banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2004, 16:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
Nedavno sam citao neki uporedni test u BUG-u digitalnih aparata i vidim da olympus i fujifilm koriste XD mem. kartice, a cannon i neki sdrugi imaju neke secure digital i tako to, ali nije to ono sto me zanima... vec gledao sam cijene i vidim da je recimo 128 MB XD kosta oko 780 kuna,a 128 MB te SEcure ditigal kosta nekih 450 kuna, recimo, sad me zanima, logicno je da ce covjek prije uzeti ove jeftinije, valjda? ima li tu jos nesto ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2004, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Ima :)
XD su novije kartice koje imaju maximalan kapacitet do 6GB (mislim), dok ostale ne mogu dostici taj kapacitet, kao sto SmartMedia ne moze preci 128mb.
Zavisi za sta ti treba, u svakom slucaju jedan fotoaparat podrzava maximalno 2 vrste kartica tako da i nemozes da biras ukoliko vec posjedujes.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2004, 19:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
da da, ne mogu da biram, ali ako tek kupujem, onda mi je vazno.
valjda se te smart kartice vise ne koriste za digitalce, jedino te secure digital i compactflash, i naravno XD, ali XD je gotovo duplo skuplji od ove druge dvije, pa mislim da je bas i nije nevazno kad kupujes aparat .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2004, 02:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
gator je napisao:
valjda se te smart kartice vise ne koriste za digitalce, jedino te secure digital i compactflash, i naravno XD, ali XD je gotovo duplo skuplji od ove druge dvije, pa mislim da je bas i nije nevazno kad kupujes aparat .

SmartMedia polako izlazi iz upotrebe. SD se cesto koriste u mob. telefonima, mini mp3 palyerima i sl. pa mozes da kombinujes izmedju.
A u vezi sa cijenom kartice... Kad kupujes fotoaparat, gledaj performanse. Karticu ces da kupis jednom i koristices je godinama, tako da cca 60% veca cijena jedne kartice nije nesto znacajno.

misk0 je napisao:
XD su novije kartice koje imaju maximalan kapacitet do 6GB (mislim), dok ostale ne mogu dostici taj kapacitet, kao sto SmartMedia ne moze preci 128mb.

Mislim da postoje CF kartice sa kapacitetom od oko 4GB. Ustvari, kao neki hibridi MicroDrive-a. (otprilike)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2004, 02:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Sto se tice kartica, sve imaju svoje mane i prednosti.
Medjutim, realno gledajuci comact flash su i dalje najvise daju za svoju cijenu. Osim toga, one sigurno ce jos dosta vremena biti aktuelne. Ipak iza njih stoji vodeci proizvodjac kompatnih digitalaca, canon, a i nikon, donekle i minolta i pentax. Uostalom i fuji i olympus daju podrsku za ove kartice u svojoj top klasi digitalaca.
Smart Media i secure digital su kompatibilne, s tim sto su secure digital brze, i imaju opciju zastite podataka. Smart media se vise ne proizvode, cini mi se.
Xd pc je standard iza koga stoje fuji i olympus, patentirane su i zbog toga nemaju mnogo proizvodjaca... citao sam da su fuji i oly dali licencu jos nekom proizvodjacu, ali nisam siguran dali je to vec sprovedeno u djelo. Od toga i potice njihova visa cijena, ali mozes biti siguran u njihov kvalitet.
I postoje jos memory stick, koji je patentiran od strane sony-a, i za njega vazi nesto visa cijena, ali takodjer s tim sto ga samo sony proizvodi garantuje se odredjeni kvalitet (od skoro je i samsung dobio licencu).

Sad, sta izabrati, koji digitalac, pa ne znam, sve ove kartice imaju svoje prednosti i mane. Sigurno je da ce i xd zaziviti s vremenom, ali ako nisi zagrizao za neki digitalac koji koristi ove kartice, drzi se comapct flash kartica.
Nemoj suvise birati digitalac na osnovu kartica koje koriste, ali cijenu kartica svakako uracunaj u konacni iznos koji moras da das za dgitalac.
A tu uracunaj i druge troskove, punjive baterije i punjac (osim ako ne kupujes sony s kojjim dobijes baterije ili neki skuplji digitalac s li-on baterijom), a zatim neka torbica za aparat.
Ja licno koristim comapct flash (canon digitalac) i do sada nikakvih problema s njima nemam.
A da, pa i compact flash postoji verzija mini drive (ne znam koji je tacno maksimalni kapacitet) ali ja sam u bg-u vidio verziju od 1gb. Ali one su tek u razvoju.
Reci koliko si spreman da das za aparat, i gdje mislis kupovati, pa ti mogu mozda nesto konkretnije reci, bar s moje tacke gledista :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]