078Informacije je napisao:
jellyfish je napisao:
Da, primjecujem da skoro svi Glamocani imaju neke dobre poslove i da su zaposleni u drzavnim firmama sa dobrim platama iako im nivo obrazovanja cesto ne odgovara radnom mjestu. Da li je sve slucajnost ili... prije bi se reklo da je kao i u drugim porama naseg drustva a to su veze i novac. Ocigledno su se ljudi ubacili u prave strukture i sad pomazu rodjacima i poznanicima sto je izazvalo pravu lavinu jer kod nas je takav mentalitet da samo veze rade. Kako bilo, njima je dobro, a neduzni opet nastradali kao i obicno. Ali takva je ova zemlja RS ili Bih kako ko hoce, bolje reci bivsa Yu, takav nam je mentalitet da se ne gleda sposobnost i znanje nego veze i pare. Tako je na zalost ovdje oduvjek bilo i uvijek ce biti i nikad se nece nista promijeniti, ko moze nek bjezi, ko ne moze nek trpi, ne znam sta drugo da kazem.
Tvoja sposobnost da zapažaš i objašnjavaš strukturu pomoću činjenica jednaka je promrzlom nakupcu koji vara narod na vaganju povrća.
Idiotski je razmišljati da bi bilo ko danas u ova vremena u ozbiljnu firmu, u kojoj su primanja iznad prosjeka i redovna, primao nekoga po geografskim kriterijumima. Prošlo je vrijeme brozovog socializma.
Niko nije rekao da se odredjuje prema geografskim kriterijumima nego po poznanstvu i vezama kojih, cinjenica je, imaju najvise ljudi iz Glamoca.
Citiraj:
Nemojte nikada pitati koja je moja korist od društva, nego ptajte sebe koju društvo korist ima od mene?!
Drustvo je imalo dosta koristi i od mene i od drugih i jos uvijek ima. U ratu su ljudi isli ginuti za "drustvo" i proveli nekoliko godina po rovovima i nisu dobili nista.
A i danas. Svaki covjek od svega sta kupi daje 17% drustvu. kad jedem hljeb za dorucak dajem 17% drustvu, kad zovem telefonom dajem 17% drustvu, kad se vozim autom dajem 17% plus jos deset poreza na benzin i ostalo, kad upalim televizor dajem 17 posto potrosene struje drustvu. itd. I jos 50 drugih poreza. I tako svako. Samo za razliku od svakoga, neko dobije od drustva nazad stostruko od onog sta je ulozio a neko ne dobije nista.