Sto se tice kartica, sve imaju svoje mane i prednosti.
Medjutim, realno gledajuci comact flash su i dalje najvise daju za svoju cijenu. Osim toga, one sigurno ce jos dosta vremena biti aktuelne. Ipak iza njih stoji vodeci proizvodjac kompatnih digitalaca, canon, a i nikon, donekle i minolta i pentax. Uostalom i fuji i olympus daju podrsku za ove kartice u svojoj top klasi digitalaca.
Smart Media i secure digital su kompatibilne, s tim sto su secure digital brze, i imaju opciju zastite podataka. Smart media se vise ne proizvode, cini mi se.
Xd pc je standard iza koga stoje fuji i olympus, patentirane su i zbog toga nemaju mnogo proizvodjaca... citao sam da su fuji i oly dali licencu jos nekom proizvodjacu, ali nisam siguran dali je to vec sprovedeno u djelo. Od toga i potice njihova visa cijena, ali mozes biti siguran u njihov kvalitet.
I postoje jos memory stick, koji je patentiran od strane sony-a, i za njega vazi nesto visa cijena, ali takodjer s tim sto ga samo sony proizvodi garantuje se odredjeni kvalitet (od skoro je i samsung dobio licencu).
Sad, sta izabrati, koji digitalac, pa ne znam, sve ove kartice imaju svoje prednosti i mane. Sigurno je da ce i xd zaziviti s vremenom, ali ako nisi zagrizao za neki digitalac koji koristi ove kartice, drzi se comapct flash kartica.
Nemoj suvise birati digitalac na osnovu kartica koje koriste, ali cijenu kartica svakako uracunaj u konacni iznos koji moras da das za dgitalac.
A tu uracunaj i druge troskove, punjive baterije i punjac (osim ako ne kupujes sony s kojjim dobijes baterije ili neki skuplji digitalac s li-on baterijom), a zatim neka torbica za aparat.
Ja licno koristim comapct flash (canon digitalac) i do sada nikakvih problema s njima nemam.
A da, pa i compact flash postoji verzija mini drive (ne znam koji je tacno maksimalni kapacitet) ali ja sam u bg-u vidio verziju od 1gb. Ali one su tek u razvoju.
Reci koliko si spreman da das za aparat, i gdje mislis kupovati, pa ti mogu mozda nesto konkretnije reci, bar s moje tacke gledista