banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 22 Jun 2026, 00:02 Danas je 22 Jun 2026, 00:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Dec 2003, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Imam jedan veliki problem .Nedavno sam slucajno u biosu vidio da mi je CPU temperatura 55-65C, a uobicajeno mi je bilo izmednju 30-40 C.Posto bios nije bas savrsen skinuo sam program sa CD koji sam dobio uz maticnu i kada sam pokrenuo racunar program mi je ispisao

prvo ovo :

The temperature of the computer is over the provided criterion of the manufacture or your vendor. Please save your task , turn off the computer and make it cool naturally.Check whether the working environment is fit to the specification or not. You should try to make the room temperature lower, put the computer at a cooler place.If the troubles exists, you should contact your supplier.

zatim ovo:

The chassis of the computer is opened recently. And you don't know it in advance. Please inspect its interior hardware. To clear this notification, you may Click 'PC Health' button,then press 'Clear' to confirm it on QDM Manager interfac.

a kada kliknem na ikonu program kaze ovo:

At least one value of fans, voltages, temperatures or disks exceed the threshold you or the system set. If this lasts for a long time, it will cause some problems which will be harmful to your computer. So, we suggest: using pchealth in QDM(lauch Qdm and click pchealth icon) to locate the problem, solve it according to help. If this trouble still exists, you'd better contact your administrator or your supplier.

Imam Intel Pentium III 866Mhz/Maticna QDI

U programu kaze :
System Temperature 30 ,nominal 35 ok
Cpu Temperature 55 ,nominal 35 ok ---????
Fan Speed :
System fan 0,nominal 3500 Critical
Cpu fan 5285,nominal 3500 ok

Ovo mi se desilo pre neki dan ,a nisam otvaro i nesto cacko ,dva puta mi se zaredom pojavila poruka iz dosa ,kada sam bio na netu na nekim hackerskim stranama , nisam siguran sta je pisalo ali je racunar 2 puta zvizno ,to mi je namjesteno na Biosu kada neko pokusava promjeniti na mom racunaru nesto da pisti ,i da li je moguce da mi je neko sa neta nesto sje... ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I zasto mi System fan neradi i sta znaci chassis of the computer is opened recently?
Hitno trebam odgovore!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
Pokusaj sa ciscenjem coolera procesora.
System fun ti nije ukljucen tj ne postoji u racunaru.
"Chassis of the computer is opened recently" - program prijavljuje, ako je omoguceno u biosu, da li je neko otvarao kuciste. Naravno za tako nesto moras imati odgovarajuci komad hardware-a.

Citiraj:
neko pokusava promjeniti na mom racunaru nesto da pisti...

na tvom racunaru temp je presla granicu na kojoj treba speaker da zapisti... a sljedeca granica je da se ugasi... tj resetuje

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 21:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Prva stvar: taj program sto si ga instalisao ocitava vrijednosti temperature i broja obrtaja iz BIOS-a, prema tome ako je BIOS pogrijesio onda je i taj program pogrijesio.... Medjutim bilo kako bilo ako bios ocijeni da se racunar pregrijao on ce se opet resetovati
Hmmm..... uradi ovo sto je kefalo rekao, znaci provjeri da li se svi ventilatori u kucistu okrecu, ako se ne okrecu onda provjeri da kako su spojeni na plocu, cesto se zna desiti da kablovi popuste ili se jednostavno otkace.... moze takodje biti da se ventilator okrece a da to bios ne registruje. U svakom slucaju bi bilo dobro da ocistis SVE ventilatore na racunaru ukljucujuci i onaj u napajanju, ja sam svoj racunar recimo cistio usisivacem sto tebi niti ikome drugom ne bih preporucio :D
Javi jel radi ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

he i ja sam usisivacem cistio pre mesec dana i sada,a sve i jedan ventilator sam dobro ocistio i procesor a opet nista ,mozda je cooler otisao pa moram novi kupovati jer kada ukljucim racunar cuje se kako polako coler ubrzava(cik..cik..cik..cik..cik..cik.cik.cik.cik.cikcikcikcik) :evil: i nakon 1 min normalno ide i ponekad se zacuje neko brujanje a otvarao sam sve i upalio racunar skroz otvoren i opet isto mozda se koler ne okrece u min onoliko koliko bi trebao a ja neznam koliko se okretao ranije u min.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
kupi novi cooler jedino rjesenje
i meni je tako brujao i resetovao racunar
dok ga nisam zamijenio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OK ,ipak vam hvala na pomoci.Otprilike koliko bi kostao novi kuler za pentium III 866Mhz?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2003, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
15-25KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2003, 05:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to sto se cooler cuje... ne mora da znaci da je crko!!!
meni se to cesto desava po zimi... kad je temp u sobi.. hladnija za koji stepen.... i cooler se cuje samo dok se ne zagrije... inace pratim obrtaje i temp i sve je OK...
zavisno od velicine coolera... obrtaji treba da budu veci ili manji... znaci ako je cooler veliki(kao onaj na kucistu)8cm onda je norm 2500-3500 obrtaja... srednja velicina cini mi se 6cm oko 4000 a ako je onaj najmanji 4-5cm... onda 5000-6500....

ako se odlucis na zamjenu... dobro pazi kako cooler stavljas... mora jednako da nalijeze na procesor... znaci tek kad ga stavis kako treba onda ga "stezi"... u suprotnom mozes da ostetis jezgro... pa da popusis ;)

ciscene racunara iznutra nije samo usisavanje velikih "komada" prasine... vec ciscenje coolera... znaci najbolje je rjesenje(ako je cooler jako prljav) da skines cooler sa procesora, lagano odlijepis naljepnicu, kako bi je ponovo mogao vratiti(jer ona ima ulogu zastite od prasine na lezaju coolera) i da onda cooler potopis u alkohol(nista sem alkohola.. znaci prepeka i kruska otpadaju) i onda ga fino osusis... te jednu kapljicu WD spreja stavis na lezaj, zaljepis naljepnicu i vratis cooler... ima da radi kao NOV... ovo bih ti preporucio ako si vjest i ako imas hrabrosti za takav jedan poduhvat :)

takodje jedna od mogucnosti je da je sa coolerom sve OK... ali da se on otkacio od ploce... odnosno od procesora.. pa dobro ne nalijeze na njega samim tim ... slab je protok toplote od proc do coolera... pa i to provjeri prije kupovine

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2003, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Provjeri u BIOS-u vrijednosti za napon procesora i FSB ako to BIOS podrzava ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2003, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zna li ko Ruski da mi prevede ovo jer kada sam ugasio na processes cvid.exe temperatura mi je pala za 7 C,(sa 60 C na 52 C) ,sto mislim da je mnogo za jedan program jer je CPU usage kod njega bilo oko 80.

CVID.EXE - это резидентная программа DOS, которая сообщает информацию о процессорных устройствах модулям управления, например, CVIEW.NLM. Эта программа может также отвечать на запросы о программном перезапуске, выдаваемые менеджерами сервисов Service Manager и программы просмотра MIB Browser. CVID.EXE загружается на каждое процессорное устройство, управляемое ChatView/ SNMP.

CVID. EXE, загруженная на устройство, выполняющее роль контроллера ChatView/ SNMP Controller, осуществляет идентификацию контроллера для CVIEW.NLM и производит аппаратный перезапуск других процессорных устройств. Действительно, контроллер отвечает за аппаратный перезапуск устройств. Его команды передаются по внутренней объединительной панели шасси J&L. Все другие сообщения между CVID.EXE и CVIEW.NLM передаются по локальной сети по протоколу IPX.

Nasao sam samo na ruskom ,ili jeli mozda neko zna sta je taj programcici jer se zbog njega mozda procesor zagrijava

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2003, 15:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dje samo nabavi program na ruskom ? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

1.)Kupio sam novi kuler i sada mi je temperatura oko 50 C.Da li je to normalno za pentium 3 866 Mhz ako ne koliko je normalna temperatura ?
2.)da li je normalno da komp kada ga tak ukljucim , cim odem u bios pise da je temperatura oko 50C ,kako se tako brzo zagrijo a ja ga tek ukljucio i da li je to normalno za moj procesor?
3.)kada igram igre temperatura ne raste ,recimo igrao sam freelancera i temperatura mi je opet bila oko 50-51.da li je to ok?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1) kao sto sam rekao zamjena coolera mozda nije bila neophodna :)
da li si proc ocistio od stare paste?? te ga namazao novom i onda stavio cooler??? to nije norm temp za tvoj proc.. prebalo bi da bude 35-45max
2) to su znaci da cooler nije dobro postavljen... a takodje sta je moguce... da ti treba novi bios... jer ti mozda ploca ne ocitava stvarnu temp proc idi metodom eliminacije :)
3) zavisi koliko si dugo igrao... za 10-15 min ne bi trebala da se poveca vise od 2-3C ali ako igras 1-2h e onda cak 5-10C zavisno od toga koliko ga igra opterecuje

p.s.
ja imam athlona na 1333 i kad upalim komp temp je 38-39C u norm radu 41-43C pri opterecenju ne prelazi 50C... a kod tebe je intel pa bi trebao da bude hladniji od ovoga sigurno!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pronasao sam problem ,bar mislim .
Kada odem na voltages pise cpu core 1.8 a na intelovim stranam pise da za moj procesor treba 1.5 .Da li je ovo zbog napajanja posto ga nisam cistio iznutra ili zbog cega i kako da to promjenim ,i da li mogu uzeti napajanje od druga koji ima pentium 4 ,posto ima 2 :) .Hoce li stvarati neke probleme?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hmm.... jel se moze mjenjati u biosu core voltaza???

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tu nesto smrdi... jer je koliko znam kod intela voltaza zakljucana...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne nemoze se u biosu mjenjati .Pa da li je do napajanja i koliko je lose ,tj da li da palim comp jer vec sam ovako negdje oko 10 dana sa 1.8 V

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa najvjerovatnije je do ploce ....
jesi siguran da je to 10-ak dana??

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da jer mi je temperatura bila ranije oko 42 C.I zasto do ploce ,jeli moze biti do napajanja?

Vrh

[ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]