banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Nov 2019, 20:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Excel programiranje
PostPoslato: 06 Jul 2017, 14:09 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Pozdrav. Treba mi pomoc oko jedne formule. Ne mogu joj dohakati, mozak mi stao. P.s. nisam programer, dobro da sam i do ovoga dosao.

IF(EXACT(Sheet1!A1;"S");Sheet1!B1)

U sustini, ova formula samo cita jednu vrstu, A1,B1. Meni treba da ocita cijelu kolonu npr. (A1:A60) (B1:B60).

Vjerujem da je problem oko zagrada, ali nikako ne mogu da nadjem rijesenje kako da to ukomponujem u formulu.

Da li moze mala pomoc?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 14:13 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Postovi: 1414
Jesi li pokušao da kopiraš formulu pa ideš na paste special->formula, dakle paste na kompletnu kolonu. Tako će porediti sve redove u koloni.

_________________
He's not a man, he's a holy half-dead who has seen the underverse.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 14:33 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Nisam ali hocu. Stvar je u tome da imam spisak ljudi u jednom sheetu i kada oznavim necije ime sa S, u drugom sheetu se treba pojaviti to ime u praznoj tabeli


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 14:52 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Postovi: 1414
Ok nisam shvatio čemu služi "S", ne postoji taj argument u definiciji ove funkcije exact. Prije ćeš to postići sa VLOOKUP funkcijom.

_________________
He's not a man, he's a holy half-dead who has seen the underverse.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 16:29 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Evo šta mi treba. Kada stavim S pored imena (lijeva tabela), automatski mi upisuje to ime u desnu praznu tabelu ( po redu)

Spoiler:
Slika


Da li ima neki drugi način da to uradim?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 19:27 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Postovi: 12463
Lokacija: Treći kamen od Sunca
u L4 upisi ovu formulu

=IF(B4="S";A4;)

i onda to samo razvuci po cijeloj L koloni

samo sto ces tako dobiti rupe, po redu je malo teze izvesti, mislim nije nemoguce, al ne da mi se sad, odoh gledati utakmicu :D

_________________
"DŽANGL JE MASIVAN!"

VRATI SE KARBÜRATORE SVE TI JE OPROŠTENO!

SOJU IM U BUREK!

KO SE BRIJE CETNIK NIJE!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 19:50 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Eeee to meni treba :) da ide po redu, bez rupa :)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 21:38 
OnLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Postovi: 3572
Javlja gresku za ovi formulu.

_________________
MANGA


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Jul 2017, 21:34 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Postovi: 5037
Lokacija: HEAVEN
Ako je cilj da testiras celije B do G da li se u njima nalazi S, onda rjesenje koje je ponudjeno nece raditi, jer testira samo B...

U tom slucaju islo bi ovako najlakse

=IF(COUNTIF(B4:G4;"S")>0;A4)

naravno moze i:

=IF(ISERROR(MATCH("S";B4:G4;0)),"",A4)

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Jul 2017, 22:07 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Riješio sam sa VLOOKUP. Samo što sam morao dodati uvijek drugi parametar. Npr ako mi treba popuniti 9 mjesta u tabeli sa različitim imenima koristim =VLOOKUP("S1";Sheet!A3:E82;2;FALSE). Za svaku novu ćeliju u formuli mjenjam S1-S9 i sl.

Dobra stvar sa VLOOKUP je što zadnji broj u formuli određuje koju kolonu će prepisati što mi je uveliko olakšalo posao. Prije mi je trebalo pola sata smornog i mehaničkog prepisivanja, a sada se sve odradi za 2min.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 13 Jul 2017, 22:42 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Postovi: 5037
Lokacija: HEAVEN
Aikus je napisao:
Riješio sam sa VLOOKUP. Samo što sam morao dodati uvijek drugi parametar. Npr ako mi treba popuniti 9 mjesta u tabeli sa različitim imenima koristim =VLOOKUP("S1";Sheet!A3:E82;2;FALSE). Za svaku novu ćeliju u formuli mjenjam S1-S9 i sl.

Dobra stvar sa VLOOKUP je što zadnji broj u formuli određuje koju kolonu će prepisati što mi je uveliko olakšalo posao. Prije mi je trebalo pola sata smornog i mehaničkog prepisivanja, a sada se sve odradi za 2min.


Moja preporuka... nemoj hard code-at te stringove (S1-S9), radije ih stavi u celije, i pozivaj se na celiju kada radis vlookup...

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 10 Jan 2018, 11:26 
Da ne otvaram sada novu temu...rijec je o excelu

Dakle ako npr na B2 imam unesen jedan broj onda hocu da na D1 npr. automatski izbaci drugi broj...radi primjera

Ako na B1 unesem 22 onda hocu da na D1 bude 11.96...

Evo nekih brojeva

22 = 11.96
23 = 12.24
24 = 12.52

nadam se da sam bio jasan...ja mislim da bi trebala ici neka funkcija tyipa "if b1=22 then D1=11.96"...samo sto ce umjesto b1 i d1 trebati mogucnost razvalcenja formule na D2, D3 itd, itd...


Vrh
  
 
PostPoslato: 10 Jan 2018, 11:32 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Postovi: 3566
Lokacija: Gradiška
Da li je taj "korak" konstatan, odnosno da li za porast na lijevoj strani za +1 znači da desna strana raste koliko vidim za +0,28?
ako jest onda se može napraviti formula i bez if funkcije, koju "razvučeš" koliko ti treba...

edit: u D2 gdje treba da ti izbaci 12,24 uneseš formulu:

Kod:
=((B2-B1)*0,28)+D1


poslije kad popuniš kolonu B razvučeš ovu formulu na kolonu D


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 10 Jan 2018, 12:31 
Nije konstantno, to i jeste problem. :)


napravio sam ovu tabelu:

=IF(B1=4; 8.8; IF(B1=5; 8.9; IF(B1=6; 9; IF(B1=7;9.1; IF(B1=8;9.29; IF(B1=9;9.43; IF(B1=10;9.61; "nema broja")))))))

ali ona radi samo u opsegu od 4 do 10, a meni treba vise brojeva



edit, rijesio sa VLOOKUP, hvala Enteru. :)


Vrh
  
 
PostPoslato: 10 Jan 2018, 15:25 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Postovi: 961
Mislim da je to isto ovo sto sam ja radio :)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 12 Jan 2018, 09:42 
Jeste, to bi bilo to ako se ne varam. :D

Evo moje gotove formule, danas sve poredah kako treba.

Kod:
=IF(ISBLANK(F11);"Q";VLOOKUP(F11;Proticaji!B$6:C$615; 2))


Vrh
  
 
PostPoslato: 22 Feb 2018, 20:59 
OnLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Postovi: 3572
[video]https://youtu.be/iCeOEQVUWZ0[/video]

_________________
MANGA


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 29 Mar 2018, 22:40 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Postovi: 4583
Svaki dan trebam po nekoliko puta da, u zavisnosti od šefovog raspoloženja jelte, da radim sljedeće:
-Iz dobijene narudžbenice od nekog kupca (excell dokument) kopiram neke podatke u svoju bazu podataka (excell dokument)
Da li mogu napraviti macro za taj postupak?
Fora je da narudžbenice imaju različita imena, različit broj redova koje kopiram,a i moja baza se puni tako da svaki put moram krenuti od sljedećeg praznog reda.

Ja sam kontao da to riješim sa dva macroa. Jedan koji će da kopira narudžbenicu u moju bazu na neko prazno mjesto, a drugi da radi unutar samog sheet-a.
Obzirom da sam noob u ovome :D pomozite ako imate vremena i volje.

_________________
Pametniji prestanite popuštati vidite dokle nas je to dovelo.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Mar 2018, 06:27 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Postovi: 5037
Lokacija: HEAVEN
Ukoliko je format narudzbenice isti (isti broj kolona, ime u istoj celiji i sl), komotno moze jedan macro. Ako hoces napravim ti ja, javni se u pm...

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Mar 2018, 15:04 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Postovi: 4583
Iz raznih redova i kolona kupim podatke koji su različitih formata pa od njih formiram jedan ili više redova u svojoj tabeli. Danas sam malo čačkao i napravio jedan macro.
Obzirom da moram otvoriti svaku narudžbenicu i pogledati sadržaj iskoristim to da je kopiram u svoju bazu na neko mjesto koje ne koristim, a onda macro izdvoji podatke koji meni trebaju u jednu mini tabelu. Na kraju ja to ručno prekopiram na mjesto gdje treba, i obrišem ove međutabele. Ne znam kako prepoznati prvi prazan red u tabeli da bih mogao i ovaj zadnji korak kopiranja pridodati macro-u.

_________________
Pametniji prestanite popuštati vidite dokle nas je to dovelo.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs