove.

Elem, zapade mi za oko jedan fun fact: oni tulipani kruzni tok, izgleda da je toliko ocajno napravljen/konstruisan da je to strasno. Malo malo neko u onoj viber grupi patrole radari napise da je udes tu. I u zadnjih 7 dana bilo ih je 5 ili 6. Kad bi neko imao statistiku najkriticnijih saobracajnih tacaka u gradu, ja mislim da bi tulipani bili u top3.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2026, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Šta konkretno ne valja?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2026, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Meni konkretno je sve okej, prolazim bez problema. Ali tu su udesi malo malo. Pratio sam, zadnjih 7 dana 5-6 udesa je bilo. I prije toga, samo sto nisam obracao paznju. Evo i veceras je bio udes tu. Narodu ocigledno tu nesto ne pase

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2026, 08:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Ne pase narodu to sto je stoka.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2026, 09:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Generalno, ljudi vole sa "glavne" ulijetati u kružni tok, kao da stoji da su na ulici sa prvenstvom prolaza.
Isto ti je i kod Sv. Trojice, nećeš se sa Vase Pelagića uključiti da si Tito samo idu i naviru i niko ne ferma što ti stojiš već ohoho i pokušavaš se uključiti.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2026, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Banjalučki advokat Aleksandar Jokić podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti privremene odluke kojom je u Banjaluci nastavljena naplata parkinga, a koju je krajem decembra donio gradonačelnik Draško Stanivuković.

https://mondo.ba/Info/Politika/a1444825 ... -luci.html

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2026, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Citiraj:
Komunalna policija nema pravo da fotografiše vozila građana i registarske oznake vozila, te da sa tim fotografijama/podacima pravi bilo kakvu bazu podataka jer time čini povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka.

https://srpskainfo.com/banjaluka/advoka ... ke-sluzbe/

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2026, 07:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Tom logikom i kamere za prekoračenje brzine su kršenje zakona. Zna li iko je li ijedna Sandićeva inicijativa prošla?
Rijetko iritantan lik.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2026, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Zna li iko je li ijedna Sandićeva inicijativa prošla?
Rijetko iritantan lik.

Potpusujem.

A čini mi se da nije imao inicijative kontra grada kada je bio u onom Sranivukovićevom timu za reviziju...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2026, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Da li je još neko primjetio zanimljiv detalj u vezi čišćenja puteva i ulica ? Na par mjesta kuda prolazim se vidi da je prošla neka mašina i da su "čistili" blato i prljavštinu, ali nigdje nisu "očistili" je je ostalo otprilike polovina :D :D :D
Zanima me kako se to semantički definiše u tenderu, da li postoji riječ "očiščenje" ulica jer očigledno da "čišćenje" nije svršeni oblik :D :D :D pa ta firma ladno može reći "čistili smo".

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2026, 21:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Banjaluka: Otvaranje mosta u Česmi ponovo pomjereno

Biće do izbora, taman.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2026, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Još dvajes radniijeh dana.
Ako bude kiše i snijega ode to na četeres radnih dana.
Taman otvaranje 1. aprila :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2026, 10:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Зна ли неко вози ли Бањ-бус?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2026, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Išao je bus vikendima maltene do kraja novembra, sada je pauza, nova sezona kreće vjerovatno u aprilu, bar je tako bilo do sada. Možda i ranije ako bude toplije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10097 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 501, 502, 503, 504, 505

Sva vremena su u UTC [ DST ]