banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: hd new
PostPoslato: 10 Jun 2004, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
ubacio sam novi disk 80 gb maxtor
secondary master

imam jos dva na prvom ide kanalu
sad, kako u win2000 da formatiram taj disk
takodje, u win98 fdisk mi prepoznaje samo 12gb istog
diska iako cmos prikazuje 80gb

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2004, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Imas program koji se zove partition magic... sa njim mozes i moguce i nemoguce, ali cini mi se da mozes i iz windowsa: kliknes na my computer desnim i onda na Manage.... potrazi u opcijama disk management ili tako nesto, nisam siguran...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2004, 16:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
tnx,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2004, 18:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Microsoftov fdisk za 98-ce ne ima problem sa adresiranjem toliko prostora, te je MS izdao zakrpu u vidu novog fdiska koji podrzava mnogo vece kapacitete ... pa mozes praviti s njim particije kolike hoces (uslovno receno) ...

Kao sto je receno postoji mnogo programa za praticionisanje diskova koji sasvim lijepo rade svoj posao.. PM je na nasim prostorima favorit te ga mozes naci na svakom cosku :>

A Win2000/XP/2k3 (opet je receno) imaju odlican menadzment za diskove tako da tamo mozes raditi mnogo vise nego sto ti fdisk ili PM pruzaju :> (u nekim stvarima) .....

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2004, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Iskoristiću ovu temu za hard diskove da pitam nešto.

Koje diskove imate? Gledam po firmama kod nas a posebno u Srbiji najzastupljeniji je Maxtor ali u "Svetu Kompjutera" i na Benchmark forumu kažu da nije nešto. Mislim da u testu SK za Maxtor kažu da im se najlošije pokazao, najviše se grije, najbučniji je, vibrira i šta ja znam a i nije neki šampion u brzini, a da im se Western Digital dobro pokazao.

Ovde u Banjaluci sam obišao par firmi i našao Western Digital samo u Aneksu (dok svi ostali imaju Maxtor i možda još neki). U jednoj firmi su mi rekli da su najbolja iskustva imali sa Seagate.

Nešto ciljam na model

Western Digital WD800JB - to je model od 80 GB, 8 MB keša, standardnih 7200rpm

Taj je u Aneksu 175 KM a model sa 2 MB keša je 160 KM.
U Beogradu ovaj model sa 8 MB keša je 67 EURA (135 KM) i daju 3 godine garancije na njega dok na model sa 2 MB keša daju 1 godinu garancije a jeftiniji je samo 5-6 EURA.

Ali sad me zanima i nešto drugo, ja bih to stavio na staru ploču koja podržava samo ATA33 a ovaj disk je ATA133. Koliko sam pročitao na Benchmark forumu između ATA33 i ATA66/100 ima razlike dok između ATA100 i ATA133 gotovo da i nema. Mislim da je gubitak u radu ako stavim ATA133 disk na ATA33 kontroler ipak mnogo manji nego dobitak u brzini samog diska jer sada imam stari popunjeni Quantum Lct15 od 30 GB koji mislim da radi na "moćnih" 4500rpm.

Jedino mi rekoše da pazim da li će mi BIOS ploče podržavati tako veliki hard disk i da bi bilo dobro da nabavim kontroler koji bi pored toga što bi bio ATA100 ili ATA133 sam prepoznavao taj hard disk i ne bih morao razmišljati o BIOS-u na ploči.

A ja sam nekada imao ATA66 kontroler i prodao ga :(. Sad bi mi dobro došao. Ima li negdje kod nas nabaviti tih kontrolera? Neko mi reče da su novi od 30 EURA pa na dalje, ima ih i preko 100 EURA. To mi djeluje preskupo, nije mi jasno kako to uspiju prodati kad već neko vrijeme ploče podržavaju ATA100/133 i malo ko kupuje te kontrolere.

A i IDE kablovi. Koliko sam shvatio ATA133 disk može da se priključi na stare IDE kablove i ATA33 kontroler ali imaju i IDE kablovi za ATA100/133 diskove/kontrolere koji poboljšava kvalitet signala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Koje diskove imate? Gledam po firmama kod nas a posebno u Srbiji najzastupljeniji je Maxtor ali u "Svetu Kompjutera" i na Benchmark forumu kažu da nije nešto. Mislim da u testu SK za Maxtor kažu da im se najlošije pokazao, najviše se grije, najbučniji je, vibrira i šta ja znam a i nije neki šampion u brzini, a da im se Western Digital dobro pokazao.

Mislim da je tesko generalizovati. Svaki proizvodjac ima bolje i losije modele, bolje i losije serije istih modela.
Ja trenutno imam Maxtor SATA 160GB 7200rpm 8Mb cache, vec nekih mjesec - dva i nemam zalbi.

Citiraj:
Nešto ciljam na model

Western Digital WD800JB - to je model od 80 GB, 8 MB keša, standardnih 7200rpm

To je disk koji sam imao vishe od godinu dana i nisam imao zalbi na njegov rad. Poslije sam kupio jos jedan iz iste serije samo od 120GB i isto tako - zadovoljan. Diskovi nisu bucni, rade posao .. ne znam sta jos traziti. Nisam mjerio performanse vjerovatno sto nisam imao potrebe da mjerim tj bio zadovoljan brzinom kompletnog racunara.
Svake preporuke za taj disk.

Citiraj:
Ali sad me zanima i nešto drugo, ja bih to stavio na staru ploču koja podržava samo ATA33 a ovaj disk je ATA133. Koliko sam pročitao na Benchmark forumu između ATA33 i ATA66/100 ima razlike dok između ATA100 i ATA133 gotovo da i nema. Mislim da je gubitak u radu ako stavim ATA133 disk na ATA33 kontroler ipak mnogo manji nego dobitak u brzini samog diska jer sada imam stari popunjeni Quantum Lct15 od 30 GB koji mislim da radi na "moćnih" 4500rpm.

Da, razlika izmedju 100 i 133 Mhz je manja nego razlika izmedju 2mb i 8mb cache-a. manje primjetna.

Citiraj:
Jedino mi rekoše da pazim da li će mi BIOS ploče podržavati tako veliki hard disk i da bi bilo dobro da nabavim kontroler koji bi pored toga što bi bio ATA100 ili ATA133 sam prepoznavao taj hard disk i ne bih morao razmišljati o BIOS-u na ploči.

Zavisi koliko ti je stara ploca, ako nije vishe od 3 godine ne bi trebao imati probleme, a bilo bi dobro da pogledas sajt proizvodjaca sta oni kazhu.

Citiraj:
To mi djeluje preskupo, nije mi jasno kako to uspiju prodati kad već neko vrijeme ploče podržavaju ATA100/133 i malo ko kupuje te kontrolere.

Zavisno od svrhe. Postoje ploce koje nemaju IDE kontrolera (ploce za neke servere), postoje ljudi koji bi da imaju vishe od 4 drive-a u racunaru, (koliko mozes smjestiti na 2 IDE-a koje dobijes). Ti novi kontroleri sad nude mogucnosti RAID niza tj spajanja diskova, tj RAID vishe nije privilegija iskljucivo SCSI diskova. Znaci mozes imati i 8 - 10 diskova po 80GB, spojiti ih u RAID 1(mIRCon ispravi ako sam pogrijesio broj) i tako imati disk od 800GB prostora. Mozes tako raditi i mirroring pa imati duple podatke u slucaju da jedan disk otkaze. Znaci ima dosta primjena tih kontrolera i najpoznatiji su Promise.

Citiraj:
A i IDE kablovi. Koliko sam shvatio ATA133 disk može da se priključi na stare IDE kablove i ATA33 kontroler ali imaju i IDE kablovi za ATA100/133 diskove/kontrolere koji poboljšava kvalitet signala.

Da, ATA 100 i 133 imaju 80zica umjesto 40 (standard) zbog toga sto svaka linija ima svoju masu. Kablovi se razlikuju i na dodir, meksi su i tanji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 11:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Vader je napisao:
A ja sam nekada imao ATA66 kontroler i prodao ga :(. Sad bi mi dobro došao. Ima li negdje kod nas nabaviti tih kontrolera? Neko mi reče da su novi od 30 EURA pa na dalje, ima ih i preko 100 EURA. To mi djeluje preskupo, nije mi jasno kako to uspiju prodati kad već neko vrijeme ploče podržavaju ATA100/133 i malo ko kupuje te kontrolere.

Kupovao sam par komada prije 3-4 mjeseca. Cijene su od 50 do 90 KM u BL. Probao sam nekoliko različitih kontrolera, brzine su im slične, jedino sam primjetio razlike u opterećenju procesora - pa ako imaš sporiji procesor obrati pažnju na to.
Većina ih ima problem sa CD uređajima, neki ih uopšte ne prepoznaju, a neki odbijaju da im uključe DMA.
E da, kod nekih pri podizanju sistema, identifikacija diskova zna biti iritirajuće dugačka...
U svakom slučaju traži da probaš prije kupovine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 11:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
Mislim da je tesko generalizovati. Svaki proizvodjac ima bolje i losije modele, bolje i losije serije istih modela.

Svakako. Mene u ovom trenutku interesuju modeli od 80 GB ali koliko vidim najradije bih uzeo taj WD800JB. Koliko ti se grijao taj disk? Da li je potrebno/neophodno staviti ventilator ispod diska da duva na elektroniku kako neki rade za neke diskove? Napomena: ne, ne mislim ga overklokovati da radi na 10000rpm :D :D (šala)

Citiraj:
ATA 100 i 133 imaju 80zica umjesto 40 (standard) zbog toga sto svaka linija ima svoju masu

A taj kabal može da se priključi i na stari ATA33 kontroler?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 12:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

elixir je napisao:
Kupovao sam par komada prije 3-4 mjeseca. Cijene su od 50 do 90 KM u BL

Drugim riječima to je polovina cijene novog i dobrog hard diska. Mnogo. Sigurno ne bih kupovao kontroler po toj cijeni. Jedino možda polovan.

Dobro, zna li neko od vas koliki je otprilike u procentima gubitak ako bih koristio ATA133 hard disk na ATA33 kontroleru umjesto da ga koristim na ATA133 kontroleru?

5%?
7%?
10%?
30%?
60%?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2004, 00:08
izgubićeš nešto manje od 50% performansi, al to najvjerovatnije nećeš ni primjetiti pa da ti to i ne znači previše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 13:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Citiraj:
izgubićeš nešto manje od 50% performansi, al to najvjerovatnije nećeš ni primjetiti pa da ti to i ne znači previše.

:roll: HDD je naročito usko grlo u računaru i bilo kakvo ubzanje će se itekako osjetiti, pogotovo u živosti rada u Windowsu. A sa 50% ubrzanjem bi vjerovatno poletio... :D
Elem, da rezimiram, mislim da se isplati uzeti nov ili polovan kontroler sa novim HDDom. Prvo, dobiće se brži protok podataka, i drugo, izbjegavaju se problemi oko neprepoznavanja diskova ili stvarnih veličina (npr od 120GB prepoznaje 36GB).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Svakako. Mene u ovom trenutku interesuju modeli od 80 GB ali koliko vidim najradije bih uzeo taj WD800JB. Koliko ti se grijao taj disk? Da li je potrebno/neophodno staviti ventilator ispod diska da duva na elektroniku kako neki rade za neke diskove?

Vidi, ja kad sam ga kupio, nisam imao nikakav hladnjak i nisam imao problema. Kasnije da bih nakuckao neku cifru, narucio sam ThermalTake HardCano 4 u koji sam strpao disk. Istina je da se disk grije (par puta sam ga poslije koristenja skidao) ali ... nisam uocio nikakve probleme u radu.

Citiraj:
A taj kabal može da se priključi i na stari ATA33 kontroler?

moze, ali nemas efekta. To je konektor istog 40 pinskog oblika ali ima drugacije zice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jos moze biti diskutabilno, iako imas kontroler koji podrzava 133 da li imas magistralu koja je na vecem taktu od 66Mhz (koliko se sjecam Vader ima Celerona na 400MHz, moguce je da grijesim). Znaci zavisi i od toga koliko ce kontroler / disk doci pod uticaj ostatka compa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

K@Ripper je napisao:

50% je jako mnogo i itekako se primjeti. Jedino ne bih primjetio jer idem sa sporijeg na brže :)

Čitao sam neka istraživanja u Quantumu i oni su rekli da se poboljšanja u brzini manja od 10% ne primjete u realnom radu i da samim tim nisu pretjerano značajna. Ovo se onda odnosi i na sva ubrzanja (CPU, memorija, grafička karta...) a ne samo za hard disk.

elixir je napisao:
mislim da se isplati uzeti nov ili polovan kontroler sa novim HDDom. Prvo, dobiće se brži protok podataka, i drugo, izbjegavaju se problemi oko neprepoznavanja diskova ili stvarnih veličina

U suštini si u pravu ali sam skontao da mi se krpljenje starog računara u osnovi ne isplati pa odustajem od ovoga sa hard diskom.

hvala na odgovorima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 14:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

misk0 je napisao:
koliko se sjecam Vader ima Celerona na 400MHz, moguce je da grijesim

U pravu si.
Magistrala mi je na 66MHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2004, 02:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
E ovako prvo moram da ispravim miska:

Citiraj:
iako imas kontroler koji podrzava 133 da li imas magistralu koja je na vecem taktu od 66Mhz

Mislim da kada je rijec o protoku podataka i diskovima ne radi se o MHz (megahercima) nego o MBit/s (megabitima po sekundi) znaci ne bi trebalo da ima puno veze sa FSB-om procesora. PCI cini mi se, radi na 133 mbit/s (mozda cak i vise, nisam siguran) pa ako kontroler nabacis na PCI on bi skroz normalno mogao da komunicira sa ostatkom sistema (to bi trebalo da bude u teoriji...)

E sad da se vratim na Vaderov post:

Vader je napisao:
Koje diskove imate?

Dva Seagatea - to sam vec napisao nekoliko puta na ovom forumu

Citiraj:
U jednoj firmi su mi rekli da su najbolja iskustva imali sa Seagate.

Ne znam, moze lako biti tacno, evo sta ja znam: Sto se tice vibracija i krcanja (karakteristicnog za diskove) ono je nepostojece kod najnovijih barracuda - doslovno se disk ne cuje, imam i stari seagate od kog se "zemlja trese" kad proradi i kada sam stavio ovaj novi, kad sam prvi put podigao sistem jednostavno nisam isprva skonto da disk radi - mislio sam da su mi uvalili felsav disk - tek sam po lampici mogao da skontam sta se desava. Sto se tice zagrijavanja - ima ga ali max radna temperatura je do 67 stepeni C ali u ovim ljetnjim mjesecima ne prelazi 40....

sto se tice kontrolera i sl. pokusaj jeftinije rjesenje - disk manager: ako imas problema sa kapacitetom diskova i BIOS-om instalisi disk pomocu disk managera (Seagate koristi ONTRACK-ov disk manager). U svakom slucaju je bolje rjesenje update biosa ili zaseban kontroler, ne toliko zbog brzine koliko zbog sigurnosti podataka, ali ako ti se ne daju tolike pare za kontroler koji je vec zastario onda instalisi softverski bios tj. vec spomenuti disk manager

Mislim da razlika izmedju ata33 i ata133 nije cak ni 50% jer ide diskovi zbog prirode tehnologije jednostavno ne mogu da prebace 133 mbit/s, cak ni blizu toga ata33 ce biti sasvim dovoljan i neces primjetiti neku veliku razliku u brzini, s obzirom na ostatak sistema koji imas... ako se bavis necim profesionalno fino skupi pare i nabavi novi komp- to ti je najisplatljivije i najbolje rjesenje ;)

Toliko za sada ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2004, 07:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh .. vidim sve ste vec napisali, pa nema potrebe da i ja nesto skrabam vise..
Osim sto me misk0 zamolio da ga ispravim oko RAID-a .. 800gb (u tvom primjeru od 10 diskova po 80gb) se dobija pomocu RAID0. RAID1 je mirroring a on ti u tom slucaju ne bi bio od koristi bez kombinacije sa RAID0 i ili sve to lijepo strpas u RAID5 :)

Heh...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]