Recimo da je moguce vratiti sve dokumente koje izbrises .. (recimo, zavisi mnogo od situacije ali generalna rekonstrucija je izvodljiva i nakon nekliko upisa podataka na lokacije bivseg fajla, no to je vec domen kojim se bave strucnjaci fbi-a itd itd..)
Korsiti EasyRecovery .. najpoznatiji program za recovery podataka..Imas i druge konkurente ali posto je ovaj najrasprostranjeniji najlakse ces i doci do njega putem bilo kojeg medija :)
Procedura jednostavna .. instalises ga i pustis ga da "hrlja" po disku.. kad zavrsi prikazace ti sta je sve pronasao i u kakvom su stanju podaci .. Pronadjes svoj zeljeni fajl, cekiras ga i "povratis" :)
Simply..
Inace, kada obrises fajl HDD ne brise bukvalno podatke iz clustera.. nego jednostavno edituje fat tabelu i obrise entry-e... Znaci markira sve clustere da su ready za unos novih podataka .. :) Do narednog upisa informacije ostaju... Program za recovery jednostavno trazi i ispituje sve, gleda sta je povezano (ima entry u fat -u) i sta nije a sadrzi podatke, onda izvlaci podatke iz njih i "prokonta" sta bi to moglo biti, ako ima nekog smisla rekonstruise ga pomocu raznih metoda, sto crc-om sto nekim svojim patentiranim metodama ...
Problem nastaje jedino ako se nakon brisanja "puno mi treba" fajla mnogo podataka kopiralo/premjestalo/brisalo lako moguce da su podaci (koji cine "puno mi treba" fajl) prebrisani novim vrijednostima pa je tesko rekonstruisati doticni fajl... Nacina uvijek postoji, metoda raznih nebrojenih ali mnoge od tih specijalnih nisu nama dostupni :) te su rezervisane za tajne agencije i ostale specijalizovane kompanije ...
Eto, valjda bi to bila zeljena prica i kratki opis, da je ne bih siljio dalje bezveze ako te nesto vise zanima
http://www.google.com pa vidis sta tacno radi hdd kad upisuje podatak, sta rade recovery programi i kako sve to u praksi izgleda :)
Toliko od mene ... :)